FOTBAL  »  Superliga  »  TRAGEDIE

Dan Cristea, omul datorită căruia Bănel a ajuns în Franţa, a încetat din viaţă noaptea trecută

Dan Cristea a decedat
Dan Cristea a decedat

Articol de - Publicat luni, 19 septembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 19 septembrie 2011 11:59

Dan Cristea, fostul preşedinte al Comisiei de Istorie şi Statistică a FRF, a decedat azi noapte, la vîrsta de 57 de ani.

Acestuia i se datorează în mare parte imortalizarea istoriei fotbalului românesc, după ce a publicat de-a lungul vieţii numeroase lucrări precum "Istoria Fotbalului Românesc" şi nenumărate ediţii ale "Anuarului Fotbalului Românesc". În prezent acesta lucra la Departamentul de Relaţii Internaţionale al Federaţiei, dar era implicat şi într-un proiect inedit, încercînd să pună bazele unui muzeu dedicat fotbalului de la noi.

 

În urmă cu două săptămîni, Dan Cristea a avut un rol important în transferul lui Bănel Nicoliţă la Saint-Etienne. Pe 31 august, la ora 23:00, cu o oră înainte ca perioada de transferuri să se închidă oficial, Bănel Nicoliţă putea fi înregistrat ca fotbalist în Lique 1, dar a apărut o problemă. "Nu puteam să accesăm softul prin care jucătorii sînt înscrişi direct la Liga Profesionistă! S-a blocat! Şi mai aveam mai puţin de o oră!", şi-a amintit impresarul Traian Gherghişan. Pînă la urmă, agentul FIFA a luat legătura cu Dan Cristea, care s-a ocupat şi a rezolvat transferul, deşi în ţară era trecut de miezul-nopţii. "Gata, eşti jucătorul lui Saint-Etienne!" a fost anunţat Bănel. Ceasul arăta ora 23:51. Încă 9 minute şi transferurile s-ar fi închis, iar fotbalistul s-ar fi întors în România ca fotbalist al Stelei.

Pe site-ul frf.ro, Federaţia Română de Fotbal deplînge dispariţia celui care a fost Dan Cristea: "Datorită domnului Dan Cristea, imaginea pe care o avem despre naşterea şi evoluţia fotbalului din ţara noastră, cu toate detaliile aparent minore, dar inedite şi atât de importante întru conturarea imaginii de ansamblu, este una completă. Iar dispariţia catalizatorului publicării ei lasă un gol imens atât în cadrul FRF, cât şi în cel al comunităţii istoricilor fotbalului din România, al oamenilor de cultură din ţara noastră. Dumnezeu să te odihnească, adevărate domn şi coleg!".

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (1)
lupul-cel-rau
lupul-cel-rau  •  19 Septembrie 2011, 13:59

Sa-i fie tarana usoara! :(

Vezi toate comentariile (1)
Comentează