FOTBAL  »  Superliga  »  CSU CRAIOVA

EXCLUSIV Un jurnalist italian îi face radiografia lui Devis Mangia, noul antrenor al CSU: "Tactic e formidabil. Adoră fotbalul modern și agresiv"

Imagine din perioada iulie 2012 - iunie 2013, când Mangia a ocupat postul de selecţioner U21 al Italiei și și-a făcut un nume în fotbalul peninsular // FOTO Guliver / GettyImages
Imagine din perioada iulie 2012 - iunie 2013, când Mangia a ocupat postul de selecţioner U21 al Italiei și și-a făcut un nume în fotbalul peninsular // FOTO Guliver / GettyImages

Articol de - Publicat joi, 25 mai 2017 00:00

Universitatea l-a înlocuit pe Mulțescu cu italianul Devis Mangia, tehnician ce a dus naționala U21 a squadrei azzurra până în finala Euro 2013.

Oltenii au dat lovitura și l-au instalat oficial pe antrenorul care a avut performanțe extraordinare la naționala de tineret a Italiei.

Pentru a-l cunoaște mai bine pe Mangia, care pe 6 iunie va împlini 43 de ani, Gazeta a discutat cu Marco Amabili. Acesta e un jurnalist italian experimentat, acum manager al site-ului picenotime.it.

Marco a realizat nenumărate materiale despre Mangia în perioada pe care acesta a petrecut-o ca "principal" al lui Ascoli (Serie B), noiembrie 2015 - mai 2016.

- Buongiorno, Marco! De ce crezi că Mangia a ales România, el având o cotă foarte bună, care i-ar fi permis să lucreze în campionate mai puternice?
- Ultima sa aventură pe banca unei echipe, la Ascoli, a fost destul de complicată și cred că a vrut să plece din Italia pentru a începe o carieră într-un fotbal diferit.

- A plecat subit de la Ascoli, în urmă cu exact un an. Ce s-a întâmplat?
- După ce Devis a decis să demisioneze, managerul general al clubului, Andrea Cardinaletti, a dat o singură declarație: "Mangia a renunțat la postul de antrenor de la Ascoli din cauza unor probleme de sănătate". Se pare însă că au fost niște probleme în vestiar despre care părțile implicate nu au dorit să ofere detalii.

Fan Sacchi

- Apoi a stat departe de fotbal timp de un sezon, care a fost motivul?
- Pentru a-și putea rezolva problemele de sănătate și pentru a reflecta intens asupra viitorului său.

- La ce să ne așteptăm din partea lui Mangia, tactic vorbind?
- Mangia este "elevul" lui Arrigo Sacchi, cel care a creat Milanul stelar de acum un sfert de veac. Sacchi îl stimează foarte mult pe Mangia! Noul allenatore al Craiovei adoră să joace în sistemul 4-4-2, dar la Ascoli, în funcție de accidentări, mai utiliza 3-5-2, 4-3-3 sau 4-2-3-1.

- Ce fel de om este?
- E un gentleman, foarte politicos, dispus întotdeauna să ajute. Are însă și el, ca toți oamenii, momente când se enervează și e bine să-l lași în pace! :)

Probleme cu vestiarul

- Ce calități și ce defecte are antrenorul Mangia?
- Tactic este formidabil pregătit. Adoră fotbalul modern și agresiv. În ceea ce privește defectele, cred că are încă probleme în a manageria vestiarul.

- Mandorlini, Zenga, Bergodi sau Napoli au făcut carieră în România. Mangia unde s-ar plasa între aceste nume?
- Mandorlini și Zenga cred că sunt cei mai pricepuți italieni care au activat în România. Pe aceștia doi îi consider mai valoroși decât pe Bergodi sau Napoli. Mangia nu are prea multă experiență, iar în Serie B, unde a antrenat la Spezia, Bari și Ascoli, nu s-a descurcat prea bine. Marea lui lovitură a fost naționala U21 a Italiei.

- Ce impact a avut Mangia la Ascoli?
- A ajuns în noiembrie 2015, când l-a înlocuit pe Mario Petrone. Echipa se afla pe ultimele locuri, iar Mangia a reușit să o reorganizeze  tactic și, cel mai important, să îl pună în valoare pe Daniele Cacia, care a punctat de 17 ori sezonul trecut.

- Altceva mai puțin cunoscut despre Devis?
- Este foarte superstițios. Așa cum sunt, de fapt, majoritatea antrenorilor italieni. De exemplu, la conferințele de presă, mai întâi vorbea cu televiziunile și de-abia după cu restul presei. În cazul în care câștiga un meci, făcea exact același lucru și la următoarea partidă. Dacă pierdea, făcea totul pe dos!

- În 2013, a ieșit vicecampion european la U21, însă nu a făcut pasul înainte în carieră. Există vreo explicație?
- Cred că este un tehnician potrivit pentru echipele naționale, dar mai are multe de învățat, mai ales în ceea ce privește temperamentul. Sper ca experiența din România să fie foarte importantă pentru cariera sa.

"Am câștigat palmaresul!"

Adrian Mititelu a anunțat o victorie împotriva CSU. "Am câștigat pe fond procesul cu palmaresul! Când au văzut că nu mai pot tergiversa procesul, cei de la CSU au renunțat la judecată. Instanța le-a respins cererea de a lua palmaresul!", a declarat Mititelu.

"CSU nu a pierdut niciun proces legat de palmares și cu atât mai puțin palmaresul în sine! Motivul pentru care noi credem că s-a luat această hotărâre este că instanța a decis că nu are calitatea de a judeca această cerere", au replicat șefii lui CSU într-un comunicat.

"Mangia nu este un antrenor foarte scump! Aici, în Italia, câștiga aproximativ 100.000 de euro pe an!"
Marco Amabili, jurnalist italian

9echipe a antrenat Mangia în carieră: Varese, SS Tritium 1908, Ivrea, Valenzana Mado, Palermo, Italia U21, Spezia, Bari și Ascoli

10.000 €va fi salariul lunar al lui Mangia și al staff-ului său la clubul din Bănie

4jucători vor fi puși pe liber de Știința în această vară: Mingote, Barthe, Bucurică și Fajiciu

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
326192847795467
Juventin Bianconero  •  25 Mai 2017, 17:09

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

portardelegenda
portardelegenda  •  25 Mai 2017, 15:32

mda , ,, A demisionat subit de la Ascoli " asta imi intareste increderea in lucrurile pe care le stiu despre baiatul asta , nu vreau sa dezvalui aici si acum dar atunci cand se va afla motivul real al plecarii de la Ascoli va fi un soc pentru d-nul Rotaru si probabil pentru toata lumea fotbalului si nu numai .

893736854062440
Andrei Popescu  •  25 Mai 2017, 10:28

Acesta este un articol bun. Stima!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează