FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - CSA STEAUA

Ce a decis azi ÎCCJ în procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua!

Articol de , - Publicat joi, 16 martie 2023 09:01 / Actualizat joi, 16 martie 2023 19:07

Azi, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să amâne din nou verdictul în recursul privind lupta pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua, pentru 28 martie.  

Scurt istoric al cazului:

 • Pe 5 iulie 2019, CSA Steaua a câștigat, la Tribunalul București, palmaresul echipei de fotbal Steaua de la înființare, 1947, până în 2003.
 • FCSB a atacat decizia, iar pe 28 iunie 2021, Curtea de Apel București a păstrat parțial prima hotărâre, doar că le-a „tăiat” 5 ani din palmares celor de la CSA, intervalul 1998-2003. În 1998, AFC Steaua s-a desprins de Armată la solicitarea UEFA.
 • FCSB, rămasă cu palmaresul începând din 2003, când Gigi Becali a preluat echipa de fotbal, a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), care a început pe 2 martie judecarea acestuia. Următorul termen are loc pe 16 martie.
 • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anula în decembrie 2014 marca „Steaua” aparținând lui Gigi Becali. Apoi, Curtea de Apel îi interzicea în decembrie 2016 lui Becali să mai folosească, pentru clubul său, numele „Steaua”, simboluri pierdute definitiv de echipa lui Becali.

UPDATE, ORA 15:55. Oficial: amânare pentru 28 martie

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis o nouă amânare, pentru 28 martie.

UPDATE ORA 15:50 | Avocat FCSB: „Hotărârea nu va fi executorie”

Virgil Boglea, avocatul care apără interesele FCSB, a vorbit despre decizia așteptată azi la ÎCCJ și ia în calcul noi căi de atac.

„Ce se întâmplă dacă ÎCCJ menține decizia de la Curtea de Apel? Nu aș vrea să întrevăd această posibilitate. Pe de o parte, această hotărâre este dată într-o acțiune în constatare. Și nu este executorie. Adică e doar pentru o recunoaștere personală, să zicem așa. Pe de altă parte, dacă nu este executorie, înseamnă că, la un moment dat, poate se va pronunța și o instanță sportivă în această materie. Care, din punctul meu de vedere, ar avea mai multă autoritate decât o instanță civilă. Pentru că instanțele sportive cu asta se ocupă. 

Nu pot să vă divulg eventuale planuri sau strategii pentru viitor. Dar sigur există și la Federația Română de Fotbal astfel de comisii care se ocupă, ca și la TAS. Din păcate, concluzia este că am ajuns să fim părtași într-un conflict cu părți care nu ar fi trebuit niciodată să aibă interese contrare. 

CSA Steaua, în toate comunicările publice, și ale sale, și ale Ministerului Apărării, până în 2015 au recunoscut că echipa din Liga 1 este adevărata Steaua, continuatoarea pe linie sportivă, cu activitate neîntreruptă din 1947. Și bineînțeles, că au adăugat tradițiilor glorioase din trecut, tradiții glorioase din prezent”, a declarat Boglea, conform Fanatik.

UPDATE ORA 15:00 | Conflictul care a împărțit lumea fotbalului în două

În ultimii ani, întrebarea „Care e adevărata Steaua?” a produs mult zgomot în fotbalul românesc. Inclusiv foști colegi și prieteni au păreri diferite. Dacă Lăcătuș, Balint și Pițurcă spun că Steaua este cea din Liga 2, Duckadam consideră că FCSB este continuatoarea clubului care câștiga Cupa Campionilor Europeni în 1986. 

La fel s-a întâmplat și cu generațiile mai recente ale roș-albaștrilor. Ogăraru, Miu au crezut în proiectul CSA, în timp ce Dică, Neaga sunt de partea clubului patronat de Gigi Becali în conflictul cu „militarii”.

Eu cred că FCSB e Steaua. De ce trebuie să mă fac că FCSB nu e Steaua? Pentru mine, FCSB e Steaua! Gigi Becali, la acel moment, a preluat Steaua și a dus-o mai departe, a avut performanțe, a dus-o în grupele Europa League sau Champions League. După 12 ani, sau cât a trecut, să vii să spui că nu mai e Steaua... nu e OK!
Răzvan Lucescu, antrenor PAOK

În toată polemica asta am fost de partea CSA, dintotdeauna. Vreau să spun un singur lucru. S-a făcut o mare, mare măgărie când a preluat Gigi echipa. Că a jucat în locul Stelei, iar el n-avea niciun drept. Avea dreptul de folosire a bazei materiale și cu ajutorul unora s-a întâmplat ce s-a întâmplat
Tudorel Stoica

UPDATE ORA 11:30 | Verdictul ar putea veni în jurul prânzului

Mai multe echipe de jurnaliști așteaptă un verdict care poate definitiva un proces care rescrie istoria fotbalului românesc. Judecătorii sunt în pronunțare. 

UPDATE ORA 09:20 | Fanii CSA Steaua încep să-și facă apariția la Înalta Curte de Casație și Justiție

Câțiva fani ai celor de la CSA s-au prezentat în față la Înalta Curte. E așteptat și juristul Armatei, Florin Talpan, care poate ajunge în jurul orei 10:00. Nu se va face vreo audiere sau prezentare în fața judecătorilor. Verdictul doar va fi citit și trimis părților implicate. Reporterii GSP vor oferi cele mai noi reacții de la fața locului. 

Ce a decis azi ÎCCJ în procesul pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua!

UPDATE ORA 09:00 | Echipa GSP transmite ultimele detalii de la Înalta Curte de Casație și Justiție 

După ședința de pe 2 martie, pronunțarea verdictului s-a amânat pentru data de 16 martie. La Înalta Curte nu se mai judecă pe fond, ci pe procedură. Adică se va stabili dacă la Tribunalul București și la Curtea de Apel a fost aplicată corect legea. 

Sută la sută o să câștigăm palmaresul! Sunt decizii în acest sens în cazul celor de la Rapid, Timișoara, Craiova. N-ai cum altfel judeci! Când câștigi palmaresul, câștigi și marca notorie. V-am spus că atunci când o să avem palmaresul o să avem și marca notorie.

- Gigi Becali, patron FCSB

Sunt foarte optimist. Bineînțeles că vom câștiga.

- Florin Talpan, jurist CSA Steaua

Palmares CSA Steaua București (1947-1998):

 • 20 de titluri de campioană în Liga 1
 • 19 Cupe ale României
 • 2 Supercupe
 • 1 Cupa Campionilor Europeni
 • 1 Supercupa Europei

Palmares FCSB (2003-prezent):

 • 5 titluri de campioană în Liga 1
 • 3 Cupe ale României
 • 2 Supercupe
 • 2 Cupe ale Ligii

Palmaresul lui „FC Nimeni”: 1998-2003

 • 1 titlu de campioană
 • 1 Cupa României
 • 2 Supercupe

VIDEO Totul despre FCSB - CSU Craiova

Citește și: 

Misiune imposibilă? S-au întors în timp și au nevoie de o minune pentru salvare: 5 mari probleme pentru Bogdan Vintilă la FC Argeș

Becali l-a iertat și i-a lăsat banii » Cum a scăpat Strizu de plătit bani către FCSB

Nu „slujești” degeaba la FCSB » Faci Ce Spune Becali, ajungi departe: exemplele care certifică „școala de antrenori Gigi”

Playtech: Regele Charles, ULUIT de ce i-a spus un român în timpul plimbării! Nu s-a putut abţine, s-a schimbat la faţă


Comentarii (303)
atthur
atthur  •  21 Martie 2023, 07:11
Postat de adriann_ pe 16 Martie 2023, 18:18

Nu te opri la CNA, care are treaba cu presa scrisa cata are si FIFA cu barbutul, singurul joc pe care probabil il intelegi :)) Eu zic sa mergi si la CEDO, ONU, NATO si ce initiale iti mai trec prin cap :))

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ramaa
ramaa  •  18 Martie 2023, 22:40
Postat de Dobermannul pe 17 Martie 2023, 00:03

N-ai inteles nimic. Nota 2.

Ai o gandire de caine, asemenea id-ului tau.

bizzonu
bizzonu  •  18 Martie 2023, 22:12
Postat de Jj23ab pe 18 Martie 2023, 19:22

Intotdeauna instantele nationale/internationale vor fi superioare unei decizii ale unei firme private cum este FRF sau UEFA.

SI DACA LA O INSTANTA CIVILA SE DECIDE CA NU SE DA PENALTY LA HENT SAU CA NU EXISTA OFFSIDE DIN FAZE FIXE, INSEAMNA CA VA SUPRASCRIE REGULAMENTUL INTERN AL UNEI FIRME PRIVATE? TU AI AUZIT DE TRIBUNAL SPORTIV? STII CARE II ESTE ROLUL? MA UIT LA FOTBAL DE PESTE 40 DE ANI DAR RAR MI_A FOST SA AUD ASEMENEA BAZACONII CA UN TRIBUNAL CIVIL SA SPUNA CINE E CASTIGATOAREA CUPEI CAMPIONILOR, O COMPETITIE ORGANIZATA DE UEFA, O FIRMA PRIVATA CARE ARE PROPRIILE REGULI SI CARE DEFINESTE CONTINUITATEA SPORTIVA. INCREDIBIL!

Vezi toate comentariile (303)
Comentează