FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Brazilianul Eric a acceptat pariul nebun lansat de Gică Hagi » Viitorul își asigură „decarul” pentru sezonul viitor de Liga 1

Eric, 33 de ani, e cel mai în vârstă jucător din lotul Viitorului. Următorul
Eric, 33 de ani, e cel mai în vârstă jucător din lotul Viitorului. Următorul "bătrân" e mijlocașul Vlad Achim, de 30 de ani

Articol de , - Publicat luni, 06 mai 2019 16:44

Gică Hagi îl înlocuiește pe Ianis Hagi cu Eric de Oliveira pentru campionatul următor. Ca să-l titularizeze pe brazilianul supertehnic, îl condiționează să mai slăbească un pic, iar sud-americanul promite că va trece „proba cântarului”.

Viitorul continuă cursa pentru calificarea în Europa League și mai face planuri și pentru sezonul următor. Vânzarea lui Ianis Hagi e certă, deși încă n-a fost dezvăluită destinația internaționalului de tineret. El se va transfera în alt campionat înaintea Europeanului U21, programat la mijlocul lunii iunie.

Gheorghe Hagi crede că n-are nevoie de o achiziție ca să-l înlocuiască pe fiul lui, l-a găsit în curte pe viitorul număr 10: veteranul brazilian Eric. La 33 de ani, sud-americanul a fost în general rezerva lui Ianis în partidele din prima jumătate a acestui an și a apărut în echipă sâmbătă, la 3-1 cu Sepsi, doar fiindcă titularul mai tânăr era menajat. Eric a profitat de ocazie, a marcat un gol și i-a dat o pasă decisivă lui Calcan. 

„Regele”, la regim din solidaritate

Hagi îi promite brazilianului că va beneficia de un rol mai important în campionatul următor, cu o condiție: „Dacă vrea să rămână alături de noi și la anul, să joace la Viitorul, am un pariu cu Eric: trebuie să slăbească două sau trei kilograme! Și intru și eu la dietă cu el, încerc să mai slăbesc și eu! Eric e un fotbalist extraordinar, gândește pe teren așa cum gândeam eu când jucam. Și avem nevoie de el, fiindcă la Viitorul e foarte important decarul. Cum Ianis, probabil, va pleca, va avea el ocazia să joace mai mult în sezonul viitor”. 

Intră în istoria campionatului

Brazilianul a marcat cu Sepsi al 58-lea gol al lui în prima ligă din România. E al doilea golgeter străin all-time în Liga 1, depășit doar de Wesley, superbrazilianul care a strălucit la FC Vaslui. Conaționalul Wesley a adunat 64 de goluri, deci lui Eric i-ar mai trebui șase reușite ca să-l egaleze. E un obiectiv realizabil, dacă va continua să joace la Viitorul și în ediția următoare, așa cum îi promite Hagi. 

8 cluburi a bifat Eric în carieră: Metropolitano (Brazilia), Gaz Metan, Pandurii, Viitorul, Karpatî Lvov (Ucraina), Al Ahli și Najran (Arabia Saudită), Al-Markhiya (Qatar)

16 ani și jumătateconstituie diferența de vârstă dintre Eric și cel mai tânăr fotbalist folosit de Viitorul în victoria cu 3-1 cu Sepsi, Alexi Pitu. Hagi a anunțat după meci că și brazilianul, și copilul vor fi oameni importanți în formula pentru campionatul viitor

E deja cel mai eficient mijlocaș

Eric încă nu a ajuns la recordul lui Wesley, însă el are, oricum, un handicap față de concurenții din topul celor mai buni zece marcatori străini: evoluează mai retras decât majoritatea golgeterilor. Nici Wesley nu era chiar vârf, dar era un atacant de genul lui Rusescu spre exemplu, nu un mijlocaș. Golubovici, Gnohere și Kapetanos sunt vârfuri pure. Dintre golgeteri, un rol de playmaker, nu de „număr 9”, mai avea Demollari, albanezul care a fost campion cu Dinamo fără înfrângere în sezonul 1991-1992. Demollari a strâns 36 de goluri în Divizia A.

„Era prea bun față de nivelul campionatului românesc, un străin cum merită, într-adevăr, să importăm. Mi-e greu să găsesc în liga de azi un jucător străin atât de valoros”, își amintește Mihai Stoichiță, antrenor secund la Dinamo în vremea în care juca Sulejman Demollari.

Topul celor mai buni marcatori străini în Liga 1

Wesley da Silva 64 de goluri
Eric de Oliveira 58
Bojan Golubovic 55
Harlem Gnohere 52
Pantelis Kapetanos 48

„Hagi, mă bag, accept pariul tău!”

Eric a comentat: „Accept pariul pe care l-a propus Mister Hagi, sunt capabil să mai dau jos câteva kilograme. Sunt dispus să muncesc ca să joc în continuare la Viitorul. Să devin golgeterul istoriei campionatului e un obiectiv pentru mine, am spus și după meciul cu Sepsi că-mi doresc să afle copiii mei că tatăl lor e străinul cu cele mai multe goluri. Concurez cu Wesley, care devine o fantomă, că mai dă, rar, câte un interviu și apoi nu-l mai vede nimeni. Nu e nici măcar pe Facebook Wesley, nu știu cum să-l găsesc!”. 

vezi și: 

Alin Buzărin despre războiul lui Hagi cu UEFA: „Nimeni de acolo n-are chef de deplasări ale Realului în Albania sau ale Barcelonei în Gruia”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
andrei.f
andrei.f  •  07 Mai 2019, 13:35

Adevărat valoare se consacră în meciurile din cupele europene iar viitorul şi eric sunt fix-pix afară !

1461177693935533
Sorin Gane  •  06 Mai 2019, 21:35

Da - ce bine ar fi - sa mai dea jos vreo cinci kile si sa intinereasca vreo cinci ani !

1999381456760935
Ciolomic Florin Calin  •  06 Mai 2019, 18:17

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează