FOTBAL  »  Superliga  »  DEZVĂLUIRE

EXCLUSIV Secretul trist al lui Ilie Balaci: a murit supărat pe finul său, Flavius Stoican, pe care-l acuza că „l-a vândut” » Fiica lui Balaci: „E adevărat. Flavius nu și-a cerut niciodată iertare”

Articol de - Publicat marti, 29 ianuarie 2019 08:00

Marți, 23 octombrie 2018, Ilie Balaci a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Sineasca din Craiova. Mii de oameni, persoane din fotbal sau fani obișnuiți, au venit din întreaga țară pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel despre care Ladislau Boloni a declarat recent că a fost un fotbalist complet, demn să joace la orice echipă mare din lume. 

În vâltoarea momentului, o absență a trecut neobservată. Antrenorul lui Poli Iași, Flavius Stoican, nu a luat parte la funeralii, deși legătura sa cu Ilie Balaci era, teoretic, una foarte puternică.

La doar 14 ani, Stoican era debutat la seniori de antrenorul Ilie Balaci, la Turnu Severin. Apoi, fotbalistul a fost nășit de legendarul jucător al Craiovei Maxima.

“Şi-a dorit să ajung un mare fotbalist încă de când aveam 14 ani. Ca om a fost, este şi va rămâne naşul familiei mele. Mi-a botezat fetiţa, fiica mea poartă numele fetei lui, pentru familia mea este o pierdere imensă. A avut un suflet uriaş. Cadoul său de nuntă pentru noi a fost o casă. A fost prima casă a noastră”, declarase Stoican în presă, imediat după aflarea veștii dispariției lui Balaci.

La două zile după aceste cuvinte sensibile, Stoican nu a venit la Craiova să-și ia rămas bun de la nașul său. În aceeași seară, însă, el a mers la petrecerea dată de președintele lui Poli Iași, Adrian Ambrosie, cu ocazia împlinirii a 46 de ani.

“Ca antrenor, faptul că la 14 ani m-a debutat în fotbal a contat enorm şi îl voi respecta toată viaţa mea, chiar dacă el este acum acolo sus şi ne veghează pe fiecare”
Flavius Stoican, 21 octombrie 2018

Motivul absenței lui Stoican este un conflict care data de 17 ani.

“Puțină lume știe că tata a murit supărat pe Flavius. Nu-și vorbeau de aproape 20 de ani. Tata a aflat că Flavius l-a trădat la un meci. A bănuit încă de atunci, apoi alți jucători din vestiar i-au confirmat. S-a supărat foarte tare, mai ales că era vorba despre Flavius pe care-l considera ca fiind băiatul lui”, a confirmat Lorena Balaci, fiica nașului lui Stoican.

balaci stoican
Nașul Ilie Balaci și finul Flavius Stoican, împreună cu soțiile

La înmormântare, familia Stoican a fost reprezentată de fata antrenorului lui Poli Iași, Lorena, handbalistă la SCM Craiova. “Lorena a venit, a fost foarte drăguță. Tata o iubea foarte tare, se mai întâlnea cu ea prin Craiova și o întreba dacă are nevoie de ceva, dacă poate să o ajute. Flavius, însă, nu a venit niciodată să-și ceară iertare”, a povestit fiica lui Balaci.

Balaci l-a acuzat acum 3 ani

Conflictul dintre Balaci și Stoican a ieșit o singură dată la suprafață, dar legendarul fotbalist nu a intrat în detalii. În 2015, Balaci surprindea atunci când declara pentru Gazeta de Sud:

“Stoican, și când juca la noi, evolua de fapt pentru Dinamo. Păi, când Nețoiu era patronul echipei, să nu cumva să credeți că Stoican juca pentru Craiova. Dacă mi-aduc bine aminte am fost și eu o scurtă perioadă la club, vreo trei luni, așa că știu ce spun. Și nu uitați că pe Stoican eu l-am inventat, din păcate”

La moartea lui Balaci, Stoican a admis și el printre rânduri că relația cu nașul său nu era una grozavă:

“A fost şi trist în multe momente, pentru faptul că noi, cei din generaţia pe care ne-a antrenat, nu ne ridicam la nivelul lui. Şi asta pentru că nu aveam cum. El a fost mult prea mare şi era greu să jucăm ca el”.

Lucrat de Nețoiu, prin jucători

Gazeta a discutat cu oameni aflați atunci în club și a identificat cauza care a produs ruptura iremediabilă dintre Ilie Balaci și protejatul său, Flavius Stoican.

În martie 2001, Ilie Balaci era numit pentru a doua oară antrenor la Universitatea Craiova, la dorința acționarului Nicu Gheară. Instalarea “Prințului” nu a fost, însă, pe placul altui acționar, Gigi Nețoiu, cel care controla și un grup de fotbaliști din vestiar.

balacigheara gs
Antrenorul Ilie Balaci și finanțatorul Nicu Gheară, la Universitatea Craiova. Sponsorul principal era firma lui Nețoiu, Vincon. Sursă: GSP

Balaci a rezistat doar cinci meciuri: 2-1 la Brașov, 2-4 (acasă) cu Gloria Bistrița, 0-0 la Foresta, 1-1 (acasă) cu Ceahlăul și 0-2 (acasă) cu Astra. Partidele jucate acasă au fost împotriva unor formații cheie din Cooperativă, grupul de interese controlat la acea vreme de Jean Pădureanu și din care făcea parte și Gigi Nețoiu.

După înfrângerea cu Bistrița, Balaci a declarat că nu se pune problema unui aranjament în ciuda faptului că fanii îi acuzau jucătorii de noncombat. Dar, după egalul cu Ceahlăul, poziția publică a lui Balaci s-a schimbat radical. Patru dintre jucătorii apropiați de Nețoiu - Niculescu, Danciu, Domocoș și Bărcăuan -  au fost trimiși la echipa a doua, iar antrenorul și-a anunțat plecarea.

Într-un interviu acordat cu două zile înainte de Paștele anului 2001, Balaci îi declara lui Horia Ivanovici: “Nu am putut înțelege cum o echipă care a mâncat pământul la meciul cu Brașov nu a putut să stea în ghete cu Bistrița, o echipă care a mâncat pământul la Suceava n-a mai putut să alerge cu Ceahlăul”.

Concluzia sa era dură:

“M-am simțit trădat de o parte dintre acționari și de o parte dintre jucători”.

ilie balaci gigi netoiu dg 028
Un trio dezbinat. Balaci, Gheară (cu spatele) și Gigi Nețoiu. Sursă: GSP

Apropiații lui Balaci spun că antrenorul a refuzat să creadă că printre trădători se numără și finul său, Flavius Stoican.

Însă, la ultimul meci al lui Balaci pe banca Universității, echipa a pierdut, din nou, acasă, împotriva Astrei. Adversara era condusă de Petre Buduru, prieten la cataramă cu Gigi Nețoiu, iar patronul Ioan Niculae a venit special la Craiova și a stat pe bancă pentru prima dată de când preluase Astra. Deși presa aștepta o victorie lejeră a Craiovei, drept recompensă pentru meciul cedat ușor în tur, Astra a învins fără probleme.

La acel meci, Stoican a ieșit de pe teren în minutul 44, acuzând o accidentare. Scorul era deja 2-0 pentru Astra.

A fost momentul, spun apropiații, în care “Prințul” a realizat că finul său este unul dintre “trădători”.

La finalul meciului, Balaci și-a dat demisia.

După plecarea sa, în decursul a unui an, Nețoiu i-a mutat la Dinamo pe cei patru jucători suspendați de fostul antrenor, dar și pe finul lui Balaci, Flavius Stoican. Lotul teleportat la București a fost întregit de Alexa, Grigorie, Frăsineanu, Burcă și Preda.

Stoican neagă conflictul

Gazeta l-a contactat pe Flavius Stoican pentru a comenta conflictul cu Ilie Balaci. În ciuda declarațiilor Lorenei Balaci, antrenorul lui Poli Iași a negat că nașul său ar fi fost supărat pe el:

“Mmmm… Nu știu ce să zic. Era dezamăgit că nu câștigam noi meciurile, nu era dezamăgit pe mine. Era mai mult dezamăgit pe noi ca și jucători. Nu mi-a reproșat niciodată. Nu. Ce a mai spus el prin presă erau vorbe că nu suntem în stare să-i batem pe Dinamo. Era dezamăgit pe mine, pe Niculescu, pe Bărcăuan, pe toți”.

Întrebat despre absența de la înmormântare, Stoican a răspuns: “A fost fata mea, am trimis și coroană”.

000041cp flavius stoican
Flavius Stoican, în tricoul Craiovei. Relația cu nașul său, Ilie Balaci, a supraviețuit până la ultimul meci al "Prințului" ca antrenor la Știința

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
antalmihai
antalmihai  •  29 Ianuarie 2019, 18:00

Niciodata nu va fi iertat, de suporterii U Craiova!

portardelegenda
portardelegenda  •  29 Ianuarie 2019, 15:49

Din ciclul paranoia la români. Mare jucător Ilie dar că mulți alți paranoici nu putea accepta înfrângerea decât motivand-o prin scenarii paranoice. Că deh hoțului de hot i-e frica. Spunea că ,,echipa a mâncat pământ la Brașov și apoi nu a jucat nimic în următoarele etape''. Adevărul e că au avut noroc chior la Brașov după care norocul s:a cam dus. Orice *** pune orice eșec personal în spinarea altora. Odihnește -te in pace Ilie .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

zagna
zagna  •  29 Ianuarie 2019, 14:44

Stoicane, cand iti furi parintele spiritual care ti-a facut cadou prina ta casa, zero este o nota prea mare pentru caracterul tau...

Vezi toate comentariile (17)
Comentează