FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

FCSB // EXCLUSIV Documente-bombă! Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a împrumutat FCSB cu bani și îi primea la schimb pe Stanciu și pe Chipciu

Articol de , , - Publicat vineri, 21 februarie 2020 09:00

FCSB. Vasile Geambazi, nepotul pe care Gigi Becali l-a folosit ca interpus în cazul retrocedării pe care DNA o consideră frauduloasă, credita echipa de fotbal cu sume mari. 

Într-unul dintre contractele de împrumut de la FCSB, Vasile Geambazi îi primea pe Chipciu și pe Stanciu drept garanții pentru situația în care nu ar mai fi ajuns să-și scoată banii din club.

Becali s-a răzgândit, acum acceptă că „e posibil ca o parte din banii pe care i-a primit Vasile Geambazi ca retrocedare să fi ajuns la mine”. Cu o zi în urmă spusese că toată suma s-a dus către spitale și către biserici, plus „45 de milioane de euro pe care i-am zis lui Vasi să le lase la ANRP, cadou pentru statul român".

Geambazi a dat 9 milioane de lei în iunie 2018

Geambazi, nepotul pe care Gigi Becali l-a folosit la un moment dat ca acționar majoritar al FCSB, a primit 297.630.000 de lei, aproximativ 62 de milioane de euro, despăgubire de la statul român pentru un teren pe care Vasile îl dobândise cu 4 milioane de lei. Atât plătise pentru a prelua rolul pe care-l aveau moștenitorii pământului, aflați în proces ca să fie despăgubiți.

  • În locul lor a fost despăgubit nepotul lui Becali. DNA consideră acum că afacerea a fost o fraudă de fapt întrucât valoarea acelui teren fusese supraevaluată cu 184 de milioane de lei! 
  • Evaluatorul Nuțiu, cel care a stabilit prețul "umflat", e și el anchetat în dosarul în care procurorul cere extinderea urmăririi penale a lui Gigi Becali.

GSP a dezvăluit în ediția de joi că 31.360.000 de lei din totalul sumei obținute fraudulos au fost investiți în FCSB, potrivit rechizitoriului pe care l-a întocmit DNA. 

Cum erau realizate aceste „injecții„ financiare la FCSB?

Prin contracte de împrumut. Vasile Geambazi, ca acționar, credita societatea. Într-un contract din 21 iunie 2018, adică din perioada pe care o incriminează procurorul, Vasi credita FCSB cu 9 milioane de lei. Suma aceasta era transferată către clubul de fotbal dintr-un cont al lui Geambazi deschis la Raiffeisen Bank, societatea care tocmai l-a anunțat pe Becali să-și retragă toți banii fiindcă nu mai e de acord să-i păstreze, va închide toate conturile lui ca să nu mai aibă de-a face cu ancheta DNA.

FCSB // EXCLUSIV Documente-bombă! Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a împrumutat FCSB cu bani și îi primea la schimb pe Stanciu și pe Chipciu
FCSB // EXCLUSIV Documente-bombă! Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a împrumutat FCSB cu bani și îi primea la schimb pe Stanciu și pe Chipciu

Geambazi devenea proprietarul fotbaliștilor Chipciu și Stanciu

Înainte să primească cei 297.630.000 de lei, nepotul lui Gigi a trecut peste un proces cu Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Instituția contestase dreptul lui Geambazi de a intra în posesia banilor, însă CCSD a pierdut și la Curtea de Apel, și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Vasi a învins la ÎCCJ în ianuarie 2013.

Pe 1 iunie 2016, după ce câștigase peste 60 de milioane de euro din retrocedare, nepotul lui Becali semna un contract de creditare a clubului, în valoare de 3.700.000 de lei. Actul completa o serie de alte împrumuturi pe care le mai acordase. FCSB îi datora lui Vasi 10.000.000 de lei și se obliga, potrivit documentului, să-i garanteze pentru credit cu drepturile asupra fotbaliștilor Alexandru Chipciu și Nicolae Stanciu! 

Dacă nu reușea clubul să-i restituie sumele lui Geambazi, nepotul devenea proprietarul lui Chipciu și al lui Stanciu, doi internaționali români! Așa ceva nu s-a întâmplat, Chipciu și Stanciu au fost vânduți la Anderlecht și Vasi a putut să-și recupereze banii.

A fost o afacere-model din rețeta pe care o incriminează procurorul DNA. El susține că Becali s-a aflat din start în spatele retrocedării și l-a folosit pe Geambazi ca interpus. Nepotul ar fi transferat bani din despăgubire către diverse societăți ale lui Gigi, inclusiv către FCSB. Din firme, Vasi și Becali retrăgeau bani sau mai plimbau diverse sume și prin contul Luminiței, soția patronului de la FCSB. Totul doar pentru a "șterge" trecerea sumelor din despăgubire de la Vasile la Gigi.

"Suma acordată ca despăgubire a fost stabilită de Înalta Curte de Casație și Justiție, cum să fi fost vorba despre bani negri? Statul român îmi plătea bani negri? Acum a apărut un procuror care spune că pe el nu-l interesează ce a decis ÎCCJ, că face el altă evaluare!"
Gigi Becali, patron FCSB

"Pui un copil detașat de la Sectorul 4 să mă ancheteze pe mine? E vorba despre respect... Eu am 62 de ani și vine un copilandru... Bă, măcar să pună un procuror care se pricepe!"
Gigi Becali, patron FCSB

Becali: „Vasi încasa banii și apoi mi-i dădea înapoi"

Becali susține că banii pe care el și nepotul îi transferau între ei în afacerile pe care le incriminează procurorul acum proveneau din altă sursă. "Eu eram în pușcărie și am obținut 30 de milioane de euro din Champions League. Geambazi a încasat banii în numele meu, după care mi i-a dat înapoi. Când a avut Steaua nevoie de bani, Vasi a împrumutat clubul", a comentat Gigi la Pro X. 

FCSB // EXCLUSIV Documente-bombă! Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, a împrumutat FCSB cu bani și îi primea la schimb pe Stanciu și pe Chipciu
Vasile Geambazi

El a recunoscut că e posibil să fi beneficiat de o parte din suma de 60 de milioane de euro care-i revenise, în mod oficial, nepotului: "Ca să speli bani trebuie să-i ascunzi. Eu am făcut totul la vedere. Sunt bani de la statul român. Poate că o parte din acei bani au ajuns la mine. Pentru că Geambazi a luat bani de la Steaua când avea nevoie și după aceea mi i-a dat înapoi. Dar cea mai mare parte a ajuns la spitale și biserici. 

Decizia dată de Curtea Supremă nu poate fi atacată de nimeni. Nici 700 de miliarde de procurori nu se pot atinge de ea! Procurorul acesta a făcut o expertiză pe care nu avea voie s-o facă. E abuz în serviciu! E faptă penală. Poate-i fac plângere pentru abuz în serviciu. A fost cu rea-credință! Era vorba despre o decizie irevocabilă! Procurorul Ionescu e un copil care vrea să devină cunoscut. A vrut să se dea mare. Îl cunosc, că m-am interesat. Consider că sunt și eu cineva și meritam un procuror care să aibă rang de DNA. Ionescu e detașat. Ca să fii procuror DNA trebuie să ai rang de Înaltă Curte, iar el nu are".

Becali a fost implicat de la început

Ideea că Gigi a fost artizanul acestei afaceri și că el l-a folosit pe Vasile Geambazi ca paravan, pe care o susține procurorul, e confirmată de cursul pe care l-a avut afacerea. În decembrie 2006, Mihnea Nicolau, moștenitorul terenului din Voluntari de pe urma căruia a primit Geambazi aproape 300 de milioane de lei, i-a cesionat lui Gigi Becali drepturile asupra unei suprafețe de 28,5 hectare care îi aparținuse mamei sale. 

În septembrie 2009, Gigi Becali și soția Luminița au cesionat drepturile asupra moștenirii către Vasile Geambazi. În ianuarie 2010, Vasi a cerut să fie despăgubit. Suprafața a fost validată ulterior de instanțe la 21,7 hectare în loc de 28,5 hectare, cât pretindeau inițial moștenitorii reali. De la ei, Becali preluase litigiul la început, pe Vasi l-a introdus în afacere mai târziu. Datele sunt înscrise în motivarea pe care a redactat-o Înalta Curte în momentul în care instanța a validat despăgubirea lui Geambazi.

3judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție au confirmat că Vasile Geambazi trebuia să fie despăgubit cu 297.630.000 de lei și au respins recursul pe care îl înaintase Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. Magistrații: Gabriela Bogasiu, Simona Marcu, Liliana Vișan. Verdictul a fost pronunțat în ianuarie 2013

Legea 129, în baza căreia procurorii DNA îl acuză pe Becali. Articolul 49

1) Constituie infracțiune de spălare a banilor și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani:

a) schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri ori în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;

b) ascunderea ori disimularea adevăratei naturi, a provenienței, a situării, a dispoziției, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni. 

Ce conține Ordonanța de extindere a urmăririi penale a lui Becali

  • "În data de 1 februarie 2016, Corpul de Control al Primului-Ministru al Guvernului României a înaintat DNA Raportul de Control privind activitatea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților din perioada 2013-2015 și a sesizat aspecte privind supraevaluarea unui teren de 21,75 hectare în cadrul dosarului ANRP în care Geambazi Vasile a primit un titlu de despăgubire în cuantum de 297.630.000 de lei"
  • "Două dintre faptele sesizate de Corpul de Control au făcut obiectul inițial al urmăririi penale in rem: supraevaluarea de către evaluatorul Nuțiu Emil a terenului de 21,75 hectare și avizarea raportului de evaluare de către consiliera ANRP Savu Florentina"
  • "Extinderea urmăririi penale față de suspectul Becali George sub aspectul infracțiunii de spălare a banilor, constând în aceea că în perioada 2014-2019, cunoscând că despăgubirea de 297.630.000 de lei obținută pe numele lui Geambazi Vasile de la Ministerul Finanțelor Publice în dosarul ANRP fusese stabilită în urma supraevaluării frauduloase de către evaluatorul Nuțiu Emil, l-a determinat și l-a interpus pe Geambazi să obțină pe numele său despăgubirea stabilită fraudulos"

Societățile pe care Becali le-ar fi împrumutat cu bani din despăgubirea frauduloasă

Instituție / Sumă (lei)
FCSB 31.360.000
Cellcon Invest 14.700.000
Uzina Mecanică Drăgășani 14.341.181
Imunomedica 12.044.000

13milioane de euro a încasat FCSB pentru Chipciu și pentru Stanciu, fotbaliștii cu care clubul girase în contul unui credit de 10 milioane de lei recepționat de la Vasile Geambazi. Ambii internaționali români au fost vânduți în Belgia, la Anderlecht

Documentul care aruncă în aer fotbalul românesc! DNA: „Gigi Becali a finanțat FCSB cu bani din despăgubirea frauduloasă!"

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (107)
joze_maurinio
joze_maurinio  •  21 Februarie 2020, 19:40

Hmm, se pare ca Gembalu(nu Geambasu, ala e alt dinamovist) si-a luat teapa. Pe asta se bazeaza DNA, garantia Chipciu si Stanciu? Mai degraba i-ar face dosar lui Becali ca a inselat cluburille de afara cu jucatori din astia. Aia au dat milioane si s-au ales cu nimic. Nu, cel inselat este nepotu' Geambalu sau Luca Brazzi cum l-o chema. El a pus terenuri de milioane si s-a ales cu 2 jucatori de 2 bani. Nici macar cat sacul de cartofi la care era valorificat Mihaita Plesan(in viziune lui).

guimaraes1.0
guimaraes1.0  •  21 Februarie 2020, 16:46
Postat de nestramutat pe 21 Februarie 2020, 16:43

:)))))))) Laslas, tu ai citit atatea carti cate a citit si idolul tau infractor, Becali.

asta a citit mai multe decat becali si decat noi toti la un loc,n-avea grija,unele le citea cu sifon altele fara.

guimaraes1.0
guimaraes1.0  •  21 Februarie 2020, 16:44
Postat de florar pe 21 Februarie 2020, 15:39

Uiti doua lucruri!!!1.Trebuie prezentate probe la ce afirmi tu...2.Uiti ca in acea perioada Belali era scriitor...Sau tu crezi ca Becali era la ,,academie,,pentru a-si ascunde urmele?

si ce daca era la academie?il impiedica cumva sa faca manrii?ba prostule,cati din bulau n-au inselat oamenii prin metoda accidentul?asta doar ca un exemplu foarte mediatizat cine stie cate mai sunt.tu crezi ca cel care sta la baza unei escrocherii trebuie sa fie neaparat liber?nu mai sta cu nasul in polen ca uite ce-ti face pistilul.

Vezi toate comentariile (107)
Comentează