FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - DINAMO

FCSB - DINAMO // Marin Hîldan, amintiri sfâșietoare cu Cătălin Hîldan: „Cum să uit vreodată când îmi spunea «Deschide, tată, porțile, că vin câinii!»?”

Articol de - Publicat sambata, 05 octombrie 2019 09:13

IN MEMORIAM. Familia Hîldan trăiește printre amintirile și fotografiile cu Cătălin, povești tulburătoare ce trezesc sentimente în fiecare octombrie, de 19 ani încoace.

  • FCSB - Dinamo e liveTEXT de la 20:30, liveTEXT AICI și în direct pe TV Telekom Sport 1, TV Digi Sport 1 și Look Sport.
  • Peluza dinamovistă îi dedică ziua lui Cătălin Hîldan. La ora 14:00, suporterii se vor deplasa grupat spre Brănești, la locul de veci al fostului căpitan, apoi la casa lui Marin Hîldan. PCH a pregătit și o coregrafie specială.

5 octombrie înseamnă mereu pentru dinamoviști ziua în care Unicul Căpitan Cătălin Hîldan a ajuns în legendă. „Câinii roșii" refuză și acum cuvântul "moarte" atunci când vorbesc despre fotbalistul căruia inima i s-a oprit în urmă cu 19 ani, la Oltenița, la un banal amical. De atunci a început nemurirea mijlocașului. 

An după an, fie vreme bună, fie vreme rea, suporteri, jucători, oficiali ai lui Dinamo sau oameni simpli, atrași de povestea sfâșietoare a lui Cătălin, se strâng la Brănești, în curtea lui nea Marin, să afle sau să audă a nu știu câta oară întâmplări din viața fotbalistului. Derby de România se va derula, în premieră, de la momentul acela blestemat, fix pe 5 octombrie. Echipa nu va mai ajunge ca-n anii precedenți, ocupată cu antrenamentul de dimineață, dar Dănciulescu și ceilalți oficiali, plus sute de fani, vor veni ca de obicei în pelerinaj la Brănești. 

Cine a fost Cătălin Hîldan, căpitanul dinamovist care a marcat generațiile din Ștefan cel Mare + cel mai important din carieră 

„Îl aștept și acum...” 

„Cum să uit vreodată cum zicea, sunându-mă în drum spre Brănești: «Deschide, tată, porțile, că vin câinii!». Îi plăcea să-și aducă acasă colegii de echipă, stăteau aici în curte, la o masă, beau câte un suc și vorbeau de fotbal, de cum să bată pe Steaua, de cum să facă istorie pentru Dinamo. El nu punea pic de băutură în gură, i-am dat o dată țuică, zicându-i că e apă, chiar înainte de Euro 2000, și când a simțit spirtul a aruncat paharul, spărgându-l. Eu îl aștept și acum să vină, zi de zi, an de an, deși știu că nu va mai suna...". Cuvintele tatălui ies cu noduri, iar lacrimile îi crestează figura îmbătrânită și de chinul pierderii lui Cătălin.  

Seara la TV, cu Cătălin 

„Noi l-am iubit și-l dorim lângă noi. Mă răscolesc amintirile atunci când vin dinamoviștii la noi, oameni simpli, dar este și alinare, fiindcă realizez că nu a fost uitat Cătălin al meu. Și la mormânt când merg, îi zic: «Uite, tată, ce iubit ești! Dacă ai putea să vii, să vezi cu ochii tăi, să-i îmbrățișezi pe cei ce lăcrimează când îți pronunță numele...»”, a mai povestit nea Marin. 

Partida o va vedea în camera lui Cătălin, printre icoane și fotografii, amintiri și suveniruri nemuritoare. „Stau cu el acolo, vorbim: «Uite, tată, ce fac copiii noștri!», îi mai certăm pe jucători, îi lăudăm, ne rugăm să bată Dinamo. Așa ne uităm noi, împreună, la fotbal”, a povestit seniorul. 

„Când mi-e greu, el mă povățuiește”

Fratele mai mare al lui Cătălin, Cristi, se uită la fiul său, ce poartă prenumele Unicului Căpitan, puștiul, fundaș central, călcând pe urmele unchiului în privința fotbalului. "E undeva lângă mine, mă ghidează în viață, în orice decizie pe care o iau. Va fi mereu viu în memoria mea, a familiei. Când simt că mi-e greu, închid ochii și vorbesc cu el, îi cer sprijinul. Iar când se apropie data de 5 octombrie, ne uităm după dinamoviști, să vină la noi acasă. Cătălin apropie oamenii", a mărturisit fostul rugbyst. 

„Cătălin a fost onest, cinstit, punctual, corect, tot ceea ce poate avea mai bun un bărbat” - Cristi Hîldan 

„Fiul meu a fost un războinic, îi plăcea lupta, dar în afara terenului era cuminte foc, nici nu ziceai că e una și aceeași persoană cu cel îmbrăcat în tricoul «câinilor»” - Marin Hîldan 

„Din primii bani mi-a luat scuter” 

Din contractul la echipa de seniori, Cătălin i-a făcut un cadou tatălui său la finalul anilor '90. "Din primii bani mi-a luat un scuter, de râdea Lupu spunând că e bicicletă. «Matale ești de Pegas?! Cum să-ți ia, bre, bicicletă?», spunea Dănuț și se amuza", a mărturisit Marin Hîldan. Tatăl Unicului Căpitan nu poate uita cum se consuma fiul său la meciuri: „Când pierdea cu Steaua, spărgea tot prin casă, nu te înțelegeai două zile cu el”. 

Daniel Florea păstrează iconița lui Cătălin Hîldan

Vezi și:

FCSB - DINAMO // Copertă specială a Gazetei în onoarea derby-ului » Cum a luat naștere pagina 1 de azi

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
remarque
remarque  •  05 Octombrie 2019, 18:34

De vina pentru moartea lui Catalin Haldan cine este? S-a dopat cumva cu stiinta medicului si a conducerii? Avea vreo afectiune si i s-a permis sa joace? Fotbalul e doar un joc in fond, nu are sens sa se moara la propriu pe teren. Unii se tem de tantari si refuza sa isi reprezinte tara la olimpiada din acest motiv. Altii mor pe teren fara sens. Ce lume e asta? Sportul ar trebui sa urmareasca mai intai de toate starea de sanatate fizica si psihica a tineretului tarii. Banii si mercantilismul desantat l-au transformat in altceva. Catalin Haldan e un afis intr-o lume sinistra.

james_bagabond
james_bagabond  •  05 Octombrie 2019, 15:58

Steaua = FCSB . RIP Catalin Hildan.

cobadin33
cobadin33  •  05 Octombrie 2019, 12:35
Postat de sabaton pe 05 Octombrie 2019, 10:56

Bah sper sa nu treci prin ce a trecut omul asta, nu conteaza echipa , omul asta si-a pierdut copilul , nu exista durere mai mare decat asta ...intr-o zi o sa intelegi cand o sa-ti pierzi parintii...dar tot nu se compara

Am scris mai jos ca ***, fata de Dinamo ar trebui ca tatal sa simta dispret si furie, dar substantivul propriu "Dinamo" a fost sters de gsp, habar n-am de ce...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează