FOTBAL  »  Superliga  »  DELEGARE CCA

DINAMO - FCSB // Arbitrează Horațiu Feșnic, talismanul lui Dinamo și preferatul lui Gigi Becali!

Articol de , - Publicat marti, 11 februarie 2020 15:45

Comisia Centrală a Arbitrilor a decis să-i încredințeze Derby de România lui Horațiu Feșnic, "centralul" de 30 de ani născut în Cluj, fost fotbalist legitimat la Universitatea și CFR

Fotbalul românesc se pregătește de un nou derby de tradiție! Dinamo e ieșită matematic din play-off, iar FCSB își linge rănile după pasul greșit făcut cu Academica Clinceni. Pe lângă atmosfera fabuloasă care se așteaptă pe Arena Națională duminică seară, cele două echipe speră să aibă parte și de un arbitraj perfect.

Șeful Comisiei Cetrale a Arbitrilor, grecul Kyros Vassaras, a decis să încredințeze Derby de România pe mâna lui Horațiu Feșnic! Născut la Cluj, în vârstă de 30 de ani, Horațiu a condus 89 de meciuri în prima ligă din România, dintre care zece în actuala ediție de campionat.

8 lovituride la 11 metri a acordat Feșnic în actualul sezon competițional, cele mai multe dintre toți arbitrii din campionat, în schimb, nu a scos niciodată cartonașul roșu din buzunar

Dinamo neînvinsă cu Feșnic "acasă"

Nu este primul Derby de România pe care-l primește, dar este primul pe care-l arbitrează în Liga 1. A mai fost delegat de CCA în confruntarea dintre Dinamo și FCSB, 4-1, din Cupa Ligii, în sezonul 2016-2017. Delegarea lui Feșnic poate fi una cu noroc pentru Dinamo! 

"Câinii" n-au pierdut niciodată atunci când au fost arbitrați pe Horațiu pe teren propriu! Și-au fost șapte meciuri considerate "acasă". În total, Feșnic i-a "fluierat" de 14 ori: 10 victorii, o remiză și 3 înfrângeri. Mai mult este primul meci al alb-roșilor pe care îl arbitrează în actualul sezon.

De partea cealaltă, FCSB cu Feșnic are 13 jocuri: 8 victorii, 3 remize și 2 înfrângeri, iar în confruntările considerate în deplasare, steliștii au cinci meciuri cu "centralul" din Cluj: două victorii, o remiză și două înfrângeri! În actualul sezon, FCSB s-a mai întâlnit cu Feșnic de trei ori, iar toate meciurile au fost victorii. Cu Hermannstadt (4-3, în etapa 1), cu Academica Clinceni (3-0, în etapa 11) și cu Sepsi Sf. Gheorghe (2-1, în etapa 15).

5 mari greșelide arbitraj are Feșnic în sezonul curent din prima ligă, două dintre ele fiind pro FCSB: nu l-a eliminat pe Fl. Coman cu Hermannstadt și a inventat un penalty la o simulare grosolană a lui Fl. Tănase în partida cu Sepsi

Gigi: "Are nume biblic! E cel mai bun"

Dacă pentru Dinamo "centralul" este un talisman în meciurile jucate pe teren propiu, acesta este și preferatul patronului Gigi Becali. "E cel mai bun arbitru după părerea mea. Sfesnic e clar, simplu, linistit, unde e fault, pac, fault, fluieră, nu are nicio emoție, nicio teamă, îmi place statura lui. Are și nume biblic. Când am auzit de el am zis că ăsta o să fie mare arbitru, că are nume biblic", spune Becali în urmă cu ceva timp. 

"Îmi place când arbitrez cei mai buni jucători, dar nu îmi place mentalitatea pe care o au unele persoane față de arbitrajul românesc. Doresc să ajut la schimbarea acesteia, dar nu putem asta decât prin multă muncă și prestații cât mai bune la meciurile oficiate, dând dovadă de unitate între noi, arbitrii"
Horaţiu Feşnic, arbitru

SITUAȚIE // A jucat la U Cluj și CFR!

DINAMO - FCSB // Arbitrează Horațiu Feșnic, talismanul lui Dinamo și preferatul lui Gigi Becali!

Povestea carierei lui Horațiu e una inedită. Este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca şi a practicat fotbalul înainte de a ajunge arbitru, fiind junior la U Cluj până la 14 ani, când s-a mutat la rivala din Gruia. La CFR Cluj a jucat până în 2005, evoluând pentru echipa a doua a clubului. Chiar și tatăl său, Mircea, a fost în trecut antrenor la juniorii lui CFR. Înainte de debutul lui Horațiu în prima ligă, acesta și-a dat demisia pentru a nu-i crea probleme fiului său. "Am urmat cursurile de arbitraj sfătuit fiind de către tatăl meu, dar și pentru faptul că eram în fenomen", spunea Horațiu. 

AMINTIRE // Meci de coșmar la debut

DINAMO - FCSB // Arbitrează Horațiu Feșnic, talismanul lui Dinamo și preferatul lui Gigi Becali!

Pe 12 martie 2012, Horaţiu Feşnic a avut parte de un meci cumplit la debutul în Liga 1. Mai întâi, mingea trimisă în poartă de Bogdan Pătraşcu s-a dus în vinclu, dar a trecut prin plasă. Feşnic n-a văzut golul, dar a fost corectat de asistentul Florin Ungureanu şi a validat reuşita. Au urmat alte două decizii greşite: un "galben" lui Olteanu pe care Feşnic l-a transformat în "roşu", crezând că e al doilea avertisment, după care a revenit şi l-a lăsat pe fotbalist pe teren. Iar în minutul 78 l-a eliminat pe Fatai pentru simulare, deşi nigerianul fusese clar faultat în respectiva fază. Astra a câștigat cu 3-1 meciul cu Mioveni din etapa 20 a sezonului 2011-2012.

Citește și:

Gigi Becali, încă o declarație deplasată: „Mă spânzur dacă ne încurcă iar Dinamo”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (34)
162649084513790
Sorin Enciu  •  12 Februarie 2020, 12:52

croitoiule,de unde stii echipa ciobanului?

creeperno999
creeperno999  •  11 Februarie 2020, 22:57

Daca o sa fie ca derbyul trecut arbitrajul no sa fiu deloc fericit

tequlix
tequlix  •  11 Februarie 2020, 21:53

Asta stiu ca ne-a refuzat cateva penaltyuri clare ca lumina zile in vreo 2-3 etape. E clar.

Vezi toate comentariile (34)
Comentează