FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB - VIITORUL

FCSB - VIITORUL // Interviu EXCLUSIV cu Bogdan Țâru: „În România, doar la Viitorul aș putea progresa ca fotbalist! La alții, doar financiar”

1,6 milioane de euro este cota maximă la care a ajuns fundașul Viitorului, în iunie 2017 / FOTO Bogdan Dănescu
1,6 milioane de euro este cota maximă la care a ajuns fundașul Viitorului, în iunie 2017 / FOTO Bogdan Dănescu

Articol de - Publicat luni, 11 martie 2019 09:00

EXCLUSIV. Aflat de un deceniu sub comanda lui Gică Hagi, fundașul Bogdan Țâru este convins că Viitorul are forța de a prinde măcar un loc pe podium în acest sezon.

La doar 25 de ani, pe care îi va împlini peste câteva zile, pe 15 martie, Bogdan este veteranul Viitorului. Singurul din lot care a prins începutul proiectului demarat de Hagi, în urmă cu un deceniu.

Fundașul central a trăit toate etapele ascensiunii, de la ligile inferioare până la titlul de campioană, cu două scurte „stagii” la Voluntari.

Motivația i-a rămas la cote înalte, motiv pentru care a primit calificarea în play-off în acest sezon, a patra consecutivă pentru Viitorul, cu mult entuziasm:

„Pe primul l-am ratat, am plecat împrumutat în iarna acelui an la Voluntari. Dar m-am întors și au urmat trei la rând, dintre care unul în care am câștigat și titlul. Este un sentiment incredibil, pentru că muncim mult, zi de zi, ca să ne îndeplinim acest prim obiectiv din fiecare sezon”.

Țâru: „Nu am mai trăit așa ceva!”

De ce a fost special acest an? Pentru că formația de pe Litoral a trecut printr-o serie "neagră" de opt meciuri fără victorie, dintre care șapte în care nu a reușit nici măcar să înscrie vreun gol!

„Chiar dacă jucam bine, pur și simplu nu intra mingea în poartă. Și moralul nostru a avut suferit, chiar dacă Mister ne-a încurajat mereu, ne-a spus ce trebuie să facem. Am fost tensionați. Chiar dacă încercam să fim pozitivi, faptul că nu marcam de șapte meciuri ne apăsa. Mai ales că suntem tineri și nu am mai trecut prin astfel de experiențe, nu am mai trăit așa ceva. Am tras tare la antrenamente, am fost perseverenți, concentrați până la final și am câștigat exact când trebuia, în meciul decisiv, cu Botoșani. M-am simțit ca la duelul cu CFR, când am câștigat campionatul”, spune Bogdan.

Acesta continuă pentru Gazetă: „La ultimul meci din sezonul regulat a fost aceeași atmosferă, același stadion plin, cu lumea care ne-a încurajat până în ultimul minut. Chiar a fost o finală. Singura diferență? Poate că acum am fost mai determinat, pentru că am mai adunat doi ani de experiență.

Și sezonul trecut a fost cu emoții, aveam nevoie de multe puncte în meciurile din finalul sezonului regulat și până la urmă am reușit să le scoatem. Se pare că ne place să ne calificăm pe ultima sută de metri".

Bogdan nu vrea să-și închipuie ce ar fi însemnat să ajungă în play-out: "Nu-mi place să vorbesc despre dezastru sau dezamăgiri. Important este că ne-am calificat, nu știu ce sentimente aveam dacă nu reușeam”.

„Ne interesează doar de noi!”

Liniștea adusă de prezența în play-off a fost înlocuită rapid de ambiția de a obține mai mult. O nouă calificare în cupele europene le face cu ochiul constănțenilor.

„Nu trebuie să fim relaxați acum, că am reușit să intrăm în play-off, vrem să scoatem cât mai mult. Trebuie să tragem către obiectivul fixat, locul 3. Dacă anii trecuți spuneam că suntem dezavantajați de faptul că se înjumătățesc punctele, acum este invers. Suntem avantajați și orice loc din clasament este accesibil. Știm să jucăm fotbal, am demonstrat asta și avem alt moral acum. Singura diferență față de anii trecuți este Sepsi, care a ajuns în premieră în play-off”, explică Țâru.

Fundașul adaugă cu tărie: „Cum alții nu vorbesc despre noi, nu ne iau în seamă, nu cred în noi, nici eu nu vreau să vorbesc despre ei. Sunt echipe bune, cu experiență, loturi omogene. Cred că diferența o va face jocul colectiv și împreună suntem mai puternici decât orice adversar. Știu că avem un grup foarte bun, care capătă experiență și se va bate cu toate celelalte să câștige. Noi nu discutăm între noi despre celelalte echipe. Doar așa, de vreun gol sau cum a fost vreun meci, în rest ne interesează doar despre noi”.

Mesaj pentru echipele din L1

Cotat la 1,3 milioane de euro, Țâru este convins că va veni și momentul plecării sale de la Viitorul și spune că-și dorește să meargă direct la o echipă de peste hotare.

„Câteodată stau și eu și mă întreb când va veni și ziua mea. Dar sunt foarte fericit la Viitorul, aici este locul în care am crescut și ca fotbalist, și ca om. O perioadă în care am învățat cum să fiu mai bun în fiecare zi, pentru că acesta a fost obiectivul, să cresc, să câștig la juniori și să promovez la echipa mare.

În România, doar la Viitorul aș putea progresa ca fotbalist. La alt club, aș progresa doar financiar și nu cred că este importantă partea aceasta acum. Întâi să mă dezvolt ca fotbalist și apoi o să mă gândesc și la bani. Cu cât înaintezi în vârstă, te gândești și la bani, dar până atunci vreau să devin din ce în ce mai bun. Îmi plac campionatele din Spania, Anglia, Italia, ca tuturor jucătorilor, le urmăresc, dar nu am un tipar. Îmi doresc o provocare, să învăț și altceva”.

Perfect în duelurile directe

În ciuda faptului că nu este un fundaș care să se bazeze pe forță, Țâru are un procentaj excelent în duelurile directe cu adversarii.

"Încerc să compensez faptul că nu sunt masiv prin viteză, anticipare, să gândesc dinainte ceea ce vrea să facă adversarul. Asta mă ajută. Și cum ne spune Mister mereu, când echipa noastră este în atac, trebuie să-mi organizez defensiva, nu să stau și să mă uit.

Vorbesc cu colegii, vedem tot timpul unde este atacantul advers și așa ne este mai ușor. La meciul cu Botoșani, am avut sută la sută dueluri câștigate! Am cules ce au făcut atacanții și mijlocașii, care au avut un joc defensiv foarte bun și ne-a fost ușor să recuperăm mingea. Pentru că toată echipa trebuie să facă faza defensivă, trebuie să ne apărăm de la numărul 9 până la portar. La fel și invers. Când marcăm, construcția pleacă de la noi, fundașii. Fotbalul este un joc de echipă, doar împreună putem să fim puternici", spune jucătorul Viitorului.

„Când mă simt bine și sunt încrezător, îmi place să urc, dacă am culoar, să creez superioritate. Cred că acesta este jocul unui fundaș modern, nu doar să se apere”

„Sper ca într-o zi să plec de la Viitorul cu capul sus și să mulțumesc tuturor că m-au ajutat. În vară, în iarnă, peste un an sau doi, când va veni momentul. Mi-aș dori să fie în străinătate!”
Bogdan Țâru, fundaș Viitorul

" FCSB are multe minusuri și putem să câștigăm la București!"

Țâru crede că absențele din tabăra roș-albaștrilor ar putea facilita un succes la constănțenilor

- Bogdan, gata cu ghinionul în fața FCSB?
- Vom vedea la meciul cu Steaua dacă s-a încheiat perioada neagră. Atmosferă este bună, am avut și două zile de pauză în care ne-am deconectat un pic, pentru că se acumulase presiunea. Am fost încrezători la antrenamente, ne-au ieșit lucrurile bine și abia aștepăm jocul de pe Arena Națională.

- Startul în play-off este infernal?
- Vrem să scoatem un rezultat foarte bun, pentru că în ultimii ani am cam dezamăgit la București. Mai puțin în meciul care a contat enorm, cel important în lupta pentru titlul. Îi analizăm și vedem ce minusuri au. Pentru că au minusuri, în primul rând, mulți absenți. Poate să fie un avantaj, dar Steaua a avut mereu un lot numeros, cu jucători foarte buni, bine plătiți și experimentați. Trebuie să gestionăm bine momentele și să marcăm când avem ocazia. Ne gândim la cele trei puncte, pentru că ne sunt accesibile.

- Presiunea e mai mult la adversari?
- Nici vorbă, avem și noi presiune, pentru că Mister își dorește mereu să scoată cât mai mult de la fiecare meci. Jocul nostru este făcut să câștigăm. Să marcăm și să încercăm să nu luăm gol. Asta este filosofia pe care am învățat-o încă din primii ani la Academie.

- S-a spus că FCSB a vrut să te transfere chiar în această iarnă.
- Au fost doar zvonuri, pe mine nu m-a contactat nimeni. Nu știu de ce au apărut acele speculații, că mă dorește Steaua, și nici nu mă interesează. Au venit și într-o perioadă în care aveam meciuri importante, nu știu a cui a fost ideea să născocească acele zvonuri.

- După FCSB vine CFR la Ovidiu.
- La Cluj am câștigat pe final, în retur am fost suspendat și am văzut din tribună câte ocazii am avut și cât de mult au suferit cei de la CFR. Dar fiecare meci are istoria lui, contează mult forma, ambiția, moralul.

- Țucudean sau Gnohere?
- Îi știu bine pe amândoi. Cu Țucu am jucat împreună, îi spuneam mereu că este un atacant căruia greu îi iei mingea. Gnohere este un atacant mai masiv, care știe să protejeze bine mingea. Doi jucători foarte buni, pentru mine este mereu o provocare să joc împotriva lor, pentru că vreau să câștig toate duelurile.

- Sunt două meciuri decisive pentru parcursul vostru în play-off. Care-i ținta la finalului sezonului?
- Locul 3, poate și mai sus, depinde de ce se va întâmpla în primele meciuri. Nu mă interesează cine va câștiga titlul, dacă nu suntem noi. Să fie echipa cea mai bună. Sunt ceva puncte diferență față de primele locuri, dar avem exemplul lui Dinamo, care a intrat greu în play-off în urmă cu doi ani, a câștigat aproape toate jocurile și s-a bătut la titlu până în ultima etapă. Orice este posibil. Dacă prinzi o formă bună și iese totul perfect, poți ajunge sus, chiar în vârf. 

109 meciuri pentru Viitorul în prima ligă a strâns Bogdan Țâru

Își așteaptă rândul

Căpitan la toate categoriile de vârstă de la reprezentativele de juniori ale României, Bogdan Țâru a strâns două selecții la naționala mare, ambele în meciuri amicale. Debutul și l-a făcut pe 15 noiembrie 2016, în fața Rusiei, 1-0, când a intrat în ultimul minut, apoi a mai bifat un sfert de oră în victoria cu Chile, 3-2, pe 13 iunie 2017.

Fundașul Viitorului recunoaște că visează la o convocare, poate chiar și în preliminariile Campionatului European, care vor debuta la finalul acestei luni.

"Îmi aștept rândul. Ca orice fotbalist, îmi doresc să-mi reprezint țara. Este o grupă grea, cu echipe foarte bune, va conta fiecare punct", declară Țâru.

„Sergio Ramos este fotbalistul meu preferat! Chiar dacă este un jucător pe care toată lumea îl critică pentru cartonașele încasate. Are o determinare foarte mare și asta îmi place foarte mult”

„Îmi plac Real Madrid și Juventus. Am suferit la meciul cu Ajax, chiar am vorbit cu băieții în vestiar. În cantonamente ne strângem cu toții să vedem meciurile, când nu sunt la ore foarte târzii, comentăm, ne mai și înțepăm, că fiecare are câte o echipă favorită”Bogdan Țâru, fundaș Viitorul

Citește și:

FCSB - VIITORUL // Iulian Cristea, fără frică înaintea debutului la FCSB: „Dacă voi juca bine, domnul Becali nu va avea de ce să mă critice”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
sadomarxist
sadomarxist  •  11 Martie 2019, 10:48

"doar 25 de ani"?? capitanul lui ajax cat are? parca "doar" 19...

magic4ever
magic4ever  •  11 Martie 2019, 09:54

Taru are o gandire de amator daca el vede in Romania doar Viitorul si FCSB( cu partea financiara)...Mitrita, Cicaldau, Manea, Boli si Tucudean au progresat fotbalistic si financiar la Craiova si CFR Cluj!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează