FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

FC Dinamo, gaură neagră a MAI

Articol de GSP - Publicat marti, 27 iulie 2010 00:00

Ultimul control al Curţii de Conturi a demonstrat că în perioada 2003-2009, clubul de fotbal a produs o pagubă de 2.466.742 RON Clubului Sportiv Dinamo.

Prin Contractul nr. 240 din 16.07.2002, FC Dinamo şi CS Dinamo încheiau un contract de asociere cu scopul de a fi promovată "activitatea sportivă de performanţă a celor două cluburi şi exploatarea eficientă a bazei materiale aduse ca aport de CS Dinamo, prin organizarea de activităţi sportive". Controlul Curţii de Conturi din această primăvară, a relevat însă că, în perioada 2003-2009, FC Dinamo a păgubit CS Dinamo, instituţie publică a MAI, cu aproape 2,5 milioane RON.

CS Dinamo obligaţii, FC Dinamo drepturi
Deşi contractul prevedea ca beneficiile asocierii să fie împărţite în mod egal de cele două entităţi, CS Dinamo s-a ales doar cu obligaţii şi pagube, iar FC Dinamo doar cu profit şi drepturi, după cum a dezvăluit şi revista "Jurnal de investigaţii".

FC Dinamo s-a comportat ca un simplu chiriaş, plătind doar suma minimă de 3.000 de euro lunar pentru folosirea bazelor. A rămas însă cu restanţe extrem de mari la plata utilităţilor. În plus, FC Dinamo nu era obligată să dea nimic asociatului din transferuri, publicitate şi sponsorizări, putînd încheia orice contracte cu terţi fără acordul celor de la CS Dinamo. 

Fotbalul a adus "bunuri" luate de la CS Dinamo
Aport CS Dinamo
- baza sportivă din şos. Ştefan cel Mare (74.000 de metri pătraţi - pavilionul central, terenul central, tribunele şi peluzele, vestiarele, 35 de garaje, Centrul de fotbal de tineret, stadionul Victria, alte 3 terenuri de antrenament etc)
- baza sportivă de la Săftica (din 2003)

Aport FC Dinamo
- experienţa managerială, personal calificat, materiale şi bunuri necesare asocierii. Curtea de Conturi: "Personalul calificat şi experienţa managerială sînt produse ale CS Dinamo, de pe vremea cînd secţia de fotbal făcea parte din clubul sportiv"
- publicul susţinător al lui FC Dinamo
Curtea de Conturi: "Este vorba de brandul Dinamo, şi el un produs al CS Dinamo
- orice alte bunuri necesare desfăşurării meciurilor
Curtea de Conturi: "Este un aport în bunuri consumabile neidentificabile. Costurile lor nu trebuie incluse în deconturile de venituri şi de cheltuieli ale asociaţiei".
- organizarea competiţiilor sportive şi acoperirea costurilor competiţionale
Curtea de Conturi: "Este un aport în "industrie", deci nu trebuie inclus. Cheltuieli cu paza, salvarea, baremurile de arbitraj, etc. sînt asumate ca aport la asociere de FC Dinamo, deci trebuie suportate exclusiv de clubul de fotbal".

Obligaţii CS Dinamo
- să efectueze modernizări, reparaţii capitale ale bazei, precum şi investiţii
- să asigure contra cost furnizarea utilităţilor (FC Dinamo avea de plătit 48 la sută din valoarea totală a acestora).

Obligaţii FC Dinamo
- să organizeze contabilitatea asocierii (obligaţie impusă de lege)
- să achite contravaloarea utilităţilor şi să efectueze reparaţii curente (obligaţie impusă de lege, general valabile chiar dacă nu erau prevăzute)
- să aplice normele legale de protecţia muncii PSI
Concluzia Curţii de Conturi: Contractul de asociere este defavorabil CS Dinamo şi nu cuprinde clauze asiguratorii pentru cazul în care FC Dinamo nu-şi respectă obligaţiile de suportare a cheltuielilor cu utilităţile. 

3,2 milioane RON este datoria acumulată de FC Dinamo către CS Dinamo, în perioada 2003-2009, la plata utilităţilor

756 de mii RON este suma încasată de CS Dinamo de la FC Dinamo pentru închirierea bazelor sportive din şos. Ştefan cel Mare şi Săftica

În zilele următoare, Gazeta vă va prezenta motivele pentru care Curtea de Conturi consideră nul contractul de asociere între FC Dinamo şi CS Dinamo

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
badeadorian
badeadorian  •  27 Iulie 2010, 10:56

Nu este cazul sa banati FR.AIERUL ROMAN cand este vorba de clubul dinamovist.

badeadorian
badeadorian  •  27 Iulie 2010, 10:53

Am auzit ca 20 de triburi de papuasi au facut gauri in masa forestiera !!! . Pai daca aia au facut ASA CEVA SI DINAMO are tot dreptul sa faca gauri la buget pe care sa le plateasca FRAIERUL ROMAN . Nu este asa domnule florinch ?

julesverne
julesverne  •  27 Iulie 2010, 09:31

@florinch: Si? Asta schimba cu ceva problema de la Dinamo? Sau scrie undeva ca Dinamo e singura gaura neagra? Articolul asta este despre Dinamo. Ce e de discutat aici?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează