FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB // Portretul fără secrete al lui Narcis Răducan, omul chemat să-l salveze pe Becali: echipe multe, realizări puține și un conflict SAVUROS cu MM Stoica

Articol de , - Publicat luni, 19 august 2019 09:00

FCSB // Narcis Răducan, noul director sportiv al FCSB-ului, și-a început cu adevărat rolul de conducător în 2012, la Oțelul, iar de atunci a bifat 5 formații în 4 ani și singura bilă albă e titlul de vicecampion cu ASA Tg. Mureș.

Narcis Răducan e noul Mihai Stoica. Gigi Becali apelează la un om pe care l-a mai avut în curte, în speranța că sfaturile acestuia îl vor ajuta să repună echipa pe o traiectorie corectă, mai ales în campionat. Cine e, de fapt, Narcis Răducan, un fost fotbalist cu un talent imens și care în postura de conducător, într-o funcție sau alta, se apropie de aproape un deceniu ca experiență?

Debutat de MM Stoica

El a debutat ca oficial în 2008. La Unirea Urziceni. Avea numai 33 de ani și chiar Mihai Stoica vedea în el un viitor conducător de calitate. Într-un club unde cvartetul Bucșaru - Dan Petrescu - MM - Felix Grigore decidea totul, Narcis și-a făcut ucenicia vreme de 2 ani. Perioadă în care a bifat inclusiv titlul de campioană și o participare foarte bună în grupele Champions League, numai că implicarea lui la nivel decizional era minimă. 

A profitat de sacrificarea lui MM

Apoi, la FCSB, în octombrie 2010, a ajuns mai mult ca un efect al războaielor din interiorul clubului, unde MM a fost îndepărtat la solicitarea lui Ilie Stan. Nici de această dată, chiar dacă a stat la FCSB mai bine de un an și jumătate, inclusiv după revenirea lui Mihai Stoica în club, Narcis nu a avut putere de decizie. Implicit, rezultatele echipei, bune sau rele, nu îi pot fi atribuite.

La Oțelul, două lovituri bune ca manager

Abia din vara lui 2012, Răducan și-a început cu adevărat cariera de conducător. A fost instalat la Oțelul, într-o perioadă tulbure. Clubul a fost preluat de Dan Adamescu și a fost devalizat în scurt timp. În primul sezon, în care Răducan nici n-avea drept de semnătură, Oțelul a terminat pe 11.

Apoi, a început catastrofal următorul an și ajunsese la retrogradare. Narcis a devenit președinte cu putere și în acte și a făcut primele mutări de valoare în calitate de manager.

  1. L-a adus antrenor pe Ewald Lienen, care s-a dovedit a fi un tehnician de calitate. A scos echipa din impas și Oțelul a terminat pe locul 10. După experiența de la Galați, Lienen a revenit în Germania și e și azi "principal", la St. Pauli, în Zweite Bundesliga!
  2. A reușit să transfere un jucător care evoluase cu un sezon mai devreme la AS Roma. Portarul uruguayan Mauro Goicoechea. După ce a plecat de la Oțelul, Goicoechea a bifat un an la Arouca, în Portugalia, apoi a fost achiziționat de Toulouse, unde se află și în prezent

Record de instabilitate: 3 echipe în 6 luni

Între vara lui 2014 și ianuarie 2015, Narcis a stabilit un record greu de egalat: 3 experiențe la 3 cluburi!

VIITORUL

  • a fost solicitat de Hagi ca director sportiv, Narcis a acceptat, a mers în același timp cu Stelea, care a fost antrenor, însă a demisionat după o lună, argumentând că "eu şi Gică avem viziuni diferite. El vrea să facă echipă cu tineri, dar eu nu cred că se poate face performanţă doar cu tineri". Ulterior, Hagi a preluat echipa ca tehnician și a câștigat trei trofee: titlul în 2017, Cupa și Supercupa în 2019

CHIAJNA

  • a semnat imediat după ce a plecat de la Viitorul, dar după o lună și jumătate a demisionat pentru a da curs unei alte propuneri, cea de la Astra

ASTRA

  • cu clubul din Giurgiu a bătut palma în noiembrie 2014, dar s-a despărțit la fel de rapid, în ianuarie 2015. "Ştiu că este atipic să schimb cluburile atât de des, însă atât timp cât nu am o viziune asemănătoare cu cel care mă patronează, nimic nu mă va opri să-i strâng mâna şi să merg mai departe", și-a explicat Narcis decizia la vremea respectivă

Vicecampion la Târgu Mureș

Imediat după despărțirea de Astra, Narcis a fost căutat de ASA Tg. Mureș. Era înaintea startului în returul sezonului 2014-2015. ASA era pe locul 5 și tocmai îl instalase antrenor pe Liviu Ciobotariu. Echipa era la mare distanță de primul loc, ocupat de FCSB, nu mai puțin de 13 puncte. 

A urmat un retur fabulos făcut de ASA, care nu doar că a recuperat tot ecartul, dar a și trecut pe primul loc, după victoria din meciul direct, de pe Arena Națională. Finalul a fost unul incredibil, cu ASA Tg. Mureș ratând titlul din cauza faptului că n-a câștigat meciul din ultima rundă, 1-2 acasă cu Oțelul, echipă care era deja retrogradată.

 Și aici, ca și la Oțelul, a adus un jucător care s-a impus imediat și pe care inclusiv FCSB a dorit ulterior să-l transfere: stoperul Ivan Lopez Gonzalez, care în prezent evoluează la Alcorcon, în liga secundă din Spania.

Contract incredibil la Pandurii

În vara lui 2015 a mers la Tg. Jiu, unde a fost cerut de antrenorul Edi Iordănescu. Probabil că a fost cea mai mare lovitură financiară pe care Narcis a dat-o în meseria de conducător fiindcă a semnat un contract extrem de avantajos. Ce conținea contractul lui Narcis la Pandurii:

  • 100.000 de euro salariu anual
  • 500 de euro lunar pentru chirie
  • autoturism de lux
  • diurne pentru toate deplasările
  • 500 de euro bonus pentru fiecare punct obținut de Pandurii
  • 20.000 de euro primă dacă Pandurii obține accesul în play-off
  • 50.000 de euro bonus pentru calificarea în grupele Europa League
  • 5% din sumele încasate pentru vânzarea jucătorilor

Cum sezonul 2015-2016 a fost unul remarcabil pentru Pandurii, cu acces în play-off, cu o clasare pe locul 3, plus disputarea finalei Cupei Ligii, 0-3 cu FCSB în ultimul act, dar și cu vânzări de fotbaliști de peste 1 milion de euro, Mihai Roman, Momcilovici și Hora, Narcis a atins aproape 200.000 de euro încasări!

A plecat de la Pandurii în noiembrie 2016. "Criza nu poate fi depășită și jucătorii își anunță, zi de zi, intenția de a-și rezilia contractele. Și eu am făcut la fel, am și vorbit cu administratorul judiciar și vom finaliza zilele acestea documentele pentru că lucrurile au dus la un blocaj ireparabil, așa că nu mai are sens să rămân", a declarat Narcis când a plecat de la Pandurii, în noiembrie 2016.

Filosofia lui Narcis Răducan despre fotbal

"Țiriac a zis "prefer un angajat hoț și bun decât un prost cinstit!". Lumea s-a revoltat, pentru că ne răstoarnă principiile. Dar cu un hoț deștept mai poți măcar să încerci să gestionezi relația, să cauți să-l schimbi. Cu prostul nu prea ai ce să faci, s-ar putea chiar să te coste mai mult decât hoțul. Ca să nu am probleme, peste tot pe unde am lucrat, eu am insistat să trecem clar în contract condițiile"

"La Pandurii le-am zis "Dacă aduc un jucător gratis și fără comisioane ale agenților și apoi îl vindem cu peste 200.000 de euro, e normal să iau un comision?". "Aaa, da! Ia-ți cât vrei!". "5 la sută!". L-am adus pe Hora, a ieșit golgeterul campionatului și a fost vândut. Și apoi auzeam discuții "Ia uitați-vă la ăsta! Vrea comision!"

"Le-am mai zis celor de la Pandurii că vreau un bonus și pentru primele trei locuri. "Hai, mă Narcis, cum să terminăm noi pe podium?". "Dom'le, să am o motivație!". Și am terminat pe 3 după ce am schimbat 14 jucători iarna fără sume de transfer. Pe urmă, iar, "ne ia comision!". Dacă tu ai o afacere, mă angajezi pe mine și-ți zic că la anul îți cresc veniturile cu două milioane de euro, ți se pare mult să-mi dai mie o sută de mii?"

"Au fost discuții și cu Dinamo. La un moment dat, am și luat masa cu Negoiță. Mi se pare complicat să ajung acolo fiindcă lumea mă vede stelist. La Dinamo e greu pentru mine, deși e foarte tentant! Dinamo are un potențial grozav! Forța publicului e enormă! Plus că eu nu l-aș acuza pe Negoiță. E ca în comparația Ianis Hagi cu Gică Hagi. Dacă-l compari pe Ianis cu Gică, atunci e slab. Dacă-l compari pe Negoiță cu Becali, da, e zgârcit. Dar ia compară-l cu Valerii Moraru și cu alții!" - declarații dintr-un interviu pe care Narcis l-a acordat Gazetei Sporturilor în februarie 2018

45 de aniva împlini Narcis Răducan luna viitoare, e căsătorit și are 3 băieți

Conflict savuros cu MM Stoica

În octombrie 2011, când la FCSB a venit Ilie Stan, iar acesta a solicitat ca MM să fie dat afară pentru ca el să lucreze doar cu Narcis, între Stoica și Răducan a avut loc un schimb dur de replici:

Cele mai tari declaraţii ale lui Mihai Stoica la adresa lui Narcis Răducan:

"Face şi el ceva la Steaua, dă replici"

"În afară de Bruno Fernandes, i-a mai propus pe Cosmin Matei şi pe Gicu Grozav. Asta a făcut el în trei ani de zile cât a lucrat cu mine"

"Eu nu l-am angajat ca să alerge în jurul terenului când echipa se antrenează!"

"Hai să vă spun care e treaba cu Forrest Gump, ăsta. Când l-am făcut director sportiv la Urziceni nu avea nicio treabă"

Cele mai tari declaraţii ale lui Narcis la adresa lui MM:

"Eu nu am luat niciun arbitru la înjurături şi nu am făcut alunecări pe bancă, eu aşa cred că trebuie să fie un model de conducător"

"Şi el a fost în club şi are o vină pentru ce e la Steaua, mai ales că are experienţă, nu e, ca mine, un maratonist cu o experienţă de doar 3 ani"

"Mă deranjează ceea ce face şi spune cel mai mare actual ziarist, fost mare manager sau impresar, nu ştiu cum să-l încadrez"

"Proiectul lui e o echipă fără toată partea dreaptă, în întregime"

 "Am ales să ajut copii bolnavi de cancer, nu să bat suporterii"

Vezi și: 

Basarab Panduru, nemilos cu echipa lui Becali: „E bine că se întâmplă ce se întâmplă”

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (10)
fairplayromania
fairplayromania  •  20 August 2019, 01:13

Are aceleasi realizari precum Becali...cioban la cioban trage...

st.il.
st.il.  •  19 August 2019, 18:49

Retorica acestui băiat este bună !. Cât despre performanțele manageriale, ce poți să zici ?. Cum l-o fi ales jiji, numai Dumnezeu știe !...Să fi venit oare la recomandarea lui...meme ?????...:))))))))

mosvasile
mosvasile  •  19 August 2019, 14:56

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează