FOTBAL  »  Superliga  »  U. CLUJ - SPORTUL STUDENŢESC, AZI, 17:30, GSP TV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

"Derby-ul studenţesc": Gabriel Boştină va disputa astăzi cel de-al 300-lea meci în Liga 1

Gabriel Boştină va doborî un record impresionant în această etapă
Gabriel Boştină va doborî un record impresionant în această etapă

Articol de - Publicat joi, 05 mai 2011 00:00 / Actualizat joi, 05 mai 2011 14:53

U Cluj - Sportul va consemna intrarea mijlocaşului de 34 de ani în rîndul jucătorilor ce au atins pragul de 300 jocuri pe prima scenă fotbalistică din România. Boştină a debutat în " Divizia A" pe 24 iulie 1999, în tricoul Oţelului, într-o partidă disputată de formaţia sa la Bistriţa împotriva Gloriei din localitate.

Antrenorul gălăţenilor, Dumitru Dumitriu, l-a utilizat în 33 de etape din sezonul 1999/2000.   Primul gol a venit chiar în meciul următor, atunci cînd a punctat pe teren propriu în victoria gazdelor cu 8-2 în faţa celor de la Extensiv Craiova.  Pe "malul Dunării" a strîns 82 de prezenţe în trei ediţii şi a punctat de două ori.

În vara lui 2002, Mihai Stoica l-a transferat în Ghencea, după ce, tot actualul manager al "roş-albaştrilor" îl descoperise în 1999, la Fieni. Cosmin Olăroiu, tehnicianul bucureştenilor avea să înceapă cu Gabriel titular încă din etapa inaugurală. Schimbarea băncii tehnice nu l-a afectat, deoarece şi Victor Piţurcă l-a considerat un fotbalist de bază. Primul gol pentru Steaua l-a reuşit chiar împotriva rivalilor din "Ştefan cel Mare", într-un meci cîştigat de "militari" în deplasare cu 4-2. Pînă la finalul sezonului a mai înscris în poarta Rapidului, a Sportului şi a Farului. Interesant de menţionat faptul că jocul de la Constanţa din etapa a 28-a a stagiunii 2002/2003 a fost singurul din carieră în care a marcat, iar echipa sa a pierdut.

7 goluri a dat Gabriel Boştină în perioada cînd pe banca Stelei s-a aflat Victor Piţurcă.

Instalarea lui Walter Zenga a consemnat continuarea evoluţiilor bune, italianul utilizîndu-l în 24 de meciuri, timp în care mijlocaşul şi-a trecut de cinci ori numele pe tabelă. Un alt antrenor ce şi-a pus amprenta asupra lui Gabriel Boştină a fost Oleg Protasov, ucrainianul folosindu-l titular în toate cele 15 partide din turul 2005/2006. Sub conducerea ucrainianului, a marcat patru goluri,  trei fiind decisive.

LĂUDAT ŞI DESFIINŢAT DE GIGI
După cinci sezoane încununate cu două titluri de campion şi trei clasări pe treapta secundă a podiumului, vara lui 2007 a consemnat transferul jucătorului, aproape forţat,  la Dinamo. Utilizat de Hagi titular în prima etapă, contra Ceahlăului, fotbalistul avea să fie la finele partidei ţinta principală a atacurilor patronului, acesta considerîndu-l a fi "fără valoare de Steaua". Ironie sau nu, în vremea cînd steliştii au ajuns pînă în semifinalele Cupei Uefa, Gigi Becali declara că "Boştină e mai bun decît Ronaldinho!".

117 partide in Liga I a jucat Gabriel Bostina in cei 5 ani petrecuti in Ghencea. In aceast timp, a inscris 17 goluri pentru ros-albaştri.

A debutat pentru rivali, în runda a 7-a, la Iaşi,  într-o dispută ce bifat şi primul meci al lui Walter Zenga ca antrenor al dinamoviştilor. În tricoul "cîinilor" a evoluat 73 de meciuri şi a marcat două goluri, ambele în ediţia 2019/2010 (Dinamo-Craiova 2:1; CFR-DInamo 2-2).
În 2010, a părăsit Dinamo alături de Claudiu Niculescu şi a ajuns la Universitatea Cluj. Pînă-n prezent a îmbrăcat tricoul "Şepcilor roşii" în 27 de partide, de fiecare dată din postura de titular, de 16 ori ca integralist. A marcat trei goluri, reuşitele sale aducînd ardelenilor şapte puncte.

A evoluat patru formaţii din Liga 1: Steaua (117 jocuri/17 goluri), Oţelul (82 jocuri/2 goluri), Dinamo (73 jocuri/2 goluri) şi U Cluj (27 jocuri/3 goluri). Din cele 24 de meciuri unde şi-a trecut numele pe tabelă, 18 s-au încheiat cu victoria echipei la care a jucat, alte cinci terminîndu-se la egalitate.

17 formaţii au încasat cel puţin un gol de la Boştină, cele mai multe primindu-le Gloria Bistriţa -3 goluri şi Brasov, Craiova, Dinamo, Farul, Pandurii - 2 goluri. Doar Petre Marin, Ionel Dănciulescu, Cristian Coroian, Robert Ilyeş, Claudiu Niculescu şi Dinu Todoran din totalul jucătorilor ce au adunat minute în 2010/2011 au depăşit cifra celor 300 de prezenţe în principala întrecere internă.  În ediţia curentă a purtat banderola de căpitan în toate cele 27 de partide în care s-a aflat în teren.

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
ligax
ligax  •  05 Mai 2011, 16:26

Bravo, daca o bagi in "ate" atunci poti sa si sarbatoresti!

nsanyi23
nsanyi23  •  05 Mai 2011, 16:01

Nu , e deja batran!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează