FOTBAL  »  Superliga  »  DOSARUL TRANSFERURILOR

Două ore petrecute la Tribunal alături de George Copos, între ”dosarul Loteria 1” şi verdictul de la "Transferuri": ”Ever, never nu vreau să mai aud de fani şi de club!”

Articol de - Publicat marti, 21 mai 2013 00:00 / Actualizat luni, 20 mai 2013 22:48

Finanţatorul Rapidului a izbucnit ca la un gol spectaculos atunci cînd a aflat despre trimiterea cauzei spre rejudecare la ”Transferuri”. Şi a avut o cădere emoţională după ce a povestit că ”marea mea bucurie e, acum, că pot merge la nunta fiicei mele”


Îmbrăcat într-un costum crem, George Copos stă la o masă cu picioarele roase de vreme aflată pe holul Tribunalului Bucureşti, la etajul doi. Se uită în viteză peste un set de acte şi semnează mecanic peste vraful de documente aflate în faţa lui. Cînd şi cînd, ridică privirea spre armata de avocaţi care-l înconjoară, în frunte cu maeştrii Valeriu Stoica şi Viorel Roş. Oamenii aşteaptă să intre în sală, unde e programat un nou termen în " dosarul Loteria I", în care Copos a primit deja o condamnare de 4 ani cu executare la Judecătoria sectorului 2. Motivul: evaziune fiscală.

Un minut între decizie şi predicţie
Ceasul arată orele prînzului, iar şeful Rapidului aşteaptă cu înfrigurare verdictul de la "Transferuri", care încă nu s-a anunţat la Înalta Curte, într-o instituţie aflată la cîteva străzi depărtare. Fizicul lui e la Tribunal, dar mintea o găseşti la ÎCCJ! Cînd începe şedinţa, butonează asiduu pe iPhone, verifică ce mai apare pe net cu referire la mersul evenimentelor de la Înalta Curte şi şuşoteşte discret cu vecinii din bancă.

Instanţa intră pentru cîteva minute la deliberări în vederea amînării cauzei, iar Copos iese pe culoar. Începem să discutăm despre "Transferuri", "Ţine minte ce-ţi spun!, Înalta Curte va retrimite spre rejudecare la Apel, fiindcă sînt motive atît de evidente încît nu se poate să nu ţină cont de ele. Există cel puţin patru argumente în sprijinul acestei idei. Sînt judecătoare serioase, n-am nici o îndoială că vor fi echilibrate şi corecte". Nici nu termină bine fraza cînd vine vestea de la ÎCCJ: retrimitere la Apel!

"Presa şi opinia publică aşteptau sînge!"
Copos izbucneşte ca la un gol al Rapidului în vremurile cînd mariajul mergea ca pe roate. Înfige pumnul în aer a victorie, se înalţă pe vîrfuri, se îmbrăţişează şi bate cuba cu avocaţii săi! Broboane de sudoare îi apar pe frunte, şi le ştrege discret cu un deget, apoi se întoarce: "Dacă eşti bărbat, asta să scrii! Că s-a luat decizia pe care am considerat-o dinainte cea mai justă!".

Iar după ce se încheie, cu amînare (14 iunie), termenul de la "Loteria", devine şi mai expansiv: "Asta voiau opinia publică şi presa: sînge! Uite că nu au sînge!". Se vede cum mîna îi tremură uşor cînd îşi aranjează obiectele din geantă, parcă îi vine să ţipe de bucurie, dar solemnitatea Tribunalului îl obligă să rămînă mai rezervat. Şi avocaţii îl sfătuiesc să-şi păstreze calmul. "Gata! E OK, nu e bine să fiţi foarte expansiv!", îi şoptesc apărătorii.

"Săracu' Taher! Venea cu şeicul Makhtoum din Emirate"
Coborîm împreună pe scările rulante. "Cum credeţi că va primi suflarea rapidistă verdictul de azi?". Se încruntă şi arată cu degetul: "S-a rupt definitiv! Ever, never nu vreau să mai aud de suporteri, de jucători, nu vreau să-i mai întîlnesc niciodată! Fanii şi-au bătut joc şi au scuipat un om care venise cu sufletul deschis la Rapid şi îl aducea pe şeicul Makhtoum din Emirate alături de club! E vorba despre săracu' Taher! Da, săracu' Taher! Atunci s-a rupt definitiv!".

Sîntem aproape de ieşirea din Tribunal şi o întrebare despre Alexandra îi declanşează pe loc o criză emoţională. "Probabil că acum veţi putea merge la nunta fiicei?". "Asta mă bucură cel mai mult!", apucă să mai spună omul cu diplomat, după care izbucneşte în lacrimi. Se sprijină de un perete, îşi ascunde faţa în palme, se apleacă uşor, iar hohote uşoare se aud de sub mîinile sale. Cîteva femei în vîrstă apărute pe culoar îl consolează şi-i oferă şerveţele, iar gardienii împăunaţi că-şi pot arăta muşchii îl invită într-un separeu: "Haideţi aici, să nu vă mai vadă toţi şacalii ăştia de ziarişti!".

"În viaţa vieţilor voastre"
După circa 5 minute de emoţie descătuşată, Copos readoptă mina deznădăjduitului. În faţa avalanşei de microfoane: "În viaţa vieţilor voastre nu v-aş dori să trăiţi ce am trăit eu în ultimii ani! Am pierdut sute de milioane de euro, bugetul de stat la fel, sînt hăituit. Acţiunile la Rapid le donez imediat cum fanii îşi fac o entitate care să le preia".

După care, cu paşi mărunţi, dispare pe trotuarul către Unirii. În urma lui, rămîn lacrimile pentru Alexandra şi promisiunea spusă cu hotărîre: "Ever, never nu vreau să mai aud de suporteri, de jucători, nu vreau să-i mai întîlnesc niciodată!".


180 de milioane de euro e averea estimată a lui George Copos: afaceri în industria de panificaţie, cea hotelieră, turism, imobiliare, plus o fabrică de motoare

1993 e anul în care Copos a preluat clubul din Giuleşti

5 ani cu suspendare e pedeapsa pe care a dictat-o Curtea de Apel împotriva lui Copos

"Faptul că la decizia de la Transferuri a existat şi o opinie separată nu înseamnă pentru mine un semnal periculos. A învins dreptatea şi mă bucur că instanţa a înţeles argumentele pe care le-am adus în faţa Înaltei Curţi"
George Copos

Două ore petrecute la Tribunalul Bucureşti alături de George Copos, între ”dosarul Loteria 1” şi verdictul de la "Transferuri"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (25)
pinteaviteazul
pinteaviteazul  •  21 Mai 2013, 20:24
Postat de scorpionul1923 pe 21 Mai 2013, 14:27

stai la rand :)) ce te bagi asa in fata??? nu vezi cata lume sta sa-l arda? :))

Ardeti-l ca nu mai vedeti Rapid...omul a bagat bani in niste loaze,si acum vreti sa-l ardeti? Cine mai vine sa bage bani..fotbal fara bai nexam...poate ve-ti intelege odata !!!

roteck
roteck  •  21 Mai 2013, 18:31

banuiesc ca nici ei de tine :)

scorpionul1923
scorpionul1923  •  21 Mai 2013, 14:34
Postat de fremenash pe 21 Mai 2013, 02:04

as pune si eu 500 de euro pe an, un salariu acolo. fara sa astept "profit" sa vand actiunile, doar ca investitor, deci ar fi super calumea sa existe un fond de investitie la Rapid, dar unde toti banii sa fie dovediti financiar ca au fost investiti, nu supti de unii-altii. asteptam indrumare pentru a ajuta Rapidul FZR

Si eu la fel. Sunt convins ca sunt multi care gandesc in aceeasi directie ca noi. Trebuie numai transparenta si gestiune corecta a banilor de o firma specializata in domeniu.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează