LIGA 1  ·  DINAMO

DINAMO // Blestemul „spartanilor” » Acționarii dinamoviști care se voiau „Rockefellerii” României au trecut sau trec prin momente critice

Articol de - Publicat miercuri, 28 august 2019 09:00

Acționarii dinamoviști care se voiau ”Rockefellerii” României și ai Ligii 1 au trecut sau trec prin momente critice, iar doi dintre ei au trecut în neființă. Puțini o duc mai bine departe de Dinamo.

A fost odată ca niciodată la Dinamo! Merge ca titlu de film. "Ca niciodată" chiar capătă sens având în vedere ce rezultate a ajuns să aibă unul dintre granzii României, cu doi ani la rând în mediocritatea play-out-ului, cu doar un trofeu câștigat în ultimii 7 ani. Iar acum zbătându-se la retrogradare!

Ionuț Negoiță și-a updatat termenul limită de vânzare a clubului sau a unei părți din cota de acțiuni, Claudiu Florică este în pole position să devină acționar majoritar până la finele lui 2019.

Ce-a fost... Vorbim de Dinamo din primul deceniu al anilor 2000, perioadă care poate cuprinde și 2012 - an cu două trofee interne - până când s-a făcut transferul de putere și acțiuni din mâinile vechii conduceri în cele ale lui Ionuț Negoiță, fapt consemnat în primăvara lui 2013. 

Vorbim de o perioadă cu aproape o treime din trofeele clubului. Glorie pe plan intern, o primăvară europeană, dar și multe afaceri dubioase, ce s-au lăsat cu dosare multiple și cu insolvență, ulterior. 

Se vedeau "Rockefellerii" țării

Pe data de 4 iulie 2005 s-a consemnat nașterea societății pe acțiuni, ce încorpora o echipă întreagă de oameni de fotbal și de afaceri. Majoritatea au fost și înainte în club sau apropiați de "câini".

Badea, Borcea, Becali, Nețoiu, Turcu, Cohn, Săvulescu, Walter, ex-Bușcă, și Bagher și-au împărțit pachetul mare de acțiuni și l-au cooptat și pe Cornel Dinu, cu un pachet minoritar. 

"Suntem Rockefellerii României", a anunțat superior Giovanni, în timp ce "Procuroru'" a fost mai aproape de realitate: "Iar veți avea carnaval!". 

"Cea mai puternică echipă din România", cum au denumit-o Borcea et Co, a început să se scindeze după jumătate de an. În ziua în care i s-a retras licența de impresar, acuzat de ilegalități în transferul lui Florin Bratu la Galatasaray, Becali a plecat de la Dinamo, în februarie 2006. 

Cu mare scandal, se acumulaseră numeroase nemulțumiri. După ce s-au aruncat scrumiere și s-au lansat acuze.

În iulie 2006, a părăsit "haita" și Nețoiu. Cohn și Bagher au urmat în aprilie 2007, apoi Turcu și Walter au plecat doi ani mai târziu. Borcea s-a despărțit de "câini" în 2012, copleșit de lupta cu dosarele penale, apoi Săvulescu, iar ultimul, Badea, a cedat pachetul de acțiuni lui Negoiță. 

Mulți dintre acționari au decăzut după despărțirea de Dinamo, destui au ajuns după gratii, unii au decedat, puțini sunt cei a căror viață a curs lin din acel moment.

Nicolae Badea (70 de ani)

"Domnul Badea", cum i se adresează și inamicii, își vede de afaceri, de familie, mai ales că are trei copii minori, de sănătate. Nu mai este în topul topurilor miliardarilor României, cifra afacerilor a mai scăzut față de anii dinaintea crizei mondiale. N-a avut probleme cu legea din cauza fotbalului. 

În schimb, numele său a apărut în ultimii ani legat de scandalul iscat de cedarea unor spații din complexul Dinamo. 

Chiar și după ce i s-au luat acele zone, trecute înapoi în proprietatea statului, clubul sportiv și organele abilitatea ale țării își pasează, fără limite, responsabilitatea construirii noii arene, unul dintre motive fiind procesele care încă nu sunt închise. Mai nou, Mircea Rednic a căutat o alianță cu el și cu Cohn pentru a cumpăra acțiunile de la Negoiță, doar că triumviratul nu a fost posibil. 

Cristi Borcea (49 de ani)

A stat patru ani și jumătate în detenție în "Dosarul transferurilor", a ieșit în iulie 2018, după care a fost ridicat iar pentru "Dosarul retrocedărilor", primind alți 5 ani cu executare. A ajuns la cota de 9 copii, bifând al treilea mariaj. Are probleme cardiace, e fie la închisoare, fie la spital, fie în sala de judecată, solicitând eliberarea condiționată. A spus că ar putea reveni în viitor la Dinamo, fie și prin fiul său, Patrick, dar numai cu condiția de a se face un stadion modern. Ar putea deveni din nou liber pe 2 septembrie. 

Ioan Becali (66 de ani)

A efectuat trei ani și jumătate de detenție pentru "Dosarul transferurilor" și și-a pierdut cea mai mare parte din influența de impresar pe care o avea în anii de glorie. 

A mai fost la meciuri, fanii l-au acuzat că a influențat schimbarea lui Mircea Rednic cu Eugen Neagoe pentru a avea intrare din nou la Dinamo! În Ștefan cel Mare, Denis Ciobotariu, Ricardo Grigore și Alex Răuță sunt sub contract cu firma lui. Plus alți tineri de viitor de la academie. Giovanni nu s-a mai expus vizibil, cu toate că s-a vorbit de un interes al său și la Levski Sofia, acolo unde a ajuns unul dintre apropiații săi, Bogdan Pătrașcu, ca șef al scoutingului.

Gigi Nețoiu (59 de ani)

A ispășit un an și jumătate de închisoare în "Dosarul transferurilor", s-a căsătorit cu Ecaterina, o femeie frumoasă cu 30 de ani mai tânără ca el, cei doi au și un băiețel împreună, nași fiind Adrian și Dana Năstase. Nu mai e în prim plan nici în fotbal, nici în afaceri, deși s-a tot vorbit de o nouă implicare în sport, poate chiar o revenire spectaculoasă la Dinamo, alături de Borcea. "Comandantul" s-a ținut departe de fotbal, mai vine la meciuri doar la Voluntari, mai ales că e prieten foarte bun cu primarul Pandele.

Vasile Turcu (1954-2017)

După despărțirea de Dinamo, în paralel cu vacanțele de lux în orașele costisitoare de la Mediterană și cu anunțurile că ia în calcul să se întoarcă în Ștefan cel Mare alături de vechii camarazi, a avut probleme în afaceri, multe firme intrând în insolvență. 

Omul de care ceilalți acționari s-au folosit financiar în dese rânduri pentru transferurile lui Lobonț, Zicu sau Torje s-a spânzurat în martie 2017 în sala de fitness a vilei sale, decedând după 8 zile la spital. 

Florian Walter (1963-2019)

A murit de curând după ce-a suferit un atac cerebral. Părăsise Dinamo pentru a prelua pe U Cluj, apoi a trecut cu tot, inclusiv o bună parte din echipă, la Petrolul Ploiești. 

Și din această cauză ajunsese să aibă probleme legale, a fugit în Dubai, de unde a fost extrădat și arestat pe 6 mai 2016. Ca patron al companiei de salubritate Romprest a fost acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat. A fost eliberat după cinci luni. A mai suferit un preinfarct în 2015, aceasta după ce în 2010 mai fusese operat din cauza unor probleme cardiace.

Vladimir Cohn (74 de ani)

S-a rupt de fotbal, dar îi place să comenteze pe marginea fenomenului. "Feeling-ul meu a fost că meciul Dinamo - Lazio din 2007 a fost aranjat" este doar una dintre afirmațiile ce-au făcut vâlvă. Și-a vândut o parte din afaceri, a rămas multimilionar în euro, își vede de familie, de prieteni, de plimbările în jurul globului, acolo unde are diverse proprietăți. S-a amuzat când a venit vorba să revină ca acționar la Dinamo la începutul lunii iunie, alături de Badea și de Rednic.

Dragoș Săvulescu (44 de ani)

Este fugar după ce-a primit, la începutul lui 2019, 5 ani cu executare în "Dosarul retrocedărilor", alături de Borcea și de Radu Mazăre, printre alții. A colecționat obiecte de lux, vile, mașini, ceasuri, s-a căsătorit cu un fotomodel cu origini albaneze și a cochetat cu lumea filmului de la Hollywood. A fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul retrocedărilor ilegale de pe litoral, alături de alţi 30 de inculpaţi.

Bagher Karimzadeh (57 de ani)

Cu dublă cetățenie, română și iraniană, omul care a făcut bani din comercializarea băuturilor alcoolice a fost chiar invizibil la Dinamo. A părăsit de timpuriu corabia. Se știu foarte puține lucruri despre el în prezent, cum la fel a stat situația și-n trecut. Acum o sprijină și pe fiica sa în afaceri, Mia, care s-a lansat în 2017 cu un magazin virtual cu produse pentru copii. 

Cornel Dinu (70 de ani)

A rămas administrator în organigrama clubului, pe hârtie, dar noua conducere nu a ținut cont de sfaturile sale. Eugen Neagoe și Florin Prunea au vrut să-l aducă mai aproape de echipă, dar totul a rămas o discuție de șuetă. Cu verbul său acid, năvalnic, este unul dintre invitații permanenți ai emisiunilor de specialitate de la TV Telekom Sport, are o rubrică la Fanatik și și-a lansat în vară un nou volum autobiografic. Comentează cu o vocație de martir tot ceea ce se întâmplă la Dinamo.
 

Staff-ul administrativ al roș-albilor în vara 2005

  • Ioan Becali - președinte executiv
  • Cornel Dinu - vicepreședinte
  • Cristi Borcea - director executiv
  • Cristi Iancu - director de marketing

17,5 milioane de euroa fost "prețul" pentru care Dinamo a intrat în insolvență pe 14 mai 2014

12trofee s-au câștigat în perioada 2000-2012, 4 campionate, 6 Cupe ale României și două Supercupe, adică 28 la sută din totalul cupelor care există în palmaresul de 71 de ani al grupării

34de trofee sunt în vitrina "câinilor": 18 titluri, 13 Cupe, 2 Supercupe ale României și-o Cupă a Ligii

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!Cazul care a șocat Italia. Fată violată de 3 români: „Am fost obligată să-mi dau pantalonii jos, iar ei...„
Libertatea
Comentarii (9)
mosvasile  •  28 Septembrie 2019, 19:25
Postat de Pierre Tzutzea pe 29 August 2019, 12:18

3 Asa ca de curind si Dinu a fost dat in vileag ca turnator. Cum sa ajungi pe PRimaverii cu casa cu zorzoane cu mobile de neam…. Cum? Adia Petrica Tutzea murea sarac intr-o garsoniera si merita sa fie tinut in palme pentru ca a facut puscarie grea pentru tara si astia? Este o rusine totul si lipsa de carcater va distruge aceata tara al carui popor se minte pe el insusi. Si lista este mare de la Adrian sarbu, geoana, oprescu, carmen johannis, Mircea Diaconu, Dinescu , Todea, Besoiu, Albulescu , Puric, Ponta, johnny raducanu, Doru stanculescu , Orban , Tarriceanu … imi este rusine de nerusinea lor . Cu regret spun ca a fost nu mare pacat ca romanii sa nu doreasca in cele din urma Proclamatia de la Timisoara punctul 8. Teama era a celor care aveau dosare de turanatori de batausi la secu. Ei detin puterea si numele spuse aici sint prea putine fata de citi sint aciuiti prin functii si sinecure commode.

Ia intreab-o pe Annamaria Prodan,ce-a vrut sa zica, cand i-a "strecurat"lui Dinu:"salutari de la generalul Buzea,dragule"!La care guralivul intrigant nu a avut replica!

Daniel Irimescu  •  28 Septembrie 2019, 17:09

Mortu' de la groapa nu se mai dezgroapa ! Kaput. Finito.

Pierre Tzutzea  •  29 August 2019, 12:19

1. Un adevar spus pe jumatate nu mai este adevar. Eu unul sint satul de manipularile facute prin omisiune. Pina mai ieri si mircea diaconu era ridcat in slavi. Am scris si am atras atentia la un detaliu nespus parca cu intentie. Este ginere de general de secu prin tatal sotiei lui actrita Diana Lupescu. Au inceput de citeva zile sa fie aratat la marea rascoala din 89 alaturi de Iulian Vlad seful securitataii din 89 si alta paguba prin Adrian Sarbu si el secu in acoperire. Pai asa tata! Aici avem de-aface cu o increngatura care de fapt conduce tara. Petru Culianu discipolul lui Eliade spunea clar ca secu conduce tara pe cind Pingelica era prins. Asa deci. Badea un nevinovat care a fost ani in sir cumnat cu Popovicioiu cel ce a tras o mama de tzeapa romaniei ajungind in Anglia cu bani cu tot. Toata gashka de atunci cu bani era formata cu fratii Paunescu uitind sa se spuna ca George fratele a fost fugit in America si ulterior prins. Popovicioiu si Badea erau casatoriti cu fetele unui dement ceausist Ioan Dinca Teleaga si ele ofiterr de secu. UNul din fratii Paunescu avea pachetul majoritar de la INtercontinental si nedat just celor de la Sheraton. Spueau ca profitul sa ramina in tara. NU domnilor s-a dorit o piramida in capul ei cu Iliescu si fabricarea de bogati ale caror profituri sa fie reimpartite si asta penru a impiedica aparitia oamenilor adevarati de business care ar fi slabit puterea lor politica.

Vezi toate comentariile (9 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
19:00 Fotbal, Serie A
Benevento - Inter
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Serie A
Udinese - Spezia
Digi 2, Telekom 2
19:45 Handbal M
Brest - PSG
Digi 3
20:00 Fotbal, La Liga
Huesca - Atletico Madrid
Digi 2, Telekom 2
21:00 Fotbal, Cupa Ligii Angliei
Alternativ: Burnley - Manchester City
Digi 4
21:30 Fotbal, Supercupa Germaniei
Bayern Munchen - Borussia Dortmund
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:45 Fotbal, Cupa Ligii Angliei
Alternativ: Brighton - Manchester Utd
Digi 4
22:00 Fotbal, Preliminarii Liga Campionilor
Midtylland - Slavia Praga
Digi 2, Telekom 2
22:30 Fotbal, La Liga
Real Madrid - Valladolid
Digi 3
Program TV complet

Liga 1