FOTBAL  »  Superliga  »  FC BOTOȘANI

FC BOTOȘANI // Marius Croitoru, revelația Ligii 1, se destăinuie într-un interviu GSP: „Modelul meu e Gică Hagi! Îi mulțumesc”

Croitoru a fost elevul lui Hagi la FCSB timp de 3 luni, între iunie și septembrie 2007
Croitoru a fost elevul lui Hagi la FCSB timp de 3 luni, între iunie și septembrie 2007

Articol de - Publicat miercuri, 26 februarie 2020 14:14

În vara trecută a debutat ca antrenor. Direct în Liga 1, iar la 8 luni de la acel moment, Marius Croitoru sparge tiparele. A dus-o pe FC Botoșani în play-off, o echipă care n-a jucat niciodată între primele 6 din campionat de când există acest sistem. Astăzi, gruparea moldavă e chiar pe podium, peste FCSB, club care i-a cumpărat tot ce avea mai buni în ultimii ani.

- Marius, accesul în play-off e o performanță mult chiar și peste așteptările tale?
- Nu chiar mult peste așteptări. În vara trecută știam ce lot de jucători am, fiindcă eu îl făcusem, toți jucătorii au fost aduși de mine și cred că am ochi la fotbaliști. În plus, nu aveam teamă, așa sunt eu construit, și asta le-am transmis și jucătorilor. Le-am spus că vreau să jucăm fotbal, de la egal la egal, cu toate echipele, iar eu cred că de cele mai multe ori am reușit. Am mai și pierdut meciuri, dar destul de puține, doar CFR are mai puține eșecuri decât noi.

„Oamenii erau îndreptățiți să aibă dubii fiindcă nu existam ca antrenor”

- Câți oameni au crezut în tine?
- Nimeni, nimeni, nimeni n-a pariat pe mine. Doar domnul Iftime, care a avut curaj să-mi dea echipa.

- O iei și ca pe o revanșă față de cei care au fost sceptici?
- Nu, până la urmă, acești oameni erau îndreptățiți să gândească așa. Eu nu existam ca antrenor, nu făcusem nimic. Am apreciat că mulți mi-au spus-o chiar și în față, dar recunosc că am avut și mare satisfacție când aceiași oameni au venit și mi-au recunoscut că s-au grăbit în privința mea.

- Ai spus că parcursul nu e mult peste așteptările tale, nici măcar că ai terminat peste FCSB nu e surprinzător?
- Dacă și la finalul play-off-ului, Botoșani va fi peste FCSB, atunci, da, pot spune clar că e peste așteptările mele.

- Ce obiectiv îți impui în play-off?
- Mă gândesc la Europa, de ce să mint și să spun că nu vreau acest nivel. Botoșani a mai fost în cupele europene, dar atunci nu a fost pe un merit sportiv, ci conjunctural, fiindcă alte echipe care terminaseră în față n-au avut dreptul.

„Viitorul - Botoșani 2-2 a fost un meci excepțional”

- Ai avut primă pentru accesul în play-off?
- Am avut, da, dar să nu credeți că m-am îmbogățit. Oricum, banii chiar au fost ultimul lucru la care m-am gândit.

- Care au fost meciurile de referință din tot acest campionat?
- Cel mai important îl aleg pe cel cu Dinamo, victoria 1-0 obținută în minutul 90.

- Și cel mai bun, ca prestație?
- Viitorul - Botoșani 2-2 și FCSB - Botoșani 0-2, dar în special primul, la Ovidiu a fost un meci excepțional pentru nivelul din România.

FC BOTOȘANI // Marius Croitoru, revelația Ligii 1, se destăinuie într-un interviu GSP: „Modelul meu e Gică Hagi! Îi mulțumesc”
Marius Croitoru

Cum l-a găsit pe Dugandzici

- Cum l-ai descoperit pe Dugandzici?
- Doar de el mă întrebi? Eu i-am adus și pe Fabrinni, Ongenda, Ofosu, Așkovshki, Keyta. Cu Dugandzici vorbisem de acum un an, mi-a zis că vrea să vină, dar ulterior Osiek a prins Europa League și a decis să rămână. A avut probleme, a jucat doar vreo 80 de minute și în această iarnă l-am convins. A semnat pe un an și jumătate.

- Dar cum de ai ajuns tocmai la el?
- La mine, strategia de alegere a unui jucător e următoarea. Un agent îmi propune un fotbalist, el îmi dă un DVD cu ce crede el că are mai bun, apoi intru eu pe programele pe care le am ca să văd și alte lucruri, detalii care mă interesează la un jucător. În final, trebuie să văd două-trei meciuri integral cu respectivul fotbalist.

"În afara lui Hagi, îmi plac Klopp, Guardiola, Bielsa"

- Ce antrenor crezi că te-a inspirat cel mai mult în ceea ce faci azi?
- Indiscutabil, Gică Hagi. E modelul meu, l-am avut antrenor la Steaua acum mai bine de 10 ani. Chiar îi mulțumesc pe această cale fiindcă am avut ocazia să învăț meserie de la el. E mult spus că am o filosofie precum are domnia lui la Viitorul, dar am încercat și eu să pun în aplicare câteva dintre ideile pe care și el le-a preluat de la școala olandeză, de la Cruyff, de la Rinus Michel. De afară, îmi plac Klopp, Guardiola, Bielsa.

- Urmează meciul cu FCSB.
- N-am teamă de ei!

- De unde atâta curaj?
- E meciul cel mai ușor pentru mine, ca antrenor. Nu mai am nevoie să le țin discursuri motivaționale, să fie nevoie să-i bag în priză, cum se zice.

"Ce vină avem noi că din toată Liga 1 doar Becali are bani să cumpere ?"

- Te deranjează că mulți susțin că Botoșani e echipa de casă a FCSB-ului?
- Păi, nu i-am bătut în tur? Și i-am bătut rău, 2-0 a fost un scor mincinos. Știu că lumea se gândește că au ajuns atâția jucători de la Botoșani la FCSB, dar dacă ar exista în România alți 15 patroni care să aibă forța financiară să cumpere cum o face Gigi Becali, atunci să fiți siguri că jucătorii de la Botoșani ar ajunge și la alte 15 cluburi. Dacă doar Becali își permite să dea bani, cu ce suntem noi vinovați?

- Dar dacă...
- Crezi că se poate ca un patron, gen domnul Iftime, să-și permită să intre în vestiar și să ne ceară să pierdem? Asta e o prostie.

"CFR e singura candidată la titlul de campioană"

- Care crezi că sunt echipele care se bat la titlul de campioană?
- CFR!

- Cu cine?
- Cu nimeni. E o echipă mare, am văzut-o și acum, la Craiova, ce bine a știut să absoabă presiunea celor 30.000 de spectatori, nu mi s-a părut să tremure niciun moment. A fost calmă, stăpână pe situație. În plus, are un antrenor cu mare experiență. Din punctul meu de vedere, CFR e singura candidată la câștigarea titlului.

5 victoriiconsecutive are Botoșani în finalul sezonului regulat, a câștigat cu Dinamo, Chindia, Hermannstadt, Sepsi și Poli Iași

6 punctea luat Botoșani din cele două "duble" cu CFR și FCSB: a câștigat acasă cu clujenii, 2-1, și s-a impus în deplasare cu FCSB, 2-0

23 de punctea adunat Botoșani în meciurile din deplasare, e peste CFR (17) și Craiova (18), iar deasupra e doar FCSB (25)

317 meciuriare Croitoru ca fotbalist în Liga 1, în tricoul a 8 formații: FCM Bacău, Vaslui, FCSB, Ceahlăul, Poli Iași, Astra, Botoșani și Poli Timișoara

"Am crezut foarte tare în Marius Croitoru, dar nu mă gândeam atunci când l-am pus că am putea termina pe locul 3, că doar nu eram beat! Văd ceva nativ la el, dorința de a fi lider, e fantastic modul în care le vorbește jucătorilor și cum se impune în fața lor"
Valeriu Iftime, finanțator FC Botoșani

"Am numai laude pentru Croitoru şi pentru echipa lui, dar mai ales pentru felul în care a abordat campionatul. Un fotbal pozitiv, un fotbal de atac, un fotbal la care îţi face plăcere să te uiţi"
Basarab Panduru, la Telekom Sport

Citește și: 

Va fi scandal! Declarațiile unui patron din play-off: „Țineam cu Steaua în copilărie”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
magic4ever
magic4ever  •  26 Februarie 2020, 16:12

Felicitari Croitoru! Sper ca Botosani sa joace corect cu FCSB...

cneius
cneius  •  26 Februarie 2020, 15:11

Pare un tip cu mult bun simt. Succes in continuare!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează