FOTBAL  »  Superliga  »  LEGE

EXCLUSIV Dan Șucu, despre legea promulgată de Iohannis care lovește direct sportul: „E pentru cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat”

Omul de afaceri Dan Şucu este acţionar majoritar la Rapid, cu 70%
Omul de afaceri Dan Şucu este acţionar majoritar la Rapid, cu 70%

Articol de - Publicat luni, 30 octombrie 2023 17:52 / Actualizat luni, 30 octombrie 2023 20:42

De la 1 ianuarie 2024, sportul românesc va fi afectat de o nouă realitate: se scumpesc închirierea bazelor și organizarea evenimentelor ♦ Dan Șucu cataloghează măsurile ca unele cu dedicație pentru „cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat”

Joi, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea 296/2023, reprezentând pachetul de modificări fiscale pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Printre măsurile cuprinse în respectivul act, câteva vor afecta în mod direct sportul românesc din două mari perspective:

  • TVA-ul crește de la 5% la 9% pentru accesul la evenimentele sportive, urmând a fi afectată direct vânzarea de bilete.
  • TVA-ul va crește de la 5% la 19% „pentru dreptul de utilizare a facilităților sportive ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311 și 9313”. Dacă ultimul se referă explicit la cluburi și centre de fitness, primul cod se referă la „exploatarea instalațiilor destinate evenimentelor sportive”. Aici intră toate stadioanele, sălile de sport, bazinele de înot etc.
Un nou episod în dezbaterea „Bani publici în sport” » Dan Udrea scrie despre cum mâna întinsă la stat în Superligă primește 30 de milioane de euro
BANI PUBLICI IN SPORT
Un nou episod în dezbaterea „Bani publici în sport” » Dan Udrea scrie despre cum mâna întinsă la stat în Superligă primește 30 de milioane de euro

Cheltuieli mai mari la închirierea bazelor și vânzarea biletelor

Concret, o bază sportivă nu va mai putea fi închiriată, de exemplu, cu 100 de lei + 5% TVA pe lună, adică 105 lei, ci cu 100 de lei + 19% TVA, 119 lei în total. 

Iar pentru un bilet de participare la un eveniment sportiv nu va mai fi percepută o taxă pe valoare adăugată de doar 5%, ca până acum, ci de 9%. 

Ambele măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024. 

Dan Șucu: „Doar cei independenți și care stau pe picioarele lor vor plăti mai mult”

Gazeta l-a contactat pe Dan Șucu, principalul acționar al Rapidului și unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din România, pentru a comenta cum vor afecta noile măsuri sportul românesc. 

Acesta explică de ce cluburile sportive mici vor avea cel mai mult de suferit, întrucât sunt în general ONG-uri și nu vor putea deduce TVA-ul, așa cum va putea face un club puternic, și subliniază de ce noua lege va afecta de facto doar sectorul privat, nu și cluburile sportive finanțate din bani publici.

- Bună ziua, domnule Șucu! Dumneavoastră cum vedeți aceste măsuri? 
- Sunt greu de înțeles. În mod normal, bazele sportive sunt furnizoare de sănătate. Dar mai grav este ce se întâmplă pe partea de organizare de evenimente, acolo unde numai cluburile cu fani vor simți taxarea suplimentară. 

- Cum așa? 
- Cluburile finanțate de Primării vor primi banii înapoi sub formă de subvenții. De exemplu, clubul FC Voluntari, care are 300 de spectatori, nu va fi afectat. Va trebui să plătească într-adevăr mai mult pentru închirierea stadionului și pentru bilete, dar va primi, pur și simplu, bani mai mulți de la Primărie. Toți cei care sunt subordonați comunităților, cum e și U Cluj, vor plăti puțin în plus, dar puținul ăla li se va întoarce înapoi tot de la Primărie. 

- Spuneți că doar sectorul privat va fi afectat, pentru cei abonați la banii publici nu se schimbă nimic. 
- E clar! Sunt niște măsuri împotriva celor independenți, care vor să stea pe picioarele lor, drepți. E o lege făcută pentru cei care stau cu mâna întinsă, la cerșit și cu capul plecat. Doar cei care sunt independenți și stau pe picioarele lor vor plăti mai mulți bani. 

- O percepeți ca pe o nouă nedreptate în competiția stat vs. privat? 
- Banii noștri, banii investiți de privați în sport sunt luați și folosiți în alte direcții. Rapidul nu numai că nu primește nimic de la stat, dar noi plătim cel puțin un milion de euro sub formă de impozite. Marea problemă e alta... 

- Așa. 
- Vor fi lovite în plin cluburile sportive mici, din București și din țară, care nu au infrastructură proprie, pentru că ele sunt ONG-uri în marea majoritate și nu deduc TVA-ul, adică va fi o cheltuială pe care nu o pot recupera în niciun fel. Nu vor putea face ca Rapid, de exemplu, care va închiria stadionul cu 19% TVA, dar va deduce TVA-ul din comercializarea de bilete.

Trebuie să încurajăm sportul, nu să-l impozităm mai mult, ca să luăm banii și să-i aruncăm la bugetul de stat sub formă de pensii speciale

- Dan Șucu

Cluburile de copii și juniori vor fi obligate să ceară mai mulți bani de la părinți, să mărească taxele, nu au altă soluție. Această lege elimină încurajarea sportului pentru copii și tineri, cu excepția sportului făcut sub tutela Primăriilor

- Dan Șucu

VIDEO. Iancu Guda, despre competiția neloială din sportul românesc: „CSA Steaua ar putea primi 50 milioane de euro”

Mai multe articole de actualitate: 

Băncile pot fi salvate de stat, dar sportul nu merită ajutat?
editorial cătălin tolontan
Băncile pot fi salvate de stat, dar sportul nu merită ajutat?
Banii publici în sport » Constantin Din, președintele FR Handbal, e supărat pe cei care vorbesc numai despre „banii publici risipiți”: „Fără ei, ar dispărea sporturi întregi!
investiții
Banii publici în sport » Constantin Din, președintele FR Handbal, e supărat pe cei care vorbesc numai despre „banii publici risipiți”: „Fără ei, ar dispărea sporturi întregi!"

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (16)
aqualung02
aqualung02  •  31 Octombrie 2023, 13:24

Ce spune Șucu e adevărat pentru cam toate măsurile fiscale adoptate.

gazistu
gazistu  •  31 Octombrie 2023, 09:23

Klaus Werner Iohannis, un alogen nasut la Sibiu, caruia nu-i pasa de nimeni si nimic; (poti sa lovesti in fata lui un catelus mic, un pui de pisica ... ca omu asta nu schiteaza nici un gest, n-are nici o mila, nu varsa o lacrima!) ... n-are nici o empatie fata de nimeni si nimic... un om rigid, inodor, incolor, insipid .. asta-i presedintele al;es de romani! :(

robert720
robert720  •  31 Octombrie 2023, 03:46
Postat de Alex90o pe 30 Octombrie 2023, 23:11

Nu bah o sa vă de-a vouă ăștia cu mâna întinsă care nu știți ce înseamnă ăla risc,ce înseamnă o afacere ce înseamnă să te împrumuți la banca pt o idee,vreți comunism să aibă și nea Vasile de la sculărie la fel ca un chirurg,să aibă ăla de trecea ca gasca prin apa la școala că era șmecher și acu nu ii convine că este la hei rup,toți frustrații urăsc pe aia care au reușit

Daca te "deate" la scoala parintii tai mai mult timp, ca poate invatai si tu o limba romana inteligibila, "capitalistule" :)) Tu nu stii sa scrii in limba nativa si razi de oamenii pe care-i pacalesti, ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează