FOTBAL  »  Superliga  »  CFR CLUJ

Edward Iordănescu are dreptate: CFR Cluj e dezavantajată în lupta cu FCSB și Craiova! Cum poate fi decis duelul la titlu în Liga 1

Edward Iordănescu +39   FOTO
Edward Iordănescu

Articol de , , - Publicat luni, 25 ianuarie 2021 10:58 / Actualizat duminica, 14 februarie 2021 13:52

Programarea primei jumătăţi a returului de campionat îi pune pe cei de la CFR Cluj să joace anumite meciuri cu zile mai puţine de refacere faţă de adversarul direct. Craiova şi FCSB sunt avantajate la acest capitol.

După cea mai scurtă pauză de iarnă din istoria campionatului, prima lună de competiție din 2021 e una fără precedent. Cu partide doar din 3 în 3 zile şi cu nu mai puţin de 8 etape, plus "optimile" Cupei României!

Cu un program extrem de dens, lupta la titlul de campioană poate fi decisă chiar de modul în care primele 3 clasate sunt programate şi de zilele libere pe care le au între meciuri. Iar la acest capitol, antrenorul CFR-ului a avut un discurs, înaintea duelului cu Hermannstadt, în care a acuzat ţintarul din ianuarie şi prima parte din februarie.

CS Universitatea Craiova, 3 zile în plus

„Programarea ne este total nefavorabilă comparativ cu adversarele noastre. Avem practic cel mai greu program şi nu cred că e normal, dar încercăm să fim pozitivi şi să înţelegem că trecem printr-o perioadă grea", a declarat Iordănescu jr. Discursul lui e confirmat de modul în care arată o comparaţie între CFR şi rivalele ei la câştigarea campionatului: FCSB şi U Craiova.

În toată această perioadă, ardelenii nu au avut și nu vor avea nicio partidă la care să se prezinte cu un avantaj de timp de refacere faţă de adversarul întâlnit, în vreme ce situaţia la celelalte două grupări e total diferită. Craiova a avut chiar şi 3 zile în plus la meciul cu Astra, lucru care l-a determinat pe Eugean Neagoe să aibă un discurs dur la adresa LPF.

Şi FCSB e avantajată. De fapt, la nici măcar o dispută, roş-albaştrii nu vin cu deficit de zile libere, iar la 4 dintre ele au de fiecare dată timp în plus de recuperare! 

Radiografia candidatelor la titlu în prima lună din 2021

CFR Cluj

AdversarZile în plus/minus de refacere faţă de adversar
Sepsi-2
Hermannstadt-
Astra-2
Chindia-
Viitorul-1
Botoșani-
Total-5 zile

FCSB

AdversarZile în plus/minus de refacere faţă de adversar
Viitorul-
Voluntari-
FC Argeș+2
Poli Iași+1
Dinamo+1
Clinceni+1
Total+4 zile

U Craiova

AdversarZile în plus/minus de refacere faţă de adversar
Astra+3
Viitorul+1
Voluntari-1
FC Argeș-
Poli Iași +1
Dinamo +1
Total+5 zile

CFR Cluj nu mai are Cupa

Clujenii au şi ei un avantaj în disputa cu FCSB şi Craiova. Au fost deja eliminaţi din Cupa României şi vor avea pauză atunci când această competiţie va avea programate partide. Primul astfel de moment se va produce la mijlocul celei de-a doua săptămâni din februarie. Atunci, rivalele CFR-ului au de susţinut meciuri complicate în optimile de finală. FCSB va disputa Derby de România cu Dinamo, iar Craiova va avea parte şi de o deplasare lungă şi de un duel care se anunţă intens, la Botoşani. 

„Directele" sunt în ultimele 3 etape

Primele 3 clasate acum în Liga 1 vor disputa confruntările directe în chiar ultimele 3 runde ale sezonului regulat. Primul derby va fi cel dintre FCSB şi CFR, care e programat chiar înainte de întreruperea campionatului pentru confruntărilor naţionalelor în preliminariile CM 2022 şi pentru faza grupelor la turneul final al CE de tineret. 

Sezonul regulat se va încheia pe 10 aprilie, astfel că întreg play-off-ul va trebui bifat în doar 40 de zile, campionatul urmând să fie finalizat până în 20 mai! FCSB va disputa ambele derby-uri acasă, iar CFR pe ambele în deplasare. 

Sezonul regulat, miză sporită

Chiar dacă echipa care termină pe primul loc la capătul sezonului regulat nu primeşte niciun titlu de campioană, acest obiectiv are un rol esenţial în parcursul ulterior din play-off. În toate cele 5 ediţii precedente de Liga 1, în care s-a jucat în acest format, campioană a devenit formaţia care a fost prima şi în sezonul normal. Apoi, acum va fi al doilea sezon care se va juca pe noua regulă impusă de FRF şi care dă o mai mare greutate sezonului regulat: dacă la finalul play-off-ului două echipe vor fi la egalitate şi au şi terminat primele 30 de etape cu punctaj par, atunci avantajată va fi cea care a avut punctaj mai mare în sezonul regulat! 

Titlul e acum şi mai valoros

E ediţia de Liga 1 în care titlul de campioană are o valoare foarte mare. În vară, la startul cupelor europene, doar ocupanta primului loc va merge în preliminariile Champions League, în timp ce toate celelalte 3 vor fi în nou înfiinţata Conference League. Practic, doar campioana va avea posibilitatea, cu şanse importante, de a ajunge în grupele Europa League.

 Indiferent de numele celei care se va impune în Liga 1, aceasta va merge în turul 1 preliminar din UCL şi dacă va trece măcar un tur, atunci, după ce va fi eliminată ulterior, va aluneca în Europa League. Exact cum s-a petrecut cu CFR în ultimii 2 ani, când a mers în grupele UEL, de unde a atras cumulat peste 20 de milioane de euro doar din bonusurile UEFA.

VIDEO Amintirile lui Damjan Djokovic la despărțirea de CFR Cluj

Citește mai multe știri despre CFR Cluj: 

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (42)
observator_federal
observator_federal  •  25 Ianuarie 2021, 16:28
Postat de alenb pe 25 Ianuarie 2021, 15:52

CFR a mai fost dezavantajata si la finalul campionatului trecut cand a trebuit sa joace ultimele 3 meciuri in 7 zile, asta dupa vreo 10 zile de carantina de coronavirus. Chiar si asa i-au batut pe Craiova de le-a sunat clona-n cap. Iar daca cu Craiova mai aveau ceva probleme, cu "starurile" lui Becali au dat mereu de pamant.

Păi sigur că CFR a fost dezava tajată la finalul campionatului, meciurile cu "europenele deja" Fcsb și Botoșani, meseriașa programare a finalei ilegale a Cupei României (dar "nedreptățitele" Dinamo și Poli Iași nu au reclamat la TAS, FRF nici nu s-a sinchisit să dea explicații dar le-a salvat de retrogradare). Craiovei i-a fost refuzat meciul cu Astra care i-ar fi dat DREPTUL și la un egal în "finala campionatului"... De fapt, CFR ul lui Dan Petrescu a fost împins de toată lumea spre un meci unic, după un PlayOff jenant pentru ea (vezi și meciul cu Gazul câștigat cu un șut pe poartă) dar în care Craiova a avut finală după finală... FRF/LPF incompetență și corupție.

andrei.f
andrei.f  •  25 Ianuarie 2021, 16:02

Penibili gsp, ca de obicei. Programarea o fac televiziunile, dacă o etapă ești avantajat în alta ești dezavantajat. Avantajată este cfr, are arbitru de casă căuaci în spatele căruia stau dânci la butoane !

alenb
alenb  •  25 Ianuarie 2021, 15:52

CFR a mai fost dezavantajata si la finalul campionatului trecut cand a trebuit sa joace ultimele 3 meciuri in 7 zile, asta dupa vreo 10 zile de carantina de coronavirus. Chiar si asa i-au batut pe Craiova de le-a sunat clona-n cap. Iar daca cu Craiova mai aveau ceva probleme, cu "starurile" lui Becali au dat mereu de pamant.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează