FOTBAL  »  LIGA 1  »  INTERVIU ROMEO PAȘCU

EXCLUSIV Dubla viață secretă a lui Romică Pașcu » Detalii în premieră despre legătura lui cu Securitatea: „N-am făcut rău nimănui”

Romeo Pașcu
Romeo Pașcu

Articol de - Publicat marti, 30 iulie 2019 09:00

Romeo Pașcu, 75 de ani, fost conducător la Bistrița, Baia Mare, FC Bihor, FCM Brașov, Astra și Petrolul și unul dintre numele grele din vechea ”Cooperativă”, reconstituie într-un interviu exclusiv acordat GSP momente tumultoase din viața lui și din fotbal.

Nea Romică, așa cum e cunoscut în lumea fotbalului, istorisește în premieră amănunte despre legăturile sale acoperite cu serviciile secrete din România.

- Au existat numeroase speculații de-a lungul anilor că ați lucrat și ca ofițer de informații. Confirmați? 
- Nu e momentul să fac declarații publice. E mai bine așa. Dar n-am fost nici informator, n-am avut nici angajament. Cunosc însă această muncă. Am fost pregătit în acest sens și doar mi-am servit patria în paralel cu fotbalul. N-am făcut niciun rău nimănui.  

- Activați mult pe linia extrasportivă? 
- Când mai mergeam la meciuri prin Ungaria, Polonia, Cehoslovacia sau Occident, în special Austria, mai duceam mesaje, mai participam la anumite întâlniri în afara ariei fotbalistice, beam un whisky bun. Primeam și bani la nevoie. Când eram vicepreședinte la Baia Mare, aveam o Volgă de serviciu cu care mă deplasam. Inspector-șef la Securitate era acolo unul dintre mentorii mei, colonelul Gheorghe Goran, care a avut și un frate fotbalist la Brașov. Omul a devenit mare apoi la București după fuga lui Pacepa din 1978, eveniment care a schimbat și destinul meu. 

"Trebuia să fiu trimis la Ambasada de la Budapesta"

- În ce sens? 
- În '78, aveam deja în spate o pregătire și calificare pentru munca operativă. Urmasem cursuri speciale și l-am cunoscut pe unul dintre șefii Direcției de Informații Externe. El mi-a zis: "Băi Pașcule, ești prezentabil, te duce mintea, ai calități care te recomandă pentru activitatea externă. Te descurci, vorbești bine și-n ungurește, și-n rusește, o rupi și pe franțuzește, aș vrea să te trimit să lucrezi la Ambasada de la Budapesta sau în altă parte". Din păcate, în primăvară l-au curățat și l-au trimis la Ministerul Turismului, iar în loc să-l avanseze pe adjunctul Ion Mihai Pacepa, ceea ce mă avantaja și pe mine, au numit în fruntea DIE un personaj tulbure, Nicolae Pleșiță, avansat după un scurt mandat al generalului Alexandru Dănescu, un om deosebit, care mă aprecia. În iulie '78, Pacepa a fugit, s-a schimbat raportul de forțe în România, iar destinul meu a apucat-o brusc pe alt traseu. 

Interviul integral poate fi citit în ediția tipărită de marți, în zori la chioșcuri, și în cea digitală, începând cu ora 06:30!

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Playtech: Senzuala de la CM, PEDEAPSĂ pentru bărbaţii care i-au filmat DECOLTEUL PERICULOS! Moment de neratat la Qatar


Comentarii (11)
104354204195252
Pierre Tzutzea  •  01 August 2019, 05:02
Postat de dakesis pe 30 Iulie 2019, 18:40

''Multi oameni au facut compromisuri pe care sufletul lor nu si le doreau''. 2 greseli intr-un rand:) De pleonasm ai auzit? bag seama ca si matale ai o mentalitate de comunist turnator. Si incult, ca merg la pachet.

***. oare dece un petre tutea, vulcanescu , staniloae, militaru, voiculescu , steinhardt si multi altii nu au facut compromisuri? dece nu a facut si brancoveanu? pai au suferit pentru nesupunere. foarte bine daca asa trebuia facut atunci sa stati capra. atunci sa suportati rigorile vremurilor. din acest motiv sinteti unde sinteti. o tara de turnatori de smecheri de prosti ajunsi cu batuta si cu tradarea acolo sus. si ati continuat . si continuati. sa va fie rusine celor care gasiti scuze. scuze au avut poate si altii in istorie si se tace. nu se va face procesul comunismului pentru ca vor cade multe capete ce se dau mari azi in lume. asa si in tara. secu conduce iar tragedia porneste de la luptele dintre structurile finaintate de agenturi externe. o tara de nimicuri. exceptiile intaresc regula. ati tradat pe apropiatii vostri care au fost batuti incarcerati pentru un dolar pentru ca asculta europa libera pentru ca nu doreau sa se supuna . prosti au fost si aia de la brasov nu? da este clar. o revolutie este inceputa de naivi continuata de intriganti si finalizata de profitori. azi sinteti bine? v-ati trimis copii in sua? aveti unde merge? sau bateti la usa miliardarilor de carton *** ca badea si tiriac? eu va spun ca ***. atit.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dakesis
dakesis  •  30 Iulie 2019, 18:40
Postat de digiserv.ro pe 30 Iulie 2019, 15:09

Oamenii trebuiau sa traiasca si sa manance, asa erau vremurile. Trebuia sa te adaptezi regimului, erau niste vremuri pe care daca nu le-ati trait le intelegeti mai greu marea majoritate. Multi oameni au facut compromisuri pe care sufletul lor nu si le doreau. A lucra pentru DIE (actualul SIE) insemna sa iti servesti tara, chiar daca era o tara comunista, tot tara ta era si trebuia sa ti-o servesti, este un lucru corect si normal. Prea demagogi suntem si prea aruncam cu pietre in oricine, prea totul ne pute. Intelegeti ca astea au fost vremurile si trebuie sa le acceptam si sa avem un moment zero din care sa plecam toti mai departe. Americanii au o vorba: "yesterday is history".

''Multi oameni au facut compromisuri pe care sufletul lor nu si le doreau''. 2 greseli intr-un rand:) De pleonasm ai auzit? bag seama ca si matale ai o mentalitate de comunist turnator. Si incult, ca merg la pachet.

bulletproof
bulletproof  •  30 Iulie 2019, 17:03

Bine că dezgropați ... "*** ***' să fiți !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează