FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB // EXCLUSIV Marcel Răducanu explică de ce ai noștri nu confirmă în Europa: „Nemții au refuzat România”

Articol de - Publicat joi, 05 martie 2020 09:00

Marcel Răducanu, 65 de ani, legenda Stelei și a Borussiei Dortmund, crede că ”nu mai avem jucători de top. Mulți sunt «umflați». Să ceri 30 de milioane pentru Florinel? 30 de milioane poate pentru tot clubul!”

- Domnule Răducanu, cum mai stați cu sănătatea? Prin decembrie aveați dureri mari de la coloană...

- Am și acum. Săptămâna trecută am fost la București, apoi la Cluj, la un neurochirurg. Mi-a făcut un RMN și concluziile n-au fost deloc optimiste. E posibil să mă operez din nou. Ar fi a cincea oară! Mă doare tot corpul. Pe 9 martie o să mă internez aici, în Germania, intru pe mâna unui psiholog. Trebuie văzut dacă nu cumva pleacă și de la cap. Am deja zece intervenții chirurgicale la activ, pe tot corpul. Dar hai să vorbim despre fotbal, e mai plăcut.

- Mai sunteți conectat la fotbalul nostru? Cum se vede de la Dortmund?

- Campionatul este slab. Nu vezi calitate, nu vezi fotbaliști compleți. La noi nu reușesc să lege trei pase. Cu CFR-ul ce ne-am mai scos în Europa. Cu puțin noroc, în "dubla" cu Sevilla, putea fi în "optimi". Oricum, a ieșit cu capul sus.

- Cine ia titlul?

- Tot CFR, zic eu. Dan Petrescu a făcut o treabă foarte bună acolo. Echipa asta joacă un fotbal eficient, la rezultat. Are jucători cu experiență, poate nu mari valori, dar muncitori.

"Becali își face un deserviciu"

- FCSB?

- Îmi pare rău de Steaua. Dacă n-ai liniște, degeaba! Nu poți construi ceva durabil. Copiii ăia dacă fac un meci slab vine patronul și se ia de ei. Și-n public! Așa, nu faci decât să-i inhibi, pui presiune pe ei.

- Și vrea bani mulți pe ei!

- Am auzit. 30 de milioane de euro pentru Florinel Coman?! Să fim serioși! Poate întreg clubul să facă 30 de milioane.

- De ce credeți că aruncă Becali cu sumele astea?

- Habar n-am. Dar își face un mare deserviciu. Și lui, și jucătorilor. Practic, sporește presiunea asupra lor și nu mai joacă nimic. Oricum, sunt "umflați". Dacă avea într-adevăr valoare, Coman pleca demult. Ăia de afară s-au lămurit deja ce poate, doar se uită și ei.

- Pe Moruțan l-a luat în primire că și-a cumpărat mașină scumpă...

- Ce are de-a face viața lui privată cu fotbalul? Sunt banii lui. Mie îmi place de Moruțan, e genul ăla de fotbalist de stradă, dar e un copil. Trebuie să știi să-l motivezi, să-l încurajezi, nu să dai cu el de pământ la primul meci slab.

"Ianis n-are tot ce-i trebuie"

- De ce nu mai apar la noi fotbaliști de calitate?

- Totul pleacă de la copii și juniori. Nu se lucrează cum trebuie cu copiii. Antrenorii de acolo sunt slab pregătiți, infrastructura e veche, mai sunt și jocurile astea pe calculator, smartphone-ul. Singurul care a reușit ceva e Gică Hagi. Are o Academie care produce jucători pe bandă rulantă, dar pentru Liga 1.

- Dar școlile private?

- În București sunt peste 200! Cum îți explici că nu vine mai nimic de acolo? Puține au antrenori cu adevărat pregătiți. Sunt mulți care zbiară la copii de șapte-opt ani, cum să-ți mai vină copilul cu plăcere la antrenament, să fie preocupat să învețe ceva?

- A fost Europeanul de tineret în Italia, vara trecută, unde am ajuns în semifinale. Se spunea că mulți jucători vor face pasul "afară" și vor avea un viitor la cluburi bune, dar nu s-a întâmplat.

- N-au toate calitățile necesare. Nu-i de ajuns să fii talentat. Trebuie să muncești și mai mult, să ai un psihic bun și o foame mare de succes. Ceea ce nouă ne cam lipsește. Mă uitam la Ianis Hagi. Jucător de ambele picioare, talentat. Vara trecută, ziceam că în Belgia sau Olanda va reuși să se impună, însă la Genk a eșuat.

- Oare de ce?

- N-are tot ce-i trebuie ca să reușească. Atunci când a venit Hannes Wolf antrenor mi-am spus că Ianis are noroc. Eu îl știu pe Wolf, a antrenat la școala mea și îi plac jucătorii ca el. Dar n-a reușit nici cu neamțul pe bancă. Bine măcar că acum joacă la Rangers.

- Mai nou, se vorbește că ar fi niște oferte de la cluburi mari pentru el...

- Am citit că ar fi interesată și Borussia Dortmund. Dar pe aici, pe la Dortmund, nu știe nimeni nimic. Nu-mi dau seama cine are interesul să arunce zvonurile astea pe piață, mai rău îi fac.

- Că veni vorba, nu mai avem niciun jucător în Bundesliga!

- Păi, care au fost în ultimul timp n-au avut calitate. Uitați-vă la Maxim! N-a reușit nici la Stuttgart, nici la Mainz. Și a lucrat cu o groază de antrenori. Chiar toți să se fi înșelat în privința lui? Nu cred.

- Când era la Stuttgart, Ionel Ganea susținea că Magath are ceva cu el fiindcă-i român.

- Magath mi-e bun prieten. Când antrena la Schalke și-l avea pe Ciprian Deac mi-a zis la un moment dat: «Băiatului ăsta parcă-i plouă în fiecare zi. Spune-i și tu să fie mai relaxat, să râdă mai mult, stă prea izolat»". Eu l-am sfătuit să stea mai mult pe lângă jucătorii lor de top, îl aveau atunci pe Raul, să învețe de la ei, să comunice mai mult.

"Nemții au refuzat România"

- Dar au ceva cu românii?

- Îți mai povestesc ceva. Cei de la Evonnik, sponsorul principal al Borussiei, mi-au propus să mă implic într-un proiect de-al lor. Voiau să deschidă centre în mai multe țări ale Europei, axate pe căutare de talente. Eu le-am propus România, mi-ar fi convenit de minune, dar n-au vrut în România. De ce, nu știu.

- Se apropie barajul pentru Euro cu Islanda...

- Islanda e o echipă incomodă. Atletică. N-o să fie deloc ușor. Cum n-o să ne fie ușor nici cu Bulgaria sau Ungaria, dacă trecem de islandezi. M-aș bucura pentru Rădoi să califice naționala la Euro, are o aură pozitivă.

- Nu e prea devreme pentru el să ia naționala mare?

- Mirel a fost foarte curajos să preia reprezentativa. Jucătorii sunt modești, ăsta-i adevărul. De ce crezi că au refuzat numele mari aflate în discuție? Au văzut care-i «materialul» și au zis că-i mai bine să stea deoparte.

- Tu în ce relații mai ești cu Federația?

- Sunt în Comisia Tehnică. Cu Mihai Stoichiță, cu Vlad Munteanu, cu Jean Vlădoiu, cu Belodedici și alții. Dar pe acolo nu m-au mai invitat de mult timp. Era vorba să organizăm niște acțiuni la nivel de copii și juniori, m-au sunat că "hai să facem", aveau gânduri mari, apoi s-a făcut liniște. Așa-i la noi, se mișcă greu lucrurile.

CV-UL LUI MARCEL RĂDUCANU

Data nașterii: 21 octombrie 1954 (65 ani)
Locul nașterii: București
Post: mijlocaș ofensiv
Echipe: Steaua București (1972-1981), Borussia Dortmund (1982-1988), FC Zurich (1988-1990)
Trofee: campion al României (1976, 1978), Cupa României (1976, 1979) - toate cu Steaua

229de meciuri a bifat Răducanu în tricoul Stelei, pentru care a marcat 94 de goluri

163de apariții în Bundesliga și 31 de goluri are Marcel la Borussia Dortmund

47de partide și 12 goluri a adunat fostul internațional în tricoul lui FC Zurich

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
1269127749930168
Pirvu Marian  •  05 Martie 2020, 20:14
Postat de Dinu Stefan pe 05 Martie 2020, 17:48

pentru spectatorii romani,indiferent cu ce echipa tineau "cel mai bun"...bine daca judecam dupa trofee-nationala +club,hagi e tartorul,dar cine juca pt tribune zorro sau hagi ?! pt astia tineri,l-ati fi adorat pe zorro daca l-ati fi vazut jucand,idolul tribunelor dar nu stia poezii despre partid,ca stefanescu sau tata puiu !

Dacă nu știi, mai bine ta i ! Ion Antonescu conducea țara, și tu, un mare tembel, scrii că "regele" a abandonat 300.000 soldați! Mulți proști își dau cu părerea!

104459837173638
Dinu Stefan  •  05 Martie 2020, 17:52

l-au repatriat ei pe rege care a abandonat 300.000 de ostasi romani pe frontu de est !!! zorro ar trebui repatriat de csa steaua,fcsb,sau nationala pt imaginea pe care a avut-o in fotbalul romanesc anii70-80 ! daca zorro fugea in spania si nu in germania,azi era considerat intre primii 10 jucatori ai lumii all-time ! ce sa caute un bijutier intre panzerele rumenigge si hoeness ?!

104459837173638
Dinu Stefan  •  05 Martie 2020, 17:48
Postat de 1cesare pe 05 Martie 2020, 16:25

Marcel Răducanu spune verde'n faţă adevărul,dar asta deranjează în Ro ... strică ploile impresarilor... Mare jucător M.R.

pentru spectatorii romani,indiferent cu ce echipa tineau "cel mai bun"...bine daca judecam dupa trofee-nationala +club,hagi e tartorul,dar cine juca pt tribune zorro sau hagi ?! pt astia tineri,l-ati fi adorat pe zorro daca l-ati fi vazut jucand,idolul tribunelor dar nu stia poezii despre partid,ca stefanescu sau tata puiu !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează