FOTBAL  »  Superliga  »  LIGA 1

EXCLUSIV Schimbare în Liga 1! Până la VAR, LPF face o achiziție din Bundesliga

Bayern Munchen - Borussia // FOTO: Guliver/GettyImages
Bayern Munchen - Borussia // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat vineri, 26 aprilie 2019 10:07

Din noul sezon competițional, în prima divizie din România se va juca fotbal cu baloane Select, produse de o companie din Danemarca, același model pe care-l utilizează și jucătorii din Germania.

După 16 ani în care în Liga 1 s-a jucat cu Nike, din vară jucătorii vor avea parte de o nouă minge oficială! Propunerea a venit din partea vicepreședintelui Robert Pongracz, iar la ultima Adunare Generală a LPF, reprezentanții cluburilor din primul eșalon au votat ca, din iulie, Derbystar Select să fie balonul oficial al competiției.

Derbystar este folosită de ani buni în ligile din Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda și Islanda, iar de un sezon în Bundesliga. În plus, e furnizorul oficial al Federației Daneze de Fotbal. „Balonul are 400 de grame și este format din 32 de petice, având o aerodinamică remarcabilă”, spun producătorii.

„Pentru noi, mingea este totul!”, declară Joachim Bohmer, unul dintre oficialii firmei nordice. Compania a fost înființată de Eigil Nielsen, fostul portar al naționalei Danemarcei, medaliat cu bronz la JO 1948 din Londra. Un pachet minoritar este deținut de Anwar Khawaja Industries, care produce mingile de fotbal în fabricile sale din Pakistan. 

minge liga1 Așa arată modelul cu care se joacă în Bundesliga

445de lei este prețul unei mingi originale Derbystar produse de Select, minge ce poate fi comandată online

În Olanda, dedicație pentru Rembrandt

Și în „Țara Lalelelor” se joacă cu mingea produsă de Select. Eredivisie a anunţat că în sezonul 2019-2020 mingea oficială a campionatului Olandei va fi "mingea Rembrandt". Balonul va fi folosit şi de Răzvan Marin, care din iulie va evolua la Ajax Amsterdam. Designul include imagini cu gravuri ale lui Rembrandt, marcându-se astfel „Anul Rembrandt”.

24 minge olanda

Mingea a fost prezentată acum o lună la Rijkmuseum din Amsterdam. „Rembrandt a fost un artist, la fel ca jucătorii cei mai buni din Eredivisie. Şi o creativitate excepţională este absolut necesară atunci când vrei să fii cel mai bun, pe teren şi pe pânză”, afirma directorul general al muzeului, Taco Dibbits, la lansarea oficială. Pe 4 octombrie se împlinesc 350 de ani de la moartea marelui pictor și gravor olandez. 

ISTORIA MINGII DE FOTBAL

  • La începutul secolului 16, era doar o băşică de porc umplută cu boabe de fasole şi mazăre.
  • În 1851, la Londra, William Gilbert a expus o minge îmbrăcată în piele. Soţia unuia dintre competitorii lui Gilbert, H.J. Lindon, a murit după ce căpătase o boală la plămâni din cauză că a suflat în sute de băşici de porc! Ulterior, în 1862, Lindon a inventat prima minge gonflabilă din cauciuc.
  • Mingile aveau o cameră acoperită de un înveliş din piele de vacă, grea, maro. Din cauza cusăturilor cu fir de cânepă, balonul provoca dureri când era lovit cu capul.
  • După inventarea unui nou tip de valvă şi renunţarea la şiret, balonul a devenit rezistent la apă, iar fotbaliştii au început să lovească mai des şi mai precis mingea cu capul şi să dribleze.
  • În 1951 s-a permis folosirea mingii de culoare albă pentru ca spectatorii să aibă o vizibilitate mai bună.
  • Prima minge oficială FIFA, Telstar, a fost folosită la Mondialul din Mexic '70. De atunci, toate mingile oficiale ale Cupei Mondiale au fost create de Adidas. 

Citește și:

7 scurte » Cine trebuie să plătească pentru VAR? Unde se duc banii Ligii? Cât de confuz e Becali?

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
allez_lfc
allez_lfc  •  26 Aprilie 2019, 11:41
Postat de martinpen pe 26 Aprilie 2019, 11:24

O prostie mai mare ca ei... In cupele europene se joaca cu Adidas, luati ma mingi Adidas... Nike era cea mai buna varianta, in lume toti joaca cu Nike.

Începând cu actualul sezon, în Europa League, mingile sunt de la Molten. Adidas a rămas doar în UCL. După cum spune în articol, nu chiar toți joacă cu Nike. Din sezonul viitor, La Liga, a semnat cu Puma.

martinpen
martinpen  •  26 Aprilie 2019, 11:24

O prostie mai mare ca ei... In cupele europene se joaca cu Adidas, luati ma mingi Adidas... Nike era cea mai buna varianta, in lume toti joaca cu Nike.

cfr_cluj_campioana
cfr_cluj_campioana  •  26 Aprilie 2019, 10:54

Da, da,da.. Ce trebuie nu se face (VAR), dar suntem foarte atenti cu ce minge (sponsor) se joaca. Pfff.. Romania chiar ca e fara de speranta.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează