FOTBAL  »  Superliga  »  INTERVIU

EXCLUSIV // VIDEO Ioan Mărginean: „Am dat exemplu și am ales să donez 5.000 de lei pentru Dinamo”

Articol de - Publicat vineri, 24 ianuarie 2020 09:42

Ioan Mărginean (59 de ani) are planuri mari la Gaz Metan, echipă ce pare pregătită să iasă din insolvență și să atace cupele europene în sezonul următor. Oficialul medieșenilor speră ca aniversarea de 75 de ani a clubului să fie specială, „decorată” cu un sezon istoric.

A jucat pentru Dinamo în meciul din semifinalele Cupei Campionilor cu Liverpool și nu-și ascunde simpatia pe care o va purta mereu clubului pe care l-a slujit. E însă preocupat zi-noapte de Gaz Metan, un club care a depășit impasul financiar și renaște sub bagheta sa și a lui Edward Iordănescu. Ioan Mărginean e acel personaj din fotbalul românesc doldora de povești. Genul de om la care o scurtă discuție despre fotbal se transformă fără să simți într-un șir lung de povești spumoase, spuse cu tâlc. Căci are o legătură pentru orice, pentru oricine. 

- Domnule Mărginean, lucrurile merg bine la Gaz Metan când veniți în cantonament în Spania, sunteți din nou aproape de play-off. 
- Eu trebuia să îndeplinesc mai multe criterii. Când ai un antrenor care vrea să facă performanță, trebuie să-i acorzi sprijinul. Ideal e să-i creezi toate condițiile din lume, iar apoi să-i ceri. Ideal mai este să ai dubluri pe post, de valori apropiate. Noi avem un lot echilibrat, suntem singurii cu 7-8 copii după noi în Spania. Cantonamentul de aici și l-a ales Edi din vară, când am pus la punct strategia. Sperăm să fie de bun augur și să intrăm în play-off.  

- Spuneți de tinerii jucători, să înțelegem că sunteți mulțumit cu regula U21! 
- Să vă spun cinstit, nu e normal să impui asta, normal e să o ai în suflet și în sânge. Dacă ai un băiat tânăr, fraier să fii să nu-l promovezi. Consider că regula cu un singur jucător era suficientă, pentru că am văzut și la celelalte echipe, al doilea jucător e cam sacrificat. Apreciez antrenorii care se gândesc și la viitor. Pentru că majoritatea se gândesc la azi, poate mâine.  

- Ați avut vreun moment în care v-a fost frică că o să-l pierdeți pe Edi Iordănescu? 
- Amintiți-vă că iarna trecută, când Mihai Teja a plecat la FCSB, ar fi trebuit să fiu primul care se opune. Am vorbit cu el, având o relație specială, și am fost avocatul lui pentru plecarea la FCSB. I-am spus că mai bine rămânem oameni, să ne putem privi în ochi și i-am urat succes. A fost greu să fac pe avocatul pentru el dat fiind faptul că noi eram în reorganizare, în insolvență. Dar am ținut cont de argumentul că omul care nu se simte bine într-un loc, iar mintea îi zboară în altă parte, ne poate duce spre a o face lată. Dragoste cu forța să nu facem! Mulți m-au acuzat că i-am luat partea. Eu cred că a învățat din asta și cred că vom mai colabora.  

- Revenind la Edi... 
- Cu el la fel. Discuția e mereu constructivă. Ce-i pot reproșa eu unui antrenor tânăr care își dorește mai mult? Nu e construcția lui Edi să mai plece acum, nu e stilul lui. Nu cred că poate lăsa trenul pe linie. Se respectă! Poate dacă era altul... Dar el nu schimbă așa barca. E bine că are oferte, dar e bine să gândești ce atuuri ai în mână. Că la noi face o muncă bună, că e apreciat. Edi și-a făcut propria analiză, a decis să ducă lucrul ăsta la bun sfârșit, pentru că ofertele nu vor înceta pentru el.  

„CFR a greșit când l-a îndepărtat pe Iordănescu”

- Va continua și din vară?  
- Își dorește mai mult. Acel mai mult, la Mediaș, înseamnă un lot de 28 de jucători, posturi dublate, un buget stabil. Iar eu nu cred că pentru Gaz Metan e greu să asigure un buget de 4 milioane de euro, cu care să ne batem sus, în primele 6. Am timp suficient să asigur asta! Iar dacă facem asta, lui Edi îi va fi greu să se mute.  

- La cum îl cunoașteți pe Edi, credeți că ar putea lucra vreodată la FCSB? 
- Nu! Nu i se potrivește. Omul e vertical, aici nu se bagă nimeni peste el. Nu știu dacă ați observat, dar aici e o liniște totală. Nici acolo nu se ceartă, ba chiar să le dea Dumnezeu sănătate pentru că se roagă. 

- Atunci unde l-ați vedea, mai sus ca Gaz Metan? 
- CFR Cluj!  

- Îl mai vedeți lucrând acolo? 
- Acolo sunt oameni responsabili, dar s-a făcut o greșeală mare când l-au dat afară. Ce-i puteau imputa unui om căruia nici nu i se învechise semnătura? Cineva acolo știe ce s-a întâmplat! Oare CFR n-a pierdut atunci enorm pentru o grabă? Mai bună era o discuție constructivă între cele două tabere de la acea vreme. S-a pierdut obiectivul până când s-a format o singură tabără.  

- Darius Olaru va rezista la FCSB? 
- Cred din tot sufletul! A fost avertizat unde se duce. Am făcut și pe ajutorul de impresar, pentru că eu țin la acest copil. E un băiat excepțional! Are un discurs bun, personalitate. A avut o viață grea. Părinții sunt unul într-o parte, celălalt în alta. Nu-i ușor! A reușit singur într-un oraș de provincie. A fost întărit de toate astea. Cred însă că pentru el era bine să mai stea 4 luni la noi, până la final de campionat. Era un plus pentru el! Dar din punctul de vedere al lui Gigi e corect că l-a vrut de acum.  

- Mai e vreun fotbalist de la Gaz Metan în atenția lui Gigi Becali? 
- Din câte știu eu mai sunt. Am vorbit și cu domnul Becali. Dar să ne lase în pace acum. Noi sperăm ca în luna februarie să scăpăm de insolvență. Sunt 10 luni de când nu mai avem nicio datorie, nimic. Velisar, Dumitru Cardoso, Buș, toți sunt în atenția lor. Noi însă nu ne mai putem gândi să lăsăm pe cineva să plece. Avem un proiect!  

„Cornel Dinu trebuia respectat ca Duckadam la Steaua”

- Ați merge conducător la Dinamo? 
- Nu e de mine! De ce? Eu sunt un om de acțiune, nu am tactul discursurilor. Am fost fundaș, cam ciobănaș... Dar la Dinamo s-a gândit cineva vreodată că acel club va ajunge în insolvență? Mai au și probleme cu ea. Dar unde-s oamenii ăia de bine?  

- V-ați implica în proiectul acela socios? 
- Păi eu sunt implicat. Am cotizat și eu! Față de Cornel Dinu am un mare respect. Mi-a dat sfaturi bune în viață. Cu Dinu s-a făcut o mare greșeală. Borcea trebuia să-l țină pe Dinu cum îl ține Steaua pe Duckadam. Așa Dinamo nu era în situația asta niciodată. Omul ăsta are arta discursului. Cum să se certe PCH cu Dinamoviști pentru Dinamo? Numai la noi e posibil așa ceva. Să ai 3 echipe Rapid, două Steaua. Hai să facem pace! La greu se văd bărbații. Păi suporterii lui Dinamo trebuie apreciați pentru coregrafiile alea pe care nu le face nimeni în România. Dar de la coregrafii să trecem și la fapte. Dinu e un liant fantastic.  

- V-ați făcut card de suporter și ați donat?  
- Am venit cu o idee pe care o avea și el. Am spus așa. Știu 300 de fotbaliști care să dea 1.000 de euro pe lună. Să dea pentru că datorită lui Dinamo s-au realizat. Eu am fost cel care a venit cu exemplul, am dat 5.000 de lei. Dar ăia mai mari, mai realizați decât mine, să dea măcar la nivelul ăsta. Pe mine nu mă interesează cât dă X sau Y, sunt eu liniștit sufletește. Am voie să fac o donație, e ca și cum aș da la un cămin de bătrâni. Dinu a sunat multă lume, dar e cam dezamăgit. Nu îmi pare rău că am dat banii. Medicamente să-mi iau de ei dacă îmi pare rău. Mă așteptam însă să fie mai mulți care să dea bani. Hai să ajutăm! 

- Care ar trebui să fie momentul zero al lui Dinamo? 
- Trebuie ca Dinamo să-i mulțumească lui Negoiță pentru că, vrem nu vrem, a salvat clubul de la faliment. Nu poate mai mult sau nu vrea. Sau poate mai mult, dar cineva l-a dezamăgit. Nu știu cine ar putea prelua Dinamo. Suntem o țară europeană, cu legi clare, dar șeicii dacă s-ar înghesui pe fotbal, s-ar duce pe Anglia, pe țări mai dezvoltate. Noi încă nu suntem atractivi!  
 

„Avem un proiect de 2,5 milioane de euro pentru modernizarea bazei sportive. Acoperim și noi tribuna I, punem panouri solare ca să nu mai plătim nocturna. Vrem să continuăm construcția hotelului ca să aducem copii pentru academie. Facem o miniacademie” 

„Mircea Lucescu e Superman. Are el ceva de nu s-a aliat proiectului. Are o necunoscută. Omul ăla e atât de pregătit că dacă eu eram Guvernul îi dădeam pe mână toate naționalele României, să le supervizeze” 

„Pe Răzvan Marin îl vedeam un fotbalist de mare viitor. E serios, ce să-i reproșăm? Dar noi avem o problemă, ori mentală, ori fizică. Tehnică nu, pentru că suntem dotați. Dar uitați-vă că Benzar merge împrumut la Perugia. Avem o problemă mentală sau fizică" 

„Noi trebuie să reformăm fotbalul dacă o țară cu 250.000 de locuitori cum e Islanda ne dă lecții de fotbal, bate Danemarca la handbal. Oamenii ăia au o rețetă magică, cu muncă și sacrifiu. Se mobilizează pentru că își doresc succesul. Noi ne mulțumim cu puțin” 
- Ioan Mărginean, președinte Gaz Metan  

5e locul ocupat de Gaz Metan în Liga 1 după 22 de runde, cu 36 de puncte

Vezi și:

După Nistor și Ciobotariu, Dinamo e gata să mai dea un jucător unei rivale din Liga 1!

Interviu ȘOCANT cu fostul internațional român care deține o școală de fotbal: „80% dintre români susțin Rusia. Știm cu toții ce este Ucraina - rahat!” » GSP l-a contactat azi: „Îmi mențin afirmațiile!”

Retragere-șoc în tenis! Nici măcar nu și-a anunțat fanii, dar a cerut să fie scoasă din programul de testare antidoping


Comentarii (13)
luputu
luputu  •  26 Ianuarie 2020, 14:20
Postat de spartcapus pe 24 Ianuarie 2020, 12:03

fcsb e steaua prostilor!:)))

Exact. Oricum toti prostii tineau cu steaua dar cu fcsb chiar au ramas cei mai prosti.

steaua.libera
steaua.libera  •  24 Ianuarie 2020, 19:55
Postat de spartcapus pe 24 Ianuarie 2020, 12:02

Adica doneaza bani la Dinamo si apoi le da si meciul? Minte de gigist fcsebist! Voi sunteti prea amortiti la creier de nenumaratele cumetrii ale taticului vostru si credeti ca toti sunt la fel de hoti!

După ce donezi bani cuiva îi vrei binele sau răul?

steaua.libera
steaua.libera  •  24 Ianuarie 2020, 19:33
Postat de spartcapus pe 24 Ianuarie 2020, 12:02

Adica doneaza bani la Dinamo si apoi le da si meciul? Minte de gigist fcsebist! Voi sunteti prea amortiti la creier de nenumaratele cumetrii ale taticului vostru si credeti ca toti sunt la fel de hoti!

“Adică părinții tăi ti-au dat un adăpost și apoi ti-au dat și de mâncare?!“ Cam asta e logica ta

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close