FOTBAL  »  Superliga  »  LPF

Dragomir dă cărţile pe faţă: "Sînt jucător mare. Îi bag pe toţi sub masă!"

Articol de GSP - Publicat miercuri, 29 iunie 2011 00:00 / Actualizat marti, 28 iunie 2011 21:58

Mitică explică de ce vînzarea drepturilor a fost un imens cîştig, dezvăluie pe cine vede în locul său şi de ce acum o eventuală plecare a sa din fruntea LPF ar crea "cel mai mare balamuc".

În sediul LPF nu miroase a praf de puşcă chiar dacă a trecut o zi de la Adunarea Generală în care s-au vîndut drepturile TV. Biroul lui Dumitru Dragomir e mai luxos ca acum cîteva luni. A schimbat toată mobila, inclusiv parchetul. "Am scos mocheta, era plină de molii, toţi angajaţii Ligii plecau acasă cu hainele pline de fluturi", explică Dragomir, care ţine plasma de aproape doi metri diagonală pe DigiSport. Cere secretarei un espresso, pe care îl îndulceşte cu puţină miere, după care urmează un dialog de 47 de minute.

- Domnule Dragomir, gata, a trecut furtuna?
- Ce furtună, mă? Transmite-le naivilor că postul meu nu era condiţionat de vînzarea drepturilor TV. Pe mine nu m-a ameninţat nimeni! De ce să fiu eu răspunzător dacă nu se luau bani mulţi? Eu n-am făcut nimic fără Adunarea Generală.

- Dar dumneavoastră ar trebui să fiţi manager, nu doar executant al Adunării.
- OK, eu sînt manager, ei au avut încredere în mine, iar eu am jucat extraordinar de bine, ca un jucător de talie mondială. Comisia Europei şi Consiliul Concurenţei ne-au obligat să facem pachete egale. Eu ştiam că nu se vor vinde 9 pachete la licitaţie, am prevăzut totul pas cu pas. Am greşit cu preţul, puteam să vindem 5 pachete de atunci, dar m-am luat după unii din Adunarea Generală să punem un preţ mare. S-au vîndut 3, că televiziunile trebuiau să se asigure că au ceva. După ce am trecut de condiţia Comisiei Europene şi a Consiliului Concurenţei, am avut ideea de a face un singur pachet din cele 6 rămase.

- Staţi, să rămînem la pachete, mai aveţi de gînd să înregistraţi la OSIM această idee?
- Domnule, e unicat în Europa! În viitorii ani vor prelua toţi din Europa acest model. Cei din Comisia Europeană se şi interesau cum am descoperit această treabă. Genială!

- Atît de genială încît Gigi Becali şi Mititelu au rîs de ea.
- Sînt oameni care nu pot să înţeleagă. Ca să descoperi aşa ceva îţi trebuie minte multă. Umpli camera asta de hîrtii şi nu-i dai de capăt. Daţi tema asta la matematică şi dacă cineva o rezolvă într-o lună nu mai zic nimic.

- Nu cumva e un eşec, din moment ce acum un an spuneaţi că o să luaţi 150 de milioane şi acum...
- 150 de milioane? Eeee, strategie a mea. Şi stai aşa! Un milion de euro acum face cît două milioane în 2008. Criza s-a adîncit, despre ce vorbim?

- TVR de ce n-a cumpărat nici un pachet?
- M-a sunat unul din şefii TVR-ului. M-a felicitat şi mi-a spus că nu luau la nici un preţ fiindcă au datorii foarte mari şi Consiliul de Administraţie nu le aprobă nimic pentru că ar trebui să dea socoteală în Parlament. Pentru RCS&RDS nu ştiu dacă în ultimii 3 ani drepturile TV au fost o afacere, dar ştiu că pentru următorii 3 ani sigur vor fi o megafacere.

- Un simplu calcul arată că pentru fiecare meci din viitorul sezon rezultă o sumă de 88.200 de euro fără TVA. Chiar merită atîţia bani?
- Şi eu ce vrei să zic acum?

- Păi, ziceţi-mi ce aţi alege dumneavoastră dintre Chiajna - Mioveni şi Săgeata Năvodari - Pandurii?
- Spuneţi-i lui Gigi treaba asta, eu o ştiu, dar nu pot să-mi dau singur cu bolovanii în instalaţie. Toţi au înţeles, numai Gigi nu! Da, domnule, am vîndut foarte, foarte bine, ce dracu' s-o mai dăm la întors atîta?! În plus, stau acum şi mă gîndesc că în 1994, cînd am venit şef la LPF, drepturile TV însemnau 1,1 milioane de dolari, iar acum am ajuns la 140-150 de milioane de dolari. Vedeţi cît am crescut?

- Şi averea dumneavoastră cît a crescut din 1994 şi pînă azi?
- (Rîde)... Nu mai am avere de 10 ani, i-am dat-o atunci băiatului meu, el conduce, el face, el decide tot.

- Dar salariul de 15.000 de euro de la Ligă îl luaţi?
- Îl iau. E produs de mine, nu e din drepturi! 16 ani nu l-am luat pentru că eram parlamentar şi era conflict de interese. Ori la Parlament, ori salariul de la LPF.

- Nu v-aţi plicistit, la aproape 65 de ani, să fiţi tot şef la LPF?
- În fiecare dimineaţă, mă trezesc la 7, mă bărbieresc şi vin aici. Asta e viaţa mea. Altceva n-am ştiut să fac în viaţă. Sînt singurul din istoria omenirii care are aşa: şcoala de arbitru fiind arbitru, şcoala de antrenori cu categorie maximă, organizator de competiţii, secretar de asociaţie sportivă, vicepreşedinte de club, vicepreşedinte de LPF, preşedinte de LPF, prim-vicepreşedinte de FRF.

- Am înţeles, însă aveţi bani, aveţi soţie, nepot...
- Şi ce să fac? Să renunţ la Ligă? Cred că aş muri imediat! Soţia îmi zice mereu "Ce îţi mai trebuie scandalul ăsta?". Totuşi, mă simt tînăr şi în forţă. Mă ţine un pic spatele, în rest, să dea dracu' dacă n-am putere de muncă exact ca la 40 de ani! Îi bag sub masă pe toţi. Problema mare e că dacă eu renunţ la Ligă, va fi un balamuc total aici.

- Dacă luni ar fi alegeri, cîte voturi aţi avea?
- 18. Hai să zic, poate 16, dar eu mizez pe 18 indiferent cu cine concurez. Doar în faţa lui Mircea Sandu aş pierde, în rest cu nimeni. Uite, spune tu posibili contracandidaţi!

- Gică Popescu?
- Ăla e om serios, nu e de LPF. După prima Adunare Generală fuge de aici în sprint.

- Lupescu?
- Nu poate să reziste. A învăţat ceva meserie însă, că de-asta i-am şi zis lui Mircea Sandu "Hai să-l păstrăm, că doar nu l-am pregătit 5 ani ca să-l dăm afară, nu?".

- Hagi?
- Nu vrea să vină el aici.

- Cristi Bivolaru?
- Prea cuminte.

- Gino Iorgulescu?
- Mă, să ştii că el putea fi o variantă, dar, deh, l-am bătut atunci cînd a candidat.

- După ce plecaţi de la LPF, rămîneţi tot în fotbal?
- N-o să mă duc observator sau supervizor. Eu, şi la 80 de ani dacă plec de aici, am unde să merg. În televiziune, ca invitat permanent la o emisiune. Am şi acum o ofertă pe masă, dacă acceptam luam aproape dublu faţă de cît am aici şi aici am 15.000 de euro pe lună! Şi asta pentru o emisiune vinerea şi încă una duminică sau luni de două ore fiecare.

- Ce v-aţi dori de la Becali şi de la Mititelu, să aveţi mintea sau banii lor?
- Nici una, nici cealaltă. Inteligenţa mea nativă a fost să nu-i fac rău celui cu care m-am certat.

- Da, dar uitaţi că doi duşmani de-ai dumneavoastră, Iacov şi Mititelu, s-au curăţat.
- Parcă e un blestem. Dar uite, Iancu nu s-a certat cu mine şi a păţit ce a păţit. Iancu a făcut cel mai tare centru de copii şi îl scoatem?! Sîntem nebuni? Am implementat un dosar de licenţiere ca nebunii, noi scoatem pe Bistriţa pentru 75.000 de euro? Am luat-o razna?

- Da, dar celelalte cluburi care au plătit datoriile se simt...
- Şi-au ascuns datoriile, majoritatea. Unii mai deştepţi, alţii mai puţin. Despre ce vorbim? Am propus în Comitetul Executiv şi s-a votat 9-2. Unde e greşeala mea? Unde e abuzul?

- Păi, poate nu era de competenţa Comitetului Executiv.
- Unde scrie că nu avea competenţă? OK, n-am avut competenţă, a venit Mircea Sandu şi m-a salvat, de-asta mi-e prieten. Cum nu era statutară? Nu noi am implementat dosarul de licenţiere? Tot noi îl putem scoate.

- Pădureanu plăteşte acum decontul anilor în care era considerat părintele Cooperativei?
- Eh, pe dracu'! I s-a făcut o nedreptate colosală. N-a ştiut de acea datorie, nimeni de la FRF nu i-a zis! L-au aşteptat la cotitură, să-l cureţe. N-a ştiut, îi dădeam eu 75.000 de euro. A plătit omu', a venit apoi cu hîrtia şi nu i-au luat-o în considerare. Bătaie de joc!

- Mititelu, în schimb, vă acuză dur.
- Cine e Mititelu? Un mic derbedeu. A luat de la bătrînii Craiovei nişte drepturi litigioase, a vîndut o bucată de pămînt şi din brutar a devenit patron de fotbal, nu ştie să lege două fraze. Chiar mă gîndesc să-i fac rău lui Mititelu. A păcălit FRF şi LPF. A făcut o escrocherie, a jucat pe fals anul trecut. Din cauza lui Duru, a recunoscut cînd a venit Garda Financiară, a pus batista pe ţambal, ieşea tămbălău mare, în faţa lui Mircea Sandu, Duru şi-a recunoscut vina, Duru ne-a dat un certificat de licenţiere fals, în baza căruia am plătit drepturile TV. O să-l dau în judecată pentru fals şi uz de fals.

"Am informaţii că cei de la National Arena se grăbesc să termine treaba şi vor să pună repede gazonul fără instalaţie de încălzire, apoi să scoată iarăşi gazonul ca să pună şi instalaţia. O nebunie!" ( Mitică Dragomir, preşedinte LPF)

"Următoarele alegeri sînt în 2014. Voi avea 67 de ani, mă mai gîndesc dacă voi mai candida. Am îmbătrînit, deşi sînt tînăr. Trebuie să admit însă că aici mă erodez" (Mitică Dragomir, preşedinte LPF)

"Ştiţi ce nu înţeleg cei care vor să mă dea jos? Că dacă mîine plec de la Ligă, n-am ce pierde, n-am regrete. Dacă mă dau afară, ei cred că mor de foame? Nu! Am ce să fac" (Mitică Dragomir, preşedinte LPF)

"Vă dau eu un tînăr la care m-am gîndit ca înlocuitor al meu. Costeşin, cel care s-a dus acum la naţională cu Piţurcă. E isteţ, abil, tobă de carte şi are tot viitorul în faţă" (Mitică Dragomir, preşedinte LPF)

"Dacă se unesc cabliştii, te şantajează şi eşti mort, acum sînt separaţi şi încă am mai putut scoate bani buni. Peste 3 ani, dacă se unesc cabliştii, ca în Franţa, degeaba îţi faci tu post TV că nu te bagă pe cablu! Îl faci şi te uiţi la el" (Mitică Dragomir, preşedinte LPF)

"A fost o nebuloasă în Comitetul Executiv. Mircea Sandu e preşedintele FRF şi orice face, reţineţi!, şi dacă face bine, şi dacă face rău, eu îl susţin. Aşa am fost învăţat în viaţă, să fim echipă, chiar dacă el nu prea a ţinut cont de ce am făcut eu" (Mitică Dragomir, preşedinte LPF)

Opt alegeri din trecut şi din prezent:

1. Cine are meritul Stelei '86: Halagian sau Ienei?
- Halagian cu ministrul Olteanu, apoi a cizelat-o Ienei.

2. Şi cine a creat-o: Ion Alecsandrescu sau Valentin Ceauşescu?
- Numai Ion Alecsandrescu. Sută la sută Alecsandrescu! Cel mai mare conducător pe care l-a avut fotbalul românesc.

3. Cine a fost mai mare: Ştefan Kovacs sau Mircea Lucescu?
- Amîndoi. Mari de tot. Lîngă ei vin Iordănescu şi Piţurcă.

4. Cine a fost mai bun: Dobrin sau Hagi?
- Fantastici. Dacă Dobrin s-ar fi născut azi, ce Neymar, ce Ronaldo? Era ca Messi! Te dribla de te luau pandaliile. Hagi mai pe viteză, pe presing, dar ce ştia Dobrin cu mingea n-am văzut în viaţa mea!

5. Pe cine aţi apreciat mai mult: pe Fănuş Neagu sau pe Ioan Chirilă?
- Şi pe Fănuş, şi pe Vanea. Cu amîndoi am fost foarte bun prieten.

6. Care a fost cea mai bună echipă de club: FC Argeş de la finalul anilor '70, Craiova Maxima, Steaua '86 sau Dinamo lui Mircea Lucescu?
- De departe, Steaua '86. Cea mai mare, fără egal a fost acea echipă.

7. Gigi sau Ioan Becali?
- Giovanni. Gigi e poate mai pricopsit, dar Giovanni e o legendă a vieţii.

8. Care e mai bun manager: MM sau "Vamă"?
- Dacă aş fi patron la un club, i-aş lua pe amîndoi şi aş şti să-i fac să se înţeleagă. Şi îl mai adaug eu pe Marius Stan lîngă ei.

Cea mai mare realizare a vieţii:
Că Bogdan, fiul meu, are doi nepoţi frumoşi, de care mă bucur mereu şi întineresc cu cîte un an de fiecare dată cînd nepotul cel mare îmi zice că sînt cel mai bun bunic din lume

Cel mai mare regret al vieţii:
Că Dumnezeu nu mi-a lăsat şi mie băiatul cel mare să se bucure de viaţă şi de tot

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (5)
ipsilante
ipsilante  •  04 Iulie 2011, 11:59

La noi, capii mafiei din fotbal, sint chiar conducatorii Ligii, FRF si CCA! De ani de zile trag sforile, decid campioana si retrogradatele, participantele in cupe, cine primeste si cine nu, licenta, etc... Cu exactitate de filigran, unii ca Mitica Dragomir, isi aduna"argumente" cu care sa-si "convinga"alegatorii ca, fara ei nu se poate, altfel pot scoate...o carte si spun tot! Metodele lor de "lucru"? Lingusala pe linga presedintii cluburilor, (majoritatea de calitate execrabila), constringerea si santajul! In felul asta pot fi alesi PERPETUU si pot STA linistiti, fara sa faca nimic, decit sa imparta PRADA! Viata nene (pentru ei)! Fotbal nu prea e...pentru noi!

star01
star01  •  29 Iunie 2011, 10:59

CHIAR,DIN COMISIONUL DE 2,5 MIL EURO,CATI BANI AJUNG IN BUZUNARELE LUI BADEASAU,IN VISTERIA POTAILOR...IA SPUNE MILITICA!!!!

star01
star01  •  29 Iunie 2011, 10:58
Postat de viorescu pe 29 Iunie 2011, 08:41

"Ăla e om serios, nu e de LPF" !!! - super replica. Bine macar ca recunoaste natura propriei ocupatii!

da,trebuie sa fie mafiot ca militica pt. a ajunge la LPF..

Vezi toate comentariile (5)
Comentează