FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO

EXCLUSIV // VIDEO Dezvăluire la limita dopingului: perfuzii găsite în cantonamentul de la Săftica. Controversatul doctor Bătineanu: „Nu le foloseam”

Articol de , - Publicat vineri, 18 octombrie 2019 12:24

Doctorul demis de la Dinamo, Adrian Motoacă, a dezvăluit un amănunt de culise care ridică  semne de întrebare serioase. Prezent la GSP Live, Motoacă a declarat că a găsit la Săftica “sisteme perfuzabile” din perioada în care doctorul clubului era controversatul Liviu Bătineanu.

Moartea lui Patrick Ekeng și rolul avut în această tragedie de fostul doctor Liviu Bătineanu reprezintă un subiect de controversă în fotbalul românesc în ultimii trei ani. La începutul lunii august 2019, Bătineanu a fost dat afară de la Dinamo la ordinul lui Florin Prunea. Ulterior, președintele a dat o declarație echivocă:

„Nu a plecat de la Dinamo că este prieten cu Mircea Rednic, că este prieten şi cu mine. A plecat din alte motive de la echipă, pe care nu aş vrea să le dezvolt aici”
- Florin Prunea

Înlocuitorul lui Bătineanu a fost Adrian Motoacă, însă și acesta a părăsit clubul zilele trecute după un conflict cu antrenorul Dușan Uhrin. 

Prezent în studioul GSP Live, succesorul lui Bătineanu a dat o declarație care ridică semne de întrebare în privința metodelor medicale folosite în club 
în era Bătineanu.

  • Reporter: Când ați adunat trei saci de gunoi din cabinetul medical, la sosirea în club, ați găsit indicii că în mandatul doctorul Liviu Bătineanu se întâmplau lucruri nu tocmai în regulă?
  • Motoacă: Nu-mi place să vorbesc despre colegi de-ai mei, indiferent de ramura medicală…
  • Reporter: Mă uit în ochii dumneavoastră și aștept un răspuns sincer.
  • Motoacă: Nu, nu cred. Dacă mă întrebați…în afară de sisteme perfuzabile sau ace, care sunt utile oricărui cabinet medical, dar nu pot spune că au existat substanțe sau înscrisuri. Domnul Bătineanu a predat cheile de la cabinetul medical într-o ordine ideală. Nu era nimic în club, eu am modificat inclusiv mobilierul. Nu existau medicamente.
  • Motoacă: Sisteme perfuzabile cu care eu nu sunt de acord pentru că nu se fac perfuzii în modul acesta, în mediul extraspitalicesc, nesteril.
  • Reporter: Conform regulamentului Agenției Mondiale Antidoping, perfuziile sunt un subiect foarte delicat.
  • Motoacă: Nu se fac perfuzii nici acasă. Nu știu dacă știți, dar firmele medicale care făceau tratamente la domiciliu au interzis această metodă pentru că există diferiți microbi, bacili care pot infesta persoana înțepată. O perfuzie ți-o mai poate face acasă un cunoscut. Atât.
EXCLUSIV // VIDEO Dezvăluire la limita dopingului: perfuzii găsite în cantonamentul de la Săftica. Controversatul doctor Bătineanu: „Nu le foloseam”
Adrian Motoacă, ultimul doctor plecat de la Dinamo

0 controale dopinga solicitat Liga Profesionistă de Fotbal între 2010 și finalul anului 2018. Agenția Națională Antidoping a efectuat doar 17 controale la Liga 1 în 2018, însă niciunul nu a fost cerut de LPF

VEZI AICI DEZVĂLUIREA FĂCUTĂ DE ADRIAN MOTOACĂ

Perfuziile, interzise sau nerecomandate

Conform “Listei negre” cu substanțe și metode interzise de Agenția Mondială Antidoping, folosirea acelor în venele sportivilor este interzisă în marea majoritate a cazurilor.

  1. Dacă sistemele perfuzabile sunt folosite pentru manipularea sângelui unui sportiv (recoltarea de sânge și reintroducerea lui în sistemul venos), această metodă este strict interzisă.
  2. Folosirea perfuziilor este interzisă și în cazul în care prin ac sunt introduse în venele sportivilor orice alte substanțe, fie și vitamine, însă aici există o excepție. E permisă introducerea în sistemul venos a unei substanțe legale în cantitate mai mică de 100 de mililitri într-un decurs de 12 ore. Însă, conform unei informări a Agenției Antidoping din Statele Unite (USADA), administrarea intravenoasă a unui cocktail de vitamine mai mic de 100 ml este interzisă fără o prescripție medicală (TUE - Therapeutic Use Exemption). În plus, scrie USADA, “această administrare nu este indicată clinic”, fiind preferată administrarea orală.

Bătineanu: “Le am de ani buni”

EXCLUSIV // VIDEO Dezvăluire la limita dopingului: perfuzii găsite în cantonamentul de la Săftica. Controversatul doctor Bătineanu: „Nu le foloseam”
Bătineanu (cu șapcă) neagră, în timpul momentelor critice de după prăbușirea lui Ekeng pe gazon. Foto: GSP

Pentru ce a folosit Liviu Bătineanu sistemele perfuzabile găsite de Adrian Motoacă la Săftica? Gazeta l-a contactat pe doctorul dat afară acum trei luni.

  • Reporter: În perioada în care ați activat ca medic la Dinamo ați folosit vreodată perfuzii pentru jucători?
  • Bătineanu: Nu!
  • Reporter: Niciodată? Nici pentru vitaminizare?
  • Bătineanu: Ce vitaminizare? Vitaminizarea nu se face prin perfuzii.
  • Reporter: Doctorul Adrian Motoacă a declarat că a găsit la club sisteme perfuzabile.
  • Bătineanu: Nu există așa ceva. A găsit niște catetere (n.red. - sistem folosit doar pentru uz intravenos) și niște seringi.
  • Reporter: Păi și ce făceați cu ele?
  • Bătineanu: Le aveam de ani buni.
  • Reporter: Dar ce făceați cu ele?
  • Bătineanu: Le foloseam să extrag diferite substanțe. Dacă a făcut cineva perfuzii la Dinamo cât am fost eu acolo, îmi arunc diploma de doctor. Doctorul ăsta (n.red. - Motoacă) minte. Și are prea mult timp liber. Eu, în 18 ani petrecuți la club, nu am dat interviuri. El, într-o lună, a apărut peste tot, în toată presa, despre ce vorbim?

Gazeta l-a contactat și pe directorul general al clubului Dinamo, Bogdan Bălănescu. Acesta a declarat: „Nu stau la Săftica să știu lucrurile astea. Dacă le-a găsit Motoacă, de ce nu le-a arătat. Asta ar fi bună. Cum să ne dopăm la Dinamo și să terminăm pe locurile pe care am terminat…”.

 

Bătineanu, doctorul groazei

Liviu Bătineanu este un doctor extrem de controversat în fotbalul românesc. În 2002, pe când activa la Universitatea Craiova, a absentat la antrenamentul în timpul căruia portarul Ionuț Neamțu s-a accidentat grav. După câteva zile, tânărul fotbalist a decedat, iar mama sa l-a acuzat pe Bătineanu de modul în care și-a făcut meseria. 

În 2007, un medic cardiolog de la Institutul Național de Medicină Sportivă l-a acuzat pe același doctor că îi duce pe fotbaliștii de la Dinamo prin alte cabinete din institut pentru a evita controalele obligatorii. 

În 2012, Ioan Horoba, pe atunci șef la Gaz Metan Mediaș, a declarat că a fost sfătuit să ceară control doping înaintea unui meci cu Dinamo. După moartea lui Ekeng și controversele privind cauzele decesului, Gazeta a scris că doctorul Bătineanu mergea în închisoare pentru a-i injecta lui Cristi Borcea un cocktail de hormoni.

Dinamo și perfuziile, o istorie bogată

Declarația doctorului Motoacă nu este prima legată de prezența perfuziilor în cantonamentul lui Dinamo. De-a lungul anilor, Ionuț Chirilă - fostul antrenor la echipa de tineret a clubului din Ștefan cel Mare - a relatat o discuție pe care ar fi avut-o cu Cătălin Hîldan cu o lună înainte de moartea fotbalistului: 

„Cătălin mi-a spus în casă la el, la Brănești: «Domnule profesor, nu știu ce se întâmplă. Nu mai pot să alerg. Alerg înfrânat! Obosesc enorm! Înainte de antrenament stăm 30 de minute cu perfuzii în mâini! Și după antrenament încă 30 de minute». Despre ce vorbim aici? Vreau să pun și eu o întrebare! Cum acești jucători, timp de 8 ani de zile, nu au avut o răceală, antrenați de mine. Cum apoi, la echipa mare, unul a murit, altul a avut hepatită C? Cum au început să cadă ca niște piese de domino?”. 

Antrenorul lui Dinamo din acea perioadă, Cornel Dinu, a negat acuzațiile. Doctorul clubului era Mircea Lucaciu.

Înainte de meciul cu Polonia Varșovia din 2000, au stat jucătorii cu perfuzii câte o oră sau două. Erau toți întinși, zici că erau la spital. Când am văzut, am plecat: „Eu nu fac așa ceva nici mort!”. A fost scandal mare. Au sunat la Badea, la Borcea… Până la urmă, le-au spus că mie mi-au făcut o injecție că eu nu suport perfuziile. Nu a spus-o nimeni, dar o spun eu. De acolo e posibil să i se fi tras și lui Hîldan
- Dănuț Lupu, 2009, pentru Prosport

ANAD-ul condus de Balaj: „Pe 15 august a fost ultimul control inopinat la Dinamo”

Surse din cadrul ANAD au dezvăluit pentru Gazeta Sporturilor: 

„Odată cu venirea domnului Cristi Balaj în fruntea Agenției au reînceput controale doping în fotbalul românesc. Ultimul astfel de control care a avut loc la clubul Dinamo s-a desfășurat pe 15 august 2019! A fost un control inopinand la baza echipei de la Săftica. Au fost prelevate 10 probe de la jucători și nu au fost înregistrate niciun fel de probleme. Nu a fost un control anunțat! Se știa programul de antrenament al echipei și s-a mers direct în cantonament. A fost un control care a avut loc în afara programului de competiție".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (56)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  20 Octombrie 2019, 16:11

Cum Dinamo merge un pic mai bine, cum sare presa cu insinuari mizerabile. Pai asa arata o echipa dopata? Dinamo nu a fost niciodata in istoria recenta o echipa atletica. Se pot scoate statisticile si sa vedem daca Dinamo avea parametrii fizici cei mai inalti din Liga 1. Uitati-va cat alearga CFR, Viitorul, Craiova comparativ cu Dinamo. Nu sugerez ca s-ar dopa ceilalti ! Singura echipa care s-a transformat peste noapte a fost FCSB in primul mandat al lui Reghe. Adica vazand cu ochii, in 2 luni sau mai putin, si-au crescut nivelul fizic enorm, erau de nerecunoscut

aldo_m
aldo_m  •  20 Octombrie 2019, 12:24

Daca se drogau trebuiau sa fie campioni sau macar uefa dar sa te droghezi si sa te bati la retrogradare -doctorul asta trebuie sa vina cu alta abureala

vendredi13
vendredi13  •  20 Octombrie 2019, 02:51

Sunt pentru vitaminizare si hidratare. Asta cu schimbat sangele sunt povesti. Ca sa fii perfuzat cu sange nou, sau reimbogatit, desi e scos de la tine, iti trebuie minim doua zile de repaus sa te obisnuiesti cu el. Posibil pentru refaceri, si chiar este recomandat, dar nu intri in competitie direct. Haldan a murit din cauza ca nu a fost un doctor langa el. Sa-i spuna ca i-e rau. Si sa il opreasca din antrenament. Punct. Si cu Ekeng la fel. N-a vorbit cu doctorul. De devotamentul lui Haldan pentru Dinamo nu cred ca este ceva discutabil.

Vezi toate comentariile (56)
Comentează