FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Sfatul de la Hagi care i-a schimbat jocul lui Țucudean: "Îmi spune «Pentru ce faci asta? Îți consumi energia aiurea?»" » Ce le spune Hagi jucătorilor de la Viitorul

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 decembrie 2018 15:52

Atacantul George Țucudean, 27 de ani, a fost desemnat cel mai bun fotbalist român în ancheta Gazetei Sporturilor, după un sezon de excepție cu CFR Cluj.

Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, George Țucudean a vorbit despre relația pe care a avut-o cu Gică Hagi la Viitorul și a dezvăluit sfatul pe care acesta i l-a dat, schimbându-i jocul și cariera.

- Te-ai fi gândit în urmă cu doi ani că aveai să ajungi la un nivel atât de bun?
- Acum doi ani mă gândeam cu ce să mă ocup dacă mă las de fotbal, încotro s-o apuc: să mă duc cu taică-miu la fabrica de mobilă sau la vie? Bine, o să ajung oricum acolo la un moment dat. Ajunsesem într-o situație rea, după ce făcusem cele mai proaste alegeri, ASA Târgu Mureș și Pandurii. Mergeam din rău în mai rău.

- Și care a fost soluția?
- Citisem știrea că Nimely, atacantul de la Viitorul, avea probleme medicale și nu primea viza ca să mai joace. M-am gândit «Ce bine mi s-ar potrivi mie Viitorul!». L-am sunat pe Mircea Sandu, impresarul meu: «Vorbiți cu domnul Hagi? Că eu m-aș potrivi acolo, dacă vrea să mă ajute și să-l ajut și eu pe el». Hagi a zis da. Țin minte că la prima întâlnire m-a întrebat doar dacă eram pregătit. I-am spus că da, mă antrenasem cu UTA în iarnă. Așa am ajuns la Viitorul și între timp m-am schimbat mult ca mentalitate, ca deprinderi.

- La Viitorul ai avut un moment mai greu, mai complicat. Ce s-a petrecut?
- Episodul despre care s-a scris, că am plecat din cantonament. Așa am simțit atunci, era prea mare presiunea. Domnul Hagi vrea mereu să câștige și nici eu nu vreau să pierd, doar că era un moment mai greu. Avuseserăm ghinion în preliminariile Champions League, o puteam elimina pe APOEL, apoi ciprioții au prins culoar bun și au ajuns în grupe.

- Cum s-a rezolvat conflictul? Cum ai trecut peste?
- Am fost la meciul cu Voluntari, de a doua zi, și am discutat. Alt antrenor mi-ar fi zis "Vrei să pleci? Du-te!". Hagi m-a ascultat și apoi m-a luat în brațe. După episodul ăsta am câștigat și am început să urcăm în clasament până am devenit campioni.

- Pe lângă faptul că ai avut ocazia să joci constant, te-a mai influențat în vreun fel experiența de la Viitorul?
- Toată lumea pleacă de acolo pe plus. Și dacă n-ai jucat, tot pleci de acolo în câștig, nu se poate să nu fi învățat ceva! Chiar mă gândeam într-una dintre zilele trecute că la nici un alt club nu mi s-a mai întâmplat să mă ia antrenorul de mână, să mă așeze la masă și să-mi explice clar: "Noi jucăm așa, asta e tactica, rolul tău e ăsta!". D-aia juniorii și tinerii din echipa mare știu ce au de făcut, nu mai au nevoie de acomodare, că ei de ani de zile sunt antrenați în conceptul lui Hagi. Mai departe, cred că e un test când pleacă de acolo și ajung în alt stil, cu alt antrenor.

- Tu ai reușit să te încadrezi și la CFR cu Petrescu.
- Da, dar eu nu sunt format la Viitorul, trecusem deja prin diverse stiluri. Hagi mi-a zis: "Primul sfat: să nu mai faci alunecări!". Mi-am adus aminte că în meciul recent cu Dinamo, pe care l-am câștigat cu 3-0, am făcut o alunecare și am luat galben.

- De ce să nu faci alunecări? Care era explicația?
- Îmi spunea "te bați cu fundașii la mijlocul terenului? Pentru ce? Îți consumi energia aiurea?". Pe urmă mă gândeam "băi, are dreptate! Îmi dau viața aiurea să mă bat pentru minge și nu mai ajung la finalizare!". El îmi zicea "ca atacant, jocul tău trebuie să însemne demarcare, execuție. Nu bătaie cu fundașul! Fii inteligent!". Și mijlocașilor le spunea "alunecarea să fie ultima soluție! Recuperați de pe picioare, din plasament, anticipați jocul! Uitați-vă la Busquets! Îl vedeți încontinuu în alunecări?".

"Perioada de la Viitorul m-a schimbat, inclusiv tactic. Niciun antrenor nu mă mai folosise lângă un alt vârf, Hagi mă folosea pe mine lângă Chițu și pe Eric în spatele nostru. Pentru mine a fost perfect!" George Țucudean

Citește AICI interviul complet cu George Țucudean: "Acum doi ani mă gândeam cu ce să mă ocup dacă mă las: să mă duc la fabrica de mobilă sau la vie?"

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
madalin_eivissa
madalin_eivissa  •  26 Decembrie 2018, 21:38

OMUL E ÎN TOP LA NOI, CAMPION CU 3 ECHIPE DIFERITE, PE LA NATIONALA SI-A CÂȘTIGAT RESPECTUL! DE AICI ÎNCOLO DEPINDE DOAR DE EL!!

sakamoto
sakamoto  •  26 Decembrie 2018, 18:09

N-am putut sa citesc acest articolas:prea mult sese oltenesc! Insuportabil! Mergetzi la craiova cu sese!

apollon
apollon  •  26 Decembrie 2018, 16:31

Tot de la UTA venea si Coras. Avea porecla, dulap. Asta-i fabrica de mobila. La export a fost refuzat peste tot.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează