FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

EXCLUSIV Dugandzic de la CFR: „E ciudată concurența cu Debeljuh, nu mi s-a mai întâmplat!” » Sfat pentru Tavi Popescu

Marko Dugandzic are contract încă trei ani cu CFR Cluj
Marko Dugandzic are contract încă trei ani cu CFR Cluj

Articol de - Publicat joi, 07 aprilie 2022 18:02 / Actualizat joi, 07 aprilie 2022 18:17

Marko Dugandzic (28 de ani, atacant) este de acord cu presiunea pusă de Dan Petrescu, antrenorul lui de la CFR Cluj, chiar dacă ardelenii sunt la 8 puncte de FCSB și la 12 de CSU Craiova. Croatul spune că se ajută cu principalul său concurent, conaționalul Debeljuh.

Marko Dugandzic a semnat la începutul lui 2022 cu CFR, clujenii plătind 500.000 de euro pentru a-l achiziționa de la Soci. După ce a impresionat în tricoul Botoșaniului, atacantul înalt de 1,90 de metri a avut o experiență în Rusia care ar fi putut fi mai bună dacă nu ar fi suferit o accidentare ce l-a ținut mult timp departe de gazon. Imediat după ce a revenit în România, fotbalistul a fost lovit de o veste năprasnică: tatăl său a murit și acest episod l-a scos din circuit o lună, irosind cinci meciuri oficiale. 

A revenit sub comanda lui Dan Petrescu, iar etapa trecută, cu FC Argeș (2-0), a semnat primul său gol în tricoul ardelenilor. La a 7-a prezență în alb-vișiniu. Astăzi împlinește 28 de ani și își dorește să contribuie la titlul cu numărul 5 la rând din vitrina CFR-ului și, apoi, să joace în Europa cu „feroviarii”.

CFR Cluj și-a prezentat situația financiară » Iată cifrele șocante! Liderul are datorii uriașe
CFR CLUJ
CFR Cluj și-a prezentat situația financiară » Iată cifrele șocante! Liderul are datorii uriașe

Interviu cu Marko Dugandzic de la CFR Cluj: „Dan Petrescu ne ține cu picioarele pe pământ”

- Marko, cum te simți la CFR Cluj după o perioadă delicată în viața ta?

- În prezent, totul este bine. Am avut o perioadă teribilă în familie, dar acum este în regulă. Mă simt bine în oraș, în interiorul echipei, consideră că lucrurile funcționează bine.

- De ce te-ai întors în România, în Liga 1?

- Începusem să joc foarte bine la Soci, vara trecută, dar m-am accidentat și a trebuit să mă operez. Patru luni am stat pe margine. În iarnă, am primit un telefon din partea oficialilor de la CFR, am ascultat oferta, am cântărit-o, mi-a plăcut planul, mai ales că echipa era pe locul 1 și știam România. Am zis că este o ocazie bună să-mi revin după accidentare, să câștig un trofeu, de aceea ne-am înțeles foarte repede.

„Mă sfătuiesc cu Debeljuh”

- CFR Cluj te-a dorit și înainte, când erai la Botoșani?

- Sincer, chiar nu știu. Au fost ceva discuții despre FCSB și Craiova, dar, în final, nimic concret. Nici nu știu ce-a fost.

- Crezi că această echipă, CFR Cluj, este cea mai bună șansă pentru tine, în acest punct al carierei? Fiindcă aici nu are nimeni răbdare, se cer rezultate imediat.

- Da, știu. CFR este cel mai bun club din România, e presiune, trebuie să trăiești cu asta. E logic să se ceară câștigarea fiecărui meci. Toată România se uită la tine, dar eu mă simt bine. Am și concurență, iar Debeljuh este în formă maximă, asta e viața fotbalistului, concurența duce la progres.

- Este ciudat pentru tine să concurezi tot cu un croat, Gabriel Debeljuh? A marcat 16 goluri în 44 de meciuri în acest sezon.

- Da, chiar este. N-am mai avut această situație. Acesta este fotbalul. Eu cu el am o relație foarte bună, ne ajută pe amândoi această concurență, ne împinge să dăm tot ce avem mai bun. Și eu îl împing pe el, și el pe mine. Ne dăm și sfaturi, reciproc, vezi, așa este viața!

„Mulți cred că s-a terminat campionatul, noi nu”

- Este campionatul câștigat sau CFR e doar principala favorită la titlu?

- O clipă! Mai sunt 21 de puncte puse în joc, nu putem vorbi că s-a terminat. Da, suntem favoriți fiindcă ocupăm prima poziție și CFR Cluj a câștigat patru titluri la rând. Dar acum nu am câștigat nimic. De-abia vin meciurile decisive. Trebuie să fim focusați.

- Cu cine vă luptați, doar FCSB sau și CSU Craiova, cum spune Dan Petrescu? Sunt 8 puncte de locul 2, 12 puncte de locul 3, iar voi ați mărșăluit în acest sezon.

- Putem spune că ambele sunt contracandidate. Atât timp cât sunt șanse matematice. Sunt multe puncte dintr-un unghi de vedere, din altul nu sunt atât de multe. Pierzi două meciuri la rând, vine echipa din spate la doar două puncte și atunci... Vrem să evităm neprevăzutul! Tratăm fiecare meci ca pe o finală, mai e puțin. Mulți cred că s-a terminat, noi nu!

- Jucați, pe rând, cu Craiova, în deplasare, apoi cu FCSB, acasă. Sunt duelurile decisive?

