FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - FCSB, DUMINICĂ, 21:00, TELEKOM, DIGI, LOOK, GSP.RO

Dinamo are amintiri groaznice cu Istvan Kovacs la centru » 3 meciuri celebre în care "câinii" s-au plâns că sunt dezavantajați: două derby-uri făcute praf și un posibil caz de rasism

FOTO: GSP
FOTO: GSP

Articol de - Publicat sambata, 10 noiembrie 2018 17:03

Istvan Kovacs, 34 de ani, e "centralul" care va conduce duelul dintre Dinamo și FCSB de duminică seara. Arbitrul din Carei va conduce cel de-al patrulea său derby din carieră.

  • Dinamo - FCSB se joacă duminică, de la ora 21:00, liveTEXT&FOTO&VIDEO pe GSP.ro și în direct la TV Digi Sport, TV Telekom Sport și Look Sport

Cu el la centru, dinamoviștii nu au cel mai bun palmares: în 37 de jocuri arbitrate de Kovacs, Dinamo a strâns 15 victorii, 8 remize și 14 înfrângeri.

În ultimii 5 ani, "câinii" au trei amintiri groaznice din meciurile arbitrate de Istvan Kovacs, echipa din "Ștefan cel Mare" fiind dezavantajată chiar în două derby-uri. Tot cu Istvan Kovacs arbitru, a existat și un moment extrem de controversat.

1. Matei, victimă sau incitator? 

Pe 20 octombrie 2013, Dinamo pierdea pe terenul Astrei Giugiu, 1-2. O fază extrem de controversată s-a petrecut în minutul 80 al partidei. Căpitan la Dinamo în acel meci, Cosmin Matei a văzut al doilea galben după ce Istvan Kovacs a considerat că mijlocașul aplauda o scandare rasistă a galeriei dinamoviste. Suporterii "câinilor" au început să scandeze "Afară, afară cu ungurii din ţară!", iar Matei, care se afla în proximitatea arbitrului, a aplaudat în direcţia acestora. Kovacs i-a arătat imediat cartonaşul galben, presupunând că jucătorul, care mai avea deja un galben, încuraja manifestările galeriei.

"Sunt şocat de ceea ce s-a întîmplat. Nu am avut nici o treabă cu arbitrul. Nu îmi vine să cred că am fost eliminat! Un copil de 12 ani care era pe gard mi-a strigat că mă iubeşte, mi s-a rupt sufletul când l-am văzut şi l-am aplaudat, și-a explicat Matei gestul la acea vreme.

2. "Parcă era într-un cazan cu apă fierbinte"

Pe 2 aprilie 2017, Kovacs a condus primul derby al play-off-ului. FCSB s-a impus cu 2-1, dar centralul le-a refuzat un penalty dinamoviștilor în minutul 80, la o intrare imprundentă comisă de Pintilii asupra lui Patrick Petre.

Kovacs a lăsat jocul să continue, iar meciul s-a încheiat cu victoria roș-albaștrilor. Punctul pierdut de Dinamo avea să se dovedească vital în contextul luptei la trei pentru titlu dintre Viitorul, FCSB și Dinamo.

Specialiștii în arbitraj, în frunte cu Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, au decretat la unison că echipa lui Cosmin Contra a fost defavorizată în acel meci.

"Kovacs parcă era într-un cazan cu apă fierbinte și nu era deloc răcorit la minte. A comis mai multe greșeli. A fost cam agitat. La astfel de meciuri, prestația trebuie să fie fără echivoc", spunea fostul arbitru Adrian Porumboiu după acel meci.

3. greșeală mare la ultimul derby condus

Ultima ipostază în care Kovacs i-a nedreptățit pe dinamoviști s-a petrecut chiar la ultimul derby pe care acesta l-a condus, pe 24 septembrie 2017, FCSB - Dinamo 1-0.

În prelungirile primei reprize, la scorul de 1-0, Istvan Kovacs nu a sesizat intrarea extrem de agresivă pe care Romario Benzar a avut-o asupra lui Nascimento. Fundașul dreapta a intrat cu talpa pe tibia portughezului, însă Kovacs i-a acordat doar "galben".

"Decizia corectă era eliminarea lui Benzar. Norocul jucătorului de la Dinamo a fost că a sărit, n-a fost prins cu piciorul pe pământ, că ar fi riscat o accidentare gravă", spunea Ion Crăciunescu la finalul meciului.

AL 4-LEA DERBY PENTRU KOVACS

Data / Competiția / Meciul
17 aprilie 2014 Cupa României Dinamo - FCSB 1-1
2 aprilie 2017 Liga 1 FCSB - Dinamo 2-1
24 septembrie 2017 Liga 1 FCSB - Dinamo 1-0

Vezi și: Aici se va decide Derby de România? Duel strâns între vedetele celor două echipe

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (16)
gtn5
gtn5  •  11 Noiembrie 2018, 08:00

voi sunteti praf cateilor si deja va plangeti de arbitru,sunteti ca si batuti si dati vina pe arbitru,treziti-va din cosmar,urmeaza adevaratul cosmar pentru voi.

florar
florar  •  10 Noiembrie 2018, 22:04
Postat de lapusneanul pe 10 Noiembrie 2018, 19:08

uitati-va cat de prost e asta, aici e vorba de greselile lui kovacs cand a arbitrat dinamo - fcsb si el ne povesteste altceva....:)

Fraierici ,numai un flet ca tine a inteles ca jurnalistul se refera doar la meciurile Steaua- Dinamo! Primul exemplu este un mei cu Astra! Dupa ce ca esti cum esti mai si semnalizezi

redbuldog
redbuldog  •  10 Noiembrie 2018, 20:19

Istvan e un Anti Dinamovist inascut..!Numai cine vrea sa uite,ignora cum ne-a fluierat in 2007 in Supercupa cu cirikli,a facut pe draq"4 sa nu luam acel trofeu pe care-l meritam deplin..Astea acum cu *** au intrat deja in traditie,si sa nu ne mai strofocam ca face si maine ,,cartile" pentru ca e delegat cu tema clara sa conduca astfel de derby~uri..!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (16)
Comentează