FOTBAL  »  Superliga  »  VIITORUL

EXCLUSIV Un deceniu de cantonamente! Țîru și Vînă au rememorat primul stagiu de pregătire de la Viitorul

Foto: Ionuț Coman +1   FOTO
Foto: Ionuț Coman

Articol de - Publicat joi, 24 ianuarie 2019 14:26

Fundașul Bogdan Țîru, 24 de ani, și atacantul Ionuț Vînă, 23 de ani, au rememorat primul stagiu de pregătire împreună, efectuat în 2009, anul lansării Academiei.

Veniți la Academia de Fotbal "Gheorghe Hagi" chiar în urmă cu un deceniu, când "Regele" lansa cel mai de succes proiect din fotbalul românesc, Bogdan Țîru și Ionuț Vînă au strâns destule cantonamente împreună.

Primele pe vremea când abia își luaseră buletinele. "Am mai fost plecați pentru scurt timp la alte echipe, dar am prins destule stagii de pregătire amândoi. Eu am venit chiar la începutul anului 2009 și am făcut primul cantonament de la înființare. Tot în Antalya. Noi, juniorii, plus echipa mare", povestește fundașul în vârstă de 24 de ani.

"La mine, primul a fost în vara acelui an. S-au adunat multe de atunci, minimum zece împreună. Mă știam deja cu Bogdan, pentru că fusesem adversari la juniori. Eu jucam la Oțelul, el la Elpis, la turneul Gheorghe Ola", își amintește atacantul în vârstă de 23 de ani. "Da, în sala de lângă terenul sintetic de la voi, din Galați", îl completează Țîru.

Viața în cantonament

Timp de două săptămâni, fotbaliștii au stat la superhotelul Sueno de Luxe. Iar programul a fost simplu.

Antrenamente, meciuri amicale, refacere și odihnă, tot ce ține de pregătirea pentru a doua parte a sezonului Ligii 1. "Nu cred că am avut vreodată o perioadă de pregătire atât de scurtă. Dar este intensă, nu prea avem timp de nimic, nici măcar să ne plictisim de același peisaj în fiecare zi. Plus că ne înțelegem bine, ne știm deja foarte bine. De exemplu, când unul este mai nervos, îl lași în pace, până se calmează", dezvăluie Țîru.

"Eu nu văd viața fără să stau în colectiv, m-am obișnuit așa. Chiar dacă stăm toată ziua împreună la antrenamente sau în cantonamente, ne întâlnim și în timpul liber", explică Vînă.

În același timp, au grijă să fie un exemplu pentru juniorii care au făcut deplasarea la Belek alături de echipa mare. "Am fost privilegiați prin faptul că am ajuns la Academie. Ni s-a dat șansa să jucăm foarte devreme în prima ligă, pe când aveam 17-18 ani. Asta trebuie să înțeleagă și cei mai mici, care vin din spate. Când mergeam pe la echipa mare, care era în liga secundă, eram entuziasmați. Ceea ce nu prea văd la ei", spune Ionuț.

"Noi, când aveam vârsta lor, doar ne antrenam cu echipa mare, nu jucam. Dar tot ni se părea extraordinar", întărește Bogdan.

"Bas Kuipers este bun, știe jocul, plus că este fundaș central de picior stâng, ceea ce nu am mai avut de multă vreme. Mai trebuie să învețe puțin din tactica noastră, dar ne va ajuta, este un jucător de calitate"
Bogdan Țîru, fundaș Viitorul

"Joc unde mi se cere, în funcție de tactica pe care o alege Mister. Postul care-mi place cel mai mult este de mijlocaș ofensiv, dar pot evolua și ca atacant lateral" Ionuț Vînă, atacant Viitorul

Provocare acceptată

La finalul interviului, cei doi au acceptat provocarea lansată de corespondentul Gazetei Sporturilor de a juca o partidă de șah. Cu piesele imense de pe "terenul" cu pătrețele albe și negre din zona de distracție de la hotel. "Prima oară îmi betonez defensiva", și-a avertizat Țîru oponentul. "Sunt pregătit să atac", a replicat Vînă și amândoi au izbucnit în râs. Câteva minute de destindere, în mijlocul cantonamentului de iarnă. Și o remiză convenită de comun acord, pentru că este timpul să meargă la odihnă. 

viitorul 2 +2 FOTO

Play-off și Cupa României

Chiar dacă lucrurile s-au complicat după rezultatele din finalul anului trecut, cei doi sunt convinși că Viitorul va merge în play-off și speră să încheie sezonul cu un trofeu în Cupa României.

“Anul trecut, pe vremea aceasta, eram într-o situație și mai dificilă în clasament. Am făcut o pregătire bună, ne-am concentrat și am adunat 10 puncte în patru meciuri. Primul obiectiv este să intrăm în play-off, apoi ne vom face o strategie în privința luptei pentru titlu. Vedem ce diferență rămâne față de cele din față, după ce se înjumătățesc punctele. Dar cred că mai accesibilă este Cupa României”, spune optimist Țîru.

“Suntem convinși că o să intrăm în play-off, gândurile noastre zboară acum doar spre asta. Și la Cupa României. Până acum, nu a fost un obiectiv clar, mai degrabă o șansă pentru cei care nu prea jucau în campionat. Și cred că putem să luăm trofeul”, adaugă Vînă.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
turbozero
turbozero  •  24 Ianuarie 2019, 21:00

10 ani de distrus talente si niciun fotbalist crescut :)))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează