FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

EXCLUSIV Dan Șucu și-a anunțat planul: „25 de milioane pentru ca Rapid să lupte mereu la titlu”

Dan Șucu și-a anunțat planul: „25 de milioane pentru ca Rapid să lupte mereu la titlu”
Dan Șucu și-a anunțat planul: „25 de milioane pentru ca Rapid să lupte mereu la titlu”

Articol de - Publicat miercuri, 05 aprilie 2023 19:55 / Actualizat joi, 06 aprilie 2023 11:43

Dan Șucu a explicat pentru Gazeta Sporturilor cum vede bilanțul financiar pe 2022, primul de când a devenit acționar la Rapid, și anunță că în câțiva ani „eu și Victor Angelescu vom investi împreună 25 de milioane de euro și ne dorim să devenim o forță”.

Apariția și implicarea la un club a unui om de afaceri de talia lui Dan Șucu, patronul Mobexpert, a stârnit rumoare în lumea fotbalului autohton. Unii au luat-o ca pe un exemplu de urmat, alții au criticat-o vehement, dar nu a rămas indiferentă. 

Iar cu Șucu acționar, Rapidul a înregistrat un exercițiu economico-financiar pe 2022 superior nu doar anului 2021, dar și comparându-l cu al altor cluburi. Au crescut veniturile, au crescut și cheltuielile, dar pierderile s-au redus la jumătate.

3 absențe grele pentru CFR cu FCSB » Dan Petrescu a făcut anunțul: „Sunt accidentați”
CFR CLUJ
3 absențe grele pentru CFR cu FCSB » Dan Petrescu a făcut anunțul: „Sunt accidentați”

În plus, clubul figurează cu datorii către acționari de numai 2.500 de euro, infim față de alte grupări, care le sunt datoare finanțatorilor zeci de milioane de euro.

Dan Șucu nu este împăcat, fiindcă „cine mă cunoaște știe că nu sunt mulțumit niciodată. Dar suntem în parametrii anticipați, poate puțin mai sus. E o curățenie, rezultatul unei munci tenace și structurate”.

Spune că preferă această formă de finanțare, prin creșterea de capital, pentru că o consideră „o declarație de intenție, pe termen lung. Când împrumuți o societate, acel împrumut are un termen de rambursare. 

Capitalul social este o asumare, o decizie, că banii ăia devin ai societății și nu-i ceri repede înapoi. Nu, sunt ai societății, pentru că ea are nevoie de investiții ca să se dezvolte. Asta e diferența”.

Admite că o reducere de capital e „la fel de ușor de făcut ca și creșterea, din punct de vedere tehnic, dar pentru asta trebuie să ai bani, să ai ce să iei. Dar dacă știi că o societate are nevoie de bani și chiar are, pe termen lung, nu poți să investești mai puțin de 20-25 de milioane de euro ca să ajungi la o competitivitate normală. Și nu faci asta prin împrumuturi, pentru că ar putea fi privită ca o chestie tranzitorie, ba poate chiar neserioasă”.

Dan Șucu: „Pierderile erau mai mari, dar le-a redus transferul conjunctural al lui Rareș Ilie”

Acționarul Rapidului avertizează că „pierderile s-au redus, dar conjunctural, ajutate de transferul lui Rareș Ilie la Nice. A fost o oportunitate. Dar, deocamdată, noi n-am construit ca să ajungem la nivelul de a vinde jucători. Dar către asta tindem. Să vindem 2-3 jucători pe an, să cumpărăm 4-5. Pentru asta e nevoie de timp. Acum nu suntem într-o situație structurală, ci în tranzit, între ceva insignifiant și ceva important”.

Explică apoi că „acest tranzit costă acționarii în jur de 3-4 milioane de euro pe an, deocamdată. Adică produci 6 milioane de euro, cheltuiești 10 milioane de euro. Si e normal în această fază. Încasăm mai mult, cheltuim mai mult, dar venim și cu performanțe superioare. 

Uitați-vă și la suma cheltuită cu salariile: s-a dublat! Juniorii, de exemplu, reprezintă o cheltuială importantă, dar e foarte bine. La un moment dat, va trebui ca ei să producă. Concluzia e că Rapid devine tot mai puternic, generează mai mulți bani, cheltuie mai mult. Iar asta trebuie să însemne și o performanță mai importantă".

„În 3-4 ani, vom investi 25 de milioane de euro”

Dan Șucu vorbește mereu despre termene, obiective. „Nu e o problemă dacă cresc cheltuielie. Eu și Victor Angelescu ne-am asumat că vom investi permanent în următorii 3-4 ani. În total, o să venim cu 25 de milioane de euro în această perioadă. Până când vom aduce clubul la performanță, adică să se bată permanent la titlu și să-l și câștige. 

Acesta ar fi țelul. În plus, ne dorim ca, în acest interval, Rapid să ajungă să se finanțeze singur. E un obiectiv, dacă vrem să ajungem să fim listați la bursă. OK, listarea poate să vină în 5 ani, cum ne-am propus, pentru că e o operațiune care ține de mai multe aspecte, de moment, de oportunitate. 

