FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

EXCLUSIV Liga legăturilor dubioase » FCSB și Astra nu sunt singurele suspecte de serviciu: 3 cluburi controlate de doi impresari „păpușari”!

Arcadie Zaporojanu
Arcadie Zaporojanu

Articol de - Publicat miercuri, 06 februarie 2019 10:09

Becali admite că a împrumutat-o pe Astra, în teorie o rivală. Lui Gigi i se pare o relație în regulă, din moment ce-și va recupera cei 300.000 de euro de la LPF. În aceeași competiție, doi impresari controlează trei cluburi prin antrenori și jucători ”parcați” la Iași, la Mediaș și la Sibiu.

Cât de curate vor fi turneul pentru titlu și cel pentru salvarea de la retrogradare? Play-off-ul și play-out-ul se apropie și devin tot mai importante legăturile invizibile dintre cluburi care sunt, teoretic, concurente.

Patronul FCSB o împrumută pe Astra pentru ca trupa din Giurgiu să nu fie sancționată de UEFA din cauza nerespectării condițiilor de licențiere.

Gazeta a dezvăluit în ediția de marți că Becali i-a acordat Astrei un credit de 300.000 de euro. Clubul de la Dunăre a încasat banii în septembrie și nu s-a achitat nici până azi. Lui Gigi nu i se pare nimic anormal. "Din moment ce eu am o creanță care-mi va fi achitată de LPF, din drepturile TV ale Astrei, înseamnă că nu-mi e dator clubul, eu voi încasa acei bani de la Ligă", a comentat Gigi la ProX. 

Astra are șanse mari de calificare în play-off, unde poate deveni un arbitru în lupta pentru titlu în care există trei concurente principale: CFR, FCSB și Craiova. Doar patronul vicecampioanei i-a împrumutat pe giurgiuveni. Clujeanul Nelu Varga și craioveanul Mihai Rotaru, nu. Va reuși fosta campioană să fie un arbitru neutru?

Campionatul Zaporojanu&Moraru

Legătura Becali-Astra nu e singura suspectă din toată competiția. Trei formații care pot evolua toate în play-out sunt controlate de doi agenți, Arcadie Zaporojanu și Octavian Moraru.

Zaporojanu, care a fost și agentul lui Mircea Lucescu, și Octavian, fiul lui Valerii, patronul cu care a falimentat Rapidul, au antrenori și jucători la Iași, la Mediaș și la Sibiu! Se va ajunge la dueluri pentru salvarea de la retrogradare între fotbaliști ai cuplului Zaporojanu-Moraru.

gaz metan sibiu 

Fac echipele cum vor ei

La Hermannstadt s-au implicat cel mai nou agenții, în urmă cu câteva luni, după startul de sezon slab al nou-promovatei. Parcursul echipei a fost bun după apariția lui Zaporojanu și a lui Moraru, așa cum a fost și la Iași, și la Mediaș. Ce fac, concret, impresarii? Ei preiau managementul cluburilor, devin responsabili de alegerea antrenorilor și de recrutarea jucătorilor. 

Pentru că au o rețea de cunoștințe formate în timp, reușesc să dibuiască fotbaliști mai buni decât cei pe care și-i i-ar permite în condiții normale respectivele cluburi. Doar că oficialii din acte ai acelor formații pierd controlul, patronii din realitate, cei în fața cărora răspund tehnicienii și jucătorii, devin Zaporojanu și Moraru. 

Teja a insistat pentru jucătorii lor

Zaporojanu și Octavian Moraru conduc clubul Gaz Metan, deși președinte acolo e, teoretic, Ioan Mărginean. Tot ei îi reprezintă pe mulți dintre componenții lotului, ca agenți. Impresarii l-au angajat pe Mihai Teja când actualul stelist era șomer, rezultatele Gazului au fost decente și Teja a atras oferta de la FCSB. Imediat, antrenorul a recomandat câteva achiziții, fotbaliști pe care-i reprezentau Zaporojanu și Moraru, foștii lui angajatori. Gigi a refuzat numele pentru care insista antrenorul: Ivanov, Boubacar Fofana, Ely Fernandes. Iar achiziționarea lui Fortes a picat în ultima clipă. 

Rețeta e identică peste tot

Agenții "păpușari" au preluat conducerea Politehnicii Iași în urmă cu un an și jumătate și s-au retras oficial din Moldova din cauza unor neînțelegeri în relația cu primăria. Au rămas la Iași antrenorul pe care l-au angajat ei, Stoican, pe care-l avusese Moraru și la Zimbru Chișinău, și fotbaliști recrutați tot din rețeaua pe care o patronează Zaporojanu: Kizito, Platini, Qaka. La Mediaș s-au implicat acum un an, când situația echipei era disperată, Gazul părea condamnat la retrogradare. Agenții au venit cu jucătorii lor și echipa a progresat instant, a evitat retrogradarea. Astă-vară, ei l-au schimbat pe Pustai cu Teja și medieșenii au mai crescut un pic. Cluburile obțin rezultate, impresarii își expun jucătorii din portofoliu, cărora le sporesc cotele. Uneori îi expun în meciuri directe dintre fotbaliști aflați sub influența lui Zaporojanu și a lui Moraru. 

"Banii, nu Alibec!"

Relația Becali-Astra a avut un episod și în "afacerea Alibec". Atacantul de 28 de ani a fost trimis înapoi la Giurgiu pentru un preț de un milion de euro, o jumătate din suma pentru care-l cumpărase Gigi. Astra încă n-a plătit niciuna dintre cele două tranșe de câte 500.000 de euro pe care ar trebui să le achite. Becali așteaptă banii, nu-l acceptă pe Denis returnat: "Eu nu-l mai vreau pe Alibec, că l-am iertat o dată cât a jucat aici și din cauza lui am pierdut campionatul! Nu mai pot să-l las pe Alibec să fumeze, nu-i mai permit nimănui așa ceva! L-am mai iertat și pe Tamaș, care a băut în cantonament și a făcut scandal. Ce a urmat? Mi-a pierdut campionatul și el". 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (26)
chris_bu67
chris_bu67  •  06 Februarie 2019, 19:57

gigi,tu știi că nu poți sluji la doi domni?

haideusicfr
haideusicfr  •  06 Februarie 2019, 19:31

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

rocky2
rocky2  •  06 Februarie 2019, 17:36
Postat de florar pe 06 Februarie 2019, 10:55

Ești dus tare nene...!! Pai Miriuta a declarat public cum stă treabă cu titlul iar tu sa afirmi că Iașul este satelitul Stelei când ăștia dau cele mai războinice declarații numai cu Steaua? Tu ai uitat ce au declarat Primea și Stoican? Steaua era campioana daca făcea egal la Iași!!!!Și afirmi că Dinamo a avut meci greu cu Iașul când și Geambașu- cunoscut că dinamovist -nu a spus că ieșenii au lăsat-o mai moale in Stefan cel Mare...?

Spui numai aberatii! In primul rand aici e vorba de fcsb, nu de steaua! In al doilea rand Iasul pierzand cu Dinamo, si-a micsorat substantial sansele la playoff! Sau ei poate vor cu orice pret in play out si nu stim noi? Asa ca vorba poetului: "E usor a scrie versuri Când nimic nu ai a spune, Insirând cuvinte goale Ce din coada au sa sune."

Vezi toate comentariile (26)
Comentează