FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

EXCLUSIV Astra Giurgiu merge la TAS! Avem documentele care arată că fosta campioană a achitat datoria restantă pentru care nu a primit licența!

Articol de GSP - Publicat vineri, 27 aprilie 2018 17:54

FRF a anunțat azi că Astra Giurgiu nu a primit licența pentru participarea în cupele europene în sezonul viitor, însă clubul contracarează și anunță că va merge să-și caute dreptatea la TAS. 

Conform motivării Federației, Astra nu a primit licența din cauza unor "datorii restante către angajați, încălcând art.47". Concret, giurgiuvenii nu ar fi achitat o datorie restantă către un fost jucător străin, Nuno Miguel Sousa Pinto, însă clubul se apără și spune că a achitat, de fapt, suma pe care fotbalistul respectiv trebuia să o primească. 

Ca urmare a solicitării GSP.ro, oficialii Astrei au emis un punct oficial de vedere în urma deciziei de azi a comisiilor. În plus, clubul a făcut publică dovada plății restanțelor către fotbalistul portughez și acuză comisiile Federației că a judecat cazul în necunoștință de cauză. 

Pentru lamurirea situatiei si pentru o informare corecta a opiniei publice intelegem sa va furnizam urmatoarele informatii:

1. Atat Comisia pentru acordare a licentei cluburilor cat si Comisia de Apel pentru acordarea licentei cluburilor au considerat ca clubul nostru nu a indeplinit conditiile pentru respectarea criteriului financiar, respectiv dispozitiile art. 47 din RNLC, din cauza faptului ca clubul ar fi dator suma de 24.000 de euro catre un jucator.

2. Precizam ca raportat la acest aspect clubul a invocat prevederile art. 1617 Cod civil care reglemeteaza compensatia legala, intre sumele datorate reciproc intre mai multi subiecti de drept, datorita faptului ca acest jucator a primit de la club o suma in valoare de 29.500 de euro in lei, la cursul BNR din data platii, suma ce nu a fost avuta in vedere de cele doua comisii la analizarea situatiei.

3. In aceste conditii, desi clubul a achitat o suma suplimentara, respectiv 5500 de euro catre jucator, suma pe care are dreptul sa ii fie returnata, atat Administratia de licentiere a FRF cat si comisiile independente care au analizat solicitarea clubului de acordare a licentei UEFA pentru sezonul competitonal 2018 – 2019 au considerat ca cele doua datorii reciproce nu se compenseaza, comisia de fond a refuzat sa se pronunte in vreun fel asupra sustinerile noastre, pur si simplu igorandu-le, iar comisia de apel si-a declinat competenta afirmand ca ea nu este competenta sa aprecieze prin prisma prevederilor art. 1617 din Codul civil.

4. Se pare ca atat FRF cat si cele doua comisii inteleg ca prevederile legale imperative pe care noi le-am invocat in sustinerile noastre nu sunt aplicabile si nu constrang aceste foruri ca pe celelalte persoane, fizice si juridice, care isi desfasoara activitatea in Romania, activitatea lor fiind deasupra legii, desi in timp s-a dovedit ca aceasta atitudine a fost sanctionata de TAS.

5. Consideram ca modul in care s-a apreciat asupra cererilor si sustinerilor noastre este gresit si nu vrem sa credem ca acest fapt s-a produs intentionat, dar datele ne contrazic.

6. Pentru conformitate punem la dispozitia celor interesati atat apelul declarat de clubul nostru cat si solutiile celor doua comisii (vezi documentele INTEGRALE în galeria foto)

7. Clubul nostru, este nevoit in acest moment sa declare Recurs la TAS, sa cheltuie o suma de bani, destul de importanta, pentru a cauta dreptatea printre straini, pentru ca FRF continua atitudinea gresita, neintemeiata si nesustinuta de lege impotriva propriilor cluburi si cu ignorarea totala a practicii TAS care priveste situatii similare, vezi cazul Rapid, U Cluj si Gaz Metan Medias.

Dovada achitării datoriei + confirmarea plății, conform facturilor emise de banca prin intermediul căreia s-a făcut tranzacția: 

TAS decide din nou! 

- Sezonul 2007-2008
În etapa a 23-a s-a jucat Oțelul - FC Vaslui 1-1. Oaspeții au contestat dreptul de joc al lui Szekely și al lui Gabi Paraschiv, pe motiv că nu fusese regulamentară decizia FRF de a le înjumătăți celor doi o pedeapsă, reducerea unei suspendări de la două etape la una.
La Lausanne s-a dat 3-0 pentru Vaslui, care a trecut pe locul 7, peste Oțelul, și a mers în Cupa Intertoto.

- 2008-2009
Poli Timișoara a forțat lucrurile și a folosit emblema și culorile clubului tradițional, deși nu era clar dacă formația lui Marian Iancu avea dreptul. Bănățenii au fost penalizați cu 6 puncte și au atacat decizia. A doua zi după finalul sezonului, TAS i-a dat punctele înapoi lui Poli, care a mers în preliminariile Champions League în locul lui Dinamo.

- 2009-2010
Rapid - Poli Timișoara, din etapa a 20-a, s-a terminat 1-0 pe teren, doar că vișiniii îi utilizaseră pe Dacian Varga și pe Tiberiu Bălan, legitimați cu o seară înainte. Poli a contestat dreptul de joc al celor doi, considerând că au fost legitimați după închiderea ferestrei de transferuri.
În Elveția s-a dat 3-0 pentru Poli și Rapid a picat de pe 6, loc de Europa League, pe 7, în afara cupelor.

- 2010-2011
Jocul Pandurii - Oțelul n-a mai fost programat din cauza unor datorii ale echipei gazdă către Dinamo. Cazul s-a finalizat la Lausanne: 3-0 pentru Oțelul, care a devenit lider grație celor trei puncte și a câștigat campionatul.

- 2011-2012
Partida U Cluj - CFR Cluj s-a întrerupt în minutul 27, la scorul 0-1, din cauza incidentelor produse de jucătorii ambelor echipe. TAS a dictat rejucarea meciului din minutul 1, CFR a învins cu 3-2 și a câștigat campionatul datorită acelui succes.

- 2012-2013
U Cluj a fost anunțată că n-a primit licența, deci retrogradează în Liga a 2-a. Tribunalul de Arbitraj Sportiv le-a dat licența alb-negrilor și i-a reinclus în primul eșalon!

- 2013-2014
Comitetul Executiv al FRF a programat un meci de baraj Rapid - Chiajna pentru a stabili care dintre cele două continuă în Liga 1. Rapid a câștigat barajul. Giuleștenii au început sezonul, apoi TAS a stabilit că ei nu aveau licența, așa că a fost primită Concordia în campionat și ilfovenii au intrat din mers în competiție, au recuperat treptat și partide cu adversarele pe care le bifase Rapid.

2014-2015
- Rapid nu a primit licența de prima ligă. Giuleștenii au câștigat seria din Divizia B, doar că în locul lor urma să promoveze următoarea clasată, Academica Pitești, deținătoare de licență pentru "A". Vișiniii s-au dus la TAS, unde FRF nu s-a mai apărat, și au luat licența, așa că au urcat în primul eșalon în detrimentul argeșenilor.

2016-2017
- Cazul FCSB-Viitorul a constituit o premieră, nu s-a mai mers la TAS cu o speță identică sau măcar asemănătoare.

LPF a spus că într-un sezon sunt două campionate diferite, iar la final, în lupta pentru titlu dintre două combatate aflate la egalitate de puncte, contează doar meciurile directe din play-off, acolo unde Viitorul a fostavantajată față de FCSB;
FCSB a afirmat la acel moment că este un singur campionat și că trebuie să conteze toate cele patru meciuri directe, din sezonul regulat + play-off, citând art. 29 din ROAF.

În final, Viitorul a avut câștig de cauză la TAS. 

Ce a spus Dani Coman, președintele Astrei:

"Nu avem datorii la angajați, suntem cu banii la zi. Singura problemă pe care Comisia a avut-o cu noi este cauzată de faptul că un jucător portughez care a fost la Astra trebuia să primească 29.700 de euro, iar noi am plătit datoria. Acei bani sunt plătiți. Jucătorii și angajații sunt cu salariile la zi, au și primit prime după victoria cu Craiova. Dacă vor câștiga luni cu Iași vor primi altă primă. Cred cu tărie că atât timp cât Ioan Niculae va fi lângă echipă vom ieși din orice situație dificilă. Veți vedea că ne vom reveni acolo în față, unde ne-am obișnuit în ultimii ani.

Clubul Astra nu are nicio datorie față de acel jucător. Vom încerca să mergem să ne găsim dreptatea în străinătate. Dacă TAS îi va da dreptate jucătorului, înseamnă că noi am făcut o greșeală. Veți vedea că nu vorbesc doar de dragul de a vorbi.

Pentru orice jucător străin al Astrei, noi deschidem conturi în România. El a considerat că trebuia să-i facem plata într-un cont din Portugalia, dar el trebuie plătit în contul din România, aici ne desfășurăm activitatea.

Cu cine am votat la alegeri? Bună întrebare. Nu fac nicio referire la nimic. Mi-e greu să cred că s-ar putea întâmpla anumite lucruri, dar mi-e greu și să înțeleg această decizie a Comisiei" Dani Coman, la TV Telekom Sport

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (13)
kryi
kryi  •  27 Aprilie 2018, 22:20

Amice din cauza varstei ai uitat ca banii au fost virati in contul Crudutei sau alta ,,poama" si nu a jucatorului caruia ii datorai bani. Oricum noi intelegem ca asta e doar o declaratie pentru presa, deoarece esti cunoscut ca fetitele le platesti la zi, angajati mai putin.

kryi
kryi  •  27 Aprilie 2018, 22:20

Amice din cauza varstei ai uitat ca banii au fost virati in contul Crudutei sau alta ,,poama" si nu a jucatorului caruia ii datorai bani. Oricum noi intelegem ca asta e doar o declaratie pentru presa, deoarece esti cunoscut ca fetitele le platesti la zi, angajati mai putin.

vladutz13
vladutz13  •  27 Aprilie 2018, 21:59

Oricum nu prind locuri de cupe europene

Vezi toate comentariile (13)
Comentează