FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

EXCLUSIV Analiza care confirmă dezastrul din arbitrajul românesc » Diferențe șocante care arată cum CCA sfidează UEFA!

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Articol de GSP - Publicat joi, 05 aprilie 2018 17:54

În momentul de faţă, CCA şi corpul observatorilor din prima divizie sunt dominate autoritar de prezenţa foştilor asistenţi, peste 70%, în vreme ce Comisia de Arbitri UEFA are peste 90% foşti arbitri de centru.

Mandatul lui Kyros Vassaras în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor continuă să nască monştri! După ce Gazeta a dezvăluit în weekend-ul trecut că grecul a promovat la Liga 1 un singur arbitru în cei 4 ani ca președinte, astăzi, ziarul prezintă o altă situaţie aproape de neimaginat.

Componenţa CCA, forul care conduce arbitrajul, conţine într-o proporţie covârşitoare mai mulţi foşti asistenţi decât arbitri de centru. Mai exact, din cei 7 oameni care se află în comisie, doar doi au fost "centrali", în rest numai foşti tuşieri!

Ceea ce propune CCA-ul lui Vassaras contrastează puternic cu ceea ce se întâmplă la UEFA, la Comisia de Arbitri. Acolo, forul care conduce arbitrajul european are 12 persoane. Balanţa înclină înspre foşti arbitri de centru, iar raportul e de 10 la 2! Printre cei 10 se află chiar Kyros Vassaras.

COMPARAŢIE

CCA sfidează UEFA
Structura / Procent foşti "centrali" / Procent foşti asistenţi
CCA 28% / 72%
UEFA 83% / 17%

Diferenţele şocante nu se opresc doar la ceea ce au însemnat în cariera de arbitru cei care conduc astăzi comisiile de la Bucureşti şi Nyon, ci inclusiv la ce nivel au fost persoanele respective.

UEFA propune aproape numai nume mari şi foarte mari de foşti "centrali", în frunte cu Collina, Batta, Dallas, cărora li se adaugă Elleray, Fandel, Karlsson, Levnikov, chiar Vassaras, arbitri cu prezenţe la turnee finale de Campionat Mondial, Campionat European, Champions League, Europa League.

În schimb, singurii asistenţi la UEFA sunt slovacul Vladimir Sajn şi portughezul Jose Fontelas Gomes, ultimul fiind şi preşedintele Comisiei de Arbitri de la Lisabona.

COMISIA DE ARBITRI UEFA - Collina, Dallas, Elleray, Fandel...

Funcţia / Nume (Ţara) / Ce a fost ca arbitru
Preşedinte Pierluigi Collina (Italia) "central"
Co-preşedinte Hugh Dallas (Scoţia) "central"
Vicepreşedinte Marc Batta (Franţa) "central"
Vicepreşedinte Vladimir Sajn (Slovenia) asistent
Vicepreşedinte Dagmar Damko (Cehia) "central"
Membru David Elleray (Anglia) "central"
Membru Herbert Fandel (Germania) "central"
Membru Bo Karlsson (Suedia) "central"
Membru Kyros Vassaras (Grecia) "central"
Membru Nikolai Levnikov (Rusia) "central"
Membru Jaap Uilenberg (Olanda) "central"
Membru Jose Fontelas Gomes (Portugalia) asistent

Ce se întâmplă, din această perspectivă, la Comisia Centrală a Arbitrilor de la FRF? În afara lui Vassaras, un fost "central" cu prezenţe inclusiv la CM, nu există foşti arbitri de mare anvergură. Deaconu a fost pe lista FIFA, însă nu a condus niciodată nici măcar un meci în grupele Champions League, iar foştii asistenţi nici măcar nu pot fi comparaţi cu unul precum Nicolae Grigorescu, poate cel mai valoros tuşier român.

COMPONENŢA CCA - Mîrţ, Ciubotariu, Szekely...

Funcţia / Nume / Ce a fost ca arbitru
Preşedinte Kyros Vassaras "central"
Vicepreşedinte Alexandru Deaconu "central"
Membru Zoltan Szekely asistent
Membru Eduard Dumitrescu asistent
Membru Cristian Nica asistent
Membru Liviu Ciubotariu asistent
Membru Irina Mîrţ asistent

CE SPUNE ION CRĂCIUNESCU:

  • "Porumboiu a spus o vorbă mare: diferenţa dintre arbitrul de centru şi un asistent e aceeaşi ca şi cea dintre un doctor şi o asistentă. Exact aşa e. Nu e niciun fel de exagerare. Un arbitru asistent nu poate lua nicio decizie de unul singur"
  • "Ştiţi care sunt responsabilităţile unui asistent în timpul meciului. Ofsaid, aut, corner şi cam atât. În plus, el ajută la informarea arbitrului de centru, singurul care poate lua o decizie, de-asta un "central" are şi puterea de a trece peste o semnalizare de la margine"
  • "Din moment ce toată cariera eşti asistent şi nu poţi lua de unul singur nicio hotărâre, cum să ajungi să poţi lua decizii în cadrul unei comisii de arbitri sau să observi şi să oferi sfaturi arbitrilor tineri?"

TOPUL DELEGĂRILOR OBSERVATORILOR: 70% sunt foşti tuşieri

Liderul delegărilor în privinţa observărilor în actualul sezon e Liviu Ciubotariu. Acesta e în prezent preşedintele AJF Galaţi şi va avea drept de vot la alegerile pentru şefia FRF din 18 aprilie. De fapt, primii 4 în această ierarhie sunt cei care sunt şi membrii activi în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Alt lucru surprinzător: dintre cei care au fost supervizori la cel puţin 8 partide, mai mult de două treimi sunt foşti asistenţi!!! Adică 9 din 13!

Nume / Ce a fost ca arbitru / Nr. meciuri observate*
Liviu Ciubotariu asistent 14
Zoltan Szekely asistent 14
Eduard Dumitrescu asistent 12
Cristi Nica asistent 12
Iosif Olah asistent 8
Ioan Onicaş asistent 8
Augustus Constantin "central" 8
Alexandru Deaconu "central" 8
Sorin Boca asistent 8
Nicolae Grigorescu asistent 8
Aron Huzu "central" 8
Ştefan Constantin asistent 8
Cornel Sorescu "central" 8
*În acest sezon de Liga 1

COMPONENŢA CORPULUI DE OBSERVATORI: peste 60% sunt asistenţi!

Pe parcursul acestui sezon de Liga 1, la meciuri au fost delegaţi nu mai puţin de 26 de observatori de arbitri. Proporţia e în favoarea foştilor asistenţi, care înseamnă mai mult de 60%.

LISTA FOŞTILOR CENTRALI

Alexandru Deaconu, Augustus Constantin, Aron Huzu, Marian Salomir, Marian Dorobanţu, Cornel Sorescu, Laszlo Saytos, Dan Berbecaru, George Ionescu, Costin Toma

LISTA FOŞTILOR ASIsTENŢI

Zoltan Szekely, Liviu Ciubotariu, Eduard Dumitrescu, Cristi Nica, Iosif Olah, Ioan Onicaş, Sorin Boca, Nicolae Grigorescu, Irina Mîrţ, Patriţiu Abrudan,  Ştefan Constantin, Cornel Fecioru, Adrian Vidan, Nicolae Marodin, Stan Prodan, Florin Hîncu

Nu există niciun arbitru din primii 5 all-time

Gazeta Sporturilor a realizat în 2013 o amplă anchetă, în care a desemnat, pe baza unor criterii extrem de ample, topul istoric în rândul fotbaliştilor, antrenorilor şi arbitrilor români. În privinţa acestora din urmă, topul primilor 5 conţine nume care din diverse motive nu se regăsesc acum nici în Comisia Centrală a Arbitrilor, dar nici în corpul observatorilor activi. Nicolae Rainea a decedat, Ioan Igna are 77 de ani, iar limita de vârstă pentru participare activă în structurile de conducere sau ca supervizor e de 70 de ani, în vreme ce Crăciunescu, Porumboiu şi Balaj au fost lăsaţi pe dinafară de actualii şefi ai CCA. 

Ancheta Gazetei all-time din 2013

1. Nicolae Rainea 87p
2. Ioan Igna 35
3. Ion Crăciunescu 32
4. Adrian Porumboiu 21
5. Cristian Balaj 20,5

Ce spune Vassaras despre mandatul său la CCA:

  • "Cred că am schimbat imaginea arbitrajului într-un mod pozitiv. Știu că întotdeauna vor fi niște zvonuri, obstacole, critici sau o politică negativă care ne vizează. Fotbalul nu este doar un joc, la cel mai înalt nivel este o afacere în care mulți oameni lucrează și oferă servicii"
  • "De cele mai multe ori nu trebuie să fii prea inteligent să înțelegi motivul din spate sau să înțelegi scopul influenței asupra arbitrilor. Cred că arbitrii continuă să se concentreze și să judece toate echipele și toți jucătorii cu aceleași standarde"
  • "În acești ani am văzut un campionat competitiv şi echipe diferite care au câştigat titlul. Acest lucru arată ceea ce spun mulţi oameni, sănătate. Deoarece competiția este destul de dificilă și în acest an, mulți ar dori să pună mai multă presiune, în special pe umerii arbitrilor. O soluție pentru a opri asta? Depinde de personalitate și de respectul arătat de fiecare fotbalului ca joc"
  • "Treaba mea la UEFA este să am grijă de arbitrajul european, sunt membru din vara anului 2009. Nimic nu s-a realizat până acum fără participarea oficială a românilor (arbitru-asistent-observator), fără participarea lor activă și abordarea lor profesională. UEFA apreciază mult și are mare încredere în progresul continuu al arbitrajului românesc".

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează