FOTBAL  »  Superliga  »  CULISE

EXCLUSIV Ciocnirea impresarilor: de la Anamaria Prodan la frații Becali » Gazeta prezintă mișcările strategice din lumea agenților de jucători din România: s-au format 3 MARI tabere

Articol de , - Publicat vineri, 05 aprilie 2019 09:00

În ultima săptămână, în lumea agenților de jucători din România au avut loc importante mișcări strategice. Gazeta scrie azi despre războiul rece dintre cele trei mari tabere: frații Becali, Anamaria Prodan și Pietro Chiodi. 

"Copiii din ziua de azi care fac fotbal sunt doar carne pentru impresari. Pe agenți nu-i interesează decât câți bani își iau ei, nu ce carieră poate face fotbalistul. Îi sfătuiesc pe părinți să fie atenți la impresari" e sfatul dat de fostul copil-minune al fotbalului românesc, Alin Stoica, ajuns la 39 de ani după o carieră afectată - spune el - de influența nefastă a fraților Ioan și Victor Becali.

După declarația lui Stoica, mai mulți părinți le-au scris reporterilor Gazetei, rugându-i să le intermedieze o discuție cu fostul fotbalist. Ei vor să știe încotro să-și îndrume copiii fotbaliști. Drept răspuns, Gazeta scrie astăzi despre mișcările de imagine petrecute în ultima săptămână în lumea impresarilor din fotbalul românesc și despre repoziționarea polilor de putere din această industrie. 

lobont chiodi

Pietro Chiodi. "Trădătorul"

Dacă analizăm doar transferurile făcute în ultimii 2 ani, Chiodi este cel mai important impresar din România în acest moment. Transferul lui Mitriță la New York City pentru 8,5 milioane de dolari a ținut capul de afiș în iarnă, iar la câteva săptămâni a venit și cel al lui Marin la Ajax, care este cel mai bănos din aceste ultime 24 de luni, 12,5 milioane de euro. 

Intrat în domeniu ca ajutor al fraților impresari Becali și devenit ulterior fin al lui Victor Becali, italianul s-a desprins de cei doi în 2014, în momentul condamnărilor din Dosarul Transferurilor. Apropiații celor doi frați susțin că Pietro Chiodi a vrut să profite și să le fure jucătorii, Chiodi a negat tot timpul această versiune. Tătărușanu și Chiricheș i-au părăsit pe frații Becali pentru Chiodi, iar Gheorghe Hagi - cândva un client fidel al fraților Becali - le recomandă și el copiilor de la Academie să semneze cu impresarul italian. Aceasta este una dintre cauzele răcirii relațiilor dintre Ioan Becali și Hagi. 

În ultimele săptămâni, Chiodi a pregătit un alt transfer important: Răzvan Marin la Ajax pentru o sumă de peste 12 milioane de euro. Din informațiile aflate în baza de date Football Leaks, reiese însă că Pietro Chiodi nu este complet independent, lucrând deseori pentru un impresar foarte puternic din fotbalul mondial, Abdilgafar "Fali" Ramadani (agentul lui Jovetici, Koulibaly, Ljajic sau Jovici). Un tip asociat în Germania cu mafia albaneză, Ramadani este colaboratorul de încredere al superagentului israelian Pini Zahavi, impresarul lui Neymar. 

Cu ajutorul lui Ramadani, Chiodi i-a transferat pe Tătărușanu și pe Ianis Hagi la Fiorentina. Italianul a lucrat pentru o firmă offshore din Insulele St. Kitts și Nevis, SNR Limited, deținută de Ramadani și folosită de Zahavi pentru finanțarea neregulamentară a clubului cipriot Apollon Limassol, club prin care - în ultimii ani - au fost transferați fictiv mai mulți tineri promițători din estul Europei. Unul dintre ei este Cristi Manea, venit de la Academia Hagi. 

2,5 milioane €este comisionul încasat de Chiodi de la Liverpool la transferul sârbului Lazar Markovic, printr-o firmă offshore din Caraibe. Apropiații lui Chiodi susțin însă că banii au ajuns la Ramadani și Zahavi, iar Chiodi a primit o recompensă pentru că și-a pus numele în tranzacție

CUM A MUTAT CHIODI

Duminică, la partida FCSB - CSU Craiova 3-2, Pietro Chiodi l-a adus în tribunele Național Arena pe antrenorul italian Eusebio Di Francesco (fost la AS Roma), în prezent șomer. Este mișcarea sa de răspuns pentru faptul că frații Becali l-au adus la același meci chiar pe Pini Zahavi, alături de tatăl lui Neymar. 

Deși lucrează strâns cu Ramadani, Chiodi nu are o relație deosebită cu Zahavi. De altfel, italianul îl vede pe albanez drept impresarul momentului în fotbal mondial, considerând că puterea lui Zahavi e în declin. "Sper că declinul meu va fi unul încet", a răspuns, ironic, Zahavi, într-o discuție purtată cu reporterii Gazetei. 

"Nu-mi amintesc numele lui…Parcă se spune că "Urăsc trădarea, dar iubesc trădătorii". Eu le urăsc pe amândouă"Victor Becali, despre Pietro Chiodi, februarie 2019

 TRANSFERURI IMPORTANTE FĂCUTE DE CHIODI:

  • 2019: R. Marin, de la Standard la Ajax - 12 milioane euro
  • 2019: Mitriță, de la CSU Craiova la NY City - 7,4 milioane euro
  • 2015: Chiricheș, de la Tottenham la Napoli - 7 milioane euro
  • 2017: R. Marin, de la Viitorul la Standard Liege - 2,4 milioane euro
  • Alți clienți importanți: I. Hagi, Tătărușanu, Cr. Ganea, Nedelcu

ioan becali victor becali

Frații Becali. Întoarcerea "Nașilor"

Între 1990 și 2014, Ioan și Victor Becali au controlat fotbalul românesc, realizând cele mai importante transferuri. La un moment dat, Ioan Becali îl impresaria și pe legendarul jucător bulgar Hristo Stoicikov. De multe ori, cei doi frați își foloseau influența pentru a impune jucătorii la națională cu scopul de a-i vinde în străinătate. Ioan Becali a numit metoda "vopsit de jucători". 

În martie 2014, când cei doi au fost condamnați în Dosarul Transferurilor, influența lor era în declin. Totuși, Ioan Becali susține că a realizat din închisoare transferul lui Gardoș la Southampton pentru 6,8 milioane de euro, apelând telefonic la ajutorul prietenului Ronald Koeman. 

La ieșirea de după gratii, cei doi l-au scos tot mai tare în față pe colaboratorul lor, Dragoș Sârbu, și au început să-și reactiveze contactele din fotbalul mondial.

În ultimele luni, Ioan și Victor Becali au reușit să convingă patru jucători impresariați de inamicul Chiodi - Florinel Coman, Tănase, Benzar și Bălașa - să semneze contracte cu firma lor. 

O altă mutare, neștiută deocamdată, este colaborarea cu Vasil Bojkov, zis "Craniul", cel care a cumpărat recent clubul bulgar Levski Sofia, prin interpuși. Numit de ambasadorii americani la Sofia drept "cel mai mare gangster al Bulgariei", miliardarul Bojkov - cu afaceri în zona de gambling și pariuri - le-a pus fraților Becali la dispoziție un avion privat și le-a încredințat managementul sportiv al clubului. 

CUM AU MUTAT FRAȚII BECALI

La FCSB - CSU Craiova 3-2, frații Becali l-au invitat pe Pini Zahavi, israelianul de 75 de ani considerat primul superagent de jucători din fotbalul mondial. Cei trei se cunosc din anii ’90. Zahavi a acceptat invitația în România. Vizita - susțin surse din piață - nu a fost pe placul lui Fali Ramadani, protectorul lui Chiodi, însă influența lui Zahavi este prea mare pentru ca Ramadani să se rupă de israelian.

Apropierea lui Zahavi de frații Becali poate însemna că Pietro Chiodi va pierde din influența de pe piața din România. Adevărata miză o reprezintă jucătorii de la Academia Hagi, iar frații Becali nu exclud o împăcare cu fostul lor protejat.

"Cum nu mă cunoaşte Ana-Maria? A uitat când îmi vindea haine pe care le fura din Germania, motiv pentru care a stat trei luni în arest?"Victor Becali, în 2008

2.000.000 €era comisionul pe care Chelsea trebuia să-l plătească fraților Becali dacă Mutu rămânea la club până la finalul contractului. În final, după declanșarea scandalului Cocaina, Ioan și Victor Becali au rămas cu 500.000 de euro

TRANSFERURI IMPORTANTE FĂCUTE DE FRAȚII BECALI

  • 2003: Mutu, de la Parma la Chelsea - 22,5 milioane euro
  • 2007: Chivu, de la AS Roma la Inter - 16
  • 1990: Hagi, de la Steaua la Real Madrid - 4,3
  • Alți clienți importanți: Stoicikov, D. Petrescu, G. Popescu, I. Dumitrescu, A. Ilie, Fl. Coman, Gardoș

anamaria prodan

Anamaria Prodan. Nevasta-impresar

Intrată în presa sportivă la începutul anilor ’90, Anamaria Prodan a încercat ani de-a rândul să-și găsească un loc pe piața dominată atunci de frații Giovanni și Victor Becali. 

Spre sfârșitul anilor 2000 a ajuns într-un război cu cei doi, acuzându-l pe Ioan Becali că a amenințat-o.

Primul jucător transferat de Ana a fost Adrian Iordache, la Șinik Iaroslav. 

Actuala nevastă a lui Reghecampf a încercat în paralel mai multe roluri în conducerea unor cluburi din ligile inferioare, în special acolo unde antrenor era soțul ei. În ultimii ani au apărut mărturii conform cărora soții Reghecampf șantajau jucătorii să semneze cu soția-impresar, în caz contrar aceștia fiind trecuți pe linie moartă de soțul-antrenor.

Prodan a prins cu adevărat anvergură pe piața impresariatului din România în momentul în care soțul Laurențiu a antrenat-o pe Steaua. Din acel moment, 99% dintre fotbaliștii roș-albaștrilor au semnat cu Anamaria. După condamnarea fraților Becali, Ana s-a autointitulat "numărul 1 în impresariat", cel mai răsunător transfer al ei fiind cel al lui Nicușor Stanciu la Anderlecht, acolo unde mâna întâi a fost însă impresarul german Sascha Empacher. 

CUM A MUTAT ANA

În condițiile în care, la meciul FCSB - CSU Craiova, frații Becali l-au adus în tribune pe Pini Zahavi, iar Pietro Chiodi pe Di Francesco, Anamaria Prodan a simțit că pierde teren și, la 72 de ore distanță, a anunțat asocierea cu influentul afacerist Adrian Thiess.

Deși Thiess nu are experiență în impresariatul sportiv, acesta este omul care a adus la București, de-a lungul timpului, Barcelona lui Messi, pe campionul de la snooker Ronnie O'Sullivan, dar și pe fostul preşedinte URSS, Mihail Gorbaciov. Prodan consideră că Thiess o poate ajuta cu relațiile pe care acesta le are la nivel internațional. 

330.000 €este comisionul pe care impresara Anamaria Prodan Reghecampf trebuia să-l primească de la Al Hilal în cazul în care Mihai Pintilii rămânea la club până la finele contractului. Prima tranșă, 100.000 de euro, a fost încasată de impresară într-un cont personal din Las Vegas

"Cu Giovanni a fost un război care mi-a marcat copiii! D-asta nu o să pot niciodată să-l iert! Copilul meu, Rebecca, ani de zile se uita în spate să vadă dacă venea cineva după noi, dacă ne urmărește vreo mașină, dacă ne poate face cineva rău. M-au urmărit anumite persoane nopţile cu mașina, am avut niște episoade... Ce mai, de mafie!"Ana-Maria Prodan, în 2016

"Victor este crescut de Gigi și eu îi respect, în ghilimele, pe ei și nu vorbesc mai mult doar pentru că îl respect enorm pe Gigi. Atât! Dar jucători care au fost sub contract cu ei au semnat cu mine, iar asta spune totul"Ana-Maria Prodan, în 2016

"Cu ce să mă sperie Giovanni pe mine? Nu vă uitați la el? Își trăiește ultimii ani! E o umbră a celui pe care l-am admirat. Nu mai există pentru mine"Ana-Maria Prodan, în 2011

Păcălită de Giovanni!

Anamaria Prodan s-a mândrit foarte mult că l-a transfer pe Nicușor Stanciu de la Sparta Praga la Al-Ahli în schimbul a 10 milioane de euro. Invitat la Telekom, Giovanni Becali a declarat că transferul a costat doar 4,5 milioane de euro. Enervată de declarație, Prodan a aruncat în presă actul prin care se dovedește că Stanciu a costat de fapt 7 milioane de dolari, uitând declarația sa inițială. Totul a fost doar o strategie a lui Becali pentru a-i forța mâna Anei să arate adevărul. 

TRANSFERURI IMPORTANTE FĂCUTE ANAMARIA PRODAN

  • 2016: N. Stanciu, de la Steaua la Anderlecht - 10 milioane euro
  • 2019: N. Stanciu, de la Sparta la Al Ahli - 7
  • 2014: Pintilii, de la Steaua la Al Hilal - 2,5
  • 2018: Niță, de la Steaua la Sparta Praga - 2
  • Alți clienți importanți: G. Enache, Ad. Popa, Bourceanu, Szukala, Sânmărtean, O. Herea, Tamaș

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
petre47
petre47  •  07 Aprilie 2019, 12:51

Intrebare: cine este tipul din prima poza, cel pe care se catara Ana Maria?

fairplayromania
fairplayromania  •  06 Aprilie 2019, 00:28
Postat de martinpen pe 05 Aprilie 2019, 18:39

Atentie ca umflati cifrele... Stanciu de la fcsb nu a plecat pe 10 milioane ci pe 7.2 milioane, restul erau bonusuri daca Andrlecht lua campionatul si ajunge ain grupele CL. Va place sa afisati sume mari, dar nu aveti cu ce...

Atenţie ! Stanciu a plecat pe 2 milioane, restul sunt bonusurile + minciunile lui Becali impachetate în ziar de calitate.... Sincer, chiar credeti că cehii dădeau 7 milioane? Abia dă Ajax 10 milioan pe jucători, care si alea sunt bunusuri cumulate pe 4 ani la un randament maxim.....Împachetaţi ? - împachetăm Maria Ta !

martinpen
martinpen  •  05 Aprilie 2019, 18:39

Atentie ca umflati cifrele... Stanciu de la fcsb nu a plecat pe 10 milioane ci pe 7.2 milioane, restul erau bonusuri daca Andrlecht lua campionatul si ajunge ain grupele CL. Va place sa afisati sume mari, dar nu aveti cu ce...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează