FOTBAL  »  LIGA 1  »  DINAMO

DINAMO // EXCLUSIV Mesajul lui Costel Orac: „Investiți în tineri, altfel murim!”

Articol de - Publicat duminica, 12 ianuarie 2020 09:00

Costel Orac, 60 de ani, una dintre marile glorii dinamoviste, analizează situația dramatică în care se află echipa sa de suflet și oferă soluția salvatoare pentru fotbalul românesc.

Campion de trei ori cu roș-albii și protagonist al unei seri magice în data de 19 octombire 1983, când Dinamo a învins cu scorul de 3-0 formația germană Hamburger SV, campioana Europei în acel moment, Costel Orac vorbește fără ocolișuri despre trupa din Ștefan cel Mare. Fostul mare jucător al câinilor" are soluția pe care Ionuț Negoiță trebuie să o urmeze ca să repună echipa pe picioare!

- Bună ziua, domnule Orac, ce mai faceți?
- Sunt bine. Alerg de colo-colo.

- Voiam să vorbim un pic de spre Dinamo. Cum comentați tot ce se întâmplă la echipa la care ați făcut istorie în anii '80?
- Din păcate, s-a ajuns într-o situație extrem de complicată. Nu m-am gândit niciodată că se va ajunge aici... Dar, ținând cont de tot ce s-a întâmplat în ultimul an, pot spune că intuiam cumva dezastrul.

- Situația financiară delicată i-a determinat pe șefi să-l vândă și pe căpitanul Nistor, tocmai la o mare rivală, Craiova...
- Da, așa e, Dan era un jucător foarte important... Totuși, pe vremea în care eu eram jucător, nu se punea problema ca Dinamo să stea într-un singur fotbalist. Și asta e o mare problemă.

Costel Orac, foto stânga, într-un derby cu Steaua

„Nu mai există un lider!"

- Cine ar putea fi noul lider?
- Păi, tocmai asta e problema, că în momentul de față nu mai există un alt lider la Dinamo! Nistor era un om determinant în angrenajul echipei, un tip care știa să mobilizeze vestiarul.

- Chiar dacă Dinamo e pe loc de play-out, toată lumea îl laudă pe Dusan Uhrin.
- Nu îl cunosc personal, însă l-am urmărit atent în vremea când lucra la Timișoara. La Poli, de exemplu, chiar a făcut o treabă bună. Mi se pare un antrenor foarte bun, serios, chiar și la Dinamo s-a văzut destul de clar o schimbare în bine. Apoi, au apărut problemele cu banii...

- Se mai poate prinde play-off-ul în condițiile astea?
- Nu, nu mai au nicio șansă să ajungă! Din păcate.

- De ce acum 30-40 de ani se puteau obține mari performanțe, inclusiv la nivel continental, iar acum există atâtea dificultăți?
- Păi, ce făceam noi pe vremuri chiar e imposibil de atins în zilele noastre. Și asta pentru că nimeni nu mai are grijă de viitor. Sau, mă rog, aproape nimeni.

"Modelul Hagi trebuie multiplicat" 

- Spuneți că soluția de redresare ar fi investiția masivă în centrele de copii și juniori?
- Da, clar. Din punctul meu de vedere, ceea ce face Gică Hagi este singura soluție pentru a reintra în cărți, așa cum îmi place mie să spun. Cluburile din România nu au forță financiară și din această cauză jucătorii străini care vin în campionatul nostru pe sume mici sau liberi de contract nu au o valoare prea mare. Și atunci, cum să crești calitativ?!

- A încercat și Negoiță cu „New Dinamo" și nu prea i-a ieșit.
- Ascultați-mă ce spun, la ora actuală este singura soluție! Trebuie investit cât mai mult în grupele de copii și juniori. Tinerii trebuie să fie crescuți într-un mod corespunzător, cu mare atenție asupra inițierii, formării și mai apoi a promovării.

- Doar că trebuie găsit și cineva care să facă asta!
- Exact! Acest lucru implică și multă răbdare, pe care conducătorii de club momentan nu o au. Sportul nu mai este încurajat nici măcar în școli și licee. Bine, cu ceva ani în urmă nici nu existau atâtea tentații. Acum, din nefericire, copiii sunt mai degrabă atrași de tehnologie decât de sport!

  • Orac a evoluat 9 sezoane pentru Dinamo (1981-1989 și 1990-1991). Doar în Divizia A a marcat 42 de goluri în 223 de partide

„Fără falsă modestie, acum nu văd niciun jucător care să-mi semene. La cine din campionatul de azi mai găsiți toate calitățile pe care eu le aveam? Eu băteam lovituri libere, cornere, marcam, aveam viteză și dădeam și pase decisive"
Costel Orac

6trofee a câștigat Orac ca jucător al lui Dinamo: 3 titluri de campion al României ('82, '83, '84) și 3 Cupe ale României ('82, '84, '86)

9este numărul cluburilor pe care Orac le-a antrenat: Bacău, Brașov, Baia Mare, Oțelul, Botoșani, Urziceni, Otopeni, Dinamo II și Chiajna

vezi și:

DINAMO // Adi Mihalcea, mesaj clar după plecarea lui Dan Nistor: „El nu a luat trofee! Se poate juca fotbal fără el. Nu e nicio problemă!”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Playtech: Loredana Chivu s-a făcut de râs după ce a ajuns în Dubai. Toți fac mișto de ea: ”Prăjită ești, amărâto”


Comentarii (5)
103677391127282
Ion Marin  •  13 Ianuarie 2020, 10:58

Salvati DINAMO!, in care sa se prezinte situatia dificila prin care trece clubul si sa se faca apel la toti suporterii dinamovisti sa cotizeze lunar in functie de posibilitati cu sume cuprinse intre 20 si 100 lei. RUGATI L pe MIRCEA LUCESCU SA VINA IN CURTEA LUI DINAMO , incercati sa aveti si stadionul , printrun mars adresat Guvernului , M I si lui N.Badea , e in program CONSTRUCTIA LUI , daca se vrea pana la C.E POATE FI CONSTRUITA O PARTE DIN EL.

103677391127282
Ion Marin  •  13 Ianuarie 2020, 10:57

Bai BAIETI , nu va mai certati atata, adunati va intro asociatie dupa modelul legii sporturilor, puneti l pe Alexandru David presedinte, adunati bani de PE la toti suporterii dinamovisti , si cumparati impreuna cu Mircea Lucescu, Ion Tiriac , V.Catarama, Mircea REDNIC clubul de la Negoita, voi cu partea voastra minoritara, ei cu partea lor de 51% si rezolvati problema , nu va mai certati pe la colturi si nu l mai blamati pe NEGOITA, PENTRU CA A SALVAT clubul din moarte clinica , altfel avea soarta Rapidului si a Stelei.Dupa care , puneti presiune pe BADEA SI PE MINISTERUL DE INTERNE , SA SE REZOLVE PROBLEMA STADIONULUI.Voi va certati, iar Rapid , Steaua si Becalu vor avea stadioane noi .ASTEA SUNT PROBLEMELE CARE DOR , STRINGENTE CARE TREBUIE REZOLVATE.Daca nu se va face stadionul inseamna ca nu se vrea, acolo unde a vrut Udrea , Boc , Dragnea si altii s au facut stadioane si pe camp, dar in inima Bucurestiului nu.Si mai inseamna ceva, cei care au puterea nu doresc ca toata suflarea dinamovista sa aiba un stadion nou .Dej si PCR , ne au facut UNUL, dar acum in mileniul III suntem umiliti din toate partile.Uniti va FRATILOR , pentru ca numai uniti vom invinge.Stadionul nu s a facut pentru ca nu a vrut pixul lui DRAGNEA. De la club, Prunea , si alte simboluri dinamoviste plecati prin toate orasele resedinta de judet si infiintati sectii al unei asociatii infiintate dupa legea sporturilor , intro campanie:Salvati DINAMO!,

394966434424757
Mihai Dinu  •  13 Ianuarie 2020, 03:42

Un punct de vedere corect, respect d-le Costel Orac! P.S. Respect si d-lui Aurelian Rotea ptr. articol si amintirea uneia din cele mai mari performante ale lui Dinamo si a fotbalului romanesc intercluburi.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează