FOTBAL  »  Superliga  »  DECIZIE

EXCLUSIV Dumitru Costin, președintele sindicatului fotbaliștilor, îl face praf pe ministrului Sportului: „Pe Novak îl mănâncă să se dea lebădă, dar va face România de râs la Bruxelles”

Dumitru Costin
Dumitru Costin

Articol de - Publicat joi, 07 iulie 2022 16:25 / Actualizat joi, 07 iulie 2022 17:21

Dumitru Costin, președintele BNS și cel care conduce AFAN, sindicatul fotbaliștilor, lansează un atac dur la adresa ministrului Eduard Novak, după ce acesta a anunțat semnarea ordinului prin care echipele sportive vor fi obligate să aibă în teren cel puțin 40% jucători români: „E o prostie emisă de Novak într-un moment de rătăcire, o enormitate care calcă în picioare prevederile UE și care creează discriminare”.

- Domnule Dumitru Costin, bună ziua, despre ordinul ministrului Eduard Novak v-am sunat să discutăm.
- Bună ziua, de discutat discutăm cu mare plăcere, dar trebuie să dezbatem pe marginea unei prostii. A unei aberații gândite de un ministru al Guvernului României.

CS Dinamo reacționează, după ordinul impus de Eduard Novak: „Nu e o decizie care să ajute sportul românesc”
CS DINAMO
CS Dinamo reacționează, după ordinul impus de Eduard Novak: „Nu e o decizie care să ajute sportul românesc”

- De ce aberație?
- În primul rând, textul e extrem de neclar și creează confuzie. În prima parte legea se referă la cei care pot evolua într-un meci, iar consecința cuvântului pot înseamnă că echipele ar fi obligate să aibă 40% din lot jucători români. După care, în continuare se spune că se referă la cei care evoluează în timpul meciului în teren, ceea ce înseamnă 40% români efectiv în orice moment al jocului.

Dumitru Costin: „Nu poți face diferență între sportivii din UE”

- Dincolo de această ambiguitate, logica spune că legea se referă...
- Oprește-te, te rog, nu există nicio logică în acest ordin. A fost emis într-un moment de rătăcire totală a ministrului Novak. Altfel nu-mi explic sub nicio formă cum poate uita că România e membră a Uniunii Europene. O astfel de măsură nu se poate aplica referitor la cetățenii UE. Dacă tu, Novak, vrei să o aplici, că tu crezi că ești de capul tău, o să vină ăia de la Bruxelles imediat și o să-ți dea cu ea în cap. Poate așa se va trezi la realitate și domnul ministru al Sportului. Măsura este una 100% discriminatorie, care va fi atacată în secunda doi de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

- Avem deja o reacție din partea șefului acestui organism, Csaba Asztaloș, care spune că e discriminare!
- Iată, nici n-am știut că deja a reacționat, dar era clar. Deja mă doare capul când mă gândesc că un ministru poate face o astfel de gafă.

- Dar ordinul nu prevede nicio restricție pentru nimeni, solicită doar prezența unui număr minim de sportivi români, de ce ar fi discriminatoriu?
- Pentru că în Uniunea Europeană există și e acceptată o piață unică de muncă. Între cetățenii UE nu poți face diferențe. N-ai cum să te referi la sportivi români versus sportivi belgieni, de exemplu, sau italieni, spanioli etc. A, da, poți face diferență sportivi români versus sportivi sârbi, asta da, pentru că Serbia nu e în UE.

Dumitru Costin: „Legea e o nebunie în toată regula”

- Ce ar însemna o astfel de lege dacă ar fi aplicată?
- Ar însemna ca România să se facă de râs la Uniunea Europeană. N-ai cum să-ți dorești să fii în această comunitate, dar să nu vrei să-i respecți regulile. Hai să zicem că s-ar aplica în forma anunțată. Ar apărea probleme grave la majoritatea disciplinelor sportive. Unele echipe cred că încep sezonul în doar câteva zile, fotbalul chiar săptămâna viitoare. Și-au făcut o strategie, și-au alcătuit deja lotul, și-au stabilit un buget de salarii, au semnat contracte, au plătit pentru transferuri. Iar acum vine ministrul și le anunță că trebuie să refacă tot. E o nebunie în toată regula. N-ai cum să faci așa ceva de pe o zi pe alta. Dacă tot vrei o astfel de lege, atunci trebuie pregătită cu un an înainte.

- În mare pericol s-ar afla echipe precum CSM București și Dinamo, la handbal, dar și U-BT Cluj, la baschet!
- Pentru ele ar fi chiar dramatic. Ele și-au definitivat deja lotul, acum ce ar trebui să facă, să angajeze alte jucătoare doar pentru că așa vrea Novak, pe care să le poată folosi în campionatul intern? S-ar destabiliza bugetele acestor formații fiindcă ar fi nevoite să recurgă la cheltuieli suplimentare foarte mari. Apoi, o astfel de lege mai are o problemă.

- Care?
- Ar crește artificial cota unor sportivi, care ar ajunge să fie supraevaluați doar fiindcă ar fi nevoie de ei ca să se respecte o regulă. Deja acest lucru se întâmplă la handbal, fiindcă acolo sunt deja și alte condiții, impuse de federație, pe care cluburile trebuie să le îndeplinească. Sunt jucătoare care au ajuns să solicite și să obțină salarii de câte 5.000 de euro, când ele, de fapt, au valoare de 5.000 de lei pe lună. Se va creea un standard financiar prea ridicat fără a exista o bază reală.

Dumitru Costin: „De 2 ani, Novak n-a terminat de tradus Legea Sportului din Ungaria”

- În concluzie...
- În concluzie, e o măsură prost gândită de Novak, o lege făcută pe genunchi. Nu-mi dau seama ce l-a străfulgerat de a avut acest moment de rătăcire.

- Știți să fi făcut vreun studiu de caz înainte de elaborarea acestui ordin?
- Știți singurul lucru pe care l-a făcut? A cerut de la federațiile sportive o statistică, români versus străini. N-a avut în vedere o evaluare privind impactul pe care l-ar putea avea, n-a avut discuții în amănunt. Ordinul a fost dat din burtă. El nici măcar n-a terminat de tradus Legea Sportului din Ungaria și s-a apucat să dea ordin de ministru cu un asemenea impact în România. De doi ani tot traduce legea Sportului de la Budapesta, cu care ne-a zăpăcit că e prioritate zero pentru sportul nostru. E greu cu domnul Eduard Novak. Dacă tot îl mănâncă să se dea lebădă, atunci măcar să învețe cum se construiește un ordin de ministru, o lege, nu poți sta la birou, să studiezi niște statistici și apoi să scrii pe o foaie că trebuie să fie 40% sportivi români. Dă dovadă de habarnism, în loc să lucreze acolo, la rădăcina răului.

Dumitru Costin: „Și Covaliu e părtaș la răul din sportul românesc”

- Rădăcina răului fiind ce?
- Legea Sportului care a dat undă verde la finanțarea cluburilor sportive din bani publici. La dezbaterile din Parlament, de la vremea respectivă, am fost singurii care am propus așa: din orice sumă cu care statul sau autoritatea locală finanțează un club, 30% să meargă către sportul juvenil. Nu ne-a susținut nimeni. Iar la masă stăteau, printre alții, Burleanu, Dedu, chiar și Covaliu, care era lângă mine, dar n-a chițăit nimic. Au vrut ca toți banii statului să meargă exclusiv în zona de profesioniști și seniori. Iar Covaliu e și el vinovat de acest rău creat sportului românesc.

- Vă mulțumesc..
- Nu vreau să închei înainte de a vă spune ceva. În urmă cu câteva minute de a mă suna am aflat o informație că se vor face niște excepții de la lege pentru anumite discipline.

- Care sporturi?
- Le-ai numit și tu pe parcursul dialogului, când ai enumerat anumite echipe, la care probabil că se va adăuga fotbalul. Eu așa am primit informații.

De 2 ani, Novak n-a reușit să traducă Legea Sportului din Ungaria, dar îl mănâncă să se dea lebădă în sportul românesc și scoate din burtă un ordin de ministru cu care îi vor da în cap ăia de la Bruxelles.

- Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical

Citește și alte articole:

Prima reacție după anunțul făcut de Eduard Novak » Președintele CNCD: „Regula e una discriminatorie!”
DECIZIE
Prima reacție după anunțul făcut de Eduard Novak » Președintele CNCD: „Regula e una discriminatorie!”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (23)
roaitavasile
roaitavasile  •  08 Iulie 2022, 12:29

Seful sindicatului fotbaliștilor nu a deschis gurița când jucătorii de la fc coaforu' nu luau banii cu lunile, ori când aia de la Mediaș isi luat câte 12 puncte depunctare jucând cu copii de 14 ani, ca să-și ia Liga banii. Halal șef de sindicat...

gigimarga2
gigimarga2  •  08 Iulie 2022, 06:01

Costine , stai cuminte asa cum stai tu de obicei , da ? Sindiblatistule

cj1960i
cj1960i  •  07 Iulie 2022, 20:04
Postat de 1973 pe 07 Iulie 2022, 17:17

Este o măsură foarte bună luată de ministrul Eduard Novak. Trebuie să joace cât mai mulți jucători români în campionatul românesc , doar așa vom reuși să revenim odată unde am fost cu generația de aur.

Pai, nu-i era mai usor sa opreasca transferurile juniorilor romani, pe 1-2 mii de ieuroi la varste fragede, in vest? Asta seamana cu vanzarea graului. Vindem ieftin graul, dar cumparam scump faina 000 nulas.

Vezi toate comentariile (23)
Comentează