FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV De acolo pleacă totul? Obiceiul alimentar care-i trage în jos pe fotbaliștii români: „O idioțenie! Ceva mai nociv nu poate exista”

Capitolul nutriției nu e întotdeauna o prioritate pentru fotbalistul român / Sursă foto: Guliver/Getty Images +9   FOTO
Capitolul nutriției nu e întotdeauna o prioritate pentru fotbalistul român / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de , , - Publicat sambata, 01 iulie 2023 08:51 / Actualizat sambata, 01 iulie 2023 09:27

Preparatorul fizic al lui FCU Craiova, Dan Vasilică, specializat și în nutriție, vorbește într-un amplu interviu acordat Gazetei Sporturilor în cantonamentul juveților din Germania despre un obicei alimentar nociv la care apelează fotbaliștii români.

Omul bun la toate de la clubul lui Adrian Mititelu atenționează asupra unei greșeli frecvente pe care o fac echipele din România, și anume permisivitatea acordată fotbaliștilor când vine vorba de alimentație. Dan Vasilică susține că obiceiul de a le servi jucătorilor cașcaval pané cu ceapă trebuie să fie eliminat imediat din rândul tabieturilor existente în fotbalul de la noi.

- Domnule Dan Vasilică, ați spus că vă ocupați și de nutriție la echipă
- Da, cât pot. Am făcut și un curs în acest domeniu, știți și bancul ăla: românilor, când nu ai ce să le mai dai, le dai diplome.

- Cum se poate controla ce mănâncă un fotbalist dincolo de mesele din cantonament? 
- Ai un analizator corporal de unde începi. Vezi că are grăsime 17% și masă musculară scăzută, ai o discuție cu el și stabilești cum faci să-i reduci grăsimea și să-i mărești mușchii. Știți cutuma, că în cantonamente există masa grașilor, la care stau jucătorii care au kilograme în plus și care trebuie să mănânce doar salată și piept de pui. E o eroare să faci așa ceva!

- De ce eroare? 
- Eu prefer un fotbalist care are probleme cu greutatea, dar care poate să joace 60-70 de minute bine, decât unul căruia să-i scad rapid greutatea și care să fie expus să se accidenteze. Cel mai ușor e să fac pe cineva să slăbească. Cel mai greu e să-i ard grăsimile și să-i creez rapid masă musculară. De exemplu, dacă pe unul îl bag în următorul regim: dimineața, stai departe de masă, la prânz, îi iau carbohidrații din față, îi scot pâinea, îi scot orezul, cartofii, el va fi leșinat după-amiază. Dacă îl mai și pun să alerge 60 de minute, p-ăla l-am terminat definitiv! Neavând energie, e predispus să se rupă. Mai bine aștept 3 luni de zile ca să-l slăbesc, câte 1,5 kilograme pe lună, decât să-l fac să dea jos 5 kilograme în două săptămâni, dar să-l am legumă.

Confesiune cutremurătoare a lui Dan Vasilică: „Am avut cancer la ficat. Făceam chimioterapie rezemat de o chiuvetă, apoi conduceam ca să ajung la echipă, deși nici nu puteam să calc ambreiajul”
CONFESIUNE
Confesiune cutremurătoare a lui Dan Vasilică: „Am avut cancer la ficat. Făceam chimioterapie rezemat de o chiuvetă, apoi conduceam ca să ajung la echipă, deși nici nu puteam să calc ambreiajul”

Dan Vasilică explică de ce cascavalul pané e „cel mai nociv lucru pentru organism”

- Dar în România am văzut jucători efectiv grași timp de 3-4-5 ani. Ați accepta să antrenați astfel de jucători? 
- Nu! Din păcate, se merge prea mult doar pe cântar. Trebuie să-l analizezi, să vezi ce tip somatic are. Bine, unii susțin că și apă dacă beau, atunci pun pe ei. Asta e vrăjeală. Apoi, e important ce post joacă respectivul. Dacă e fundaș central, nu e foarte deranjat să aibă, poate, două kilograme în plus. În schimb, dacă e mijlocaș și cară după el una-două cărămizi, atunci devine o problemă. E ca și cum îi leg o ganteră de picior sau îi pun în spate un rucsac de 1-2 kg, să vedem dacă el mai dă randament bun, dacă mai fuge la fel. Dar să-l slăbești rapid e o eroare, acesta e principiul meu.

- Sunteți de acord ca o primă metodă de refacere după un meci să fie pizza pentru jucători? 
- În orice carte de nutriție, după meci, trebuie masă bogată în proteine, carbohidrați, să fie cu mai multă sare, să rețină apa, să aibă toți macronutrienții de care are nevoie pentru a se recupera. În primele 40 de minute, până la două ore, după terminarea unui efort mare, există o fereastră anabolică deschisă, organismul absoarbe tot ce îi dai. Am încercat să mergem pe paste cu piept de pui. Sunt jucători care vor pizza, am zis OK. Am eliminat total cașcavalul pané, aici n-am avut deloc flexibilitate! La alte echipe chiar am auzit că mai există, și înainte de meci, cașcaval pané cu ceapă. Ceva mai nociv nu cred că poate exista! O idioțenie!

De acolo pleacă totul? Obiceiul alimentar care-i trage în jos pe fotbaliștii români: „O idioțenie! Ceva mai nociv nu poate exista”
Cașcavalul pane e încă la modă în rândul fotbaliștilor români / Sursă foto: Facebook

- De ce e atât de rău cașcavalul pané? 
- Gândiți-vă la bucată mare de grăsimi, înconjurată de pesmet, care absoarbe, la rândul lui, prin prăjeală, alte grăsimi. Practic, nu mai puțin de 24 de ore înainte meci, tu blochezi ficatul cu ce îi dai de lucru dacă mănânci cașcaval pané cu ceapă. Va munci pe brânci, degeaba îl ajuți cu un hepatoprotector, ai blocat acea uzină formidabilă cu un fel de mâncare nociv. Dar după meci n-am renunțat niciodată la shake-uri, care să conțină o cantitate individualizată în funcție de greutatea jucătorului, de minutele jucate. După ce bea fiecare, apoi poate să mănânce și pastele sau pizza. Sincer, nu m-a încântat ideea acestor alimente, dar le mai lași și o astfel de plăcere.

VIDEO Dan Vasilică, dezvăluiri despre lupta pe care a dus-o cu cancerul la ficat

Vezi și alte părți ale interviului cu Dan Vasilică:

Confesiune cutremurătoare a lui Dan Vasilică: „Am avut cancer la ficat. Făceam chimioterapie rezemat de o chiuvetă, apoi conduceam ca să ajung la echipă, deși nici nu puteam să calc ambreiajul”

Omul acuzat că lucrează antrenorii la FCU Craiova rupe tăcerea într-un interviu exploziv: „Mititelu ar fi nebun să țină un informator într-un post important?”+ explică „scandalul” cu Janeiro și spune ce l-ar face să plece imediat

Dan Vasilică, preparatorul de la FCU Craiova: „Când eu antrenam ca Neubert, eram considerat nebun”+ Îl are ca model pe fostul antrenor al sprinterului Ben Johnson

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
Barbanta
Barbanta  •  02 Iulie 2023, 11:27

Vasilică☝️ Stai linistit,cumetre???? La cât alergam,dacă nu mai mâncăm cf cumetre???????????? Și☝️ Să stii de la mn???? Cel mai greu antrenament pt UNII???? Era cu găina ⚽️ Nu când alergam☝️ Aveam trei mese pe zi,care după mn cea de dimineata era cea mai importanta☝️ La prânz cotletul era cât capacul de la wc???? După antrenamentul de seară iar papa,dar☝️ Erau unii care puneau pe ei ,fc cu bluze, fâș, sauna,bazin,suplimentar,ASTA NU INSEAMNĂ CĂ☝️ NU MAI MANANCI ???? CASCAVAL PANE☝️ IA INTREABĂ UN FOST FOTBALIST ???? SA NU I PLC CASCAVALUL PANE???? Apropo☝️ In ziua de azi ???? Cu stangul nu pot,cu dreptul nu dau,si cu capul nu stiu???? https://www.crainou.ro/2021/12/16/despre-o-carte-cu-totul-special/

cirus11
cirus11  •  01 Iulie 2023, 11:49

Si pe mentalitatea asta Markovic e titular la Craiova desi nu e capabil sa faca un sprint.

VardyParty
VardyParty  •  01 Iulie 2023, 10:12

Bun baiat

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close