Dar acolo trebuie să ajungem, să pregătim clubul pentru asta. În concluzie, eu văd pentru următoarele sezoane o creștere continuă a veniturilor, la fel și a cheltuielilor, dar și o relație liniară a acestora cu performanța”.

Vrea mai mult din publicitate

Nu-l entuziasmează nici suma mare obținută din vânzarea de bilete sau de publicitate: „Da, veniturile au crescut, dar și cheltuielile la fel, ceea ce e normal. Un meci ne costă 50.000-55.000 de euro și sunt minimum 20 în Giulești! 

Veniturile au crescut, dar mai puțin decât ar fi trebuit. Avem două milioane de euro din publicitate, dar eu vreau 4! Două sunt bune acum, dar se poate mai mult. 

La noi, dacă avem un produs de 3,5 milioane de euro și vindem doar de două milioane de euro, diferența e pagubă totală. Pentru că eu dacă n-am vândut destul de mult la un meci, gata, a trecut, nu mai pot recupera nimic! Uite, la mine, la mobilă, dacă nu pot să o vând la preț întreg, o dau cu reducere, dar tot iau ceva”.

Capitalul social va crește și el în următoarele luni, de la 26 de milioane de lei la 50 de milioane lei. Speranța e că dacă cheltui 10 milioane de euro în loc de 5 milioane de euro, performanța sportivă va fi net superioară

- Dan Șucu, acționar Rapid

Dacă cineva de la Dinamo își închipuie că fără o investiție de 20-25 de milioane de euro ar putea readuce clubul acolo unde a fost, greșește!

- Dan Șucu, acționar Rapid

Părerea mea este că în cazul nostru, al fotbalului, statul ar trebui să ia în considerare parametrii financiari pe sezon competițional, nu pe an calendaristic. Că eu semnez un contract de publicitate pe un campionat, nu fix pe un an

- Dan Șucu, acționar Rapid

Citește și: 

Aici excelează Charalambous! Ce a remarcat cipriotul care a jucat în Liga 1 după debutul antrenorului la FCSB: „Îl știu foarte bine”
FCSB
Aici excelează Charalambous! Ce a remarcat cipriotul care a jucat în Liga 1 după debutul antrenorului la FCSB: „Îl știu foarte bine”
Echipa din play-off care-l sperie pe Gigi Becali » Dezvăluirea lui Mihai Stoica
FCSB
Echipa din play-off care-l sperie pe Gigi Becali » Dezvăluirea lui Mihai Stoica

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (23)
benuttodel
benuttodel  •  06 Aprilie 2023, 19:00
Postat de legendavisinie pe 06 Aprilie 2023, 00:21

Tribunele Stadionului Giulești sunt pline la fiecare partidă, sold-out la meciurile fetelor de la handbal. Urmează curând baschetul, posibil și la volei. Asta e cel mai important.

atata timp cat sunt goale la meciurile de fotbal(rapid s-a desfiintat definitivi si irevovcabil in 2016),chiar nu intereseaza pe nimeni de volei sau handbal. p.s.:copii care tin cu clona fc r(care nu este rapid) de mici sunt numiti raraiti.

benuttodel
benuttodel  •  06 Aprilie 2023, 18:58
Postat de maccarone707 pe 06 Aprilie 2023, 10:27

va cam ia cu frisoane, postaci gigisti -fecesebisti jalnici. RAPID devine o forta, iar fecefecesebe, dupa ce va pierde procesul cu Talpan, se va desfiinta si vom scapa de aceasta plaga a fotbalului, precum si de prosti gen atur sa ne pupi in ..., emil, iosif, doberman si alte forme de viata. hai pa, am treaba, ***

uita-te ca dupa retrogradraea lui vitan barzesti si desfiintarea iminenta a lui vitan barzesti am scapat de tine pentru aproape un an.Steaua din liga 1 o sa dainuie pe vecie in liga 1. nu stiu daca esti la curent,dar Steaua din liga 1 a castigat la iccj impotriva lui talpan. clona fc r in schimb are proces pe care poate sa il piarda si l-a si pierdut in prima instanta. Steaua din liga 1 nu are cum sa se desfiinteze. imposibil. ce este asa de greu de inteles.

unurtr
unurtr  •  06 Aprilie 2023, 17:51

Să bage bani Șucu, nu doar să-și facă publicitate! Unde sunt banii pe Rareș Ilie? Ce jucători a adus? Primul maghiar negru și pe Ogenda care nu joacă deloc? A băgat bani doar în afacerea lui cu școala de fotbal (stadioanele sunt ale lui nu ale Rapidului) și îl promovează pe fi-su în prima echipă! Să plece Șucu! Să vină Marian Iancu, rapidist adevărat și care a zis că ar veni la echipă și să-l pună pe Șumudică antrenor!

Vezi toate comentariile (23)
Comentează