FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA

EXCLUSIV Pericol pentru România » Risc maxim dacă Astra n-ar fi exclusă din Liga 1 pentru dopaj

GSP.ro prezintă urmările cazului de dopaj de la Astra Giurgiu. +7   FOTO
GSP.ro prezintă urmările cazului de dopaj de la Astra Giurgiu.

Articol de , , - Publicat marti, 26 ianuarie 2021 09:20

Scandalul de dopaj de la Astra se poate încheia cu excluderea giurgiuvenilor din Liga 1, după ce Alexandru Ioniță a recunoscut că s-a dopat. În caz contrar, România riscă sancțiuni drastice din partea FIFA și UEFA.

  • CONTEXT: Astra trebuie exclusă din Liga 1! GSP a aflat că la ultimul termen al comisiei ce anchetează cazurile lui Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, acuzați că ar fi apelat la o terapie interzisă, primul dintre ei a povestit cu lux de amănunte toată procedura efectuată! (Detalii AICI)

Ce ar presupune un refuz din partea LPF și FRF de a o scoate pe Astra din Liga 1, așa cum indică în mod clar legea mondială antidoping? Explică un avocat cu cazuri la activ pe legislația în domeniu: „În acest caz, România ar fi exclusă din cupele europene, iar naționalele noastre n-ar mai avea drept de participare la nicio competiție fiindcă, practic, LPF și FRF ar încălca protocolul semnat cu WADA și care e ratificat de UEFA și FIFA”.

Articolul 62 din Legea antidoping specifică în mod clar cum se pun în practică sancțiunile. Iar alineatul 2 susține: „În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor". 

Trimiterea către articolul 2 cuprinde capul de acuzare care există în privința celor 3 de la Astra: „Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă". Cei 3 au apelat la o metodă interzisă!

DOPAJ LA ASTRA. Urmează suspendarea jucătorilor!

Decizia din acest caz va arunca în aer campionatul din România. Următorul termen anunțat de comisia ANAD va avea loc săptămâna viitoare, pe 4 februarie! E posibil chiar ca la această dată să se dea un verdict! Care va fi de suspendare pentru cei 3 fotbaliști. Foarte probabil, câte 4 ani pentru Fatai și Takayuki, care n-au recunoscut, n-au colaborat și nici măcar nu s-au prezentat la termenele de până acum. 

În schimb, Ioniță ar putea scăpa cu o sancțiune situată între 12 și 15 luni, ceea ce ar însemna că ar avea șanse ca în toamnă să joace din nou! Cei 3 sunt în stare de suspendare deja de 4 luni, de la finalul lui septembrie 2020!

Kehinde Fatai

  • va împlini în februarie 31 de ani
  • s-a născut în Nigeria
  • a venit în România acum 14 ani, la Farul
  • a mai evoluat în țara noastră la Astra, iar în străinătate la FC Bruges, Sparta Praga, Ufa și Dinamo Minsk

Takayuki Seto

  • va împlini luna viitoare 35 de ani
  • s-a născut în Japonia
  • a venit în România în 2007, la Astra
  • a mai evoluat în străinătate la Osmanlispor, Ventforet Kofu și Riga
  • este străinul aflat pe locul 2 în topul meciurilor all-time în Liga 1, 274; primul e Camora (283)

Alexandru Ioniță

  • în decembrie a făcut 26 de ani
  • s-a născut în România
  • a evoluat până acum exclusiv în România, la Rapid, Astra, CFR și U Craiova
  • are 6 meciuri și două goluri în naționala de tineret
  • are o selecție în naționala de seniori, bifată în 2017

Cazul de dopaj de la Astra pe scurt:

  • La începutul lunii septembrie, ANAD a intrat în posesia unor fotografii, pe care o clinică din București le-a postat pentru a-și promova imagina și tratamentele pe care le efectuează. 
  • În respectivele poze apăreau Alexandru Ioniță, Kehinde Fatai și Takayuki Seto, jucătorii Astrei, cu perfuziile-n venă!
  • După ce a fost vizitată de ANAD, clinica a luat o decizie surprinzătoare: a șters toate pozele urcate pe Instagram.
  • Pe 14 ianuarie, la comisia de audieri de la ANAD, Ioniță a recunoscut toate acuzațiile.
+3 FOTO

Citește mai multe știri din Liga 1:

Legenda lui Dinamo, șocată de gafa spaniolilor: „Cum să plece liber? E ceva la mijloc, dar nu pot spune ce”

Toni Petrea anunță revenirea a doi jucători importanți: „Au intrat în programul echipei”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
catalin_cj
catalin_cj  •  26 Ianuarie 2021, 12:21
Postat de nelu_faget pe 26 Ianuarie 2021, 10:05

Bă prostălăule, tu urmărești liga 1 sau doar comentezi să te afli în treabă? Astra e preșul lui CFR de ani de zile în playoff, acolo unde se decide titlul..

Respiri singur sau iti spune cineva cum sa faci asta? Acum 2 ani Astra s-a vandut lui gigel pentru un imprumut. O gramada de jucatori au circulat pe filiera giurgiu pipera.

974595099240315
Vasile Lascar  •  26 Ianuarie 2021, 11:57

Astra nu se exclude....astralii inving si combat toate regulele jocului...sunt patronati de un om superbogat si asta spune tot !

losfer
losfer  •  26 Ianuarie 2021, 11:24

RE: autori, va rog frumos, daca zice negru pe alb ca se impune excluderea, puneti cu punct si virgula legislatia unde se gaseste. Uite asa: Codurile WADA si ANAD la art. 11.2 pun descalificarea ca una din consecintele POSIBILE. Legea 227/2006, unde am gasit in sfarsit miticul articol 62, zice descalificare SAU orice alte sanctiuni prevazute de reglentari. Mi se pare rusinos ca n-ati scris si ultimul fragment din acel text si ca alegeti voit sa dezinformati cititorii. Daca se decide legal ca Astra sa nu fie exclusa din campionat ci sanctionata altfel, iar cititorii iar o dau in conspiratită, a cui e vina?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează