FOTBAL  »  Superliga  »  CEAHLĂUL

De la tricoul-gigant, la un stadion de fotografii » Povestea unui suporter autentic

Muncă pentru galben-negru, combinaţia divinizată. +4   FOTO
Muncă pentru galben-negru, combinaţia divinizată.

Articol de - Publicat duminica, 18 decembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 17 decembrie 2011 23:19

Gelu Crăcană, 56 de ani, a intrat în 2006 în Cartea Recordurilor pentru iniţiativa dedicată lui Axinia, dar a ratat premiul de 10.000 de dolari pentru că ştiri referitoare la proiectul lui apăruseră deja în presă!

Mai sînt şi români pasionaţi de fotbal. De latura romantică a fenomenului, microbişti care încă vibrează în aşteptarea meciului şi dau naştere unor materiale de excepţie. Un astfel de suporter este Gelu Crăcană. Cînd spui Ceahlăul Piatra-Neamţ, te gîndeşti la Pinalti, Gheorghe Ştefan, apoi la Gelu Crăcană. Omul nu-şi arată cei 56 de ani, mai ales că e un fanatic al sportului, alergînd zilnic şi participînd la diverse competiţii de atletism. Un extravagant, împătimit de fotbal, un pătimaş cu discernămînt.

Tricoul Axinia, 500 de metri pătraţi!
Moldoveanul a devenit celebru în vara lui 2006, cînd a intrat în "Hall of Fame" al World Records Academy prin tricoul gigant pe care l-a confecţionat. Era o replică a unui echipament galben-negru al Ceahlăului, cu numele lui Axinia, fostul atacant de marcă al nemţenilor. Măsurile i-au dat pe spate şi pe americani: 420 de metri pătraţi!

"La care se adaugă însă şi mînecile, ceea ce-l face să se apropie de 500 de metri pătraţi. L-am respectat enorm pe Florin Axinia, una dintre emblemele Ceahlăului, care a marcat 105 goluri în 315 meciuri şi ne-a reprezentat cu cinste în meciurile de cupele europene cu Juventus Torino şi Real Mallorca", a explicat Crăcană.

Preţul celebrităţii
Suporterul dezvăluie abia astăzi povestea amară din spatele tricoului de Cartea Recordurilor: "Am primit diplomă de recordman, dar nu şi banii din premiu, 10.000 de dolari! Mi-au spus că aş fi luat suma dacă informaţia n-ar fi apărut iniţial în presă. Dar nu am cum să fiu supărat pe media, fiindcă presa mi-a făcut reclamă de-au aflat şi americanii. Aşa a fost, eu sînt fericit".

Gelu Crăcană nu e însă trist, importanţa banilor păleşte cînd e vorba de fotbal: "Am cheltuit bani pe nebuniile mele cît să-mi fac o vilă cu de toate în Piatra-Neamţ. Colecţionez tricouri, am peste 80. Am scris două cărţi. Tricoul ăla l-am făcut din banii mei, materialul m-a costat 7.000 de lei, l-am luat la un preţ bun de la Horezu"

A stricat 5 aparate foto pe 50.000 de fotografii
Îndrăgostit iremediabil de echipa oraşului său, dar şi simpatizant vechi al Rapidului, nea Gelu se pregăteşte să intre pentru a doua oară în Cartea Recordurilor: "Vreau să umplu toată suprafaţa gazonului arenei din Piatra-Neamţ cu fotografii făcute de mine cu jucătorii şi la meciurile Ceahlăului din 1992 încoace. Am aproape 50.000 pînă acum. Aş mai avea nevoie de vreo 2.000 de cadre, fiindcă nu vreau să bag «rezerve»".

Şi acest demers inedit ascunde, fireşte, sacrificii, pe care microbistul le trece însă în plan secund: "Am stricat 5 aparate foto performante cu aceste poze, în ultimii 20 de ani. Fotografiile sînt format A3 sau A4. Şi costă bani, nu vreau să fie de mîntuială. Eu n-am cerşit niciodată bani nimănui, nu iau salariu de la club, aşa că estimez ca în primăvară sa fac posibil acest vis al meu!"

Ajutor de la nevastă şi de la soacră
Tricoul-gigant a fost afişat iniţial pe un deal din apropierea stadionului Ceahlăul. A fost mediatizat în presa locală, la un meci cu Gloria Bistriţa, în 2006, aşa au aflat şi americanii de el. Apoi, la o partidă cu CFR Cluj, nemţenii au umplut o peluză cu el. "Un an de zile am muncit la el! L-am cusut acasă, cu ajutorul nevestei şi al soacrei. Trebuiau două persoane să ţină pînza şi una la maşina de cusut. Materialul e poliester, lucios şi uşor. Chiar dacă aveam şi momente în care-mi luam cîmpii, că parcă nu se mai termina munca, am reuşit. Sînt încăpăţînat, nu renunţ", a spus moldoveanul.

Ofiţer de presă, cu salariu zero
Gelu Crăcană e omul bun la toate la Piatra-Neamţ. Ofiţer de presă, cu salariu zero, cum dezvăluie chiar el, moderator TV şi crainic radio, dar şi omul care vinde produse promoţionale cu sigla Ceahlăului. Este un tip dintr-o bucată. I-a spus o dată lui Gheorghe Ştefan, care acum a ajuns primarul urbei: "Dacă voi cîştiga la loto, preiau clubul şi pe tine te dau primul afară! Să te ocupi doar de primărie, la fotbal să fie cineva dedicat doar fenomenului, ca să ajungem iar în cupele europene".

I-a făcut muzeu lui Pinalti
Cu toate că a avut multe contre cu Gheorghe Ştefan, la un moment dat existînd ameninţări pe faţă, cei doi au lucrat în ultimii ani fără ranchiună. "E un nebun frumos al oraşului nostru, un fanatic al sportului, trebuie să-l accepţi aşa cum e", spune cel poreclit Pinalti despre Gelu Crăcană. Iar ultimul i-a dedicat acum cîţiva ani un muzeu preşedintelui de onoare al Ceahlăului, chiar dacă atunci erau certaţi. I-a mai făcut şi un bust celui ce avea să devină ulterior primar. "Aşa am vrut eu, fiindcă eu apreciez oamenii care lasă ceva pozitiv în urmă, chiar dacă am momente cînd nu-mi place faţa respectivului", a comentat la vremea respectivă Crăcană.

"Tot ceea ce am făcut în viaţă am făcut cu plăcere şi cu pasiune. Obsesiile adevărate, frumoase, se întreţin şi rămîn peste timp" (Gelu Crăcană)

"O să iubesc fotbalul pînă la ultimul fluier. Iar dacă mor pînă apare materialul acesta în presă, ştiu că am lăsat ceva frumos în urmă". (Gelu Crăcană)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
talpaiadului
talpaiadului  •  18 Decembrie 2011, 22:30

Asta e, mie imi place pescuitul si am cheltuit o avere pe scule, barci etc. Omul asta si-a ales un hobby ciudat, dar nu te poti cca in gustul omului.

pitigoiirina
pitigoiirina  •  18 Decembrie 2011, 15:41

felicitari acestui suporter extraordinar!!!exemplu de ce inseamna suporter infocat!

zodrak
zodrak  •  18 Decembrie 2011, 14:53
Postat de steaua.libera pe 18 Decembrie 2011, 03:09

Pentru toti ROMANII(indiferent de echipa de fotbal pe care o sustin): Luni 19 Decembrie ora 17:30, patinoarul Flamaropol din Capitala: Steaua Rangers - Miercurea Ciuc in Liga MOL! Cu totii la patinoar sa trimitem b0zg0rii unde le este locul! Ne-au batut singurul jucator ROMAN din lotul ROMANIEI, apoi la cateva zile distanta, jucatorii etnici maghiari din nationala ROMANIEI au cantat imnul Ungariei! DACA ITI PASA IA ATITUDINE, FII PREZENT LUNI LA PATINOAR!

Steaua mai are echipa de hockey?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează