FOTBAL  »  Superliga  »  CLASAMENT

Să ne amuzăm cu Liga 1: interesu’ poartă fesu’! Echipele, puse să aleagă cum se încheie sezonul » Cine vrea metoda „Romică Pașcu” și cine a impresionat prin fair-play

CFR își dorește să fie păstrat
clasamentul de la finalul sezonului regulat, care ar transforma clubul din Gruia în  campioană // FOTO facebook +17   FOTO
CFR își dorește să fie păstrat clasamentul de la finalul sezonului regulat, care ar transforma clubul din Gruia în campioană // FOTO facebook

Articol de - Publicat miercuri, 03 iunie 2020 15:00

FRF a solicitat celor 14 cluburi să-și expună punctul de vedere cu privire la ce ierarhie să fie luată în calcul în cazul în care sezonul ar trebui oprit definitiv după reluare, iar unele au votat pentru variante originale.

CLASAMENT LIGA 1: CFR Cluj e la 4 puncte de FCSB și CS Universitatea Craiova

Ministrul Tineretului și Sportului a întărit ieri ceea ce Gazeta Sporturilor a publicat și a explicat în ultimele zile: Liga 1 se poate relua, dar în cazul apariției unui caz pozitiv sau a unui focar de infecție, vor fi puse în practică toate normele legale în vigoare, atât cu privire la carantinarea celui infectat, cât și a contacților direcți, care vor fi declarați pe baza unei anchete epidemiologice, norme prevăzute clar de Institutul Național de Sănătate Publică.

În acest caz, chiar dacă deciziile de amânare, reprogramare a meciurilor sau sancțiuni de genul 3-0 la „masa verde" vor aparține organizatorilor, FRF și LPF, acestea vor fi practic cu spatele la zid. În lipsa datelor disponibile de a amâna meciuri, sezonul ar putea fi compromis și s-ar putea ajunge la oprirea lui definitivă.

„V-ar conveni ca în momentul de față să anulez o lege care prevede ancheta epidemiologică sau izolarea unor contacți doar pentru că avem niște competiții sportive? Eu nu cred! Punem sănătatea înainte de toate, înainte de orice competiție sportivă"
Ionuț Stroe, ministrul MTS 

VIDEO. Ionuț Stroe a răspuns celor mai arzătoare întrebări legate de Liga 1

Tocmai pentru că e un scenariu posibil, chiar dacă intenția LPF și FRF e de a duce până la capăt sezonul, forul prezidat de Gino Iorgulescu a trimis o adresă oficială celor 14 cluburi în care le-a solicitat să-și exprime punctul de vedere cu privire la ce clasament ar trebui luat în calcul în cazul în care Liga 1 ar trebui oprită definitiv după ce apucă să fie reluată.

Poli Iași, propunere surprinzătoare

Încă nu au oferit un răspuns toate grupările, însă cele care deja au făcut-o au oferit fix varianta care să le avantajeze. Poli Iași a propus să nu fie nimic stabilit dinainte, ci să se ia o decizie la momentul respectiv, în cadrul unei Adunări Generale a LPF. Președinte în Copou e Ciprian Paraschiv, cel care în urmă cu 3 săptămâni a trimis adrese de adeziune celorlalte formații din play-out pentru a le solicita să i se alăture în tentativa de a bloca finalul campionatului. Implicit să fie înghețată ierarhia și să nu mai retrogradeze nimeni. Acum, susține să nu fie stabilit dinainte, ci atunci când va fi cazul! La finalul sezonului regulat, Iași era pe locul 12, de baraj.

CFR și Chindia vor clasamentul sezonului regulat

Nu doar Poli Iași și-a urmărit fix propriul interes, ci și alte formații. CFR și Chindia au propus și ele ca topul pe baza căruia să se decidă titlul, participantele în cupele europene și echipele retrogradate să fie cel de la finalul sezonului regulat. Ambele susțin varianta, având aceleași argumente: e singurul campionat disputat cap-coadă și care ar respecta echitatea între toate formațiile. Fiecare a jucat cu fiecare, acasă și în deplasare, de câte două ori.

Ierarhia după 26 de etape e extrem de avantajoasă pentru cele două. CFR a intrat de pe primul loc în play-off, în vreme ce Chindia, atunci când s-a încheiat sezonul regulat, s-a clasat pe locul 11, poziție care ar asigura-o nu doar că ar scăpa de retrogradarea directă, dar ar evita până și ajungerea la baraj.

Clinceni și Voluntari vor metoda „Romică Pașcu"

Două cluburi care sunt puternic amenințate cu retrogradarea, Voluntari și Clinceni, au optat pentru o altă soluție. De exemplu, Academica Clinceni susține că, dacă în momentul în care s-ar opri sezonul, o echipă ar avea șanse matematice de a se salva de la retrogradare, dar ar fi pe loc care ar duce-o în Divizia B, atunci să se înghețe clasamentul și să nu mai retrogradeze! În schimb, dacă ar fi pe locul 13 sau 14 și distanța până la pozițiile 11-12 ar fi imposibil de recuperat în etapele rămase, abia atunci cluburile respective să fie declarate retrogradate!

Două cluburi impresionează prin fair-play

Au existat și două cluburi care au surprins prin fair-play-ul de care au dat dovadă. În sensul în care au făcut propuneri care, măcar la prima vedere, au darul de a le dezavantaja!

  • 1. Botoșani susține, chiar prin vocea patronului Valeriu Iftime, ca reper să fie clasamentul din momentul întreruperii. În prezent, Botoșani e pe locul 5, dar la finalul sezonului regulat, la care au făcut trimitere CFR și Chindia, echipa antrenată de Marius Croitoru a fost pe poziția 4!
  • 2. Sepsi propune să fie luat în calcul ceea ce s-a întâmplat după primele 26 de runde. Atunci, formația lui Leo Grozavu a fost pe locul 9, dar între timp, după două etape din play-out, a mai urcat un loc.

„Întreruperea înainte de finalul campionatului echivalează cu un dezastru financiar. Nici nu mă pot gândi la așa ceva, nici nu pot să iau în calcul, dar dacă trebuie să dau un răspuns, atunci spun că trebuie să conteze ultima secundă înainte de Apocalipsă, deci clasamentul din momentul opririi"

Valeriu Iftime, patron FC Botoșani

 Care e poziția LPF

În rest, celelalte formații s-au declarat aproape toate pentru ierarhia care va exista în momentul în care se va opri campionatul, poziție pe care o îmbrățișează inclusiv Liga Profesionistă de Fotbal.

 „Meritul sportiv trebuie să primeze și LPF a militat și va milita tot timpul pentru așa ceva. Scenariul cel mai plauzibil e cel în care clasamentul de la momentul eventualei întreruperi să ofere ierarhia finală. Iar în cazul în care nu vor avea toate echipele același număr de meciuri, atunci trebuie aplicat un sistem care să facă trimitere tot la meritul sportiv, adică să iei în calcul ce s-a disputat pe teren. Și pentru a fi elocvent ar trebui făcut un raport puncte / meciuri"
 Justin Ștefan, secretarul general al Ligii.

 

FOTO. Cum se practică sportul în România, în timpul stării de alertă

+13 FOTO

Cum procedează Polonia

Sergiu Hanca a reluat competiția cu echipa la care activează în prima ligă din Polonia, Cracovia. Fostul dinamovist a fost titular, alături de alt român, în meciul cu Jagiellonia, unde în echipa de start s-a aflat Bogdan Țâru, meci pierdut de Cracovia cu 1-0. Hanca a oferit detalii despre cum va proceda Polonia în cazul în care un fotbalist va fi pozitiv la testul de COVID-19. 

„Dacă va exista un caz de COVID şi va fi depistat un jucător sau oricine din staff, va fi izolat, iar ceilalţi îşi vor continua activitatea normal. Auzisem că în România se lua în calcul să pierzi cu 3-0. E ca şi cum ai avea un jucător accidentat, dacă ai 10 jucători accidentaţi, ce faci? Pierzi cu 3-0? Nu, în niciun caz", a declarat Hanca pentru Telekom Sport.

Cum a procedat Germania

Bundesliga și Zweite au fost primele campionate care au reînceput după pandemie. Înainte de startul meciurilor au existat două echipe, una în fiecare ligă, care au raportat cazuri de infectări în rândul jucătorilor lor. FC Koln a fost prima care a avut teste pozitive, însă s-a întâmplat cu mai mult de 14 zile înainte de prima etapă, astfel că programul ei n-a fost perturbat. 

În schimb, Dynamo Dresda a anunțat că are fotbaliști cu coronavirus pe 10 mai, cu doar câteva zile înainte de a disputa cel dintâi joc. Toată echipa a fost nevoită să intre în carantină pentru două săptămâni, iar gruparea din Dresda a avut amânate primele 3 etape! De când s-a reluat fotbalul în Germania, niciun fotbalist, membru al staff-ului sau vreun arbitru n-a fost infectat!

VIDEO Ionuț Stroe explică de ce fanii nu se pot întoarce pe stadioane

Citește mai multe știri din Liga 1:

EXCLUSIV Un jucător infectat = Adio, fotbal! De ce se va opri Liga 1 chiar și dacă doar un fotbalist are COVID-19

Ionuț Stroe a răspuns celor mai arzătoare 3 întrebări legate de Liga 1 » Replică indirectă pentru Sorin Cârțu: „Cum îi selectezi?

Două vești de ultimă oră despre Liga 1 și Cupa României: ce așteaptă FRF și LPF de la UEFA și de ce e blocat țintarul primei etape

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
2921661197930506
Rotariu Vlăduț  •  03 Iunie 2020, 17:09

Fc Botosani a terminat pe locul 3 sezonul regulat nu pe 4 cum scrie in articol !

1274464749300910
Robert Sergiu  •  03 Iunie 2020, 15:34

Cand zici ,,SE INGHIATA UN SEZON,, totul ramane asa cum a fost la ultimele meciuri disputate

Vezi toate comentariile (2)
Comentează