FOTBAL  »  Superliga  »  COMPARAȚIE

ANALIZĂ GSP FCSB și CFR se acuză reciproc în mod violent de influențe în arbitraj » Ce spune istoria ultimilor ani pe plan intern și ce se vede în oglinda europeană

Articol de , - Publicat vineri, 06 octombrie 2023 23:43 / Actualizat sambata, 07 octombrie 2023 07:27

Cele două echipe care s-au luptat la titlu în ultimii 20 de ani se vor duela şi în acest sezon, iar istoria recentă arată un avantaj imens pentru ardeleni, atât pe plan intern, cât şi în Europa

"În toate meciurile pe care nu le-am câștigat am fost dezavantajați în mod evident de către arbitri". Mesajul îi aparține lui MM Stoica și e doar o mică parte dintr-o poziție mult mai dură pe care clubul FCSB o are la adresa lui CFR Cluj. Patronul Gigi Becali a lansat mereu acuzații că gruparea din Gruia a fost protejată de arbitri.

Cristi Balaj, președintele CFR-ului, a lansat o replică violentă. A susținut că, de fapt, FCSB e echipa cu cele mai mari influențe în fotbalul românesc. 

"Au vânt din spate mult prea puternic. Nu le poate face față nicio echipă din România. Dacă se greșește în favoarea lor, nu se spune nimic. Și vorbesc despre greșeli clare", a spus Balaj, care înaintea etapei trecute argumenta diferența din clasament în favoarea roș-albaștrilor ca fiind făcută exclusiv de greșelile arbitrilor.

Zilele trecute, GSP a publicat o analiză privind erorile pro și contra din actualul campionat. Concluzia arăta că primele 4 clasate n-au niciun motiv să se plângă de prestațiile arbitrilor. FCSB, Rapid și Universitatea Craiova nu au pierdut și nu au câștigat puncte din cauza/datorită greșelilor "centralilor" și asistenților. 

Erorile s-au compensat, iar în privința CFR-ului, de fapt, deciziile eronate i-au adus un surplus de două puncte.

Acuzele dure încrucișate pe care și le adresează în prezent cele două cluburi au, de fapt, o legătură mai veche. Sunt grupările care s-au duelat aproape an de an, cu foarte mici excepții, în ultimii 15, aproape 20 de ani, pentru supremația internă.

Influențele în arbitraj se traduc automat în trofee câștigate. Exemplele de afară, la cel mai înalt nivel, argumentează acest lucru: cât timp l-a avut pe Moggi și apoi, cuplul Agneli-Nedved, dovediți că au lucrat în subteran, Juventus n-a avut niciun rival în Italia. La fel Dinamo Zagreb în Croația, Olympiakos în Grecia și exemplele pot continua.

Tocmai din această perspectivă, GSP face astăzi o analiză pe ultimele două decenii. De ce două decenii? Fiindcă din 2004, CFR a fost și ea în Liga 1.

E o analiză per total, pentru cele două decenii, dar și defalcată, pentru ultimii 15, 10 și 5 ani, din moment ce perioada CFR-ului poate fi împărțită în mai multe capitole:

  •  primii 3 ani pe prima scenă nu prea a contat în lupta pentru titlu, la fel și în intervalul în care s-a aflat în insolvență
  • 2004-2017, perioada cu Paszkany patron, primii 14 ani
  • cea cu Varga patron, din 2017 până în prezent

Pe plan intern 

ANALIZA ULTIMILOR 20 DE ANI

CFR, superioritate evidentă

În toate cele 3 competiții interne, în perioada 2004-2023, CFR e superioară. 

În acest interval sunt incluși și anii în care practic clujenii nu prea puteau să conteze: în primii 2-3 ani după promovare erau departe de pretențiile unui club campion, iar în 2014 echipa a intrat într-un declin grav financiar, care a însemnat chiar insolvența.

Practic, fără cele două intervale: 2004-2007 și 2014-2017, rezultă că CFR a câștigat titlul în 8 dintre restul de 13 sezoane pline. Ceea ce înseamnă un procent ca randament uriaș, de peste 60%.

În schimb, FCSB a fost în toată perioada un club implicat total la titlu, în toate edițiile, din 2004 și până acum, dar l-a câștigat de numai 5 ori. Procentul de randament e sub jumătate din cel al CFR-ului.

TrofeeFCSBCFR 
Titluri de campioană58 
Cupe ale României34 
Supercupe ale României24 
TOTAL1016 

ANALIZA ULTIMILOR 15 ANI

CFR râde de FCSB

E perioada cea mai relevantă în duelul dintre cele două cluburi. Începând din sezonul 2007-2008, CFR a intrat puternic în lupta pentru titlu, FCSB tocmai ce venea după o perioadă fantastică: de două ori campioană și o dată vicecampioană. 

Iar concluzia pe acest interval arată că disputa CFR vs FCSB se termină cu un KO, exact ca la box. De peste două ori mai multe trofee interne pentru ardeleni.

TrofeeFCSBCFR 
Titluri de campioană38 
Cupe ale României34 
Supercupe ale României14 
TOTAL716 

ANALIZA ULTIMILOR 10-11 ANI

Și aici pierde tot FCSB

E relevantă deoarece cuprinde ambele perioade extraordinare ale celor două cluburi: pentru FCSB, seria de titluri cu Reghecampf și Gâlcă, pentru CFR, seria de 5 titluri, întreruptă de Farul în această vară. Și în această perioadă însă, tot CFR e superioară.

Există un echilibru mai mare și pentru că CFR n-a contat vreme de 3-4 ani, cât s-a aflat în insolvență.

TrofeeFCSBCFR 
Titluri de campioană35 
Cupe ale României21 
Supercupe ale României12 
TOTAL68 

ANALIZA ULTIMILOR 6 ANI

De 7 ori mai multe trofee pentru CFR

E intervalul care acoperă patronatul lui Nelu Varga la CFR, cel care a preluat echipa și care a ajutat-o să iasă din insolvență în vara lui 2017. Iar raportul de forțe, pe plan intern, e, de asemenea, net în favoarea clujenilor.

E singura perioadă dintre cele 4 analizate în care FCSB nu bifează nici măcar un titlu de campioană.

TrofeeFCSBCFR 
Titluri de campioană05 
Cupe ale României10 
Supercupe ale României02 
TOTAL17 

Pe plan extern

Se spune, pe bună dreptate, că oglinda perfectă a unei echipe e parcursul în cupele europene. Iar raportul dintre FCSB și CFR în acești 20 de ani are o evoluție mult mai interesantă decât duelul de pe plan intern.

ANALIZA ULTIMILOR 20 DE ANI

FCSB e superioară

Dacă în privința rezultatelor interne, o singură echipă domină toate cele 4 intervale de timp, CFR Cluj, în cazul performanțelor externe, lucrurile nu stau la fel. Per total, pentru cele două decenii, FCSB e superioară.

Există un oarecare echilibru în privința prezențelor în grupele Champions League, însă diferența majoră e dată de faptul că toate calificările roș-albaștrilor au fost obținute prin intermediul tururilor preliminare, în vreme ce două dintre cele 3 prezențe ale CFR-ului au fost bonusuri, din postura de campioană a României.

PerformanţăFCSBCFR Cluj 
Grupe Champions League43 
Calificări grupe UCL din preliminarii41 
Calificări în primăvară europeană din grupe UCL11 
Prezențe în grupele cupelor europene148 
Calificări în primăvară europeană62 

ANALIZA ULTIMILOR 15 ANI

CFR ține aproape

Începând din 2008 și până astăzi, acest duel extern între FCSB și CFR aproape că e egal. Bucureștenii au un foarte mic avantaj, dat de prezența totală în grupele cupelor europene.

PerformanţăFCSBCFR Cluj 
Grupe Champions League23 
Calificări grupe UCL din preliminarii21 
Calificări în primăvară europeană din grupe UCL01 
Prezențe în grupele cupelor europene108 
Calificări în primăvară europeană32 

ANALIZA ULTIMILOR 10-11 ANI

Egalitate aproape perfectă

PerformanţăFCSBCFR Cluj 
Grupe Champions League11 
Calificări grupe UCL din preliminarii11 
Calificări în primăvară europeană din grupe UCL01 
Prezențe în grupele cupelor europene65 
Calificări în primăvară europeană22 

ANALIZA ULTIMILOR 6 ANI

CFR o subordonează total pe FCSB

Începând din vara lui 2018, raportul de forțe balansează total în favoarea clujenilor. Practic, de când Varga a preluat-o pe CFR, FCSB a pierdut nu doar disputa directă internă, ci și pe cea externă, una indirectă. 

FCSB a reușit în ultimii 6 ani, inclusiv cel în curs, să acceseze grupele o singură dată, în 2022. În schimb, CFR a mers de nu mai puțin de 4 ori, o dată chiar a reușit să prindă și primăvara.

PerformanţăFCSBCFR Cluj 
Grupe Champions League00 
Prezențe în grupele cupelor europene14 
Calificări în primăvară europeană01 

9 ediţiidin această perioadă analizată au avut-o pe FCSB ocupanta locului 2 în clasament

Darius Olaru, jucătorul lunii: „Cel mai important e că-mi ajut echipa! Vreau titlul cu FCSB și la Euro cu echipa națională”

Citește și:

Mihai Stoica l-a distrus pentru prestațiile controversate, Kyros Vassaras l-a delegat la Botoșani - FCSB! „Cum facem ca ăsta să nu mai arbitreze?”
ARBITRAJ
Mihai Stoica l-a distrus pentru prestațiile controversate, Kyros Vassaras l-a delegat la Botoșani - FCSB! „Cum facem ca ăsta să nu mai arbitreze?”
E război! CFR Cluj, atac frontal la FCSB: „Au vânt din spate prea puternic, nu le face față nimeni din România” + „Problema e că unii mănâncă rahat”
ARBITRAJ
E război! CFR Cluj, atac frontal la FCSB: „Au vânt din spate prea puternic, nu le face față nimeni din România” + „Problema e că unii mănâncă rahat”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (88)
O_persoana
O_persoana  •  08 Octombrie 2023, 00:05
Postat de amne0210 pe 07 Octombrie 2023, 10:39

Nice piece of whataboutery. Revin la ce am scris anterior, ca vad ca ai lacune in memorie: care-s performatele fcsb in Europa in ultimii 7 ani? Cat ati contribuit voi la coeficientul Romaniei in ultimii 7 ani?

Ati avut și voi câteva performante și deja va credeți mai buni ca o echipa care a jucat naibii o Semi finala de Cupa UEFA (asta doar fiind una dintre performanțele recente), care acum trece printr-o faza proasta din…anumite motive. Mai aveți mult pana sa va puteți compara cu Steaua

catalin.mocanu
catalin.mocanu  •  07 Octombrie 2023, 20:38

Foarte util articolul, să îi mai iasă lui Gigi din cap ideile că e mare conducător. Și mai trebuie precizat ceva foarte important: că CFR nu a beneficiat în tot acest timp nici de aportul suporterilor, precum FCSB, nici de coeficientul UEFA pe care Gigi l-a moștenit de la clubul Steaua.

doar...titi
doar...titi  •  07 Octombrie 2023, 17:21
Postat de luisharcsa pe 07 Octombrie 2023, 07:21

Nu, istoria nu spune nimic. Spuneti voi, cu analize trunchiate, manipulate, faze scoase din context. Luati in considerare doar ce va convine voua. Adevarul si realiatea sunt altele. Ura viscerala cu, care scrieti si tratati CFR ul este dezgustator. Mai ales ***, colegul lui ***. Voi pseudojurnalisti ce sunteti, nu aveti onoare. La voi conteaza doar ***.

hahaha...cfr tata hotilor dar cu onoare:https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/dinamovistii-au-pus-tunurile-pe-cfr-ardelenii-au-luat-trei-titluri-cu-sprijinul-arbitrilor-518261.html.... pentru campionatele 2007/2008 , 2009/2010 si 2011/2012 ...https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/fcsb-pierde-clar-batalia-arbitrajelor-7-puncte-cadou-pentru-cfr-arbitrii-care-au-gresit-cel-mai-mult-topul-greselilor-pro-cfr-cluj-529183.html...... camp 2017/2018 ...https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/analiza-gsp-revolutia-din-fotbal-fcsb-e-victima-arbitrilor-din-simbolul-puterii-dinainte-de-89-ros-albastrii-au-ajuns-sa-fie-doborati-de-pe-locul-1-de-fluierasi-560461.html ….. camp 2018/2019 ...https://www.fanatik.ro/cavalerii-in-negru-cel-putin-2-greseli-mari-de-arbitraj-pe-etapa-analiza-erorilor-care-au-influentat-clasamentul-cum-arata-19080488..... pentru camp 2019/2020... https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cfr-favorizata-de-arbitri-si-in-acest-sezon-hermannstadt-ca-pe-vremea-cooperativei-dinamo-victima-fluierasilor-614883.html ..sau https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/play-off-analiza-gsp-greseli-arbitraj-630957.html pentru camp 2020/2021....https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/cfr-cluj-fcsb-var-campioana-663822.html pentru camp.2021/2022...sau https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/analiza-gsp-arbitrii-de-casa-fcsb-farul-cfr-cluj-universitatea-craiova-rapid-695724.html pentru 2022/2023

Vezi toate comentariile (88)
Comentează