FOTBAL  »  Superliga  »  INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Atenție, FRF! Actele care demonstrează implicarea neregulamentară a nepotului lui Becali la Clinceni » Mărturie-denunț a lui Geambazi: „Eu sunt arhitectul Clinceniului, eu am decis salarii, buget”

Articol de - Publicat miercuri, 05 iunie 2019 14:34

George Becali (60 de ani) este unchiul. El a deținut acțiunile FCSB până în aprilie 2018, apoi i le-a pasat oficial nepotului Vasile Geambazi. În ianuarie 2019, acțiunile au revenit la Becali. El este acum din nou proprietarul echipelor FCSB, înscrisă în Liga 1, și FCSB 2, înscrisă în Liga 3. 

Vasile Geambazi (38 de ani) este nepotul. Între aprilie 2018 și ianuarie 2019 a fost acționar la FCSB, o interfață pentru unchi cât timp acesta s-a “plictisit de fotbal”. Acum, tânărul gestionează academia FCSB, o școală parteneră cu echipele unchiului. Academia furnizează jucători pentru FCSB 2, acolo unde deciziile sunt luate tot de Geambazi.

Unchiul controlează prima echipă. “Nu mă implic la prima echipă. Nu pot să-i dau eu sfaturi lui Gigi. Unor copii le pot da sfaturi de viață, de comportament, dar lui Gigi nu am ce să-i spun”, admite Geambazi într-o discuție purtată, marți, cu Gazeta.

“FCSB 2 este academia. Nu semnez eu nimic la FCSB 2. Eu sunt un consultant, un arhitect, și oamenii pun în practică proiectul. Da?! Nu fac eu antrenamente, nu hotărăsc eu cine joacă”
Vasile Geambazi, 4 iunie 2019

Dincolo de rudenie, cei doi sunt strâns legați printr-un cordon ombilical financiar. Acum doi ani, într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Geambazi recunoștea că “în familie nu se poate vorbi despre fonduri proprii, cel puţin în familia noastră. Nu există «banii lui Gigi» sau «banii mei»”.

vasile geambazi

Vasile Geambazi, unul dintre nepoții favoriți de-ai lui George Becali

Conform datelor de pe site-ul termene.ro., Geambazi figura ca administrator la firma Arcom, proprietara bazei din Berceni pentru folosirea căreia FCSB plătește o chirie lunară. Arcom - o fostă companie uriașă de stat - e deținută în proporție de 75 la sută de George Becali.

Geambazi și Becali mai sunt coacționari la firmele Romes SA și Uzina Mecanică Drăgășani SA.

Relația dublă de familie și de afaceri are, însă, un impact controversat asupra fotbalului. În sezonul 2019-2020, două echipe controlate de unchiul Becali și de nepotul Geambazi, FCSB și Academica Clinceni, se vor bate teoretic pentru puncte și bani în Liga 1.

document fcsb 1

Document intern de la FCSB, care arată situația juniorilor U-19 în august 2018. Atenție la format și la fonturile folosite

FRF le-a acordat licența de participare amândurora, considerând că nu există niciun conflict de interese și nicio încălcare a regulamentelor. Dar, marți, în dialogul cu reporterii Gazetei, Vasile Geambazi a declarat explicit că el este “arhitectul Clinceniului”, club la care a “făcut tot” începând cu vara lui 2018.

Între august 2018 și ianuarie 2019, Geambazi era oficial și acționarul FCSB, iar Regulamentul FRF de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) îi interzicea explicit, la articolul 3.3, să influențeze deciziile luate la alt club decât FCSB.

Măcar pentru cinci luni, Geambazi și, implicit, FCSB și Clinceni au încălcat prevederile FRF privind integritatea.

Acte: Geambazi a decis toate salariile la Clinceni

Articolul 3.2 din ROAF prevede că “pentru protejarea integrității sportive a competițiilor, un club afiliat nu are dreptul direct sau indirect să aibă posibilitatea de a interveni în managementul, administrarea și/sau performanța sportivă a altei structuri sportive”.

Cluburile trebuie să respecte și articolul 3.3 care spune că “nicio persoană fizică nu poate controla sau influența mai mult de un club, un astfel de control sau influență însemnând capacitatea de a exercita prin orice mijloace o influență decisivă asupra hotărârilor clubului”.

Însă, în vara lui 2018, Geambazi influența decisiv hotărârile de la FCSB și Academica Clinceni.

În iunie 2018, acționarul Vasile Geambazi asigura viitorul imediat al FCSB, împrumutând clubul cu 9 milioane de lei, după modelul unchiului său. O lună și jumătate mai târziu, nepotul lui Gigi Becali decidea strategia de la Academica Clinceni!

Gazeta a intrat în posesia unor documente interne care arată că Geambazi a stabilit salariile brute ale tuturor jucătorilor de la Clinceni, o hotărâre atât de importantă încât - teoretic - un om din afara clubului nu avea dreptul și nici posibilitatea să o ia.

"Clinceni are aceeaşi relaţie cu FCSB ca "U" Cluj cu Viitorul. Noi am avut doi jucători împrumutaţi care au jucat constant acolo. Nu există niciun conflict de interese”
Mihai Stoica, după promovarea Academicii

Într-un document ajuns la Clinceni și realizat după un format grafic identic celui folosit de Geambazi la loturile de juniori ale FCSB, nepotul lui Becali a trecut salariile nete și salariile brute ale tuturor fotbaliștilor din lot, acoperirea pe posturi, dar și nevoia de a-i mai plăti lui Vasile Olariu - jucător care nu era împrumutat de FCSB și, teoretic, nu era plătit de Geambazi - suma de 1.100 de lei pentru cazare.

document clinceni 1

Document intern de la FCSB cu situația și salariile din lotul Academicii Clinceni în august 2018. Formatul și fonturile sunt identice cu cele din documentul de la echipa U-19 a FSCB

Cel mai mare salariu - 4.600 de lei net - îl are Răzvan Patriche, un fotbalist adus de Geambazi la Clinceni de la Afumați. În documentul nepotului lui Becali, cheltuiala lunară totală a clubului cu Patriche s-a ridicat la 5.814 lei brut.

Faptul că a avut acces la un nivel confidențial de informații și de luare a deciziilor a fost confirmat cu nonșalanță chiar de Geambazi: “Sunt arhitectul acelei echipe. Eu am creat-o. Eu am creat acest proiect. Eu am creat toate condițiile ca această echipă să promoveze, eu am stat de vorbă cu oamenii de la Primărie, eu am făcut tot ce trebuie”.

  • Gazeta: Dumneavoastră decideați la Clinceni și ce salarii primesc jucătorii? Toți, nu doar cei împrumutați de la FCSB 2.
  • Geambazi: Bineînțeles că am decis și asta. Trebuia să existe un buget. Nu ne gândeam la promovare niciun moment. A fost o chestie care intră în istorie. Pe asta am mizat. Pe o apărare cu experiență, pe copii la mijloc care să aibă curaj, am trimis nouă copii, unii au făcut față, unii nu. Da?! Mai departe nu știu dacă o să mă mai implic sau nu. O să văd.

Geambazi susține că nu a plătit decât salariile celor nouă tineri jucători de la FCSB împrumutați la Clinceni și că nu el deține echipa proaspăt promovată în Liga 1. Însă, de ce decidea el salariile tuturor fotbaliștilor din lot și de ce avea nevoie de sumele cu tot cu taxe pe care Academica trebuia să le plătească pentru aceste salarii?

detalii clinceni

Detaliu din documentul FCSB despre Clinceni. Remarcați salariile nete, brute, dar și indicațiile privind cazarea jucătorilor

"Colaborarea cu Vasile Geambazi e strict pentru împrumuturile acelor tineri de la academia lor. FCSB le plătește salariile, iar asta ne ajută enorm"
Constantin Bigan, președinte Academica Clinceni

Răspunsul trebuie dat de FRF care, deocamdată, pare blocată în judecarea altui caz aproape similar: împrumuturile acordate de FCSB unui club rival din Liga 1 (Astra) în perioada în care Geambazi era acționar.

Geambazi: “Nu mă desprind de Clinceni”

Din sezonul 2019-2020, Academica Clinceni intră și ea în rețeaua de influență din Liga 1 a familiei lui George Becali.

Geambazi spune că a ales Clinceni pentru că avea nevoie în Liga 2 de “o treaptă pentru copiii de la academia noastră. Acum, s-a complicat situația pentru că trebuie să-mi găsesc o altă echipă de Liga 2 care să-mi fie treaptă. Am avut propunerea în iarnă să preiau și Snagov, dar nu mi-a convenit ce era acolo”.

img 0338

Primarul din Clinceni, Adrian Budeanu, este patronul-spiritual al echipei și partenerul celor de la FCSB. În 2016, însă, el i-a dat echipa lui Eric Mao, un om de afaceri chinez care a trucat meciuri în Portugalia, Irlanda, Cehia, Letonia și alte țări europene

Deși susține că își caută alt club pentru “academia noastră”, Geambazi admite că vrea să rămână implicat la Clinceni și în sezonul de Liga 1 care urmează.

  • Gazeta: De Clinceni vă desprindeți?
  • Geambazi: Nu mă desprind. De ce să mă desprind? Dacă oamenii de la Clinceni or să-mi ceară ajutorul mai departe, o să-i ajut. Nu mai am nicio treabă cu Steaua. Este o asociație sportivă, poate să primească sponsorizări de la oricine. Nu interzice nimeni să faci sponsorizări atâta timp cât nu primește de la domnul Becali, de la mine sau de la cineva din Liga 1.
  • Gazeta: Dar aici e o problemă de integritate.
    Geambazi: Pe partea de integritate, dacă găsiți un om care să spună că nu sunt integru, să mi-l aduceți și mie la masă.

Imediat după ce Clinceni a promovat, în studioul Digi Sport, fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu a remarcat bucuria excesivă a oficialilor FCSB aflați în tribunele micuțului stadion de la marginea Bucureștiului:

“Această apropiere a FCSB-ului de Clinceni mi se pare exagerată. Pe domnul Argăseală nu l-am mai văzut atât de vesel, parcă ar fi câştigat Champions League. Suntem de mult timp în fotbal, nu îmi spuneţi că se bucura pentru jucătorii împrumutaţi”.

Poziția lui Crăciunescu l-a iritat pe Geambazi care a răspuns, marți, cu o trimitere ironică la dezvăluirile recente din cartea lui Cornel Dinu legate de o presupusă mită de 20.000 de dolari primită de fostul arbitrul de la patronul lui Marseille, Bernard Tapie:

“Vorbește domnul Crăciunoiu care a luat 20.000 pe undeva printr-o pădure…Vorbea domnu’ Crăciunoiu prin emisiune că e sceptic și că știe el. Nu știe nimic, nici nu mă cunoaște. Eu am citit în ziar de el, el ce a citit de mine? A citit domnul Crăciunoiu de mine?”.

Ce prevăd regulamentele FRF

Dincolo de ironii și de suspiciuni, influența uriașă a lui Geambazi la Clinceni este acum evidentă, deși în ultimele luni oficialii celor două echipe au încercat să se distanțeze unii de alții în declarații.

“Am mai dat la Clinceni bani, dar dacă va promova o să facem cereri la FRF să ne spună care sunt paşii să fim în legalitate. Finanţarea constă în nişte sponsorizări, ce au nevoie”.
George Becali, aprilie 2019

Conform ROAF, “FRF își rezervă dreptul de a interveni și de a lua măsuri dacă se dovedește că o persoană fizică sau juridică influențează managementul, administrarea și/sau performanța sportivă a mai multor cluburi afiliate FRF”.

primarul si ceilalti

Oficialii FCSB și oamenii de la Clinceni: primarul Budeanu (al doilea din dreapta, jos), omul de afaceri Iulian Voiculescu, în restaurantul căruia Argăseală își recită poeziile, și actualul președinte Constantin Bigan (al doilea din stânga, jos)

Dacă-și va exercita acest drept și va constata influența evidentă a lui Vasile Geambazi în managementul și administrarea cluburilor FCSB și Clinceni în toamna lui 2018, FRF îl poate amenda pe acesta cu o sumă între 50.000 și 100.000 de lei.

Deși FCSB și Clinceni erau obligate să se asigure că Geambazi nu e într-o stare de incompatibilitate, sancțiunile pentru ele sunt precizate mai puțin clar în regulamentele federației.

Ele riscă un avertisment, o amendă și, în caz extrem, retrogradarea, dar asta de-abia după ce au posibilitatea de a rezolva problema de integritate a unor oficiali.

Jocul de-a acționarul în funcție de interesul de moment făcut în ultimii ani de Becali și Geambazi le permite, însă, celor doi să fenteze regulamentele, chiar și când implicarea lor în mai multe cluburi este evidentă.

“Eu, Becali, respect legile lui Dumnezeu, legile civile, penale ale României și toate regulamentele din fotbal. Nu fur și nu încalc. Ca să înțelegeți treaba cu Academica Clinceni. Acum rupem orice legătură. Am dat jucători și îmi plăteam jucătorii. Acum, dacă vreți, plătiți voi jucătorii și când joacă împotriva mea, ei nu vor fi folosiți”
George Becali, 5 iunie 2019

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (55)
goggu.mecanicul
goggu.mecanicul  •  07 Februarie 2021, 16:47

si a imprasitat becali toate rudele in actionarat la majoritatea echipelor :)))))

gigi_becali_4
gigi_becali_4  •  10 Iunie 2019, 18:35
Postat de digiserv.ro pe 05 Iunie 2019, 19:36

Din punct de vedere sportiv si din orice punt de vedere prezenta echipei de fotbal Academica Clinceni in Liga 1 este un milion la suta legala. Sa fie trasi la raspundere cei de la primariile din Cluj-Napoca si Ploiesti pentru esecul promovarii lui U Cluj si Petrolui Ploiesti si pentru risipa de bani publici. O echipa cu salarii de maxim 1000 de euro lunar (Academica) si cu niste copii anonimi crescuti de blamatul club FCSB si cu un management al unui tip pe nume Vasile Geambazi aceasta echipa (Academica Clincei) a dat in cap politrucilor din administratiile locale din Cluj-Napoca si Ploiesti cu un buget mult inferior celor doua echipa "istorice". Faceti misto de realitate ? Chiar asa ne este rusines sa spunem lucrurilor pe nume ca la U Cluj si Petrolul Ploiesti au fost doua esecuri manageriale jenante si acuma il scoateti vinovat pe Vasile Geambazi ?

Corect spus. Stucan zice si ca CSA nu a promovat din cauza lui Geambazi :))) Alt esec rasunator :)))

vendredi13
vendredi13  •  08 Iunie 2019, 05:26

Este clar că mulţi joacă la pariuri. Este moda Narcis Răducan la Oțelul. Noi jucăm cu echipa bună, campioni, jucau contra. La Gigi, luăm titlul, pariază contra 100 de mii, ia şi locul doi, oricum dacă simte că e cota mare, îi aduce o *** lui Alibec, îl îmbată bine şi pe ceilalți le mai dă bani părinților, oricum Gigi devine tot Ilfovul.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (55)
Comentează