FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV GSP // Cristi Borcea face dezvăluiri în premieră: "Așa mă întorc la Dinamo!" + Care sunt cei 5 oameni cu care vrea să facă echipă

Cristi Borcea
(foto: Eduard Apostol, GSP)
Cristi Borcea (foto: Eduard Apostol, GSP)

Articol de - Publicat marti, 16 octombrie 2018 00:13

Fostul șef al "câinilor", Cristi Borcea, este de părere că vânzările lui Nedelcearu, înainte de Derby în februarie, și Mahlangu, în august, au făcut ca Dinamo să piardă sportiv și financiar.

Fostul oficial al "câinilor" a dezvăluit în ce condiţii ia în calcul un comeback spectaculos în Ştefan cel Mare.

48 de ani e vârsta trecută în cardul de identitate al lui Cristi Borcea. Chipul lui se modelează însă parcă pe zi ce trece, iar el refuză să-şi lase pielea să meargă în pas cu anii. Sechelele încarcerării au rămas, cea mai evidentă e aceea că nu pronunţă cuvântul "închisoare", ci "acolo".

În biroul central al companiei sale de GPL, din care se vede arena arhaică din Ştefan cel Mare, interviul se desfăşoară într-un aer condiţionat condimentat cu nişte mirodenii ce inundă camera. Câteva fotografii de suflet, un tablou puzzle cu el în momentele de glorie de la Dinamo, "operă" photoshopată cadou de la fiul cel mare, Patrick, câteva cutiuţe albe inscripţionate cu diverse zile ale săptămânii în care stau aliniate pilule colorate.

Iubit, de femei nici nu mai vorbim!, sau apostrofat, văzut ca un potenţial salvator de viitor ori învinuit pentru relele trecutului, Borcea stă drept în scaunul său de piele. Nu mai țipă cum făcea înainte. A renunţat la tonurile roş-albe din vestimentaţie, e îmbrăcat casual, slim fit chiar, blue jeans, cămaşă albă, cravată tinerească, dar business, şi sacou la doi nasturi, pe care-l pune doar la fotografia oficială.

-Se mai poate vorbi de Cristi Borcea în fotbalul românesc?
-E închis cazul! Nu vă luați după ce scriu ziarele sau ce vorbește lumea... Nu voi mai activa în fotbal niciodată, pentru nicio echipă. (îşi schimbă tonul vocii) În momentul în care Dinamo va avea un stadion nou, sunt sigur că aș putea să ajut la redresarea clubului, spre a reveni în elita fotbalului intern și internațional. Alături de oameni de afaceri, cinci, șase, șapte, câți s-or strânge și împreună cu Ionuț. Cum care Ionuț? Negoiță!

-Stați un pic! Mai întâi, ziceți că nu veți mai activa în fotbal, apoi, imediat, spuneți că puteți reveni lui Dinamo.
-Să fiu acționar, prin Patrick, da! Dar nu să mă implic eu direct. Iar condiția obligatorie: să fie stadion nou ca să fie o echipă competitivă! Eu am fost aproape, de curând, să preiau Dinamo. 

-Când?
-În octombrie, anul trecut. Când am avut prima tentativă, prin cerere de liberare, să ies de "acolo". Atunci voiam să iau Dinamo. Atunci, da! Am vrut clar. 

-Dar acum?
-Ţi-am zis că e condiţia cu stadionul. Dacă venea sau dacă vine Florin Prunea în staff-ul administrativ, plus Bogdan Bălănescu, Dinamo ar avea cei mai buni conducători de fotbal din România. Era primul lucru pe care-l făceam, să-i am pe ei alături la Dinamo. Cu Bălănescu am lucrat, e super!, mai e și Cristi Tănase de la Chiajna, poate-l convingeam și pe el, şi el ar fi foarte bun la Dinamo şi-acum, îl puneam și pe nea Cornel Dinu consilier, avem superechipă administrativă. Plus nea Tică Dănilescu, consilier şi el. Ai nevoie de oameni care au trecut prin viaţă.

"DUPĂ GREŞEALA CU NEDE, L-AU VÂNDUT ŞI PE MAHLANGU"

-Care credeți că e cea mai mare greșeală pe care a făcut-o Dinamo în ultimul an?
-De departe, cea din februarie, când l-a vândut pe Nedelcearu chiar înaintea Derby-ului. Dinamo n-are apărare, n-are nimic! E defensivă de desene animate. Nu poți să vinzi cu doar jumătate de milion de euro fotbalistul cel mai bun din apărare, chiar când se joacă soarta play-off-ului!

- S-a luat o jumătate de milion de euro, o sumă consistentă având în vedere pe ce bani a vândut clubul în ultimii ani.
- Dinamo a pierdut mai mult atunci. Lua peste 500.000 de euro din drepturile TV și sponsorizări dacă mergea în play-off. Îi putea crește și cota lui Nedelcearu, pe care rușii de la Ufa o să-l vândă în curând pe milioane.

- Când va mai lua Dinamo titlul?
- Când va avea un stadion nou. Până atunci nu va mai avea trupă competitivă. Eu am stat 20 de ani la Dinamo și am umplut vitrina de trofee, știu ce vorbesc. Echipa pierde 15-20 de puncte pe sezon din cauza relicvei de stadion. În momentul în care va avea arenă nouă, că e pe locul celei vechi, că va fi la velodrom, cu Negoiță sau fără el, cu Borcea sau fără el, Dinamo se va bate an de an la cupele europene.

3 luniau trecut din momentul eliberării lui Borcea după detenţia de 4 ani şi jumătate pentru "Dosarul Transferurilor"

60 de minutea durat interviul acordat GSP, primul exclusiv după eliberare, un record de răbdare pentru Borcea, un om mereu pe fugă

PALMARES BORCEA LA DINAMO

  • 4 campionate (2000, 2002, 2004, 2007)
  • 6 Cupe ale României (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2012)
  • 2 Supercupe ale României (2005, 2012)

"Nu vreau să comentez revenirea lui Rednic, nu sunt implicat, nu e treaba mea. Eu zic doar atât: Prunea lângă Bălănescu, plus Cristi Tănase, plus Dinu şi Dănilescu ar face din Dinamo mândria «câinilor roşii»"
Cristi Borcea

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (32)
853246084756615
Marcel Popa  •  16 Octombrie 2018, 19:41

Nu pricep de ce mai luati interviu la acest om .A condus Dinamo atatia ani si in liga nu a ajuns niciodata.Daca te lauzi cu cupe si campionate stiim ca era cooperativa in floare .A venit la Dinamo sa isi faca nume nu sa duca clubul sus, s-a vazut ca a lasat clubul in faliment cu frumosii lui de actionari.El este un hot dovedit care a furat clubul Dinamo.

1165169533513579
Toros Aurelianus  •  16 Octombrie 2018, 14:48

Seamana cu un klingonian din Star Trek

1165169533513579
Toros Aurelianus  •  16 Octombrie 2018, 14:46

Nea Borcea ai facut performanta atunci ca erau fotbalisti ,pe care i-ai vandut si ai furat banii. Tu si cu puscariasul de Ioan Becali.Conditiile sunt altele acum,nu stiu ce performante ai mai face acum.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează
Close