FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

EXCLUSIV Revin „BESTIILE” Ligii 1! Competiția ia foc: avantajele și dezavantajele luptei dintre FCSB - Dinamo - CS Universitatea Craiova - CFR Cluj!

Articol de - Publicat marti, 03 septembrie 2019 22:15

După pauza pentru echipa națională, campionatul se va relua mai atractiv ca niciodată: FCSB și Dinamo s-au întărit și anunță că intră în lupta pentru titlu cu campioana en-titre, CFR Cluj, dar și cu Universitatea Craiova, care ieri l-a instalat oficial pe Pițurcă. 

După un început dezastruos, FCSB și Dinamo s-au trezit și dau semne de revenire. 

S-au impus în ultima etapă, au urcat în clasament, au realizat transferuri importante în ultimele zile de mercato și își depun candidatura nu doar pentru accesul în play-off, dar chiar și pentru lupta privind câștigarea titlului. 

Acestora li se adaugă în mod obligatoriu ceilalți doi granzi din Liga 1: CFR, campioana ultimelor două ediții, dar și CS Universitatea Craiova!

Tocmai pentru că cele 4 atrag cele mai importante loturi, antrenori, dar dispun și de cele mai mari bugete și de cel mai mare bazin de suporteri, Gazeta Sporturilor face astăzi un preview la ceea ce se anunță a fi, începând din etapa a 9-a, o bătălie pasionantă pentru titlul de campioană în acest sezon.

Săptămâna și meciul direct!

Liga 1, după ce se va relua, va propune timp de o lună aproape la fiecare 7 zile câte un meci în care se vor afla față în față două dintre cele 4 echipe. Primul șoc va fi Craiova - FCSB, duminica viitoare. E debutul lui Pițurcă și cum meciul va avea loc în Bănie, foarte probabil că partida va avea parte de o atmosferă incendiară, în fața a 30.000 de spectatori. FCSB e implicată în 3 din aceste 4 mari meciuri.

Patru derby-uri în următoarele 5 etape

DATA MECIUL

  • 15 septembrie U Craiova - FCSB
  • 22 septembrie FCSB - CFR
  • 6 octombrie FCSB - Dinamo
  • 20 octombrie CFR - U Craiova

CFR CLUJ

Avantaje

  1. Are cea mai experimentată echipă și ca medie de vârstă, dar și ca meciuri cu miză disputate în ultimele sezoane;
  2. Deține unul dintre cei mai buni antrenori care au activat în ultimii ani în Liga 1;
  3. Clubul are stabilitate financiară acum, după ce a disputat play-off-ul de Champions League și și-a asigurat prezența în grupele Europa League;
  4. Are un lot consistent și valoros, oricând poate alinia un al doilea "11" extrem de competitiv. Exemplu de echipă secundă a CFR-ului: Fernandez - Butean, Boli, Cestor, Peteleu - L. Aurelio, Hoban, Sylla - Golofca, Rondon, Păun.

Dezavantaje

  1. Va fi singura formație dintre cele 4 care va avea de dus o luptă pe trei fronturi, nu doar în campionat și Cupă. CFR are de susținut 6 meciuri extrem de grele în perioada septembrie - decembrie, în grupele Europa League. Iată mai jos un exemplu de program în următoarea lună și jumătate după această întrerupere.
  2. Soluțiile pentru acoperirea regulii U21. Până acum, variante au fost Itu și Costache, dar niciunul dintre ei nu a fost văzut ca o variantă viabilă atunci când echipa a ieșit în Europa. Acum a venit și Pașcanu, însă chiar și așa, CFR are o mare bilă neagră din această perspectivă, valoarea acestor fotbaliști fiind mult sub nivelul celorlalți titulari și chiar a multora dintre rezerve.

DATA MECIUL

13 septembrie CFR - Voluntari
19 septembrie CFR - Lazio
22 septembrie FCSB - CFR
25 septembrie "16-imile" Cupei României
29 septembrie CFR - Gaz Metan
3 octombrie Celtic - CFR
6 octombrie Viitorul - CFR
19 octombrie CFR - Craiova
24 octombrie Rennes - CFR
27 octombrie Poli Iași - CFR

EXCLUSIV Revin „BESTIILE”  Ligii 1! Competiția ia foc: avantajele și dezavantajele luptei dintre FCSB - Dinamo - CS Universitatea Craiova - CFR Cluj!

FCSB

Avantaje

  1. Revin piesele grele. FCSB a avut de suferit din cauza accidentărilor din această vară, dar după pauza de acum, vor reveni fotbaliști extrem de importanți. Exemple: Man, Moruțan, Gnohere, ceva mai târziu și Nedelcu, iar echipa s-a întârit cu aducerea lui Cristi Manea.
  2. Situația financiară. În ciuda ratării obiectivului de a merge în grupele europene, clubul e stabil și Becali a anunțat deja că va completa din propriul buzunar deficitul la buget. Salariile se vor plăti în continuare la timp.
  3. Soluțiile pentru regula U21. E, de departe, echipa care stă cel mai bine la acest capitol. Moruțan, Oaidă, Man și Coman sunt fotbaliști care ar putea oricând să fie titulari fără să beneficieze de respectiva regulă.

Dezavantaje

  1. Imixtiunea lui Becali. A anunțat și public că va continua el să decidă chiar în privința chestiunilor care țin exclusiv de antrenor: alcătuirea primului "11", schimbări.
  2. Lipsa de autoritatea a antrenorului. E o problemă chiar și de desfășurare a antrenamentelor, unde tehnicianul nu are niciun cuvânt de spus în fața fotbaliștilor, iar atitudinea jucătorilor nu poate fi la fel ca la o echipă unde aceștia știu că exclusiv antrenorul e cel care decide
  3. Stadionul propriu. Acum, FCSB va reveni pe Arena Națională, dar în play-off nu va putea să joace acolo și va fi nevoie iarăși de deplasări la Pitești sau Giurgiu pentru a evolua în confruntările considerate acasă. Arena se va închide din februarie-martie pentru a fi pregătită în vederea Euro 2020.
  4. Deficitul din clasament. Chiar dacă mai sunt 18 etape din sezonul regulat, după care se vor și înjumătăți punctele, FCSB va pleca având un ecart mare față de CFR și Craiova. 10 puncte față de clujeni și 9 față de craioveni e distanța din momentul de față, iar următoarele două etape sunt chiar cele în care va evolua împotriva lor.
EXCLUSIV Revin „BESTIILE”  Ligii 1! Competiția ia foc: avantajele și dezavantajele luptei dintre FCSB - Dinamo - CS Universitatea Craiova - CFR Cluj!

CS Universitatea CRAIOVA

Avantaje

  1. Victor Pițurcă. Este cea mai mare lovitură pe care un club care e în lupta la titlu ar fi putut să o dea. Un antrenor cu  experiență uriașă, a calificat naționalele României la 4 turnee finale, plus că e o dovadă că U Craiova va fi condusă exclusiv de staff-ul tehnic, exact opusul față de ceea ce e la FCSB.
  2. Stadionul și publicul. Va fi poate un atu la fel de mare ca instalarea lui Pițurcă. Media de spectatori va atinge probabil, ca și în sezonul trecut, cel puțin 15.000, mai mult decât au acum împreună CFR și FCSB.
  3. Organizarea clubului. Este clubul cel mai bine pus la punct la acest capitol. Plus o bază care rivalizează cu cea a FCSB-ului, dar și o stabilitate mare financiară, dovadă achiziționarea lui Andrei Ivan, pe care s-a achitat 1 milion de euro.

Dezavantaje

  1. Regula U21. E echipa care resimte cel mai mult lipsa unor soluții bune. Nu s-a întărit în această privință nici în perioada de mercato, iar în afara lui Mihăilă nu poate conta, la un nivel chiar și rezonabil, pe niciun alt fotbalist. Cel mai probabil, Pițurcă va apela la o schimbare rapidă, gen Koljici - Markovici, dar și acest lucru presupune riscuri de a avea la dispoziție doar două schimbări pentru ultimele 75-80 de minute.
  2. Lotul. Nu e unul ofertant. Există puține posturi acoperite cu jucători care să se apropie cât de de valoarea titularilor. Dintre rezerve, de luat în calcul sunt doar Mățel, Mihai Roman, Vătăjelu și poate Ioniță.
EXCLUSIV Revin „BESTIILE”  Ligii 1! Competiția ia foc: avantajele și dezavantajele luptei dintre FCSB - Dinamo - CS Universitatea Craiova - CFR Cluj!

DINAMO

Avantaje

  1. Dusan Uhrin. Aducerea lui s-a dovedit a fi o mutare inspirată a lui Prunea. Antrenorul a repus echipa pe picioare și deja în ultimele două etape prestațiile și rezultatele au fost consistente.
  2. Ultimele achiziții. Fabbrini și Puljici sunt doi fotbaliști care ar fi avut loc inclusiv la echipe precum CFR, Craiova și FCSB, iar recuperarea lui Nistor e un argument forte pe care Dinamo îl are. După pauză va fi apt și croatul Mrzljak, o altă piesă de bază.

Dezavantaje

  1. Regula U21. Și Dinamo e trasă în jos de legea FRF. Numeric are soluții, Ciobotariu, Ricardo Grigore, R. Moldoveanu, Neicuțescu, Mihaiu, dar dacă n-ar exista regula, aproape sigur niciunul dintre ei n-ar fi titular.
  2. Lipsa investițiilor. E singura dintre cele 4 care n-a adus niciun fotbalist pe care să se fi achitat o sumă de transfer.

CLUB SUMA ACHIZIȚII* (euro)
Dinamo 0
FCSB 2.500.000
Craiova 2.000.000
CFR 1.700.000
* transferuri în actualul sezon

 

EXCLUSIV Revin „BESTIILE”  Ligii 1! Competiția ia foc: avantajele și dezavantajele luptei dintre FCSB - Dinamo - CS Universitatea Craiova - CFR Cluj!

9 aniau trecut de la ultimul meci pe care Pițurcă l-a bifat ca antrenor în Liga 1, în august 2010, când era "principal" la FCSB

3 titluride campion a câștigat Dan Petrescu în Liga 1: 2009 (Urziceni) și 2018 și 2019 (CFR)

Dinamo și Craiova fac cât FCSB

Cu ultimele transferuri realizate, Manea și Chorbadzhiyski, clubul lui Becali a ajuns să valoreze în momentul de față aproape 40 de milioane. Nu doar că e pe primul loc, dar nicio altă gruparea nu atinge măcar 30 de milioane. De fapt, FCSB valorează cât fac împreună Dinamo și Craiova.

CLUB VALOARE LOT, conform transfermarkt
FCSB 39.400.000 euro
CFR27.700.000 euro
Craiova 26.700.000 euro
Dinamo14.100.000 euro

"11"-le achizițiilor celor 4
Piscitelli - Cr. Manea, A. Burcă, Puljici, Panțâru - Vână, Mrzljak, Fabbrini - Golofca, Rondon, A. Ivan

COTE LA PARIURI: CFR e mare favorită

ECHIPA COTA
CFR  1,75
Craiova 8,00
FCSB 10,00
Dinamo 100,00

Citește și:

MM, dezvăluiri colosale » 4 episoade cu jucătorii FCSB care l-au determinat să plece: „Băi, chiar nu mă mai ascultă nimeni?” 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (28)
ipsilante
ipsilante  •  12 Septembrie 2019, 20:12

Mai e mult pana departe! Semnele de intrebare cu privire la ce vor fi capabile sa faca: Dinamo, FCSB, CFR, Astra, Univ.Craiova, Viitorul, dupa perioada de pregatire, din vara, si inceputul fiecareia, mai mult sau mai putin ezitant, de campionat, sunt mai mari ca niciodata. Restartul care se va da acum, dupa acesta pauza de doua saptamani, va aduce multe surprize. Sa nu uitam, Gaz Metan, ignorat de multi, este LIDER! Poli Iasi, desi invinsa la Medias, JOACA FOTBAL! Si o face excelent! Dinamo, desi nu o iubesc, are ANTRENOR, Uhrin, si si-a incropit o echipa de senzatie, cred eu! Astra si-a recuperat fiii ratacitori, Budescu and Co, si e pe un trend ascendent, ca evolutii. FCSB a "scapat" de Europa si si-a recuperat accidentatii, Becali facand si cateva achzitii promitatoare. Univ.Craiova apare si ea cu plus la capitolul antrenor, prin venirea lui Piti, si in compartimentul defensiv, prin aducerea a inca doi fundasi si a lui Ivan, la mijloc. Viitorul este… Hagi! Capabil de orice! Deci, sa ne bucuram pentru ca ne asteapta confruntari palpitante, imprevizibile, de 1-x-2, pe toate stadioanele. Ce va fi la sfarsit, vom vedea. Bafta tuturor! Forza Stiinta!

thebluestlion
thebluestlion  •  08 Septembrie 2019, 10:13
Postat de cornelconasu pe 04 Septembrie 2019, 15:33

Dan Udrea , mai informează-te ! Atât Fabrini cât și Puljci nu au venit gratis !!

Au venit pe banii de motorină, nu? Poate și o pungă de semințe.

cornelconasu
cornelconasu  •  04 Septembrie 2019, 15:33

Dan Udrea , mai informează-te ! Atât Fabrini cât și Puljci nu au venit gratis !!

Vezi toate comentariile (28)
Comentează