FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV Rapidist sau dinamovist? Florin Bratu tranșează problema: "Nu aveam bani de bilet când eram copil, dar pe ei mă duceam să îi văd!" + ce stelist ar lua la Dinamo și care a fost cea mai mare primă din carieră

Florin Bratu +5   FOTO
Florin Bratu

Articol de - Publicat vineri, 18 mai 2018 10:37

Florin Bratu, care se recomandă "dinamovist două sute la sută", a povestit episoade din copilăria lui şi a dezvăluit ce fotbalist al rivalei ar vrea, dacă ar putea, să aducă în Ştefan cel Mare.

- Domnule Bratu, ce-aţi schimba la dumneavoastră dacă aţi putea?
- Aş vrea să fiu mai calm în timpul meciurilor. Sper, cu timpul, să-mi găsesc echilibrul emoţional de care am nevoie.

- Care e cea mai mare calitate şi care e cel mai mare defect?
- Sunt ambiţios. Şi sunt recalcitrant.

- Credeţi că puteţi fi campion ca antrenor în următorii 5 ani?
- De ce nu? Vreau tot timpul mai mult, am obiective îndrăzneţe, sper să ajung să antrenez la un nivel foarte, foarte bun.

- Cea e cea mai mare bucurie, respectiv dezamăgire, din viaţă?
- Când s-a născut fetiţa mea, Melissa, acum 11 ani şi jumătate. Atunci am fost cel mai fericit în viaţă, îi mulţumesc soţiei mele, Andreea. Tristeţea mare a fost la acel meci cu Lazio, de acasă, din 2007, când am dat gol, eram calificaţi în Champions League la pauză, şi-am pierdut cu 3-1.

Povestea "Mitralierei"

- Aţi mai face acum acel gest cu "mitraliera" de după Derby de România din 2008?
- Da! Atunci n-a fost ceva premeditat. Instinctul emoţional al bucuriei trăite m-a determinat să fac asta. Am "împlinit" anul acesta 10 ani de la acel moment când mi-am lăsat amprenta pe ceva deosebit. Bine, ideea e că trebuie să fii bun, să faci ceva, să fie meciul de asemenea natură pentru un astfel de gest. Sper ca jucătorii mei să aibă ambiţia pe care o aveam eu, iar în sezonul viitor să scoatem gloanţe multe pe ţeavă. Tot timpul, nu doar la derby-uri.

- Ce-a stat la originea acelui gest?
- Aşa mi-a venit, nu m-am luat după unul sau altul, n-am copiat pe nimeni.

- Cu ce fotbalist v-aţi îndrăgostit de fotbal?
- Cu Thierry Henry. Era preferatul meu.

- Acum de cine vă place?
- Îmi plac cei de viteză, gen Mbappe, Salah, o să vedeţi un progres la Dembele în sezonul viitor. Şi Neymar îmi place. E uşor să spui doar Messi şi Ronaldo. Griezmann e iar un fotbalist interesant. Ca atacanţi mi-au plăcut întotdeauna Kun Aguerro şi Mauro Icardi.

- Avem în România vreun Mbappe?
- În momentul de faţă nu, dar sperăm să creştem.

"Pe Pintilii l-aş lua la noi"

- Din Liga 1, ce fotbalist vă place? În afară de Dinamo.
- Mulţi. Mi-a plăcut întodeauna Pintilii. Apoi Budescu. De la CFR Culio, Deac, Hoban, fostul meu coleg. De la Botoşani, Moruţan şi Roman. Am văzut jucători interesanţi şi la Sfântu Gheorghe, Simonovski, Tandia, chiar şi Hadnagy, care e aproape de aceeaşi vârstă cu mine. De la Iaşi îmi plac Platini şi Jo Santos, mă bucur pentru Andrei Cristea, care se reinventează an de an.

- Dintre toţi aceştia, spuneți un singur pe care l-aţi lua la Dinamo dacă ați putea.
- (se gândeşte 30 de secunde) Pintilii.

- Ce vă inspiră în viaţă?
- Am început să citesc foarte mult. Dezvoltare personală, mental coaching, acesta e viitorul în sport şi în viaţa de zi cu zi. E important să dai încredere oamenilor cu care vorbeşti. Un lider, la rândul său, trebuie să creeze lideri. Latura motivaţională e extrem, extrem de importantă.

De ce a renunţat la primul sport

- Ce hobby-uri aveţi?
- Tenisul. Când am ocazia, execut cu plăcere. Înainte de fotbal, am făcut tenis un an şi jumătate.

- De ce nu v-aţi ţinut de el?
- Aveam 7-8 ani, trebuia să merg la diverse turnee, era nevoie de fonduri să pleci prin ţară, nu mai zic de străinătate. Era mai complicat şi-am renunţat. Am renunţat bine zic eu.

- Cine e tenismenul preferat?
- Roger Federer.

"Puţine amenzi în cariera de şofer"

- Ce voiaţi să deveniţi când eraţi copil?
- Mi-a plăcut întotdeauna să conduc. Să conduc maşini. Aş fi vrut să fiu pilot de raliuri.

- Câte maşini aţi avut până acum?
- Aaa, cred că vreo şase, şapte. De zece ani, am Mercedes. Îmi place viteza, dar şi confortul. Cu toate că am avut maşini cu căluţi importanţi. I-aş mai da, dar unde să prinzi viteză în Bucureşti? Eu, oricum, sunt mai echilibrat.

- Aţi avut multe amenzi de viteză?
- Câteva în 15-16 ani de când sunt şofer, oricum foarte puţine.

Ce visează

- Ce momente din carieră aţi vrea să retrăiţi?
- Derby-urile din România şi perioada când am jucat pentru Galatasaray. Acolo, am simţit respectul cu adevărat. E colosal să ajungi la 23 de ani şi să ţi se acorde importanţă, să te simţi la un club uriaş.

- Ca antrenor, cu cine aţi vrea să fiţi campion, cu Dinamo sau cu Galata?
- Cu ambele. Doar una? Cu Dinamo, atunci.

- Aveţi mai mulţi prieteni sau duşmani în fotbal?
- Am prieteni, nu foarte mulţi, dar îi am. Eu, ca persoană, n-am făcut rău nimănui. Dacă am duşmani, se încarcă singuri cu lucruri negative. Mă aprind repede, dar îmi trece la fel, nu sunt ranchiunos.

"15.000 de euro la un meci"

- Care e cea mai mare primă obţinută ca fotbalist?
- Undeva la vreo 15.000 de euro la un meci. (râde) Într-o perioadă anume la Dinamo.

- Cum v-au întâmpinat pe stradă dinamoviştii, steliştii, rapidiştii?
- Să ştii că pe stradă, dacă sunt singuri, steliştii şi rapidiştii ori te întreabă nişte lucruri, ori te provoacă, dar fără agresivitate. "O să vă batem sigur când jucăm cu voi!" sau alţii te apreciază, n-am avut momente cu agresivitate.

"Dinamovist două sute la sută"

- Ce sentimente mai aveţi pentru Rapid, unde aţi câştigat un titlu de campion?
- Am crescut acolo, am câştigat un campionat, două Cupe şi două Supercupe. Am avut momente frumoase, sunt mândru de performanţe, iar Rapid, prin suporterii ei, rămâne ceva deosebit. Mi-aş dori să revină în prima ligă.

- Cum vă asimilaţi, dinamovist sau rapidist?
- Eu n-am fost suporter rapidist, doar am jucat acolo. Da, ţineam cu acea echipă, cu clubul, că doar eram în Giuleşti. Apoi, am venit la Dinamo, mi-am făcut datoria, n-am făcut paşi la alte grupări rivale, am respectat şi am fost respectat, iar suporterii au simţit asta mereu. Sincer, sunt dinamovist două sute la sută!

"Săream gardul la Velodrom"

- În copilărie, aveaţi vreo simpatie anume?
- Fiind aproape de stadionul Dinamo, mă duceam la derby-uri. Săream gardul pe acolo, pe la Velodrom, stăteam şi aşteptam să treacă jandarmii călare. N-aveam bani de bilet, dar voiam să văd meciurile contra Stelei. Era foarte frumos pentru mine să urmăresc fotbaliştii de aproape.

- De ce partide vă aduceţi aminte?
- De cele de la începutul anilor '90. Era perioada cu Demollari, Gerstenmajer, Moga, Viorel Moldovan. Cu acele echipe, am prins drag de Dinamo. Sper să construiesc şi eu aici o echipă, iar peste ani, copiii de acum să zică: "Uite, mie mi-au plăcut jucătorii aceia ai lui Bratu!".


"Vacanţa va fi de 11-12 zile, pe 14 iunie vreau să ne reunim. Primul cantonament va fi la Săftica, după care vom pleca 12 zile în Polonia, unde vor fi 4 amicale în perioada 1-12 iulie"

"La toamnă intru la licenţa PRO, apoi la anul voi avea actele necesare pentru a fi OK"

"Ca antrenor al lui Dinamo, am mai puţin timp pentru familie decât atunci când eram la juniorii A sau la FRF. Totuşi, familia mă încarcă emoţional, ca să mă duc lucid la antrenamente şi la meciuri"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
amicu
amicu  •  19 Mai 2018, 01:13

Ce vrăjeală pe asta că e câine. De ce nu a mers la Dinamo și a venit la Rapid???? De ce se bucura de mama focului când înscria in poarta câinilor sau câștiga în fața lor???? Vrajeli de doi lei. Mare jucător a fost la Galatasaray, că nu a făcut față acolo. Pe asta nu îl suport de când ne-a mâncat meciul ăla Danemarca 2-2 când a ratat din toate pozițiile.

1603630919884559
Belciug Gigi  •  18 Mai 2018, 20:48
Postat de fangigi pe 18 Mai 2018, 17:22

Omul a zis ca a"implinit" 10 ani, nu ca sarbatoreste, dar asa sunt fcsbistii, de obicei mananca ce nu trebuie!

fc5bistii sunt niste caricaturi umane. Ce sa ceri ***? Sa rationeze?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fangigi
fangigi  •  18 Mai 2018, 17:22
Postat de Manu Ion pe 18 Mai 2018, 13:48

Ce sarbatoreste bratu ? 10 ani de "mitraliera" !!!!! Pai toti dinamovisti sarbatoresc numai prostiiii !!!! unul 10 ani de dat foc pe la peluze,altul 10 de mitraliera !!!!! De performante sportive nu aud pe niciunul ca nu prea au !!! Numai gargauni au in cap de aceeia nu au avut performante notabile in sport!!

Omul a zis ca a"implinit" 10 ani, nu ca sarbatoreste, dar asa sunt fcsbistii, de obicei mananca ce nu trebuie!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează