FOTBAL  »  Superliga  »  GSP LIVE

EXCLUSIV Se întâmplă în România: jucător pus de Viitorul să-și răscumpere singur viitorul » Șeful AFAN: „Nu e normal, nu e legal!”

Articol de - Publicat luni, 21 decembrie 2020 12:26 / Actualizat luni, 21 decembrie 2020 16:11

Andrei Tîrcoveanu (23 de ani) a dezvăluit în direct la GSP Live că a fost pus de Viitorul să-și răscumpere viitorul, plătindu-și singur o clauză pe care clubul lui Hagi și-o asumase în contractul cu Dinamo. „E ilegal”, spune șeful AFAN, Emilian Hulubei, informat despre tranzacția controversată.  

În ianuarie 2019, Andrei Tîrcoveanu - un jucător produs de centrul de copii al clubului Dinamo - a fost pus pe lista de transferuri după ce tatăl său, Bogdan, a făcut declarații dure la adresa antrenorului Mircea Rednic. Mijlocașul - atunci în vârstă de 21 de ani - a semnat imediat cu Viitorul, sperând să-și relanseze cariera la clubul lui Hagi.  

“În primul an la Viitorul, eram concurent pe post cu Ianis și cu Vână, dar m-am dus acolo pentru că simțeam că pot să joc. A fost ambiția mea. Dacă aș fi să mai aleg o dată, m-aș duce tot acolo. Sunt ambițios, m-am apucat de fotbal să fiu cel mai bun. Nu alerg după contracte. Am câștigat Cupa, Supercupa în perioada de la Viitorul. Apoi, începuse campionatul și, după ce am jucat două meciuri titular în primele 3 etape, am avut o discuție cu domnul Hagi. Mi-a zis că am toată susținerea lui, că nu mă dă afară de acolo, că pot să stau să mă pregătesc, dar că nu-mi garantează un loc de titular. Pe postul meu îi aveam acum concurenți pe Cosmin Matei, Ciobanu și Casap.  

L-am întrebat ce ar fi mai bine pentru mine, ce ar face el în locul meu. Mi-a zis că la vârsta asta e cel mai important să joc. Am înțeles asta și mi-am căutat echipă. M-am dus în Liga 2 la Chiajna pentru că mi-era dor să joc”. 

EXCLUSIV Se întâmplă în România: jucător pus de Viitorul să-și răscumpere singur viitorul » Șeful AFAN: „Nu e normal, nu e legal!”

 Anunțat să-și caute echipă 

După împrumutul la Chiajna, Tîrcoveanu trebuia să revină în vara lui 2020 la Viitorul, club cu care avea un contract pe 4 ani, valabil până în 2023.  

“Când m-am întors, nu știu ce s-a întâmplat. Nu am niciun răspuns. Nu am mai vorbit deloc cu domnul Hagi. Mi s-a transmis printr-un intermediar de către domnul Iașko să-mi caut echipă. 

- De ce prin intermediar? 
- Am întrebat despre viitorul meu printr-un scouter care a aranjat și transferul meu de la Dinamo la Viitorul. Nu mi-am permis să sun eu direct la club, mi-era rușine. 

- Și? 
- Domnul Iașko i-a transmis să-mi caut echipă. Mi-am găsit la Botoșani. Mi-au dat drumul cu o condiție. Când am plecat de la Dinamo la Viitorul, rămăsese un procent de 20 la sută dintr-un viitor transfer, dar nu mai puțin de 20.000 de euro. În caz că mi se termina contractul cu Viitorul sau voiau să reziliem, Viitorul trebuia să-i plătească 20.000 de euro lui Dinamo. Un fel de caz Șerban, dar cu o clauză mult mai mică decât cea de un milion de euro.  

“În vara lui 2020 am fost într-un moment al carierei în care nu știam ce să mai fac. Nu m-am gândit la retragere, dar nu știam încotro să o iau” 
- Andrei Tîrcoveanu, mijlocaș FC Botoșani

Clauza dintre cluburi, plătită de tatăl jucătorului 

Cum FC Botoșani nu voia să-l împrumute sau să plătească vreo sumă de transfer, Tîrcoveanu a fost pus de Viitorul în fața variantei de a-și plăti singur eliberarea pentru a se transfera. Asta deși clauza de 20 la sută sau 20.000 de euro inclusă de Dinamo în acordul de transfer din ianuarie 2019 era exclusiv responsabilitatea clubului Viitorul: 

“Viitorul nu avea nicio pretenție față de mine sau față de Botoșani și a trebuit să-mi plătesc singur suma aceea la Dinamo. Nu au fost 20.000 de euro, a fost mai puțin pentru că am negociat. În jur de 10.000 de euro, i-a plătit tatăl meu.  

6 meciuria jucat Andrei Tîrcoveanu pentru Viitorul în Liga 1. Mijlocașul nu a marcat niciun gol și nu a dat niciun assist

- Dacă tu nu aveai banii ăștia ce ai fi făcut?
- Rămâneam la Viitorul și mă duceam împrumut pe la diferite echipe.

- Practic, tu ai dat bani de la tine ca să ai un viitor.  
- Exact.

- Ți se pare normal? 
- (Stânjenit) Nu mi se pare. Dar dacă am ajuns în situația asta… 

EXCLUSIV Se întâmplă în România: jucător pus de Viitorul să-și răscumpere singur viitorul » Șeful AFAN: „Nu e normal, nu e legal!”
Tîrcoveanu încearcă să-l frâneze pe Gnohere. Imagine de la antrenamentele lui Dinamo

Șeful AFAN: “Cine plătește impozite?” 

Gazeta l-a contactat pe Emilian Hulubei. Președintelui AFAN i s-a prezentat cazul lui Tîrcoveanu fără a fi informat despre numele jucătorului sau cele ale cluburilor implicate, iar reacția sa a fost categorică: 

“Nu e normal ca un jucător să plătească o clauză din contractul încheiat între două cluburi. Nici nu e legal. În ce calitate plătește jucătorul acești bani? Cine plătește impozitele, cum e trecut în acte? În stilul ăsta o să ajungem să-și plătească jucătorii toate clauzele de reziliere impuse de cluburi altor cluburi” 

Bogdan Bălănescu, președintele lui Dinamo în momentul efectuării tranzacției controversate, nu a putut fi contactat. Surse din club susțin, însă, că înțelegerea pentru Tîrcoveanu l-a inclus și pe presupusul agent al jucătorului, grecul Georgios Tsouris de la firma Magico Sports. “Dinamo avea la impresar o datorie de 10.000 de euro din comisionul pentru transferul lui Brito, iar Tsouris a propus să stingă datoria dacă Dinamo renunță la pretențiile de la Viitorul. Probabil că tatăl lui Tîrcoveanu i-a plătit suma impresarului, nu clubului nostru”.  

Zoltan Iașko, directorul sportiv de la Viitorul, a comentat pentru GSP.RO declarațiile lui Târcoveanu: „Am văzut ce a spus și până la un punct a spus adevărul. Doar că nu erau 20.000 de euro, ci 10.000. În plus, noi i-am zis jucătorului că dacă aduce de la Dinamo o hârtie cum că nu ne mai cer cei 10.000 de euro îl lăsăm liber. Era ilogic să plătim noi cei 10.000 de vreme ce nu mai rămânea jucătorul nostru. Un intermediar a vorbit cu Gică și i-a spus că rezolvă el situația. Ce a făcut Tîrcoveanu mai departe, dacă a plătit sau nu la Dinamo, nu mai e treaba noastră. Noi l-am lăsat liber de contract, cu toți banii plătiți la zi”

VEZI AICI EMISIUNEA GSP LIVE INTEGRALĂ CU ANDREI TÎRCOVEANU

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (10)
raul1985
raul1985  •  21 Decembrie 2020, 23:39
Postat de whiteredarad pe 21 Decembrie 2020, 18:28

Continua razbunarile gsp pe...Viitorul. "Marca inregistrata "... Stucan este inca ..tare. Se stie ...de mult aversiunea lui Stucan vizavi de Hagi si Viitorul !. Viitorul este criticata pentru o manevra pe care...cam toate cluburile o fac. Acum ..Tircoveanu e...vedeta ! Omul nu s-a acomodat -pe niciunde, dar s-a gasit momentul " sa dea in git "...Viitorul. Jucatorul asta voia si cu bani si sa plece liber de contract...simpatic ...nu ? E jenanta politica gsp impotriva Viitorului. Nu gasiti ...la Dinamo cazuri dintr-astea ? sau pe la Becali...care ...cind i se pune pata...da afara pe ..."cine vreau ...muschii lui" ?. Am si eu...o nedumerire....pina cind ?...pina unde ?

mda... eu nu inteleg de ce inca mai exista sustinatori ai FC Omenia. o echipa pastrata in Liga I datorita unor blaturi mai mari decat casa (acele victorii cu FCSB si Dinamo la scor, cand ei erau aproape retrogradati). un campionat castigat la fel pe "omenie" si 0 rezultate in cupele europene. ce tot atata cu Viitorul. daca Hagi a fost in top 3 cei mai mari fotbalisti romani, asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa-l perie non-stop. de fapt palmaresul antrenorului Hagi este un mare 0. ne-a mancat calificarea la mondialul din 2002, a fost dat afara pe usa din dos de la Galata (unde era zeu) , a fost dat afara pana si fratele lui de sange de la FCSB cu un mare circ si in cele din urma s-a dat afara singur de la propria echipa cand nu ii mai mergeau omeniile. la capitolul jucatori formati, iar tinde spre 0. nicio certitudine, sau macar unul care sa ridice capul prin vest. numai rateuri... si mai sunt unii care il vor si la nationala :))) daca tot i-a platit si rasplatit clauzele "vesnicului decar", macar putea sa-i dea drumul liber si acestui baiat, si pun pariu ca mai sunt zeci de tineri care au patit la fel...

whiteredarad
whiteredarad  •  21 Decembrie 2020, 18:28

Continua razbunarile gsp pe...Viitorul. "Marca inregistrata "... Stucan este inca ..tare. Se stie ...de mult aversiunea lui Stucan vizavi de Hagi si Viitorul !. Viitorul este criticata pentru o manevra pe care...cam toate cluburile o fac. Acum ..Tircoveanu e...vedeta ! Omul nu s-a acomodat -pe niciunde, dar s-a gasit momentul " sa dea in git "...Viitorul. Jucatorul asta voia si cu bani si sa plece liber de contract...simpatic ...nu ? E jenanta politica gsp impotriva Viitorului. Nu gasiti ...la Dinamo cazuri dintr-astea ? sau pe la Becali...care ...cind i se pune pata...da afara pe ..."cine vreau ...muschii lui" ?. Am si eu...o nedumerire....pina cind ?...pina unde ?

romulus65
romulus65  •  21 Decembrie 2020, 15:55

De ce nu spune jucatorul si salariul pe care l-a avut la Viitorul?Stiu ca nu da Viitorul salarii foarte mari dar ma gandesc ca era mai mare decat cei 2000 de lei luati la Dinamo. In rest, eu cred ca Viitorul are dreptate. De ce ar plati clauza unui jucator care vrea sa plece de la echipa si care, retineti, nu este dat afara? Daca nu-i convenea, jucatorul putea sa ramana la Viitorul pana la terminarea contractului si nu platea nimic. A fost alegerea jucatorului sa plece. Vad ca de Dinamo nu spune nimeni nimic, care dupa ce ca l-a platit mizerabil pe jucator a gasit ocazia sa si castige ceva de pe urma lui.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează
Close