- Fiecare meci din cele șapte este o finală până când, matematic, va fi decis totul. Poate, dacă învingem în aceste două confruntări, punctele vor fi și mai importante, având în vedere ce distanță ar putea fi, însă nu m-am gândit atât de departe.

„Tavi Popescu să lucreze și extra, o fac și eu, o face oricine”

- Dacă ar fi să alegi un jucător din România care-ți place, cine ar fi?

- Ori Tănase, ori acest băiat tânăr Popescu.

- Mulți specialiști vorbesc laudativ despre Octavian Popescu. Tu ce sfat i-ai oferi unui tânăr fotbalist ca să se dezvolte?

- Nu e pe poziția mea, dar orice tânăr fotbalist trebuie să lucreze cu el, în sală și în afară, pe teren și în afară. Nu trebuie să se mulțumească cu puțin, mai ales atunci când lucrurile merg bine. Vor veni și momente grele, nici atunci să nu se dea bătut. În fotbal, e greu să rămâi în top, sunt mulți sportivi și un ritm alert.

- Tu mai lucrezi extra la 28 de ani?

- Da, logic. Chiar mai mult decât o făceam la 20. Până la 19 ani, mâncam prostii, nu lucram mult, dar m-a schimbat perioada petrecută în Italia. M-am uitat la fotbaliștii mari și mi-am schimbat mentalitatea. Lucrez la sală, lucrez și acasă, după ce termin antrenamentele, e important să-ți recuperezi forțele după un meci.

„În fotbal nu poți fugi de stres”

- Ești aici de 3 luni, ce are CFR Cluj de domină campionatul intern?

- Consistență. Ideea de a juca foarte bine fiecare meci. Ai mulți campioni în echipă, cu experiență, cu multe trofee câștigate. Uită-te ce a făcut CFR Cluj în acest sezon, câte puncte a făcut!

- Este important pentru voi să aveți un antrenor care să vă biciuiască zilnic și să pună presiune ca Dan Petrescu?

- Da. Nu doar presiune, dar ne ține cu picioarele pe pământ, nu lasă pe nimeni să se relaxeze. Zilnic, ne spune: „Nu ați câștigat nimic, mai sunt atâtea puncte în joc. Să nu vă prind că vă relaxați!”. Și vezi ce a câștigat omul, faptul că are dreptate, trofeele vorbesc pentru el. E important să ai un astfel de antrenor care să te țină în priză.

- Acest stres este folositor?

- În fotbal nu poți fugi de stres! Jobul este de așa natură. Trebuie să trăiești cu acest stres. Indiferent că ești fericit sau supărat, presiunea te însoțește la fiecare partidă.

Comparație cu Rusia

- Care sunt diferențele între Liga 1 și liga din Rusia?

- Mari, foarte mari. Din toate punctele de vedere. Acolo, este mai mult fizic. Calitatea e mai mare, ai bani, îți permiți să aduci jucători din ligile mai tari.

- Cum te-ai adaptat acolo?

- Când am trecut de la Botoșani la Sochi, a fost foarte greu. Prea multe diferențe. Era „mai mult” în orice aspect. Pas cu pas, începi să te antrenezi ca ei, în același ritm. Și alți jucători mai mari ca mine au avut probleme de adaptare în Rusia sau în alte țări. Și stilul de viață este altul. Acolo, oamenii sunt reci, în România, de exemplu, oamenii sunt calzi.

- Dar erai într-un oraș frumos, Soci e recunoscut.

- Da, chiar e fain, nici iarna nu e frig, minimum 10 grade Celsius. Totul este nou acolo, au făcut orașul pentru turism. Dar accidentarea mi-a ruinat planurile, mai ales că începusem bine.

- Ai plecat la timp totuși, pentru că situația a escaladat într-un război între Rusia și Ucraina. Te simți mai bine că ai plecat de acolo?

- Da. Cam toți străinii au încercat sau chiar au plecat, sunt probleme cu băncile, nimeni nu poate sosi acolo, am vorbit cu mulți jucători, nu este vina lor, nici lor nu le vine să creadă. Cine și-ar fi imaginat că se poate întâmpla asta în secolul nostru?!

Cel mai greu adversar din Liga 1? Când eram la Botoșani, cei de la CFR Cluj, este singura echipă împotriva căreia n-am marcat. Erau Vinicius și Burcă, nu am trecut de ei. Și un alt fundaș de forță a fost Acka de la Craiova
Marko Dugandzic, atacant CFR Cluj

Încă mi-e greu să vorbesc despre pierderea tatălui. Îți pierzi motivația, puterea, atunci imediat, e greu să-ți descriu în cuvinte. Dar, cu timpul, înveți să fii mai puternic, îți recapeți focusul. Oricum, nu poți să mai schimbi soarta. A fost foarte dificil pentru familia mea, asta e viața!
Marko Dugandzic, atacant CFR Cluj

5 goluriîn 24 de partide a reușit pentru Soci, în Rusia

11 goluriși două assist-uri a adunat pentru FC Botoșani în 20 de partide

Costin Ștucan, despre un jucător de la CFR Cluj: „Omul nu e din filmul ăsta. De departe cel mai slab de pe teren”

Am aflat câți bani bagă CFR Cluj în modernizarea stadionului » Nelu Varga scoate o sumă uriașă din buzunar
CFR CLUJ
Am aflat câți bani bagă CFR Cluj în modernizarea stadionului » Nelu Varga scoate o sumă uriașă din buzunar
CFR Cluj și-a prezentat situația financiară » Iată cifrele șocante! Liderul are datorii uriașe
CFR CLUJ
CFR Cluj și-a prezentat situația financiară » Iată cifrele șocante! Liderul are datorii uriașe

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează