FOTBAL  »  Superliga  »  SEPSI SF. GHEORGHE

EXCLUSIV Povestea starului debutului de sezon din Liga 1 » S-a născut în același oraș cu Menez sau Mendy și a fost ofertat de Liverpool și Chelsea

Articol de GSP - Publicat vineri, 03 august 2018 09:58

Ibrahima Tandia, 25 de ani, vine dintr-un oraș mic, care a dat nume celebre fotbalului mondial. A trecut prin două accidentări grave și un scandal de dopaj, iar acum face spectacol în tricoul lui Sepsi.

Pe 5 februarie, Sepsi anunța transferul lui Ibrahima Tandia, un francez cu un trecut complicat, care trecuse prin două accidentări horror. Cariera părea că-i ajunsese într-un punct mort. Nimeni și nimic nu prevestea că va ajunge unul dintre remarcații Ligii 1. Un jucător pe care Zlatinski și Tiago Ferreira nu-l vor uita ușor după Sepsi - U Craiova 1-0. Mai ales după ce le-a înnodat gleznele și a băgat frica în Pigliacelli la aproape fiecare acțiune. Și n-au fost puține.

Din orașul lui Mendy și Menez

Franco-malianul lui Sepsi e născut în Longjumeau, un mic oraș din Franța, doar 20.000 de locuitori, în regiunea Île-de-France, la sud de Paris. Același unde s-au născut internaționalii Jeremy Menez, fost la Milan, PSG și AS Roma, și Benjamin Mendy, fundașul pe care Pep Guardiola a "spart" aproape 60 de milioane de euro.

"Era imposibil să nu joc fotbal. Toată lumea din zona mea asta făcea", recunoaște Tandia. E departe ca valoare de cei doi, dar suficient de bun pentru a lua deja ochii granzilor din Liga 1. Tehnica de lovire a mingii, controlul excelent și ușurința cu care își depășește adversarii în spații mici l-au adus și în naționalele U16 și U17 ale Franței, unde s-a întâlnit și împrietenit cu Pogba și Varane. "Am rămas amic cu ei, vorbim și acum, e normal să ținem legătura. Eu vreau însă să joc pentru Mali, țara de unde sunt părinții mei".

Oferte de la Chelsea și Liverpool

Fotbalistul cu origini maliene a crescut până la 11 ani la Massy, apoi s-a dus la Boulogne Billancourt, un club recunoscut mai degrabă pentru ciclism și patinaj artistic. În 2006, la 13 ani, a mers la Souchaux, pentru 5 ani. De aici a plecat la Caen, unde a jucat doar 124 de minute. A atras însă atenția unor cluburi precum Chelsea, Liverpool și Newcastle. N-a vrut bani, ci doar să fie aproape de casă și să joace mai mult. "Aveam 15 și 17 ani când au venit acele oferte. Am crezut că sunt prea tânăr să merg acolo. Plus că la Caen primisem contract de profesionist. Dar nu regret nimic din ce am ales", explică jucătorul.

Probleme la genunchi

A debutat la doar 18 ani în Ligue 1, însă s-a accidentat grav și a avut nevoie de o operație la menisc. A fost prima din cele două. La ambele picioare. "Au fost doi ani grei, dar mă bucur că a trecut acest moment complicat și acum sunt refăcut sută la sută". Caen a retrogradat și i-a fost reziliat contractul. A mers la Alaves, dar încă se resimțea din cauza problemelor la genunchi. N-a rezistat acolo.

Depistat pozitiv la canabis

În 2014 a semnat cu Tours, din Ligue 2, unde, practic, a avut cel mai bun moment fotbalistic al carierei, dar și cel mai controversat. A fost coleg cu Keșeru și a adunat 72 de meciuri, cu 11 goluri. A fost testat pozitiv în noiembrie 2016, la canabis, caz care a făcut vâlvă în presa franceză. Acțiunea a lăsat urme adânci. Antrenorul italian Marco Simeone, care l-a exclus din lot pe Tandia, și medicul care i-a luat probele de sânge au fost dați afară, pe motiv că au făcut publice dosare medicale secrete. Cei doi au chemat în instanță clubul Tours și au câștigat. Fotbalistul e ferm: "Am mai vorbit despre asta. Sunt nevinovat!".

Despre Sepsi și viața în România

Cum a ajuns în România? "Agentul mi-a zis despre oferta de la Sepsi, recunosc că nu știam multe despre România. Cunoșteam două cluburi și pe marele Hagi, de care toată lumea a auzit", recunoaște jucătorul, care se felicită acum pentru alegerea făcută: "Oamenii sunt foarte ospitalieri. Am o viață frumoasă și liniștită aici. Timpul liber îl petrec cu familia și vizionând seriale". Tandia nu se gândește încă la plecare și face o promisiune: "Nu știu unde voi merge peste un an sau doi. Mă voi gândi când va fi cazul. Acum vreau să o fac pe Sepsi campioană". 

tandia

"În două zile m-am decis să-l iau"

Eugen Neagoe a explicat cum l-a adus pe Tandia în România. Fotbalistul i-a fost propus de Adrian Pigulea și l-a convins pe antrenorul lui Sepsi imediat: "Nu juca meci de meci acolo, dar mi-a plăcut de când l-am văzut. În două zile m-am decis. E un jucător valoros, care poate evolua pe absolut orice post din atac. E un jucător de viteză, cu tehnică bună, exact genul de fotbalist care îmi place. Poate juca la orice echipă din România". 

400.000 €de euro este cota lui Tandia pe transfermarkt 

6goluri a marcat Tandia la Sepsi în 18 partide

Vezi și: Fotbalistul care și-a cucerit rivalii din campionat: "El e Kante din Liga 1! Aduce cu starul Franței"

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
gazistu
gazistu  •  03 August 2018, 13:04

Francez....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează