FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - DINAMO

FCSB - DINAMO // La nutriție, FCSB e ca Barcelona » Roș-albaștrii și-au trimis doctorul la clubul lui Messi pentru specializare

Articol de , , - Publicat sambata, 05 octombrie 2019 09:19

Vicecampioana FCSB și-a trimis la specializare doctorul, la un curs la clubul lui Messi, bucătarul s-a perfecționat pe același profil la București, iar de două luni, jucătorii au intrat într-un program atent monitorizat de vitaminizare.

  • FCSB și Dinamo se înfruntă în această seară, de la ora 20:30, în derby-ul de tradiție al fotbalului românesc. Partida va putea fi urmărită în format liveTEXT, FOTO și VIDEO pe GSP.ro și în direct la Look Sport, TV Digi Sport și TV Telekom Sport.

FCSB așteaptă Derby-ul cu Dinamo după o serie de rezultate bune. Echipa e în formă și a și recuperat mare parte din jucătorii accidentați în startul sezonului. În plus, în ultima perioadă nu s-a mai confruntat cu atâtea probleme medicale, iar jucătorii n-au mai suferit leziuni musculare. Unul dintre argumente, poate cel mai important, e legat de un program de nutriție și vitaminizare pe care clubul l-a implementat în această perioadă și care, practic, e o copie a ceea ce se petrece la FC Barcelona. 

Pentru ca la FCSB să se aplice același model, vicecampioana l-a trimis pe medicul său, Flavian Arămitu, la un curs la clubul la care evoluează Messi și Suarez. La finalul cursului a dobândit titlul de specialist în nutriție sportivă. În plus, înainte de a introduce noul program pentru Tănase și compania, FCSB l-a pus și pe bucătarul Marius Fălan, poreclit „Pele al polonicului", să participe la un curs similar, desfășurat la București, de pe urma căruia s-a ales cu titlul de tehnician nutriționist. 

Cu aceste titluri, cei doi au realizat un plan nutrițional echipei, care se înnoiește la fiecare 7 zile în funcție de ciclul săptămânal de pregătire. Acesta nu doar că e individualizat pentru fiecare jucător în parte, dar se schimbă în funcție de periodizarea ședințelor de pregătire și de modul în care arată un antrenament.

PLANUL DE NUTRIȚIE IMPLEMENTAT DE FCSB

1. DE UNDE S-A PLECAT 

# fiecare fotbalist a primit o fișă nutrițională care conține informațiile:

  • vârstă, înălțime, greutate optimă
  • greutatea actuală
  • necesarul zilnic de calorii
  • necesarul zilnic de macronutrienți (gramajul de carhohidrați, proteine și lipide)

2. INFORMARE 

# Fiecare fel de mâncare din restaurantul clubului este însoțit de o etichetă care conține informații în detaliu despre: 

  • numărul de calorii la 100 de grame
  • cantitatea de carbohidrați la 100 de grame
  • cantitatea de proteine la 100 de grame
  • cantitatea de lipide la 100 de grame

3. AVERTIZARE 

# În restaurantul clubului au fost puse postere cu următoarele informații, extrem de utile fiecărui fotbalist în parte: 

  • repartizarea aportului caloric zilnic pentru mesele principale și pentru gustări
  • când e momentul optim de consum pentru diverse alimente
  • periodizarea meselor principale și a gustărilor în funcție de efortul depus la antrenamente sau jocuri
  • care e timpul de digestie a alimentelor
  • modalitatea de asociere a alimentelor: care sunt asocierile permise și benefice și care sunt cele dăunătoare

4. VITAMINIZARE

# Fiecare fotbalist beneficiază de un program individualizat de vitaminizare, în afara vitaminizării generale a echipei. Programul respectiv conține 3 categorii:

Suplimente alimentare

  • băuturi, batoane și geluri sportive
  • proteine purificate din zer
  • electroliți
  • aminoacizi esențiali

Vitamine și minerale 

  • Fier, Calciu
  • multivitamine
  • probiotice
  • Vitamina D

Suplimente care îmbunătățesc performanța sportivă

  • cafeina
  • beta-alanina
  • creatina
  • suc de sfeclă

Analize de sânge o dată la două luni 

În afara vizitelor medicale obligatorii, efectuate înainte de startul campionatului, dar și de miniretur, FCSB îi supune pe jucătoril săi unor teste medicale suplimentare. Tuturor fotbaliștilor li se recoltează probe de sânge și urină, în medie o dată la două luni, pentru efectuarea unor analize amănunțite care să evidențieze carențele cu care se confruntă în organism, din perspectivă nutrițională și ca vitamine, fiecare fotbalist în parte.

 Teste pentru Vitamina D 

Clubul le-a transmis jucătorilor și modalitatea prin care vor fi ajutați să-și suplimenteze cantitatea de Vitamina D din organism. Mai ales pe perioada lunilor în care temperaturile exterioare sunt scăzute și lipsește expunerea suficientă la soare. Tuturor fotbaliștilor li se recoltează 25-OH-vitamina D, așa cum se numește testul de sânge care determină cantitatea de Vitamina D, în funcție de rezultatul analizelor stabilindu-se pentru fiecare în parte un program prin care să-și aducă nivelul de Vitamina D la cota optimă.

Hagi a fost primul 

Cel dintâi club din Liga 1 care și-a angajat un nutriționist specializat, căruia i-a dat libertatea totală de decizie privind meniul jucătorilor, a fost Viitorul. Hagi a apelat la Cristi Mărgărit, unul dintre nutriționiștii de top din România. Acesta coordonează întreg corpul de bucătari de la Academia Hagi, condus de Stere Stercu. 

„Suntem privilegiați să beneficiem de o platformă unică în România în ceea ce privește investițiile în medicină, nutriție, recuperare, bază de pregătire. Mă bucur că am reușit să aducem și nivelul de pregătire a personalului la același nivel de calitate, deja se văd rezultatele!" - Narcis Răducan, director sportiv FCSB

CITEȘTE ȘI:

Lobonț nu s-a putut abține! A dat de pământ cu FCSB și Dinamo: „Ăsta e derby?”

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (10)
rumunek
rumunek  •  05 Octombrie 2019, 14:54
Postat de Ovidiu Pop pe 05 Octombrie 2019, 11:31

Noi nu suntem slugi ca si ***. Pe noi nu ne interesaza bani ciobanului ca si pe *** ratatilor. Steaua Bucuresti a jucat ieri ca *** aveti probleme mintale si probleme sa cititi o hotarare judecatoreasca asta este problema voastra. *** fcsb si la toti fecesebisti, fortza CSA Steaua Bucuresti. """Tu esti unul dintre băieții aia pe care nu mai vrea Jiji sa-i plateasca ca sa vina la meciuri?""" Sa inteleg ca tu esti unul dintre aia care se duce la "palat" sa stea cu mana intinsa ca nu esti in stare sa ai nici macar un job la Drusal? De aia ii zici tu fcsb-ului Steaua pentru ca te plateste ciobanul? Cred ca da.

Băiețaș, lucrurile au stat altfel decât vrei tu să pară. Galeriile, nord și sud, au primit bani de deplasări, intrări gratis la meciuri și alte prostii, denumite pompos coregrafii. Tot ele au primit și dreptul de valorificare a mărcii, după alungarea lui Durbac și închiderea marketingului. Așa v-ați și certat, pe valoarea in bani a mărcii pe care o iubiți atât de curat doar voi și pe banii de la Gigi. In schimb eu am dat bani către clubul lui Gigi. Mi-am cumpărat bilete de la casa de bilete, am venit de la mare sau din străinătate la meciuri cu mașina mea, suportând costurile din buzunar propriu. A fost alegerea mea și mi-o asum. Dar tu și cei ca tine mi-ați băgat mâna in buzunar de multe ori la intrarea pe Ghencea mult iubita cu contribuții pentru galerii. Apoi timp de 2 sezoane m-ați împiedicat sa intru cu abonamentul, cumpărat din banii mei, nu ai lui Gigi, la multe meciuri in Ghencea, pentru ca făceați tot posibilul sa se joace fără spectatori. Deasemenea, eu nu intermediam transferuri de jucători, pentru un comision nedeclarat, așa cum făceau colegii tai care îl certau prin gard pe Lăcătuș în Regie. Așa că hoții sunt printre voi, nu cei pe care ii numiți fecesebisti. Apropo de justiția pe care o respecți, știi ce zice aceasta despre cei care intra pe teren, atacă sportivi sau introduc și consumă substanțe interzise in stadion sau săli sportive? Acum, da drumul la jigniri, ca orice pălmaș ascuns după un ecran. Nu contează, tot 4 mii sunteți, oricât de strâmb ați număra.

734735283533540
Ovidiu Pop  •  05 Octombrie 2019, 11:31
Postat de robertpopa pe 05 Octombrie 2019, 10:50

Tu esti unul dintre băieții aia pe care nu mai vrea Jiji sa-i plateasca ca sa vina la meciuri? Hai dispari! Diseară e Steaua-Dinamo, stiu ca vei fi in fata televizorului!

Noi nu suntem slugi ca si ***. Pe noi nu ne interesaza bani ciobanului ca si pe *** ratatilor. Steaua Bucuresti a jucat ieri ca *** aveti probleme mintale si probleme sa cititi o hotarare judecatoreasca asta este problema voastra. *** fcsb si la toti fecesebisti, fortza CSA Steaua Bucuresti. """Tu esti unul dintre băieții aia pe care nu mai vrea Jiji sa-i plateasca ca sa vina la meciuri?""" Sa inteleg ca tu esti unul dintre aia care se duce la "palat" sa stea cu mana intinsa ca nu esti in stare sa ai nici macar un job la Drusal? De aia ii zici tu fcsb-ului Steaua pentru ca te plateste ciobanul? Cred ca da.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

aress123
aress123  •  05 Octombrie 2019, 11:19
Postat de robertpopa pe 05 Octombrie 2019, 10:50

Tu esti unul dintre băieții aia pe care nu mai vrea Jiji sa-i plateasca ca sa vina la meciuri? Hai dispari! Diseară e Steaua-Dinamo, stiu ca vei fi in fata televizorului!

E cel mai activ postac talpanist, ***. Sigur ca va vedea meciul, si va avea zeci de comentarii tampe aici. E job-ul lui.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează