FOTBAL  »  Superliga  »  

EXCLUSIV Culisele controlului ANAF la FRF » Surse autorizate: „Se prezumă multe nereguli cu sume mari de bani. Urmează un control la LPF!” » Ce a declanșat ancheta

Articol de - Publicat marti, 24 noiembrie 2020 19:01 / Actualizat marti, 24 noiembrie 2020 20:25

Astăzi, Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, a anunțat demararea unui control financiar la Federația Română de Fotbal. Controlul a început marțea trecută și, potrivit unor surse ANAF, va dura aproximativ încă două săptămâni. 

„În 17.11.2020, echipele de control ale ANAF au început un control la Federaţia Română de Fotbal, în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. În acest moment, se face analiza documentelor, iar când acest raport va fi finalizat, îl vom face public”, a fost declarația lui Cîțu pe pagina de Facebook a Ministerului de Finanțe. 

Inițial, presa a asociat controlul cu procesul pe care Progresul București, clubul condus de Tudor Iacov, fratele lui Constantin Iacov, l-a intentat Federației. Președintele formației din Liga 4 a cerut dezafilierea FRF, sesizând mai multe nereguli care s-ar fi petrecut la forul condus de Răzvan Burleanu. 

„Faptele au fost sesizate de clubul de fotbal Progresul București, referitoare la beneficiarul real al acelei declarații obligatorii pe care trebuie să o dea orice ONG din țara asta, și aici vorbim în cauză despre FRF. În această declarație, cei de la federație trebuiau să precizeze cine sunt beneficiarii reali ai tuturor sumelor care intră în posesia lor, și aici mă refer la banii de la FIFA, UEFA, chiar și sponsorizări, tot. Am făcut o sesizare la DNA, deoarece cei de acolo au făcut bilanțul fără hotărârea Adunării Generale”, a declarat Iacov pentru Realitatea.  

Surse autorizate din ANAF susțin, însă, pentru Gazeta Sporturilor că motivul demarării controlului a fost altul: 

„Controlul a fost demarat marțea trecută, după ce FRF a cerut o păsuire de două zile pentru că echipa națională juca un meci important în străinătate (n.r. - partida din Irlanda de Nord). Totul a pornit de la faptul că timp de mai multe săptămâni la rând, la Realitatea TV, mai multe personalități din fotbalul românesc au vorbit despre multe nereguli prezumate în care ar fi vorba de sume mari de bani. 

Informațiile din emisiunile postului respectiv TV au apărut în monitorizarea de presă a ministrului. În paralel, în urma reconstituirii Departamentului de Risc Financiar din cadrul ANAF, în ianuarie 2020, din analizele de risc efectuate de departament a reieșit că există elemente să începem un control. Ministrul a cerut rapid să vadă situația mai multor organizații din sport, dintre care multe nu au mai fost verificate de ani buni. Federația Română de Fotbal nu a mai fost verificată din 2014. Pe lista instituțiilor care urmează a fi verificate se numără și Liga Profesionistă de Fotbal”.

Controlul de la FRF este efectuat de o echipă ANAF formată din inspectori de la Direcția Antifraudă și Inspecție Fiscală. Potrivit aceleiași surse, controlul ar putea dura încă două săptămâni: „În paralel cu inspecția ANAF, la sediul FRF se derulează în aceste zile și un audit UEFA. De obicei, durata unor astfel de controale nu poate fi prevăzută cu exactitate din cauză că pot fi descoperite pe parcurs diferite nereguli”.  

În ultima lună, la Realitatea TV au apărut mai mulți oameni de fotbal, printre care și foști angajați FRF, care au acuzat nereguli financiare comise de federația condusă de Răzvan Burleanu. Printre ei, Marcel Paraschiv, Florin Prunea, Tudor Iacov, Dumitru Dragomir și Marcel Pușcaș. 

Cum a reacționat FRF

După ce ministrul Cîțu a anunțat controlul, conducerea FRF a dat un comunicat de presă: 

În urma anunțului domnului Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, privind un control fiscal, Federația Română de Fotbal își manifestă toată disponibilitatea de a conlucra cu ANAF în vederea desfășurării acestuia. 
Acțiunea este simplificată de faptul că FRF a implementat în ultimii șase ani proceduri financiar-contabile transparente prin raportări anuale detaliate, prin digitalizarea proceselor financiare (ERP & BI), prin introducerea sistemului exclusiv de plăți electronice pentru trasabilitatea oricărei tranzacții, prin crearea de proceduri interne pentru achiziții, cât și prin toate mecanismele ISO 9001 privind managementul calității proceselor administrative.
 Totodată, reamintim că Federația Română de Fotbal a instituit mecanisme de control proprii prin audit intern, audit extern derulat de Deloitte România și o auditare specială a utilizării fondurilor externe realizată de BDO LLP London. 
Federația Română de Fotbal a început să implementeze încă din 2014 principiile bunei-guvernanțe, devenind în timp un model de bune practici recunoscut la nivel regional.

Citește și alte știri:

VIDEO Ministrul Florin Cîțu: „ANAF, în control la FRF” » Ce a declanșat procedura + UPDATE: Reacția Federației

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
sala_dalles
sala_dalles  •  24 Noiembrie 2020, 22:36

Deci dupa ce II baga PE Astia la mititica o sa avem nationala din 98

persanu
persanu  •  24 Noiembrie 2020, 22:24
Postat de brancusi pe 24 Noiembrie 2020, 19:37

Ești ruda cu Burleanu sau doar angajatul lui?

Tu esti cu Gica ? Deci daca am o parere sau o ironie inseamna ca sunt frate cu alalalt ... Incredibil. Daca tu tii cu PSD inseamna ca esti fisu lu Viorica ? :)))) OMG Pentru o zi as vrea creierul tau , cred ca as muri )))))))))))))))))))) =))))))))))))))))))))))))

tictris
tictris  •  24 Noiembrie 2020, 21:03
Postat de talpaiadului pe 24 Noiembrie 2020, 20:46

A corectat stiucanul la 8 minute dupa postarea ta. Iar gresala aia nu mi se pare un capat de tara si nu cred ca Stucan nu stia ca forma corecta este "prezuma", probabil a fost doar o neatentie. Mie imi place Stucan, e un ziarist care isi lasa interlocutorii sa vorbeasca la interviuri si in emisiuni si nu pare a scrie articolele "cu tema".

E ok daca a corectat... Acum, toti mai gresim d-astea, ca nu suntem supra-oameni si nici academicieni. Important e sa recunoastem greselile si sa ne corectam. N-as fi dat importanta acelei expresii nefericite daca n-ar fi fost scrisa boldit chiar in titlul articolului si nu mi-ar fi agresat intelegerea limbii romane...

Vezi toate comentariile (26)
Comentează