FOTBAL  »  Superliga  »  DEZBATEREA ZILEI

VIDEO Dezbaterea zilei, 10 august » Va reuși Rădoi să facă performanță la Craiova? „Când a fost antrenor de club, a fost un dezastru!” vs. „Eu pariez pe el, a progresat de la momentul FCSB”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 10 august 2022 13:16 / Actualizat miercuri, 10 august 2022 15:23

Ediția de azi a emisiunii „Dezbaterea Zilei” are ca subiect numirea lui Mirel Rădoi ca antrenor al Universității Craiova.

Formația patronată de Mihai Rotaru a renunțat la Laszlo Balint după doar 7 meciuri. Înlocuitorul acestuia este Mirel Rădoi, fostul selecționer revenind în Liga 1 după experiența de la FCSB.

„Mirel Rădoi, noul antrenor al Craiovei - iată o mișcare spectaculoasă, care sigur va aduce un plus de atractivitate în Superligă, acolo unde este deja inflație de foști selecționeri - nu știu dacă am mai avut vreodată la cluburi atâția antrenori care să fi trecut și pe la naționale, situație în care sunt acum Hagi, Mutu, Teja, Ciobotariu, Dică și, de ieri, Mirel Rădoi. 

Rădoi, personaj central în fotbalul românesc al ultimilor ani - mai întâi antrenor debutant la FCSB, după aceea erou la U21 - cu semifinale de Campionat European pentru ca mai apoi să vină regresul de la naționala mare, de unde a plecat după ce a ratat mai multe obiective în încercarea de a schimba stilul și mentalitatea echipei. 

Acum, Rădoi o ia de la capăt și întrebarea e simplă - va reuși el să facă performanță la Craiova? 

Este clar că obiectivul lui e unul singur, și anume câștigarea campionatului. Este, deci, Mirel Rădoi omul potrivit pentru a duce echipa la nivelul următor, acolo unde vor suporterii și conducerea?”, a deschis „Dezbaterea zilei” Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul emisiunii. 

La dezbatere au participat jurnaliștii Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de Alexandru Boc și Adrian Mititelu.

VIDEO. Dezbaterea zilei, 10 august: Va reuși Mirel Rădoi să facă performanță la Universitatea Craiova?

Opinie CONTRA. Dan Udrea: „Rădoi a eșuat peste tot la seniori. Îi va fi greu la Craiova”

  • „Eu cred că-i va fi foarte greu să reușească acolo, din mai multe puncte de vedere”
  • „În primul rând, Rădoi în momentul de față nu este un antrenor de club. Sau cel puțin așa îl văd eu. Are mai multe meciuri ca selecționer decât ca antrenor la echipă de club, ceea ce din start mi se pare o problemă atunci când ești văzut ca un salvator, venit într-o situație de criză la un club foarte important și greu de gestionat”
  • „Apoi, singura lui experiență de până acum la o echipă de club a fost un dezastru total. A fost primul antrenor din istoria FCSB-ului, de când s-a introdus sistemul grupe, care nu a dus echipa în grupele unei competiții europene, având două situații: prin Champions League, unde a fost eliminat de Partizan, sau Europa League cu Rosenborg. Nu mai spun că a lăsat echipa pe locul 5 sau 6. A plecat, e adevărat, când a intrat în conflict cu Becali, dar echipa era la un pas să piardă play-off-ul. Ceea ce nu s-a mai întâmplat. Deci a fost un dezastru ca antrenor de club la singura lui experiență. Judecăm asta acum, nu judecăm pe ce ar putea să fie el mai departe”.
  • „Chiar și la echipele echipele naționale el a reușit sub pragul de seniori. Mi se pare o diferență uriașă între a lucra cu tineret, cu U21, și a lucra cu seniori. El a lucrat la U21 și a avut performanță. A fost calificare cu mult noroc în meciul ăla cu Portugalia, după care a urmat un turneu final formidabil. Atunci când a ajuns la seniori a fost aproape un dezastru. A ratat toate obiectivele. Un obiectiv poate fi ratat în mai multe moduri. Să fii foarte aproape, să ajungi la baraj, să joci bine, să ai ghinion. Dar el a adus vreo 100 de jucători în decurs de un an. Schimba câte 7-8 jucători de la acțiune la acțiune, ceea ce lăsa să se vadă că nu avea o strategie clară”.
  • „Ce-ți spune un antrenor care vine cu o filozofie la echipa națională, de a juca totul pe atac, de a spune că pe el îl interesează dea un gol mai mult decât adversarul, că preferă oricând 4-3 sau 5-4 ca scor decât 1-0, iar în finalul mandatului echipa să joace mai aproape de realitate? A fost o fluctuație prea mare într-un timp foarte foarte scurt. Adică el n-a avut o linie pe care și-a păstrat-o, ceea ce nu înseamnă neapărat că e rău. Adică poate și-a dat seama că a greșit”
  • „Apoi, la Craiova nu va depinde doar de el. El vine și găsește un lot care, după părerea mea, este slab. Este format, în marea lui majoritate, din jucători refuzați. Vătăjelu este un jucător refuzat afară și reîntors. Găman este un jucător refuzat. Papp a fost refuzat de FCSB, chiar și Raul Silva este un jucător cumva refuzat de Portugalia, pentru că n-ar fi ajuns niciodată la Craiova dacă el ar mai fi avut oferte. Mateiu a fost într-o primă fază refuzat chiar de Craiova, dar a venit Balint și a spus «Nu vreau să-l îndepărtați». Nistor și Vână au fost jucători refuzați de Craiova. Dacă nu venea Rădoi, cei doi plecau. Nu mai spun că și Ivan... OK, el are o valoare pentru campionul intern care îi permite să confirme aproape meci de meci. Asta nu înseamnă că el nu a fost refuzat pe afară. L-au refuzat Krasnodar și Rapid Viena. Mi se pare că lotul este slab pentru a lua titlul. Să termini pe locul 3 sau locul 4, da, dar eu cred că nu-l aduci pe Rădoi ca să ai pretențiile astea”
  • „Vi se pare că la Craiova în toți acești ani singura problemă a fost antrenorul? Hai să vedem ce antrenori s-au perindat pe acolo. Pițurcă, Reghecampf, Bergodi, Mangia, Ouzounidis... Au fost antrenori care au reușit în alte părți. Ce înseamnă asta? Și din cauza lotului, dar și din cauza altor lucruri de acolo, din jurul clubului: atmosfera, rivalitatea cu FCU Craiova, presiunea meci de meci”
  • Cred că-i va fi foarte greu lui Rădoi. Și nu cred că va fi cauționat dacă nu va reuși să câștige ceva în acest an”

Balint a avut ceva rezultate și eu zic că nu merita să fie dat afară. Dar ei știu mai bine strategia lor și poate au vrut să fie un un șoc la echipă. Am fost uimit de condițiile extraordinare pe care le are echipa și pe care le-a făcut Rotaru la echipă. 

Dar totuși era nemulțumit de rezultate. Rădoi acum își dă examenul, dacă este antrenor sau nu este. La națională, să zicem că n-a avut jucători, că jucătorii n-au jucat la echipele de club. Aici are și jucători, are și condiții, are și echipă, are și stadion, are și spectatori. Totul depinde de valoarea lui de antrenor. Aici își arată valoarea

- Alexandru Boc

Opinie PRO. Remus Răureanu: „Metodele folosite la națională erau mai potrivite la club”

  • „Eu sunt de acord că Rădoi n-are mare experiență ca antrenor de club. Dar acum depinde cu cine-l comparăm. Cu Pițurcă, cu Olăroiu? Nu. Cu Laszlo Balint trebuie să-l comparăm. Și dacă Balint a petrecut un timp pe la Snagov și pe la UTA prin «B», considerăm că acelea au fost experiențe mai bogate și mai relevante pentru cariera lui? A promovat echipa din «B» în «A», a salvat-o în primul sezon, iar în al doilea a mers prost și a fost demis. Acesta a fost parcursul lui”
  • „Sezonul pe care l-a petrecut Balint la UTA în «B», OK, încheiat cu promovare, e mai important decât perioada pe care Rădoi a avut-o la Federație? E mai consistent ca număr de meciuri și ca număr de ore petrecute cu jucătorii pe teren. Dar nivelul la care a lucrat Rădoi acolo, ca presiune, ca adversari întâlniți, a fost cu mult mai bun. Chiar și la un turneu final de tineret, cred că e mai greu să pregătești un meci contra Angliei și să găsești soluții, decât să îți antrenezi echipa pentru Metaloglobus, pentru Mostiștea sau pentru Slobozia”.
  • „Diferență mare nu mi se pare, ca experiență, între ei doi. E diferență mare ca anvergură, ca nume de fost fotbalist. Asta contează. Ca să te impui în fața jucătorilor, dacă nu ești un geniu ca Nagelsmann, contează să fi fost fotbalist important. Ai o putere de convingere superioară. Și Rădoi are asta”
  • „El arăta și la națională o energie care cred că e utilă la Craiova, unde am informații că sunt destui jucători alintați inclusiv de către patron și intrați într-o, nu neapărat leneveală, dar într-o inerție proastă. Banii sunt plătiți la zi, orașul și conducerea ar vrea să câștige campionatul, dar lotul nu a reușit asta și nimănui nu i s-a întâmplat nimic. Jucătorii care au eșuat afară au fost readuși în același loc călduț. Ei n-au riscat nimic «Mergem afară, iar dacă nu putem juca și nu dăm lovitura, Craiova ne așteaptă». Aici stau în continuare ca într-un culcuș. Conducerea i-a adus, considerându-i în continuare buni pentru nivelul din România. Doar că ei, așa am senzația, au intrat într-o lâncezeală, din care Rădoi poate să îi scoată”.
  • „La națională el a avut alte probleme. A jucat prea avântat, riscant, exagerat, a schimbat tactici, a schimbat jucători, dar a arătat mereu energie. Și echipa avea o energie, avea un chef”
  • „Am avut impresia că și la națională metodele pe care le-a folosit erau mai potrivite pentru echipă de club. Adică el propunea niște tactici savante și sofisticate. Sunt mai ușor de pregătit lucrând zi de zi cu jucătorii. Propunea tot felul de metode de lucru cu psihologi, care nu cred că pot funcționa în 3 zile” 
  • „La FCSB chiar nu era antrenor deloc. Era doar un fost fotbalist fără licență, care n-avea voie să se ridice de pe bancă. Era într-o situație foarte, foarte proastă.”
  • „Dacă el vrea și aici să joace super ofensiv spectaculos, va putea să-și antreneze echipa pentru acest stil. Dacă vrea ca psihologii să le curețe creierele jucătorilor, vor avea timp. La națională nu avea timp”
  • „N-ar fi corect să ne raportăm doar la experiența aceea a lui Rădoi de la FCSB. E absurd să ne gândim că el nu progresează deloc”.
  • „La prima experiență ca antrenor, Lucescu a picat din «A» în «B», cu Corvinul. Înseamnă că Lucescu a fost pe urmă un antrenor slab fiindcă a picat în primul sezon pe care l-a avut? Nu. A învățat din experiența aceea, a progresat ca antrenor, a mai picat și în Italia. Dar a învățat din acest experiențe”
  • „Eu mai degrabă pariez pe Rădoi”

Îmi place de Rădoi ca om. Poate să fie un mare antrenor, dar poate să fie și un chix. Părerea mea e că e o loterie. La echipa națională e altceva. E mult mai simplu acolo E un tip care e isteț, e oltean. 

A fost fanul Craiovei noastre. El știe care e adevărul. Știe că adevărul e la noi, știe prin ce am trecut. A pozat acolo ca și cum ar fi venit la Universitatea Craiova, nu la o echipă înființată în 2013. Dar nu asta contează. Nu am nicio problemă cu el. Nu pot să-i urez succes, pentru că aș fi mincinos și fals!

- Adrian Mititelu, patron FCU Craiova

Concluziile lui Cătălin Țepelin: „Craiova trebuie să meargă pe mâna lui Rădoi pe termen lung”

  • „Nu m-am ferit să spun că am fost un fan al lui Mirel Rădoi, în sensul că mi-au plăcut dintotdeauna atitudinea lui directă, modul în care gândește fotbalul și felul în care își motivează jucătorii.”
  • „Îmi păstrez părerea bună despre potențialul lui Rădoi, ba chiar cred că era de preferat ca Federația să-l fi păstrat pe el selecționer, pentru continuitate.”
  • „Punctual pe discuția legată de Craiova, nu-s convins că Rădoi poate lua titlul anul ăsta. E un tip căruia îi place să experimenteze, e prizonierul unor idei care au nevoie de timp pentru implementare. Nu cred că va avea continuitate în rezultate bune, pentru că îi va lua timp să-și pună piesele corect pe tablă.”
  • „Sunt convins că a cerut buget de transferuri, vor veni probabil încă vreo 3-4 jucători noi. Până se vor integra ei, până se va integra el, până se vor alinia planetele va mai dura. Sigur că răbdarea nu e un cuvânt din DEX-ul oltenilor, dar Craiova chiar cred că trebuie să meargă pe mâna lui Rădoi pe termen lung, pentru că eu cred că, până la urmă, Rădoi va duce Craiova la un nivel superior, adică peste un loc 3 și-o Cupă, Everestul acestei echipe în ultimii ani.”

Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: argumente, dialog, respect pentru opinia celuilalt. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!

Citește și: 

Mirel Rădoi a fost prezentat la Universitatea Craiova » Ce a spus noul antrenor al oltenilor

Prima decizie a lui Rădoi ca antrenor al Universității Craiova » Ce jucători vrea să readucă în lot

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
gazistu
gazistu  •  14 August 2022, 13:30

e antrenor prea serios , pt o echipa mica cum e CLONA primariei din Craiova!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  13 August 2022, 21:43

Radoi este un antrenor profesionist ...cu el o sa luam campionatul ...

TzurcanuDePitesti
TzurcanuDePitesti  •  12 August 2022, 11:33

ce il recomanda pe radio? ce a făcut la tineret? nu uitați ca acel tineret s-a calificat pe cind portarul de atunci a aparat un penalty altcumva nu ar fi ajuns la cm de tineret. ce a antrenat radio? nimic la vreun club unde a fost dezastru. care sunt planurile lui? sa se răzbune oare pe ceea ce nu a făcut la natioanala ? se uita acuzele aduse unui antrenor incapatinat. problema se pune de a sti sa discearnă pe cind el este un gica contra. educația este zero. nu a fost în stare sa isi ia un bacalaureat și asta spune totul. a făcut școală de antrenori prin Moldova etc... rutina , rutina și iarăși rutina. a fost un selecționer și atita tot fără experiență ci facind încercări ca rabinul care a fost întrebat de unul căruia ii mureau găinușe în coteț ce sa facă. și după ce l-a pus Rabi pe bietul om sa mute către tote punctele cardinale cotețul cu toate ca mureau găinușe la sfirist Rabi l-a întrebat pe bietul om dacă mai are găinușe ca el este plin de idei. cam așa cu un radio cindva mintindu-l pe piturca și apoi ieșind din echipa națională. Bölöni ar fi făcut așa ceva? niciodată. chestiune de caracter. el confunda Ambiția cu voință pentru ca Ambiția este caracteristica frunților înguste. nu cred nimic. nu are vreo filosofie ci va face experimente. sa nu va mire dacă nu o să-l vedeți pe nistor fundaș dreapta. el poate orice în mintea lui. prea multi bani dați pentru nimic. asta nu este bine. sa vedem după un cumul de meciuri pierdute cum se va redresa. cum?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează