FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Costel Orac: "Cu el în echipă, Dinamo era în play-off! Mare greșeală că l-au dat" » Ce trebuie să facă dinamoviștii pentru a reveni în top

Articol de GSP - Publicat luni, 21 mai 2018 20:40

Costel Orac, 59 de ani, face public motivul pentru care crede că gruparea din Ștefan cel Mare a ratat, la limită, ultimul loc care asigura accederea în play-off. 

Gălățeanul povestește care era atmosfera în vestiarul echipei pe vremea când Dinamo ajungea până în semifinalele Cupei Campionilor, unde a marcat singurul gol al bucureștenilor.

- Domnule Orac, pe seama cărui fapt puneți forma slabă arătată de Dinamo sezonul acesta?
- S-au făcut multe greșeli în vară, dar una a fost decisivă! Schimbul Nistor - Nascimento a fost principala eroare pe care a făcut-o staff-ul lui Dinamo. A fost cea mai mare greșeală! O sesiune de transferuri foarte slabă. S-au păcălit și cu venirea lui Bokila!

- Pe vremea dumneavoastră care era starea la club după ratarea unei poziții de cupă europeană?
- Nu prea am fost în situații de genul. Doar în '86, singurul an în care nu am participat în cupe europene. N-aș spune că a fost doliu, dar sigur a fost o stare destul de apăsătoare!

Un nou stadion și o situație financiară bună, rețeta performanței la Dinamo!

- De ce credeți că are Dinamo nevoie în acest moment pentru a redeveni echipa care câștiga ultimul titlu în 2007?
- În opinia mea, sunt mai multe lucruri care trebuie puse la punct, din păcate. Principalul lucru care stă la baza creării unei echipe bune, care să se lupte pentru titlu, e reprezentat de situația financiară, fără de care la ora actuală nu se poate face performanță în fotbal. Și un stadion nou ar fi binevenit, în mod cert. De câte ori au fost meciuri pe Arena Națională, cu echipe mici, suporterii au venit în număr foarte mare. Stadionul propriu contează, la fel ca în fotbalul european! Un nou stadion ar însemna foarte mult. Fanii lui Dinamo au fost mult mai la înălțime decât echipa. Merită un stadion pe măsură! De asemenea, și cei care iau deciziile din cadrul clubului sunt foarte importanți.

- Credeți că va da roade ideea de "New Dinamo", bazată pe un lot preponderent tânăr?
- E destul de dificl cu un lot tânăr. Dar contează și tinerețea, cu condiția ca acei tineri să fie talentați. La echipele mari e greu să te impui de la o vârstă fragedă.

- Îl vedeți pe Florin Bratu drept cel care poate readuce la echipă spiritul dinamovist de altădată?
- Spiritul nu ține doar de antrenor, ci și de jucători. Jucătorii tineri trebuie crescuți în spiritul lui Dinamo. Să ai o bază proprie, să nu faci antrenamente azi într-un loc, mâine în alt loc. Și cei care antrenează copiii, care îi formează, să aibă habar ce înseamnă spiritul lui Dinamo.

Amintiri de colecție!

- În 84 ați marcat singurul gol al roș-albilor, în returul de pe 23 August, cu Liverpool. Câți ani vor mai trece până o vom vedea iar pe Dinamo duelându-se cu adversari de asemenea calibru?
- E greu de spus! În orice caz, nu puțini. Din păcate, lucrurile în ultimii ani au mers așa cum au mers. Circulația jucătorilor din prezent e mult mai mare. Atunci nu aveam posibilitatea de a pleca în străinătate atât de repede. Orice este posibil, nu pot spune. De-asta fotbalul e atât de frumos și palpitant.

- Ce șanse credeți că sunt ca în viitorul apropiat clubul Dinamo să fie vândut?
- Mi-e greu să fac estimări aici. Nu mă prea pricep. Cert este că ceva trebuie să se întâmple ca să se poată ieși din situația asta. Nu știu cum ar fi mai bine, să preia echipa un singur om sau, cum se vehiculează, să cumpere și fanii acțiuni. Nu știu ce variante sunt, dar cert e că așa nu se mai poate!

- Va reuși Florin Bratu să formeze un lot competitiv, ba chiar să se lupte pentru titlu, în asemenea condiții?
- Ținând cont de obiectiv, poate părea dificil. Dar Gică Hagi a reușit, cu tineri foarte talentați. E cel mai bun exemplu. Dar nu e suficientă tinerețea, e nevoie și de jucători cu experiență.

"Vor pleca mulți!"

- Ce jucători din lotul actual preferați?
- Nistor îmi place mult. E un jucător ce mobilizează întreaga echipă. Dacă nu pleca la CFR, Dinamo era în play-off! Mai sunt și alții. Salomao, Nemec sunt jucători de valoare și contează foarte mult dacă vor rămâne în continuare. La fel și Mahlangu. Ei sunt jucătorii-cheie la ora actuală.

- Pe cine vedeți și în sezonul viitor la Dinamo?
- Știu că sunt destul de mulți la final de contract, din păcate. Pot pleca fără problemă, în privința asta. Ținând cont și de bugetul mai restrâns, mi-e destul de greu să îmi imaginez cine va rămâne și cine nu. Sper că jucătorii tineri să rămână, să formeze un nucleu pentru viitor.

"Spiritul lui Dinamo trebuie să îl ai în sânge. Dacă nu-l ai, e degeaba!"
Costel Orac, fost jucător Dinamo

308 meciuri 
a strâns Orac, 54 de goluri. A câștigat 3 titluri, 3 Cupe și 27 de meciuri în cupele europene 

Interviu realizat de Adrian Lupușor 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
jim_raynor
jim_raynor  •  22 Mai 2018, 00:16
Postat de mannecken pe 21 Mai 2018, 22:02

Talnar, Dudu si Orac/Cel mai de ca_cat atac.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dinamo_forever_77
dinamo_forever_77  •  21 Mai 2018, 22:19
Postat de mannecken pe 21 Mai 2018, 22:02

Talnar, Dudu si Orac/Cel mai de ca_cat atac.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

conasu_boeru
conasu_boeru  •  21 Mai 2018, 22:17
Postat de mannecken pe 21 Mai 2018, 22:02

Talnar, Dudu si Orac/Cel mai de ca_cat atac.

Vai de capul tău....

Vezi toate comentariile (8)
Comentează