FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV Interviu cu primul antrenor al lui Alibec: "E un fel de Toto Schillaci, Salvatore della Patria, pentru Steaua" » Îi dă 3 sfaturi prețioase atacantului ca să reușească la roș-albaștri

Foto: Vlad Nedelea +3   FOTO
Foto: Vlad Nedelea

Articol de GSP - Publicat marti, 27 decembrie 2016 17:46

Au trecut mai bine de doi ani de când Mangalia nu mai are echipă de fotbal. GSP.RO a vizitat stadionul "Central" din oraș și l-a găsit acolo pe Ion Căciularu, antrenorul care l-a descoperit pe Denis Alibec, cel mai bun fotbalist român al anului 2016. 

"Ne îngrijim și noi de stadionul ăsta, ce să facem? Nu-l putem lăsa să se dărâme chiar dacă nu mai avem echipă. Nu mai suntem antrenori pe aici, mai mult grădinari", a început fostul jucător al Stelei din anii '70. 

A acceptat cu bucurie să vorbească despre fostul său elev de la Mangalia despre care a avut numai cuvinte de laudă. Încă îi dă sfaturi când vorbește la telefon cu el și e convins că va reuși la Steaua sub bagheta lui Laurențiu Reghecampf, cu 3 condiții:

  1. să mai dea jos din kilograme
  2. să asculte de Gigi
  3. și să nu se lase vrăjit de mirajul banilor. 

- Mai vorbiți cu Denis? 
- Sigur că da, am vorbit de câteva ori și anul ăsta. L-am sunat și acum de Sărbători să-l felicit pentru trofeul pe care i l-ați dat. Avea telefonul închis. Sper să vadă interviul ăsta și să treacă pe la mine să vorbim. Îl aștept la stadion

- Vorbiți de trofeul primit de la Gazetă, vi s-a părut și dumneavoastră cel mai bun fotbalist al anului?
- Merita, chiar cred că merita! A fost peste toți, poate Stanciu să se apropie de el. Dar Denis a câștigat tot. 

- Ce i-ați spus când ați vorbit ultima dată?
- Chiar de Steaua am discutat. Și i-am zis. Mergi acolo, doar știi de unde pleci afară! De la Steaua, acolo e cel mai bun mediu pentru a te promova. Eu am fost acolo, e altceva. L-am sfătuit să meargă la Steaua. De acolo poate pleca la 100.000 de euro pe lună și se aranjează. Steaua e altceva, acolo e cel mai profesionist club din România. Dar să nu se dea cu capul în gard la sumele astea. Să fie serios și să muncească așa cum a făcut-o în ultimii ani. 

- Cum era generația în care a crescut Denis?
- Foarte bună, a fost cred că ultima generație foarte bună de la Callatis. Băieții de la 91-92 au fost foarte talentați. L-a ajutat mult mediul ăsta să crească, să progreseze treptat. Eu i-am dus atunci până la republicani. Aveam o echipă formidabilă. 

- Cum era Denis când era mic?
- Talentat era de mic! De atunci avea tehnica asta foarte bună, se vedea că va ajunge mare. Capricios era și atunci. Dar e normal pentru un jucător cu personalitate puternică. Și fizicul îl ajuta, el era mai dezvoltat decât toți ceilalți. Nu uit niciodată când e ziua lui! Cinci ianuarie, e la 3 zile după Liță Dumitru. 

- Cum era la antrenamente? 
- Muncitor, chiar îi plăcea fotbalul. Poate că a avut și norocul că nu ieșiseră toate nenorocirile astea cu jocuri pe calculator, televizor și mai știu eu ce. Era cu mingea toată ziua. Atunci puștii nu stăteau pe prostiile astea. Fotbalul în toată lumea pierde mult din cauza acestor jocuri. Copiii nu mai ies cu mingea în fața blocului. 

- El a mai fost o dată la Steaua, de ce n-a rezistat?
- Știu, eu l-am dus acolo. Eu am vorbit cu Leo Strizu. A fugit de acolo, a plecat. Poate că era prea tânăr. Nu s-a acomodat. N-am stat să-i cer explicații. Asta a fost, nu a fost să fie. 

- A revenit la Farul...
- Poveste lungă. Au vrut să-l transfere pe blat cei de la Elpis Constanța. I-au făcut legitimație falsă. Am intervenit eu și m-am certat cu ei, am fost pe la Federație. Era legitimat la mine. Nu puteam să-mi bat joc de copil. Eu l-am promovat și la loturile de juniori la națională. Să se înțeleagă un lucru. De aici de la Mangalia a promovat, nu de la Farul. Acolo a stat puțin, aici a crescut el, la Callatis. De la Farul doar a plecat la Inter. L-a ajutat mult fratele mamei lui cu un sârb. Nu știu exact detalii. Fiecare își ia meritele lui. Normal!

- Când l-ați văzut ultima dată?
- Sincer nu mai știu. Chiar îmi doresc să-l mai văd și să-l felicit. Mă bucur mereu când îl văd la televizor. Ar putea să treacă pe la mine dacă tot e acasă să bem o bere. Glumesc! Chiar vreau să-i strâng mâna. 

- Cum e cu vechea lui problemă legată de proteste? 
- Daaa! Gesticulează mereu. Toată viața lui a avut-o. Chiar îi zic mereu. Dar dacă el așa se descarcă, ce să facă. Acum are și ideea asta că e vedetă. El trebuie gâdilat de antrenor și te ajută mult. Are și caracterul ăsta de lider, poate fi lider și la Steaua. E genul ăla de jucător de care e nevoie într-un colectiv. 

- A contat mult influența lui Marius Șumudică? 
- Sincer nu știu ce să zic. Nu-l cunosc pe Marius. Dar cred că a stat lângă el. A știut să și-l apropie. Poate că nici n-a avut presiunea pe care însă o va avea la Steaua. Oricum Șumudică pare un tip șmecher așa și cred că a fost pe placul lui Denis. 

- Cum va fi la Steaua? Ce sfaturi îi dați?
- În primul rând mie mi se pare puțin grăsuț. Cred că ar trebui să mai dea puțin jos. Așa îl văd la TV, nu știu în realitate. Ar putea avea mai multă viteză de reacție dacă ar mai da jos. Și cred că nici nu s-ar mai accidenta așa ușor. Nu știu, repet, așa îl văd la TV, poate față în față îmi schimb părerea. Poate el se simte bine așa. 

- E un jucător destul de puternic...
- Asta zic. Uite, îți dau un exemplu. Florea Bălosu, care a jucat în trecut la Farul. Avea 1.78 și 85 de kilograme. Dar el când sărea la cap o făcea peste Florea Dumitrache sau Dudu Georgescu, care erau pe vremea aia cei mai mari.  Eu cred că el se simte bine așa. 

- Poate Laurențiu Reghecampf să-l facă să joace așa cum a făcut-o la Astra?
- Sunt convins de asta. Oricum Steaua va depinde de el. Va fi un fel de Toto Schillaci, Salvatore della Patria, ca să fac o comparație. Dacă o dă în bară își taie mult din elan și strălucire. Reghe e un antrenor bun, mie îmi place foarte mult de el și cred că îi iese cu Alibec. Am mare încredere în Reghe, e băiat deștept, a câștigat tot ce se putea câștiga pe aici. Că toamna asta a mers mai prost e altceva. Nici echipa nu l-a ajutat în nici un fel. Dar iarna asta va aduce sigur încă un mijlocaș, un fundaș dreapta, măcar un stoper și lucrurile vor merge bine și pentru Denis. 

- Ar trebui Denis să fie titular la națională?
- E printre cei mai buni. El cu Florin Andone. Ei doi sunt peste toți ceilalți. Andone e mai mobil puțin, mai rapid, dar el e mai tehnic. Eu văd un cuplu între ei doi. Andone să joace mai împins și el în spate că e mai bun pe execuție. Florin e mai rudimentar, dar reacționează mai rapid. 

"Denis trebuie să-l înțeleagă pe Gigi. Să plece urechea la ce i se zice. Gigi pompează banul, la Niculae a stat până când a venit Gigi să cumpere jucători și așa au luat și ei banii", Ion Căciularu 

Cine a fost Salvatore Schillaci

  • Fost mare jucător italian de fotbal, care de-a lungul carierei a jucat pentru două mari forțe ale Italiei, Juventus și Inter.
  • Cele mai bune performanțe le-a  avut însă la Messina, pentru care a jucat între 1982 și 1989, marcând 61 goluri în 219 apariții.
  • A bifat 16 apariții în naționala Italiei, pentru care a marcat șapte goluri.
  • A fost cel mai bun marcator al Italiei la Campionatul Mondial din 1990, reușind 6 goluri la turneul unde italienii au terminat pe locul 3. De acolo și supranumele: "Salvatore della Patria"

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
1660899627512209
Marius Gulin  •  28 Decembrie 2016, 03:22

Asta , e un bețiv , ma refer la antrenor , il cunosc , pe deasupra si oier , e părtinitor , nu are relevanță interviul .

lapusneanul
lapusneanul  •  27 Decembrie 2016, 22:16
Postat de cpt.ahab pe 27 Decembrie 2016, 20:04

Numai atat?! Mai astept vreo 70-80 de interviuri cu vecinii, invatatoarea, colegii de scoala, seful de scara etc., cu toti cei care au avut marele noroc in viata de a se intersecta cu megagigasupervedeta Alibec, fostul gras, lenes si fumator de la Astra, actualmente Toto Salvatore di Becali!

:) daca tot suntem in zile de sarbatoare, ii urez si eu ceva lui alibec...sa se imprieteneasca rapid cu ...tamas....:) celelate succesuri :) vin de la sine :)

liviuemil
liviuemil  •  27 Decembrie 2016, 22:11

Rectific. RASPUNSUL ESTE PENTRU "cpt.ahab "

Vezi toate comentariile (8)
Comentează